Last news in Fakti

21 Ноември, 2020 19:00 4 094 108

Байдън трябва да се бори срещу влиянието на Кремъл в България

  • джо байдън-
  • русия-
  • сащ-
  • българия-
  • балкани-
  • кремъл-
  • влияние

В държави, чиито демократични норми са под заплаха, администрацията на САЩ трябва да насърчава плурализма

Байдън трябва да се бори срещу влиянието на Кремъл в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новоизбраният президент Джо Байдън е решен да възстанови трансатлантическите отношения, защото само сплотеният съюз може да се справи с безбройните глобални предизвикателства. Едно от основните му предизвикателства ще бъде Източна Европа, регион, жизненоважен за сигурността на континента, изправен пред вътрешни и външни атаки срещу суверенитета и демокрацията. Този обширен регион не е монолитен: той съдържа както консолидирани демокрации, така и държави, където демократичните норми са застрашени, държави с оспорвани граници, държави, чиито правителства могат да бъдат „превзети“ от Русия, и държави, чиито територии вече са окупирани от руски войски. Ефективната американска стратегия трябва да бъде насочена към укрепване на националния суверенитет и регионалната сигурност, като същевременно не отчуждава нито съюзници, нито партньори, пише анализаторът Янош Бугайски на страниците на американския вестник The Hill, предаде агенция "Фокус".

В държави, чиито демократични норми са под заплаха (като Полша и Унгария), администрацията на САЩ трябва да насърчава плурализма и разделението на властите, без да се противопоставя на демократично избраните правителства, защото това може да отслаби НАТО. По този начин Полша, със своята силна традиция на съпротива срещу самодържавието, се превърна в авангарда на защитата на НАТО срещу руския ревизионизъм. Белият дом може да се наложи да обясни демократичния дефицит на Америка - по-специално партийните назначения във Върховния съд, отказа от обикновено мнозинство на президентските избори и проблемния преход от една администрация към друга.

В страни със спорни граници екипът за национална сигурност на Байдън може да укрепи техния суверенитет и териториална цялост. В Западните Балкани той трябва да завърши преговорите между Сърбия и Косово и да разработи пътна карта за междудържавно признаване. Доминиращата роля на Съединените щати в този диалог изисква тясно сътрудничество с ЕС: на Белград не трябва да се позволява да се отклонява от диалога, за което ще допринесе подривната дейност на Москва, докато двустранното споразумение между Белград и Прищина ще отвори възможности за регионално икономическо развитие и интеграция в ЕС.

Администрацията на Байдън също трябва да премахне основните пречки пред пътя на Босна и Херцеговина към западните институции. За да вземе най-важните решения във вътрешната и външната политика, централното правителство на Сараево се нуждае от конституционни промени. Първо, постоянните заплахи за целостта на Босна от страна на националистическите политици трябва да бъдат наказани - в края на краищата те ограничават икономическото развитие, задушават чуждестранните инвестиции, насърчават етническите раздори и застрашават самото оцеляване на държавата.

За страни, чиито правителства са свалени от Русия и са все по-зависими от китайските инвестиции, САЩ трябва да разработят стратегия за освобождение. Америка ще трябва да работи в тясно сътрудничество с ЕС, за да предотврати превземането на ключови сектори на икономиката и да създаде по-добри условия за частни и публични инвестиции. Това е особено вярно, като се има предвид дългосрочните вредни ефекти на пандемията в региона, дори след като ваксината е налична.

Администрацията на Байдън може да събере многонационален фронт срещу руската диверсия. Той ще трябва да се съсредоточи върху критичните уязвимости, които Кремъл използва, особено в България, Унгария и Сърбия - дезинформация, корупция и финансиране на десния и левия екстремизъм. Влиянието на Москва може да бъде ограничено чрез ускоряване на интеграцията на всички държави от Западните Балкани в ЕС. Вашингтон може да играе конструктивна роля и в Беларус, но не и чрез допълнителна изолация на държавата от Запада чрез икономически и дипломатически санкции - те само ще тласнат страната по-дълбоко в руската орбита. Напротив, САЩ трябва да работят в тясно сътрудничество с Полша и Литва, за да приближат страната до западните институции в дългосрочен план. Важна отправна точка може да бъде предложението на Варшава за „план на мини-Маршал“ в рамките на ЕС за икономическа помощ и развитие на контакти с всички политически играчи.

