Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 10:00 16 343 67

През Македония минава браздата на цивилизациите

  • северна македония-
  • цивилизации-
  • скопие

Този, който клекне пред ултиматум, е политически труп, твърди авторът

През Македония минава браздата на цивилизациите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все по-малко хора помнят границите. Още по-малко знаят какво е граничната бразда. Европа премахна всички пречки на движение и общуване, без разлика на етност и религия. Изведнъж всички европейци станаха „граждани“ на една общност, без да имат общи ценности. Границите станаха фиктивни. Кеф ти Париж, кеф ти Ница, Виена или Барселона. С влак, рейс или самолет – купуваш си билет и гоу! Ако искаш, можеш да тръгнеш, без да мислиш за връщане. В Париж обаче започнаха да стрелят на месо, да режат глави с ятагани и около Айфеловата кула изникнаха стъклени стени. Горките французи, цял свят се моли за тях и за близките им. Българите знаят по-добре от французите как и защо се ползват ятагани. « Добре че сме далеч от Франция“ - рекохме си ние. Далеч сме и от Барселона и от Ница. Далеч е и времето когато български глави са били набучени на колове. Стрелбата във Виена премести опасността по-близко до България. Защо Ислямска държава посегна на Австрия? В столицата на европейската музика няма „Шарли Ебдо“! Австрия никога не е имала колонии. Тя дори не е член на НАТО! Тогава защо? Какво общо има тази спокойна и просперираща държава с Франция? Приносът към световната култура и европейските стойности ли пречат на ислямистите?

Докато търсехме отговора на тези въпроси, друга неприятна новина гръмна по-близо до нас. Така да се каже – под прозорците ни. Нападатели били „македонци"! Чакайте бе хора, какъв македонец може да е Куйтим Фейзула? Та той дори не се казва Миле, или Яне!? Въпреки, че в София за сега няма стрелба, случилото се в центъра на Виена заставя българските медии и политици да спрат да си затварят очите. Темата за или против „Македония“ не се изчерпва с думите на Зоран Заев за Гоце Делчев. Настоящата Македония, тази която чука на вратата на Европа е със смесено, но напълно разделено население. Делбата е на религиозна основа. Тя започва в началото на средните векове, когато Османската империя нахлува на Балканите.

Македония със столица Скопие, последното парче на титовска Югославия няма граница с Косово. Тази с Албания е промокаема, а със Сърбия – никой не знае къде е! Албанският език, който превзе Дебър, Тетово и Струмица, пълзи към Охрид, заедно с новите джамии. Политическият и интелектуален елит на Скопие, дипломиран в Белград, предпочита да говори развален сръбски вместо албански. Ултиматумите, които София поставя по пътя към Европа, унижават елита и го отблъскват. По принцип ултиматумът е нож с две остриета. Този, който клекне пред ултиматум, е политически труп. Този, който го поставя, в случай на провал, става за резил. Ето защо, диалогът София – Скопие навлезе в задънена улица. Късогледството на едните се сблъска с късогледството на другите. Стремежът към бързи вътрешнополитически дивиденти и от двете страни, отвлече вниманието от реалните и жизненоважни проблеми.

Атентатите, които започнаха в Барселона, прекосиха Европа и наближиха България, разкриха пред европейците наличието на дълбока гранична бразда между християни и мюсюлмани. Вече и най-добронамерените и наивни хора признават този факт. Браздата пресича съседна Македония и Западните Балкани. Смесени бракове няма. Ако има такива, те са рядкост и не траят дълго. Символ на тази трагична балканска реалност са влюбените от Сараево. Сърбина Божко и любимата му млада мюсюлманка Адмира са покосени от картечен огън на 18 май 1993 г., на моста, който свързва двете части на града. Ислямът в Европа и на Балканите отказва „мостовете“! Той се позовава на Корана и отстъпва само пред сила. А сила християните имат. Френският Крал Шарл Мартел спира арабите при Поатие през октомври 732 година. Полският Крал Ян III Собиески разбива османлиите при Виена през септември 1683 година. Русия държи палмата по брой на войни срещу Турция. Те са общо 13! Заветната мечта на царете – превземането на Костантинопол никога не се реализира. Причината не е липсата сила, а Англия и Франция, които редовно се противопоставят.

