Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 13:01 2 302 12

Тръмп влезе в клуба на малцината победени президенти

  • доналд тръмп-
  • загуба-
  • избори

Милиардерът е и първият президент, чийто рейтинг на популярност никога не премина границата от 50%

Тръмп влезе в клуба на малцината победени президенти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на четири години Доналд Тръмп се хвалеше, че е нетипичен лидер, но обявената в събота победа на демократа Джо Байдън го вкара в много затворения и незавиден клуб на американските президенти само с един мандат. След Втората световна война само двама стопани на Белия дом не са били преизбирани от американските гласоподаватели: Джими Картър и Джордж Х. Буш, пише в свой коментар френският "Фигаро".

Доналд Тръмп обаче водеше неистова кампания, кръстосвайки страната за митинги пред президентския самолет. Той положи подписа си на 150 млн. чекове, изпратени на американци като част от плана за икономическа помощ по време на коронавирусната пандемия. "Има причина, поради която е необичайно досегашните президенти да бъдат побеждавани. Те могат да използват привилегированата си позиция в своя полза: могат да променят разказа", казва Мат Далек, професор по политическа история в Университета "Джордж Вашингтон". "Те имат всички облаги на Белия дом: изпълнителната власт, Овалния кабинет, президентския самолет Air Force One. Това са мощни символи", добавя той.

За Доналд Тръмп, първият президент, избран без да е изпълнявал политическа или военна длъжност, Белият дом спомогна за нормализиране на поведението му на непостоянен човек, познат най-вече като знаменитост от телевизионно риалити шоу. Милиардерът е и първият президент, чийто рейтинг на популярност никога не премина границата от 50% в анкетите на Gallup Institute. С много критикуваното си справяне с пандемията, провокативната си реторика и многото появили се скандали, за четири години той стана президент със стил, който веднага се разпознава.

Американските президенти се радват на голяма автономия в сферата на дипломацията и Доналд Тръмп, подобно на предшествениците си, увеличи броя на срещите с чуждестранни лидери пред камерите. Според Мат Далек всички неизбрани президенти са имали един и същ проблем: партията им не е била сплотена зад тях.

Демократът Джими Картър и републиканецът Джордж Х. Буш понесоха атаки отляво и отдясно на партията си, което ги отслаби преди изборите.

Линдън Джонсън, който технически не е загубил преизбирането си, тъй като реши да не се кандидатира за втори мандат през 1968 г., беше изправен пред бунт на прогресисткото крило на Демократическата партия срещу войната във Виетнам. А Джералд Форд, назначен след оставката на Ричард Никсън през 1974 г., се сблъска с конкуренцията на изключително популярния Роналд Рейгън две години по-късно. Точно обратното, Доналд Тръмп превзе Републиканската партия, чиято програма изцяло отразяваше тази на президента. „За да бъде свален Тръмп, трябваше човек извън Републиканската партия“, казва Мат Далек.

Докато преброяването на хиляди бюлетини все още продължава в няколко ключови щата и президентът на САЩ отправи необосновани обвинения в измама, повечето републикански избраници се държат дистанцирано, внимавайки да не отблъснат човека, който ще бъде президент до 20 януари и би могъл да запази значително влияние върху консервативното движение.

Доналд Тръмп дори би могъл отново да опита късмета си през 2024 г.

Ако спечели, тогава ще влезе в другия, още по-затворен клуб на президентите с два непоследователни мандата. Той би се присъединил към демократа Гроувър Кливланд, избран през 1884 г. и след това през 1892 г.

Превод от френски: Галя Дачкова, Гласове


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шорши

    17 3 Отговор
    Е Дончо не беше от статуквото нас ни требвят други лидери да праят туй онуй в Либия Сирия Украина Беларус

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    8 2 Отговор
    Аз очаквах да е в списъка на отстреляните. Значи все пак трябва да почерпи.
  • 3 El boko

    7 15 Отговор
    Само на мен ли Тръмп ми прилича на Марешки хихи :D
  • 4 Този измамник не е милиардер.

    6 9 Отговор
    Той е по-беден от повечето от нас. Активите му не могат да покрият задълженията му. Въпросът е, че кредиторите му не са си поискали(все още) парите. А не си ги искат, защото той им обслужваше интересите докато беше президент. Затова не ще да пуска кокъла. Защото ще бъде първият бивш президент, който ще спи в кашон под моста.
    Той е токсичен за всеки около него вече. Никой няма да те приеме на сериозно или да ти се довери ако си в обкръжението му след като сдаде поста.
  • 5 ЦЪЦЪЦЪ

    4 4 Отговор
    Там в този клуб да вземе и своя приятел Путьонин!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Честито

    5 6 Отговор
    До сега САЩ се управляваше като фирма (поне имаше опит). Сега ще се упрвлява като джендър клуб.
    Много харесвам думата антидискриминацуя. Дискриминация с обратен знак (в обратна посока).
    Честито на печелившите.
  • 8 Човека Коза

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Приятел на Шорш":

    Още малко се наведи в скута на господаря ти Шорош...
  • 9 Бой-COVID-59

    4 0 Отговор
    Бойко банкянският COVID 59-ти набор - Не си отивай, шефе, че аз съм следващият отстрелян...
  • 10 Президентът

    8 1 Отговор
    Тръмп отдавна влезе в клуба на пичовете и неговото място там е вечно, защото се опълчи срещу цялата дълбока държава в Америка, която многократно обърка света.
  • 11 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    тръмп е едно недоразумение.добре е че изчезна.тия дето го харесват обикновенно мразят сащ ,европа и нато и сега и реват като вдовици за ...!американците показаха че са сериозен народ и го издухаха тоя смешен перушан връщаики нормалноста си!
  • 12 Не религиозен

    2 0 Отговор
    Е, ще видим...какво Бог е приготвил. Шанс за човечеството да се върне към Божествените принципи на живот ИЛИ началото на края и изпълнение на книгата Откровение.
    Християните от "Гласове" какво мислят за това ?