В окупираните от руските войски страни Белият дом трябва да укрепи отбраната, като осигури оръжейни системи за възпиране на по-нататъшната агресия. Освен това Украйна се нуждае от пътна карта за присъединяване към НАТО, а Грузия вече е преминала квалификация и трябва да започне процеса на присъединяване. В случай на независими държави под егидата на НАТО, заплахите на Москва не се превръщат във военна намеса. Това се вижда в Естония, Латвия и Литва, откакто се присъединиха към Алианса. Успехът на Байдън в Източна Европа трябва да бъде съчетан със силния Алианс на НАТО и строг подход към Русия. Източният фланг на НАТО трябва да бъде укрепен - особено границите на Черно море чрез укрепване на морската отбрана и способностите на Румъния и България. Отношения на Вашингтон и Анкара трябва да бъдат възстановени въз основа на сигурността на съюзниците, защото Турция е незаменима крепост на НАТО срещу Русия и Иран. И след последната война между Армения и Азербайджан, Америка, като честен посредник, трябва да насърчава сближаването на двете страни със Запада.

В никакъв случай Байдън не трябва да попада в капана на „презареждане“ на отношенията с Москва с безплодни надежди, че главният противник на Америка ще се превърне в истински партньор. По-категоричните американски политики ще помогнат да се подчертае уязвимостта на Русия - включително нейните икономически слабости и нарастващото вътрешно напрежение. В своите инициативи за международна демокрация избраният президент трябва да даде приоритет на Русия, като отстоява правата на човека, политическия плурализъм, етническото равенство и истинския федерализъм във все по-непокорната държава. По този начин атаката на Русия срещу трансатлантическия съюз може да се превърне в по-сложна отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    149 9 Отговор
    Пак се почва с малоумщините.

    Коментиран от #49, #69

  • 2 Петър

    134 12 Отговор
    САЩЦИТЕ да си гледат САЩ и да не се занимават с нас.
  • 3 Америка е пътник

    108 13 Отговор
    Никой вече не иска долара. Там започват гладни бунтове.

    Коментиран от #8, #31

  • 4 Скорпион

    128 11 Отговор
    Да се бориш с влиянието на Русия в България е същото все едно да се бориш с гравитацията на слънцето в слънчевата система.

    Коментиран от #13

  • 5 КОТарАК

    103 4 Отговор
    интересното е , че видиотизираните западни нации се връзват на такива малоумщини
  • 6 Бай Шиле

    98 4 Отговор
    Полски "анализатор" на страниците на американски вестник.Купени педали, сър.
  • 7 розово

    88 2 Отговор
    В България официално този борец е Цветан Цветанов .Справедливостта е виждаме всички берем плодовете.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ай стига бе

    104 4 Отговор
    Каква демокрация защитават САЩ бе - като се видя каъв хаос и безпорядък и тотални измами са техните избори...това ли им е демокрацията-с вилнеещи банди по улиците,убийства ,палежи и грабежи..-ми не мерси........

    Коментиран от #40

  • 10 Пацо

    78 4 Отговор
    Пълно безумие! Без коментар!
  • 11 Петър

    84 6 Отговор
    САЩ убиваха в продължение на два месеца деца,деца източно православни до границата на България,и тия да ме убеждават че са обективни и честни ми идва в повече.
  • 12 Вужъст

    26 24 Отговор
    Кога, ще ни нападнат американците да ни "освободят" ?
  • 13 Петър

    65 4 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпион":

    Да,изобщо не трябва да уйдисваме на празните глави на САЩ.
  • 14 Лелее

    30 2 Отговор
    Гледайте Филма Мумията , с полски режисьор - жанр еротична Пародия ....
  • 15 Сандо

    70 8 Отговор
    1944-1989 г. - влияние на Русия.
    1989-2020 г. - влияние на САЩ.
    Разликите намерете сами,ако все още притежавате способността да разсъждавате и оценявате обективно.