По време на турското робство на Балканите не се говори за религия, а за вяра! „Даваш ли даваш балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра?!“ - пита войводата. Вярата е моторът на борба за свобода. Всички бунтовници преди да хванат гората се кълнат на евангелието, върху което има нож и пистолет. Няма разлика между българи и македонци, нито в клетвите, нито в жертвите. Вярата е щита, който спасява православните християни от изтребване. Благодарение на нея, днес българи, македонци, сърби, гърци и румънци са част от европейската цивилизация. Омразата на ислямистите към нашите традиции и начин на живот са очевидни. Само обединени можем да им се противопоставим с успех. Граничната бразда, която ни дели от мракобесието на средновековния Ислям, не може сама по себе си да ни опази. На фона на последните драматични събития, тя свети като фар, чиято светлина зове за бдителност, преди да е станало късно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 147 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Саше

    45 7 Отговор
    Така е, в страната Северна Чалготека има от пиле мляко.

    Коментиран от #24

  • 2 Българка

    171 8 Отговор
    Тънката струна с християнската вяра и терора от ислямистите няма да помогне за пречупване волята на българите за отпор срещу езика на омраза и крадене на историята ни от македонците.
    Р.С. Македония ще започне преговори за членство в ЕС, когато започне да спазва договора за добросъседство с България

    Коментиран от #17, #59

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Маке

    3 70 Отговор
    Не браздата, там е люлката на цивилизацията
  • 5 НЕджендър

    80 7 Отговор
    Автора яко е объркал двата щата - политика, религия, история, еврогейщина... Какво общо има исляма със "свободното" придвижване!? И с кого ни предлага да се обединим срещу исляма? С тези, които от еврогейска глупост напълниха собствените си държави със знайни и незнайни племена... Обединение може да има по отношение на действията срещу нахлулата орда - всяка държава да извършва безкомпромисни действия за защита на националната си единтичност, без да се съобразява с общи "ценности“. Обединението под флага с цветовете на дъгата ни доведе до настоящата ситуация.
  • 6 КОТарАК

    65 45 Отговор
    БГ е единствената държава която говори за робство от балканските. тази думичка ме изнервя много-ние никога не сме били роби/ най-подходящото название е ИГО. не става да насаждаме някакво ниско самочувствие в младите поколения , и да се чудим после защо това-онова не ни е ред.

    Коментиран от #14

  • 7 Хасан

    16 72 Отговор
    Колко е глупав тоя Чеков ..как му се иска " кръстоносен поход" ..Абе Чеков ..за едно отворено общество сме ,за край на нациите и държавите ..за един европеец който може да си бъде християнин,мюсюлманин или евреин

    Коментиран от #52

  • 8 cornholio

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "В.В.П.":

    Слагай станиолената шапка да се предпазиш от чипа :D
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    62 1 Отговор
    Да беше споменал и хан Тервел!
  • 12 име

    53 0 Отговор
    чековата книжка не казва нищо за кан Тервел . но на чужденците им е простено . те не са длъжни да знаят нашата история.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Младо коте

    20 27 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Били сме роби за съжаление,особенно в по-ранната фаза.. Да не отиваме още по-назад във времето. Наименованието "славяни",от къде произлиза?

    Коментиран от #15, #32

  • 15 КОТарАК

    20 5 Отговор

    До коментар #14 от "Младо коте":

    има доста теории но твоята предполагам е от ,,склави''-слуга , роб/ но това са доста отдалечени понятия , говорим за времена в които робството се счита за нормално и всяка държава примерно след завоевание е взимала роби(ние също) /в началото на османското завоевание това се наблюдава и на балк. полуостров но след стотина години максимум са установени вече порядки в империята и в никакъв случай не може да се говори за робство или принудително продаване в робство от местното население. разбира се трофейните роби след битка са се запазили-такиа са били гребците на галери примерно-в турските галери са били християни в европейските турци , мюсюлмани-имало е и осъдени за престъпления там..ИГО е думата-избрана от Вазов

    Коментиран от #41, #45

  • 16 Перо

    75 8 Отговор
    Измислената държава,приета в ООН през 1993 г.,говореща на език,създаден с допълнени сърбизми,през 1945 г.,е молител за влизане в ЕС и няма право да поставя никакви условия,а да изпълнява правилата. Българските изисквания са определени с решение на НС и никоя друга страна не може да се меси във вътрешната и външна политика!

