Last news in Fakti

23 Септември, 2020 06:30 2 854 13

Европейците се чувстват изоставени от ЕС и искат по-могъща Европа

  • европа-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен

Желанието за "повече Европа" се корени в дълбокия страх на гражданите от загуба на контрола в един опасен свят

Европейците се чувстват изоставени от ЕС и искат по-могъща Европа - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейците са разочаровани от ЕС. Но въпреки това искат по-силно сътрудничество на европейско ниво. Забележителна промяна в мисленето, имайки предвид популистките течения, пишат Иван Кръстев и Марк Леонард.

Допитвания в девет европейски страни, направени по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ECFR), показват едно: настояването за съгласувани мерки на европейско ниво за възстнановяване от кризата се базира по-скоро на разочарованието, отколкото на подкрепата за съществуващите институции. Това пишат за германското издание "Тагесшпигел" Марк Леонард и Иван Кръстев. Леонард е председател на ECFR, а Кръстев - съпредседател на ECFR и председател на Центъра за либерални стратегии.

Разочаровани от ЕС и САЩ

В кризата, предизвикана от коронавируса, европейците се чувстват напълно изоставени от европейските институции, международните организации и най-близките съюзници на Европа, става ясно от допитванията, които са били проведени в началото на лятото. Леонард и Кръстев посочват, че 63 процента от запитаните италианци и 61 на сто от анкетираните във Франция смятат, че "ЕС не се е справил с причинената от пандемията криза". Същевременно обаче кризата поражда убеждението, че в бъдеще ЕС ще може да играе по-съществена роля на глобално ниво само ако се сдобие с повече мощ.

От проучването става още ясно, че доверието на европейците към САЩ се топи. Само десет процента от анкетираните споделят мнението, че САЩ биха могли да бъдат "полезен съюзник" в борбата срещу Ковид-19. Над 70 процента от датчаните и португалците, които са традиционно проамерикански настроени, са споделили, че вече гледат по-критично на САЩ. 68 процента от французите, 65 на сто от германците и 64 процента от испанците гледат критично на Америка. Кризата в трансатлантическите отношения се дължи не само на факта, че много от европейците не одобряват Тръмп и неговата популистка политика, но и на реакцията на САЩ спрямо пандемията. Европейците смятат, че Америка проявява слабост и вече не я възприемат като защитник на западния свят.

Българите с по-добро отношение към Китай

Същевременно европейците изразяват скептицизъм и недоверие по отношение на бъдещото партньорство между ЕС и Китай. Пандемията и китайската политика спрямо Хонконг разкриха грозното авторитарно лице на Пекин, констатират Леонард и Кръстев. Китай предприе всичко възможно, за да се отклони от своята отговорност за избухването на пандемията.

Пекин направи и всичко възможно, за да всее разединение в рамките на ЕС. Във всички европейски страни с изключение на България се е стигнало до влошаване на отношението към Китай вследствие на кризата. Така е дори в държави като Португалия и Испания, на които бяха изпратени респиратори и защитно оборудване от Китай.

Само сътрудничество в ЕС ще помогне

От допитванията става още ясно, че повечето европейци смятат, че ефективното справяне с различните кризи е възможно само чрез сътрудничество на европейско ниво. Марк Леонард и Иван Кръстев посочват, че налице е забележителна промяна в мисленето на европейците: въпреки подема на популистите в последните години, дори и една пета от запитаните не споделят мнението, че сътрудничеството в рамките на ЕС е стигнало твърде далеч.

Според проучването, европейците очакват сътрудничество най-вече в следните сфери: ЕС да засили контрола по външните си граници, да възстанови поне частично производството на основни продукти в Европа (включително медицинско оборудване) и да предприеме по-решителни стъпки срещу промените в климата.

Желанието на хората не е ЕС да е перфектен, нито да има нова европейска конституция, заключават Леонард и Кръстев. Не - желанието за "повече Европа" се корени в дълбокия страх на гражданите от загуба на контрола в един опасен свят. Става дума за укрепване на националния суверенитет. Става дума за съдба, а не за избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    30 6 Отговор
    Глупости! ЕС да си взима еврото, джендърите и ваксините от държавите ни, да си прибира марионетките и орките, и да се измита!
  • 2 Европейците просто искат

    13 10 Отговор
    Законни гейбракове, омръзна им да се натискат скришом по градинките...
  • 3 ха ха ха

    32 2 Отговор
    Страх имало от какво?

    От измисления вирус ли бе?

    Има страх, от лудите начело на ЕС!
  • 4 Мислещ

    19 2 Отговор
    Колкото повече ЕС, толкова по-слаба Европа.
  • 5 Лейба Давидович

    20 3 Отговор
    Повече ЕВРОПА...повече НАТО!!!!! Помните ли тези "златни" слова на Плевнелиев?! А сега....по-мощна Европа....Въртят...сучат...искат да създадат Европейски Съединени Щати......мечтата на Лев Троцки.

    Коментиран от #7

  • 6 1234

    17 2 Отговор
    Такива ДОПИТВАНИЯ в 9 от 27 страни са само с глобалистка цел и нищо повече. Не били доволни от мерките срещу к19? Е какви мерки искате да виии ба? Второ, в колко държави имше референдум за влизане е ЕС И НАТО? Във всички лицемерни демокрации не е имало с такива проучвания се цели обработката на хората да свикнат ес да изземе още функции от националните държави. Глобакизма иска глобално подчинение
  • 7 ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лейба Давидович":

    Искат, ама няма да ги огрее!
  • 8 Дед

    19 1 Отговор
    Вместо да направят могъща Европа, напълнихя континента с араби, ислямски терористи и паразити, които ние, европейците издържам. ЕС е провал.
  • 9 Мафия

    11 0 Отговор
    Това е мечтата на задкулисието, не на европейците. Цвъко цвъков знае.
  • 10 Ввв

    11 1 Отговор
    Как няма да са разочаровани,като ЕС и САЩ се управляват от глупаци,които и за управители на ресторант не стават!Утайки,които трябва да бъдат премахнати!!!
  • 11 Зевс

    4 3 Отговор
    По коментарите в защита на Китай си личат българите, но останалите европейци не са глупави да ги оготворят
  • 12 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    8 0 Отговор
    Никаква ЕВРОГЕЙСКА организация!
  • 13 2020

    5 0 Отговор
    ЕС отдавна прябваше да се откъсне от разпадащите се сащ.ЕС трябва да създаде държави ,обединени ,но и запазващи суверенитета си.И без провалените сащ.