Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 13:00 5 710 38

Защо български дипломати лобират за македонизма?

  • македонизъм-
  • велизар енчев-
  • северна македония

Българското разузнаване отдавна е вдигнало бялото знаме, а нашето МВнР спорадично реагира на експанзията на Скопие

Защо български дипломати лобират за македонизма? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Велизар Енчев

„Затварянето на вратата към ЕС за Северна Македония може да постави България в международна изолация. Подобен ход работи изцяло в полза на македонизма и генерира сериозни антибългарски настроения в югозападната ни съседка.

Компрометират се собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока“... Това изявление по БНР не е на македонски, сръбски или гръцки коментатор, а на дипломата от кариерата Любомир Кючуков.

Кое скандалното в позицията на българския дипломат? Кючуков или не познава „македонския въпрос“, или съзнателно изопачава добре познатите му факти. Той обаче е длъжен да знае, че България отдавна е в международна изолация по вековния „македонски въпрос“ заради агресивната пропаганда на Скопие както на дипломатическия, така и на научния фронт.

Това се видя от декларацията на Европейския парламент за България, в която макар и под черта под черта се легализира ОМО „Илинден“ и „македонското малцинство“ в България, при това със съдействието на български евродепутати.

На научния фронт нещата са още по-неприятни за нас. След 30-годишно лобиране в Европа, САЩ, Канада и Австралия Скопие успя да открие катедри по македонистика в много европейски, американски, канадски и австралийски университети.

Отдавна не е никаква тайна, че зад дипломатическите и научните удари на скопския македонизъм стои Службата за външно разузнаване на Македония, тясно координираща своята работа с македонското външно министерство.

Българското разузнаване отдавна е вдигнало бялото знаме, а нашето МВнР спорадично реагира на македонистката експанзия. Тази капитулантска политика започна през 2001 г. В деня, в който НДСВ пое външната ни политика, българските посланици по света бяха инструктирани от МВнР да загърбят откритите въпроси със съседите в името на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС и заради евроатлантическите ценности. Което означаваше едно – никакво конфронтиране с антибългарската пропаганда на македонските дипломатически мисии.

Затова не е изненадващо, че днес български дипломат лобира за македонизма, пак в името на ценности, които обаче не важат за македонската външна политика. Връх на непрофесионализма е да твърдиш, че блокиране на членството на Скопие в ЕС ще генерира антибългарски настроения в Северна Македония. Та и децата знаят, че антибългарската кампания там никога не е преставала, а в последните дни тя се пренесе в Берлин. Ангела Меркел през ден разговаря с президента Пендаровски и премиера Заев, след което звъни на Борисов, за да го принуди да даде „зелена светлина“ за еврочленството на Скопие.

Според Кючуков българската неотстъпчивост пред македонизма силно компрометирала собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока...

Точно обратното – отстъпим ли сега пред Скопие, както малодушно им осигурихме безусловно членство в НАТО, македонизмът не само ще продължи антибългарската си политика, но тогава ще я води под синия флаг на Евросъюза.

Впрочем родните лобисти на Северна Македония е добре да декларират конфликт на интереси и да обявят как и откъде се финансират техните НПО-та?

Авторът е посланик на България в Хърватия /1997-2002/


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То пък

    22 4 Отговор
    дипломати ли да видиш - не ти е работа !
  • 2 Българка

    87 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо български дипломати лобират за македонизма?
    Отговорът е: Те не са български дипломати, а са български предатели!

    Коментиран от #28

  • 3 Софиянец

    40 21 Отговор
    Въпросът е защо БКП под свирката на Сталин подариха Македония на Тито, останалото са празни приказки на полезни идиоти като написалия пасквила.

    Коментиран от #9, #16, #37

  • 4 Щом

    43 1 Отговор
    и т.нар Пацо Терасата го сложиха дипломат ?!
  • 5 Присмехулник

    44 3 Отговор
    За такива пишман дипломати трябва съд....а не трибуна....
  • 6 Последния Софиянец

    34 0 Отговор
    За пари.
  • 7 Д-р Менгеме

    25 1 Отговор
    Германците грешат..... За българските предатели, няма какво да говорим.... Сега в Берлин знаят ли колко германци са се борили против сърбо-юдо-масонския заговор в двете световни войни?!?!?!
  • 8 среднощен

    36 1 Отговор
    Много точно казано..! "Няма две истини по определени въпроси"..? Иначе след време няма да има "нито една истина"..? "Великите" искат от нас да направим "историческо сепуко"..? Най-тежки са пораженията за държавата, когато отвътре е предадена националната памет, а от там и "националната сигурност"...!
  • 9 Само питам

    4 19 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Ти само с миналото ли живееш? Нещо в перспектива можеш ли да видиш? Да предвидиш нещо? Опорки ли само четеш?