    Коментиран от #47

  • 17 Николай

    59 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    И пак нито дума за България и Българската история споменават се битки на французте с арабите на поляците а за Българсият кан Тервел и разбиването на арабския халифат под стените на Костантинопл на 15.август 718година нищо не се казва след разбиването на арабите царквата го канонизира за светец спасител на Европа свети Тиврелий докато не научат Българската история няма да знаят кои са тези северно македонци

    Коментиран от #63

  • 18 ХХХ

    55 1 Отговор
    Фрeнcкият Крaл Шaрл Мaртeл.......Пoлcкият Крaл Ян III Coбиecки........
    Българският хан Тервел..... Нека не го забравяме и него. Те може и да са спрели. Обаче, кралица-царица баба Меркел ги покани тук да идват.... И те си идват..... Разбира се, няма да мият тоалетни, щото гледат, че местните не мият.
  • 19 Николай

    21 1 Отговор
    И да продалжа историческата си забележка в христянския дух на статията ще им повторя думите на Христос прости им Боже те просто не знаят
  • 20 Сашо

    26 1 Отговор
    Между Косово и Македония има два гранични пункта. Това са Блаце и Глобочица. Не е вярно ,че няма граница.

    Коментиран от #23

  • 21 Шуми Марица

    23 9 Отговор
    Няма да продадем България, след изборите ,Герб и Вмро вземат ли власта ще подпишат,каквото им кажат от Германия, на германците им трябват още бели роби,не ги интересува нищо друго, хората на Меркел,които покани,много, много не им се работи
  • 22 Маке Воевода

    27 6 Отговор
    ....Ехххх Луно,землъо Македонска!"...Единствената нация с уникално оръжие още преди два века. Пищов- къошшелия! С изкривена под 90градуса цев! Като стреля храбрио воеводин,да се крие зад къошето.
  • 23 божидар чеков

    19 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сашо":

    Сашо каква граница може да има по средата на село населено с албанци? На територия населена с едни и същи хора. Ако направиш малко повече усилие за да проникнеш в казаното от мен, ще установиш, че въпреки родени в Австрия, македонските албанци с корен в Тетово, си остават...албанци!
  • 24 Тервел

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Саше":

    Да статията е добра,само.че преди арабите да бъдат спрени при Поатие,защо не се споменава ,че петнадесет години преди това Кан Тервел ги разбива при Константинопол 718год.
  • 25 Ацо

    45 5 Отговор
    За сведение на автора Албания призна Българското малцинство там! И уважава правото им да се определят като Българи и съответно нашия бит ,култура и религия! За разлика от Сърбоманите и промитите мозъци в измислената " държава Македония ! Ние с Албания нямаме няма и да имаме проблем!

    Коментиран от #28

  • 26 Те да си гледат

    27 1 Отговор
    Шиптърите.При общо население около 3,5 милиона, шиптъряса са над 1,5 милиона. Най младеещата популация,и там и в косово,и във Велика Албания. Няма шиптър под 4-5 деца.Ще ги погълнат само за две- три десетилетия. От там нататък са лесни.Първо автономно управление, а след това пълно сливане на приграничните области със наследниците на Скендер бег.Ненапразно техен политк заяви директно: Крайно време е да имаме Албанец за Премиер-.Чудя се на другите от ЕС,с какъв акъл искат Скендербеците в ЕС.Такъв таралеж ще си сложат на голо,че бедна им е фантазията!