    Коментиран от #50

  • 16 БЗНС

    9 54 Отговор
    Нови бази на НАТО в България!

    Многонационален НАТО-вски флот в Черно море!

    Хиляди американски войници по черноморието!

    Коментиран от #80

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХА ХА ХА

    77 4 Отговор
    Байдън трябва да се бори с доста неща - старческа деменция , Алцхаймер , Паркинсон и т.н. , но той е млад и силен , ще се справи !

    Коментиран от #20, #37

  • 19 Достатъчно е...

    8 35 Отговор
    Да покаже азиатският рай и припомни успехите на комунизЪма... и по една дамаджана на патрЕотарите.
  • 20 Ми виж

    34 2 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА ХА":

    че още ходи сам. Абе младее.
  • 21 СМЕРШ

    50 4 Отговор
    Меката китка на Байден срещу Кремъл, смехория!
  • 22 1412

    35 2 Отговор
    Абе откога анализатора Януш Бугайски и частните медии на олигарсите спонсорирали кампанията на Биден и Хамала, определят кой е американски президент, та и му правят анализ?

    Американския президент ще бъде обявен официално на 14. 12., а тия анализи на частните медии не струват нищо, освен изприказвани приказки.

    Коментиран от #35

  • 23 1234

    46 2 Отговор
    не искам никой кравар да се бори на Бългасрска територия срещу никого! аз чък казвам Русия да се бори заправата на мексиканците и негрите в сащ!
  • 24 Това е защото

    40 2 Отговор
    Е решил всички проблем и на родна почва и сега "спасява света".
  • 25 Доналд

    43 3 Отговор
    За да изпълни всички тези намерения, на САЩ трябва всичко да му е наред.
    Целият Манхатън е безлюден...
    Детройт е само бетонни железа...
    Мексиканците и южноамериканските емигранти окупират все по-на север американските щати, където не може да чуе реч на английски...
    Затворите са пълни с престъпници...
    Така, че Байдъм трябва да се "свие" малко и първо да си оправи собствения "дом". Живее със стари илюзии.
    Мисли, че САЩ е все още полицейския жандарм на света.
    Но вече не е. Просто икономически вече няма да издържи да прави "цветни революции" по света.

    Коментиран от #34

  • 26 РЕАЛИСТ

    55 5 Отговор
    Кремъл с нищо не влияе на България. Просто хората правят разлика между това да ти е партньор Русия и Америка. Русия подпомагаше нашата държава всячески. Със специалисти, с образование , със суровини с въоръжение, с технологии и с какво ли не. Изразът " братушка" означаваше нещо. Руски войски в България нямаше. Какво получихме от Америка? Американски бази със статут на американска територия и безнаказаност на персонала. Закупуване на ТАЦ Марица Изток. Един кораб със мухлясала царевица. Продажба на стари F-16 на цена по скъпа от F-35. Спиране на всички стратегически обекти, които могат да подпомогнат икономиката ни. Отказ да ни дадат безвизово пътуване, което и пари не им струва. Така, че много трябва да се постараят соросоидите, за да изтрият Русия от сърцето на българина.

    Коментиран от #99

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 па трий

    23 1 Отговор
    То убаво да се бори , ама ако има у мен нещо под ''влияние'' на Москва , то се дължи на американците .
  • 29 един от многото

    36 1 Отговор
    Всичкото Мара втасала , п.....а си не сресала! Байдън ще бори влиянието на русия в България , че Русия и България когато са имали взаимоотношения , те още не са съществували.

    Коментиран от #32

  • 30 Осман

    6 0 Отговор
    Да му я мисли, бащицата 😅
  • 31 да, всички искаме рубли

    4 28 Отговор

    До коментар #3 от "Америка е пътник":

    И севернокорейски, незнамси какви. Кубински и венецуелски, също. Дай малко от твойте червени петолъчки да се закичем всичките.