    Коментиран от #12

  • 10 Димитров

    35 0 Отговор
    Поздравления за отличната статия!
  • 11 Fate

    17 1 Отговор
    България не се е освободила сама и от там идват всички проблеми ..е и националните предатели разбира се
  • 12 Софиянец

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Миналото казваш не е важно, човек който не знае историята си е обречен да я преживее отново. Това е най голямото предателство на БКП и в частност на Гошо Димитров пияндурника, лично той подписва споразумението след което пренасят и препогребват костите на Гоце Делчев и започват като облизал Енчев да работят за новата македонска нация. Останалите обявяват за велико български шовинисти!
  • 13 Неутрален

    2 20 Отговор
    Но държи на истината и историята ако македония е Българска ше ви попитам -СВИРКИ ПРАВИТЕ ЛИ ? А ако не час по скоро освободете таз земя от влиянието си ОКУПАТОРИ МРЪСНИ
  • 14 Перо

    19 1 Отговор
    Много точна статия,въпреки че фактите са отдавна известни! Преди време имаше много българисти учени, в чуждите университети на всички континенти,даже се провеждаха международни конгреси,под патронажа на държавния глава. Сега всичко е загърбено,а българските “дипломати” и “професори” се предлагат сами за пари. Как за 30 г.няма един читав премиер или министър? Само продажен боклук. Сега и оня с “дебелата” трудова книжка СерГей,ръчка еврейската менажерия в ЕС,да натискат Меркел срещу БГ, защото познават корумпираното и неграмотно мекотело,управляващо режима в БГ.
  • 15 Радев

    9 14 Отговор
    Тоя е от старите комунисти. От баш предателите, без род и Родина.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 а сега

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    по свирките на Вашингтон и Брюксел, Македония ще бъде в ЕС иначе скоро вилает знаеш на кого.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 пропускаш

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Радев":

    цялото герберско котило трето поколение комунисти.
  • 19 Сузи

    1 2 Отговор
    Няма лошо де, да си лобират. Както го правет и македонски дипломати лобират за Бг така и обратното
  • 20 коко

    8 10 Отговор
    Велизар Енчев 10 Юни, 2019 статия във fakti.bg : Изхoдът e caмo eдин – Бългaрия нeзaбaвнo дa прeкрaти учacтиeтo cи във въпрocнaтa кoмиcия и, cлeдвaйки примeрa нa Гърция, дa пocтaви уcлoвиятa cи зa члeнcтвoтo нa Cкoпиe в EC.

    Не разбрахте ли,че Енчев е един манипулатор - днес говори едно,утре друго!

    Коментиран от #21

  • 21 Иван

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "коко":

    Ми той говори едно и също!
  • 22 Наблюдател

    15 0 Отговор
    България никога не е имала Външна политика, а слугинаж на чужди интереси особенно сега!
  • 23 Русия

    7 5 Отговор
    "Българските" дипломати са от школата на СССР. СССР е бившата и настояща руска империя. Руската империя всякога е била против обединението на българския етнос в голяма и просперираща държава. Коминтерна и българските продажни комунисти - пияници, искаше да разпарчоса България на три-четири части. Като не можаха, благодарение на Англия, подариха Македония на Тито макар и той да им беше враг. Т.е. руско-българските комунисти предпочетоха и предпочитат Македония да бъде в ръцете на техните врагове, само и само България да е слаба и пионка в мръсните лапи на Русия, която и да е тя.
    Дресираните в Русия дипломати и всички кадри са слепи проводници на руската политика, без значение кога и къде.
    Пред очите ни те и управляващите не си мръднаха пръста за да сближат българите и македонците, не дадоха и лев за сближение на икономиките и културите. Подклаждага патрЕотизъм във вид на заяждания и излагации, отвърнаха готовите да се прегърнем поколения в Македония с корупция, простащина и обиди. Така отвориха, йакто и днес магистрала за обратно проникване на Сърбия, сърбоманството и засилиха македонизма. Написаната в Москва българска история още съдържа обидни тези за произхода и формирането набългарския етнос, които са по-далеч от истината дори от македонската историческа версия. Татари, турци, иранци, пушунци и прочие определения за българите макетата четат от нашите учебници.
    Та българските "дипломати" барабар с Енчев и властниците не са и скоро няма да станат бълга