    Коментиран от #33

  • 27 Истината

    26 1 Отговор
    евро бюрократите, нео либерали и джендъри, си нямат хабер каква всъщност е ситуацията по тия западни балкани, че там колят заради обида, жена и парче земя, нямат си на идея какви диваци ще плъзнат по европата, какъв таралеж ще си вкарат в гащите, ама наш боко като ревна, западни балкани та западни балкани , на ти сега .......
  • 28 алиага

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ацо":

    абе те като на налазят след приемането ще видиш как се пърди в т. джамия .....
  • 29 Шопо

    18 1 Отговор
    Авторът не ме убеди. Ядоса ме. Написаното обижда моя интелект и смърди на продажност.
  • 30 Шопо

    13 2 Отговор
    Авторът не ме убеди. Ядоса ме. Написаното обижда моя интелект и смърди на продажност.
  • 31 Хан Тервел

    19 1 Отговор
    Е спасил Европа през 718 година!
  • 32 Танкова

    10 11 Отговор

    До коментар #14 от "Младо коте":

    България никога не е била под чуждо робство.Под чуждо владичество,да. Но разликата е огромна.

    Коментиран от #42, #46

  • 33 Танкова

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "Те да си гледат":

    Ще настане рай за трафикантите на оръжие и наркотици....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Априори

    22 0 Отговор
    Авторът си е либераст и соросоид без дори да се усеща. Споменал е ,че френци и шляхти се били с османците,но не е намерил за нужно да спомене най-силният отпор на мюсюлманите - хан Тервел. Освен това да вземе да прочете книгата на Жан-Франсоа Госийо "Власт и етнос на Балканите" - нали е французки възпитаник,тъкмо ще я прочене в оригинал. В тая книга е описан алгоритъмът на имплемнтиране на куцовлашките кърлежи в българския етнос в Македония. До 1944г. в Македония има 150 000 власи по техни хвалби. Сега по последното преброяване са около 8000. Днес всички власи са се писали македонци и са окупирали най-важните позиции в държавата. Днес власите, редом с циганите и сърбите, са сайбиите на Македония. Сегашният президент на Македония, Бранко Цървенковски, е от влашка семка, преселена от Албания в западна Македония. От по-известните у нас съвременни македонски личности с влашко потекло са: влах по майка е бившият президент Киро Глигоров; полувлах е и Любиша Георгиевски - бивш посланик на Македония в България и после председател на македонското Собрание; загиналия при ПТП популярен поп-певец Тоше Проески е родом от полувлашкия град Крушево и истинското му име е Тодор Проя. Мелез между сърбомани и власи е и ”бащата на македонскиот литературен йезик” Блаже Конески . Фамозната народна певица на Македония Есма Редджепова е...sиганка. Тоест елитът на Македония въобще не е български,а предмни влашки,сръбски и sигански. С тия хора априори са невъзможни преговор
  • 36 Българка от Пиринска Македония