    Коментиран от #62

  • 32 когато Са открили америка

    3 23 Отговор

    До коментар #29 от "един от многото":

    Русия е била крепостни селяни само.

    Коментиран от #56, #75, #100

  • 33 123

    31 1 Отговор
    Има две опции за България. Или влияние на Кремъл или влияние на Вашингтон. Кой определя коее вредно и кое не. Някой обикновен гражданин може ли да визира някакви ясни фактори, които определят вредността на кремълското влияние в страната - ако изобщо го има де...... Уважаеми сънародници, всякакви изроди ви промиват мозъците, тотално изолират съзнанието ви и ви налагат кое езло и кое добро. Щом сега имло кремълско, какво ще стане когато го заличат и го направят Вашингтон ски. С какво ще просперира българският гражданин. Мислети вие драги сънародници, не оставяйте някаква пас има от лайняният атлантически съвет и останалите нпо-та да мислят между вас.

    Коментиран от #41, #101, #102

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ти казваш ли молитвата за тръмп преди

    2 15 Отговор

    До коментар #22 от "1412":

    Всяко ядене и палиш ли свещ пред портретите на Путин и Тръмп всяка вечер?
  • 36 Обама

    17 1 Отговор
    Дядо Байдън е вече стар и със сигурност не го вдига, пожелавам му да си проспи мандата.
  • 37 поне не се е наджаскал с ботокс,

    2 12 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА ХА":

    хиалурон и не си боядисва перуката.

    Коментиран от #38, #94

  • 38 а, да не забравим и

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "поне не се е наджаскал с ботокс,":

    високите токчета
  • 39 Та-кааа

    25 1 Отговор
    Явно американците са решени да ни докарат демокрацията, и да ни покажат правилния път. Видяхме какво се случи със страни, които се мислеха, че имат демокрация живеейки безгрижно

    Коментиран от #44, #45

  • 40 ееее, да се поучат от Русия, Беларус

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ай стига бе":

    И България. Това са критериите за демократични, честни избори. Това, че цял свят ни сочи с пръст е защото ни завиждат. Всички искат да се преселят в нашите честни държави, но ние няма да ги пуснем гадните емигранти.
  • 41 Иван

    20 2 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    Да не забравим, че американците винаги са прави... в началото, но после и да излезе, че са сгрешили вече е късно да се възстанови държавата

    Коментиран от #47

  • 42 Леле,леле

    13 1 Отговор
    Почвам да се чешам по левата камбана ! Пълни глупости !

    Коментиран от #103

  • 43 МИХАЙЛОВ

    23 1 Отговор
    ...БАЙДЪНА ДА СИ БОРИ
    ДЕМЕНЦИЯТА И АЛЦХАЙМЕРА...
    ....И ДА СЕ МОЛИ
    ДА НЕ ГУШНЕ БУКЕТА
    ДО КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ
    ДА ВЛЕЗЕ В БЕЛИЯ ДОМ,
    ЧЕ ИМА БАЯ ВРЕМЕ ДО ЯНУАРИ...
    ...ТА ДА НЕ МУ ИЗЛЕЗЕ КЪСМЕТА
    НА ТОЯ ТАМ ТРАВЕСТИТА - КАМАЛА
    ДЕТО МУЙ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ...
    ....ТА ДА СТАНЕ СКОРО ПРЕЗИДЕНТ...
    ТО ЯВНО ТОЯ ТАЯ
    КАМАЛА - КАМАЛЮ
    НЕЩО МНОГО СЕ РАДВА,
    ЧЕ Е ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ
    НА ДОСТА ДЪРТ ПРЕЗИДЕНТ
    И КАМАЛА - КАМАЛЮ
    Е В ГОТОВНОСТ
    ДА МУ ЗАЕМЕ МЯСТОТО
    АКО ДЪРТИЯ БАЙДЮ
    ХЕПТЕМ СЕ ОШАШАВИ
    ИЛИ ГУШНЕ БУКЕТА...