    Коментиран от #29, #30

  • 24 павел пенев

    8 0 Отговор
    Какво става с Ангела Меркел? До сега следваше да напусне поста на Канцлер, да отиде на научния фронт и тогава да се завимава с македонския въпрос.Станишев Пирински и Борисов отдавна работят за присъединяване на България към македония а не обратното.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А ЗАЩО

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ЗА ПАРИ
  • 29 1944

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Русия":

    Браво, право в десятката ! Може да се добави, че македонският елит изцяло е подвластен на сръбските интереси, координирани от Кремъл. Тези хора и нашите местни майкопродавци съзнателно изиграха грозната игра за задълбочаваните на разлома между българи и днешните македонци. Насъскването и изострянето на отношенията с РС Македония идва от организации край Вардара и нашите полезни идиоти, които си изпълняват добре заръката от Центъра.
  • 30 Абе а питам

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Русия":

    И защо днес нито Германия, нито САЩ, или ЕС- нашите партьори, не искат да поправят тази гадна и долна комунистическо-руска несправедливаст, натресена ни насила, а??? Защо??
    А напротив, вървят по същият път и пазят статуквото на тоталитарния комунизъм!

    Коментиран от #38

  • 31 Браво

    5 3 Отговор
    Велизаре, защо не се кандидатираш за Президент да те изберем? Време е да сменяме неадекватното хвърчило.
  • 32 МРЪШИ

    4 0 Отговор
    БОЙКО И КАТЕТО ДНЕС ПАК НИ ПРЕДАДАХА НА ЗАЕВ !
  • 33 ТВЪРДОСТ

    1 2 Отговор
    СПОРЕД ЕНЧЕВ НАЙ - УМНИЯ И МЪДЪР ,,ПОЛИТИК" В СВЕТА Е ДРУГАРЯ БМБ ................ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО РАЗУБЕДИ В ПРОТИВНОТО !
  • 34 Точно

    2 0 Отговор
    Точен коментар, без преструвки.
  • 35 Бончо от Банки

    1 0 Отговор
    България не е разбрала все още защо се получи това статукво сега, та Северна Македония да спечели от цялата врясканица. Съвсем ясно е,че Борисов ще отстъпи като послушно кученце...дано това прелее в засилване на антигербистките настроения и тези към партньорите им, т.н. патриоти в страната.
  • 36 Tarnovetz

    1 0 Отговор
    Като външен министър Соломон Паси в много случаи проведе анти Българска политика – беше адвокат на Турското членство в EU, излъга Тракийските бежанци а Българската дипломатическа комуникация минаваше през Йерусалем. Обаче:
    - Жан Видено (БСП) заяви “няма Западни покрайнини, има Източна Сербия”
    - Георги Димитров (БКП) премести останките на Гоце в Югославия
    - Тодор Живков …………….
  • 37 гого

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    БКП спаси Пиринска Македония след като царят и придворните му слуги ни присъединиха към Тройния съюз и ни обрекоха за ролята на губещ във войната. Къде са катедрите и лекториите по българистика, които БКП откри в чужбина? Къде са дисертациите и докторатите по темата, които в комунистическият институт по история, в СУ, във ВТУ се защитаваха? Къде са публикациите в наши и чужди медии, които БКП организираше, особено след 1978 г.? Къде е издирвателската работа по извори, която се вършеше под крилото на разузнаването? Къде е издаденият от БКП сборник "Македония" на български и на английски езици, Къде са преиздаваните от БКП трудове на Йордан Иванов, Васил Кънчов, братя Миладинови? Къде ви е акълът, примитиви такива?
  • 38 гого

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Абе а питам":

    Защото таз великосръбска антибългарска доктрина не е цел, а средство в голямата игра на големите, които имат един единствен принцип - разделяй и владей. Коминтернът и комунистите отдавна ги няма. Днес има ЕС и НАТО. Резултатът - същият.