    5 26 Отговор
    Г-жо Българке, къде учихте история? Кой какво точно Ви открадна? Имам две дъщери. Баща им е грък. Имат двойно гражданство и владеят превъзходно и гръцки и български езици. Едната се чувства българка, и казва, че е българка, а другата се чувства гъркиня и казва, че е гъркиня. Кой от вас ще дръзне да налага на децата ми какви да се чувстват? НЯМАТЕ ПРАВО НА ТОВА!!! И аз, която съм ги родила не им налагам мнението си. Но аз съм демократ, а много от коментарите, които чета са написани явно от неграмотни фашисти!
    Македонците са наследници на ПЕОНИТЕ И ИЛИРИИТЕ. Сред тях има и прабългари, и албанци, и гърци, и славяни, и турци и власи. ГОВОРЯТ НЕ ПРАБЪЛГАРСКИ (ТЮРКСКИ) ЕЗИК, А СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. Както и да извъртате историята...СЛАВЯНИТЕ СА ДОШЛИ НА БАЛКАНИТЕ ПРЕДИ ПРАБЪЛГАРИТЕ!!!А ПРАБЪЛГАРИТЕ Е ТРЯБВАЛО ДА НАУЧАТ СЛАВЯНСКИЯ ЕЗИК, ЗА ДА СИ КОМУНИКИРАТ!!!
    СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ГОВОРЯТ И МНОГО ГЪРЦИ, НО ТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ, ДОШЛИ СА НА БАЛКАНИТЕ, ДОКАТО ПРАБЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ В АФГАНИСТАН И СА ГОВОРЕЛИ ЧУВАШКИ ЕЗИК!!!
    ТА ТЕЗИ ГЪРЦИ-СЛАВЯНИ ЖИВЕЯТ В ПЛАНИНИТЕ, НАРИЧАТ ГИ "ЕНДОПИИ" ЖИВЕЯТ В ГЪРЦИЯ, ГОВОРЯТ СЛАВЯНСКИ ЕЗИК, НО СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО ГЪРЦИ.
    ТА НЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ ИМ БЯХА НЕОБХОДИМИ 28 ГОДИНИ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕТО И ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАКВИ СА,...А НА ГЪРЦИТЕ ИМ БЯХА НЕОБХОДИМИ 28 ГОДИНИ ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА БИЛИ ПОРОБЕНИ ОТ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ И АСИМИЛИРАНИ ОТ НАРОДА МУ, НО ТЕ СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО ГЪРЦИ, ПОТОМЦИ НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ И СА СЪГЛА

    Коментиран от #38, #43, #60

  • 37 Българка от Пиринска Македония

    8 18 Отговор
    А Вие г-н Априори, колко милилитра шопска, граовска, чувашка, славянска, каракачанска или гагаузка кръв имате? Бихте ли я измерил, ако обичате, за да знаете точно какъв сте, та да не гледате сламката в чуждите очи, а да видите гредата в своите.
    А още по-български казано: "НЕ ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА!"

    Коментиран от #39, #57

  • 38 НЕджендър

    23 1 Отговор

    До коментар #36 от "Българка от Пиринска Македония":

    Всички ги знаем тези македонски малоумщини... Македонското население е съставено от занзибарци, ескимоси и марсианци и няма нито един българин, а Македонската империя е създадена през 76000000 г. пр. н. е. Затова прамакедонците с неземното си величие са отклонили астероида, унищожил динозаврите, така, че да удари в Мексиканския залив и да изтреби всичко живо на планетата, с изключение на самите македонци. Така, те населили цялата Земя. И още няколко планети от Слънчевата система...
    P. S. Расата, полът и етническата принадлежност са обективна реалност и не са въпрос на самоопределение. Никой не твърди, че днешните македонци са българи (защото поне половината са албанци), а че произхода на повечето (с изключение на албанците) е български. Някои дори се самоопределят като българи - коя си ти, че да ги определяш като някакви други?
  • 39 божидар чеков

    4 14 Отговор

    До коментар #37 от "Българка от Пиринска Македония":

    Радвам се на коментара ви. Без да влизам в подробности, знач също като вас, че славяните са дошли до Пелопонез около 1-ви век. Следователно много преди българите. Някои от тях са се претопили с българите. Това са "македонците" защото живеят в Македония. Пространство което днес е разделено на 3 части. Други славяни са се елинизирали. Те не говорят славянски-български, а само гръцки. Днес те са около Олимп - гърци със сини очи. Споделям всичко това, защото стремежа на някои днешни българи да търсят и приобщат някакво близко до тях /нас/ население е абсолютно безполезно, по простата причина, че чисти етничиски държави няма!
  • 40 Александър Македонски

    15 0 Отговор
    О неразумни и юроде поради що се срамиш да се наречеш болгарин
  • 41 Младо коте

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    Робството в Османската империя представлявало законна и важна част от икономиката и обществото на империята.[1] Заробването на хора от бялата раса бива забранено в началото на ХІХ в., но поробването на други раси остава позволено до началото на ХХ в.[2]
  • 42 Ех,танкова

    11 2 Отговор

    До коментар #32 от "Танкова":

    Имало е само османско присъствие,нали така!? Само ти си знаеш, защо ги гомориш тези глупости.Робството в Османската империя представлявало законна и важна част от икономиката и обществото на империята.Заробването на хора от бялата раса бива забранено в началото на ХІХ в., но поробването на други раси остава позволено до началото на ХХ в.
  • 43 ГУ СВ

    18 1 Отговор

    До коментар #36 от "Българка от Пиринска Македония":

    Ето пеонката пак се обажда. Нищо ново от теб ,просто си чела само скопските историчари. Незнаеш ,че преди да пресекат Дунав,българите са живели по западното и северното причерноморие 500 години наред със славяните и езиците им са близки ,като са от една иранска езикова група. Не си чувала за Кан Кубер заселил се с българите които е предвиждал по днешното прилепско поле и дори обсаждал Солун. Но това при скопските историчари - фалшификатори няма как да го прочетеш. Бъди горда антика пеонка наследница на Сандо амбрияжа.

    Коментиран от #44

  • 44 ГУ СВ

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "ГУ СВ":

    Имах предвид източното и северното причерноморие
  • 45 Младо коте

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    До 1908 г. в Османската империя още се продавали робини. Сексуалното робство е централна част от османската робска система по време на цялата история на робската институция.

    Коментиран от #53

  • 46 Виж#45

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Танкова":

    Той е за тебя тоже
  • 47 Гъссст

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Сагласен ма само шътъ пумоля малко сеа дъ ми обясниш кът не е имало роби децата насилствено взимани за еничари квисъ сигорно доброволци ☹☹☹☹☹
  • 48 ГУ СВ

    14 3 Отговор
    ВЕТО ВЕТО. ВЕТО следващите 28 години да уврът дървените чутури на скопяните-пеонци
  • 49 Яне

    6 0 Отговор
    По-голяма помия не бях чел скоро. "Тва ни е матряла" както казва премиера. Какви политики, какъв напредък, какво развитие да очакваме, когато мнозинството от народа ти е с манталитет като на автора на горното свободно съчинение...
  • 50 Сова до 6 котарака

    8 0 Отговор
    Ти излезе по умен и от Хр. Ботев който казва........грей и ти слънце в таз робска земя....
    Знаеш ли в кое стихотворение?
  • 51 Хали

    7 0 Отговор
    Французите не са цвете за мирисане, защо имат чуждестранен легион в Африка, защо избиват над 1 милион народ в Алжир.
  • 52 Пенчо Лимонски

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Асане,погледни кой прави зулуми в Европа.Нищо против нямам срещу исляма,но срещу убийствата имам.В никакъв случай не подкрепям обаче подигравките с религията.
  • 53 КОТарАК

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Младо коте":

    в САЩ също до средата на 19 век е имало робство , както и в други държави но са се набавяли от набези и военни походи. никой не е посягал на мирни жители на империята-от тях се искало да си плащат данъците , макар и някои кръвожадни като яничарството , но то затихва през 17 век. а и има сведения че туркини сменяли децата си с християнски за да влязат в яничарския корпус , който се е смятал за привилегирован елит. покойния Б. Димитров веднъж избухна в ефира че неговите баба и дядо не са били роби , който иска да си ги смята такива негова си работа..споделям мнението му

    Коментиран от #56

  • 54 Пешо

    3 0 Отговор
    Каква цивилизация вашкари без история
    У лево при Тито
  • 55 Все едно

    3 0 Отговор
    Питам се ,защо толкова много се писа тези дни? На кого му е нужно? Проспахме толкова въэможности, сега пишем и кой чете , на кого му пука какво пишем-за соб.успокоение.НЕКА ТЕ ДА ПИШАТ И ОЧАКВАТ ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИМЕ.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Априори пак

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българка от Пиринска Македония":

    Аз генетичната линия си я знам,както и прадедите си до 6-то коляно,тоест два века назад - български славяни - рудари щото в нашия край са развили рудодобива. И все са говорили на български,че и първото светско училище са създали. Ти по-добре попитай днешните "макeдонци" как бащите и дедите им бяха куци власи признати като малцинство от Европа, пък след 1944г. отеднаж се присетиха,че били антички македонци? Че заради тия скатавки от военна служба България отстъпи на Румъния през 1912/13г. Силистра. Защо зарязаха да учат румънски език,а се присетиха да измислят македонски език след над 2000 години? Пеоните и илирите са етноси съществували успоредно с македоните на Филип и Александър. Имат си династични линии нямащи нищо общо с македоните. Пеоните са едно от многото тракийски племена воювали с македоните,а наследници на илирите са днешните албанци. Съгласен съм обаче, че гърците в контитентална Гърция в болшинството си имат славянски гени. Вземи прочети книгата на проф. Спирос Врионис "Славянското общество на Балканите през 6-ти век". Славянското море е заляло целите Балкани,включително Тесалия,Олимп и Пелопонес. Според Врионис елински през 6-ти век са били само Солун,Пловдив и Константинопол,и разбира се островите в Егейско и Адриатическо море. Даже населението на Сердика от страх от разорение доброволно е избягало чак в Солун. Преди славяните хуни,авари,готи са омели като тепсия Балканския полуостров и от траки,македони и елини почти нищо не е ос
  • 58 Априори 3

    5 0 Отговор
    Славяните идват на полуостров празен откъм население. Само илирите са се спасили по Динарските планини.Така,че едната ти дъщеря може да се мисли за гъркиня,но по ген децата и повече ще са българчета,щото и мъжът и надали е чист елин. Куците власи имат право да се нарекат и марсианци,нищо ,че и грам от езика на древните македони не знаят. Не е редно като кърлежи да зярязявят българите със фрустрациите си. Просто в Македония официално са 8000,неофициално 150 000,но при всички случаи са малцинство спрямо българите. Апропо, в Гърция куците власи също са около 150 000 ама не смеят да гъкнат.
  • 59 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Гледам събрала си доста плюсчета-това е добре.Но като се замислиш,за каква кражба става въпрос,нали сме уж един народ.
  • 60 Сас

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българка от Пиринска Македония":

    Много сте далеч от истината какви пеони и илири какви потомци на Александър македонски
    Пийте си хапчетата по редовно
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    1 0 Отговор
    Време е!Света се готви за война!Всички знаеме,откъде започват големите войни!
  • 63 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Николай":

    Защото Чеков е прикрит македонист и фактически - антибългарин, макар че не би го признал на никой, освен на себе си пред огледалото.

    Коментиран от #65

  • 64 ира

    1 0 Отговор
    Да, абсолютно вярно, и някой трябва да каже "Царя е гол". Европейските "царе" на висшата администрация, както и техните обожатели безусловни, трябва да оставят розовите очила. Да си спомнят за предупрежденията на ДеГол. и да ни пощадят с бодрите си и "коректни" проповеди.
  • 65 ран

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Така е":

    И какво, това какво общо има със статиятя? Автора разглежда нещата в по-широк аспект, и говори за опасностите пред Европа. Какво значи той не е българин, и какво значение има това. Забравихте ли войната 1999, не сте ли видели атаките през последните години? Тези хора са факт, и сред нас, стига с картинки от букварчета
  • 66 Интелектуалец

    1 0 Отговор
    Мисля, че РБ ще подкрепи РСМ за членство в ЕС.
    Това е историческия ход на събитията в бъдеще.
    Ако това се реализира, самите европейци няма да допуснат РСМ да краде история.
    В момента РБ няма лостове, с които да промени начина на мислене на жителите на РСМ, начин, който е насаждан вече 75 години и необезпокояван от никой и с никакви средства.
    Това са цели три или четири поколения възпитавани в неправилна посока.
    Ветото на РБ само още повече ще озлоби и настрои против българите македонските граждани.
    Напротив, влизайки съвместно в един "нов дом", много спорни моменти биха се изгладили, а в икономическо отношение връзката меду РБ и РСМ ще се активира. Защото сега тя е почти затворена.
  • 67 Реалист

    1 0 Отговор
    Добре че не е всеизвестно , какви хора са открили цивилизацията на света, че много хора щяха да се засрамят от тях !