    ....И КРАВАРИТЕ ОТ САЩ
    ПЪРВО СА СИ ПРИБЕРАТ
    ОНЯ ТАМ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА
    ТЕХНИЯ КУЧИ СИН - ГАЙДЮ
    ДЕТО САЩ ИСКАХА
    ДА ГО ТУРЯТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
    НА ВЕНЕЦУЕЛА...

    Коментиран от #51

  • 44 я дай пример, за такива без демокрация,

    3 8 Отговор

    До коментар #39 от "Та-кааа":

    които живеят по-добре и безгрижно.
    Или само си дрънкаш тука.

    Коментиран от #48, #104

  • 45 я дай пример, за такива без демокрация,

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Та-кааа":

    които живеят по-добре и безгрижно.
    Или само си дрънкаш тука.

    Коментиран от #105

  • 46 Пълни глупости

    29 2 Отговор
    Ние, ако бяхме превзети от Русия 1-во нямаше да отпадне проект за милиарди, като Южен поток, 2-ро нямаше да пропадне АЕЦ Белене, 3-то при добри отношения, никога нямаше да гони Бойко, руски дипломати. Русия има влияние само в Сърбия, Молдова и Приднестровие в региона, а другото са глупости. С Турция е от взаимна изгода.
  • 47 а той късия, щото пада по гръб

    2 8 Отговор

    До коментар #41 от "Иван":

    Ти чувал ли си го, да си признае, даже за нещо малко. Не говорим за големите простотии, заради които ги отряза цял свят. Включително някои от близките му партньори
  • 48 Та-кааа

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "я дай пример, за такива без демокрация,":

    Либия, как ти се струва, достатъчно ли е?

    Коментиран от #55, #58

  • 49 плевен

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не ги подценявайте. Те не са малоумници. За тях ние сме жълти стотинки. От нас зависи дали ще им разрешим да ни набутат във война. За сега те успяват. Ние взимаме заеми, и купуваме бойни кораби и самолети.
  • 50 Hess

    3 12 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Единствено ползотворно е било влиянието на Германия 1933-1944
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бачо Киро

    20 1 Отговор
    Байдън го боли шмайзера за България... Сигурно не може поне 5 минути да ни посочи на глобуса...

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 елa

    19 1 Отговор
    Човек колко трябва да бъде наивен и глупав за да вярва на тези престъпници. Сякаш светът принадлежи на тях и те имат право на всичко и винаги са прави. Д. Байдън както го наричат " Спящият Джо " където седне заспива а когато журналистите му задават въпроси примерно- 3 въпроса първи два забравя помни само третия или при два въпроса само втория помни сега "Спящият Джо " е на 78 години тези идиоти си мисля,че тоя светът ли ще оправи .
  • 55 ти сериозно ли.

    2 13 Отговор

    До коментар #48 от "Та-кааа":

    Рязана краставица ли си,че ми даваш чалма за пример. Ако нямат нефт, пясък ще ядат и ще се изколят един друг. Скоро даже и ще стане с всички държави които се хранят с изкопаемите си гоеива. До десет години, ще вият като вълци зимъска. Гаранция.
  • 56 Бачо Киро

    16 1 Отговор

    До коментар #32 от "когато Са открили америка":

    Когато Христофор Колумб не е видял континента Америка, а се пльоснал връз Испаньола/Хаити, руснаците вече са имали Руско царство... Къде въобще се обаждаш... То 300 години след това още са във времето на проститутките, кланетата, ти си седнал за крепостни селяни да говориш... По онея необятни земи сигурно искаш да е като в Тайван... В САЩ също отдалечените области и днес са хил билис, та тогава ли? Да не говорим, че абсолютно забравяш КОЙ гради САЩ - западноевропейците. Без тях са просто едно блато от латиноси, патладжани и прочие.

    Коментиран от #59

  • 57 КРАДЦИ

    13 1 Отговор
    БАЙДЪН И ТРЪМП СА МУХЪЛИ КАТО БОКО И ЦЕЦО !
  • 58 ааа даваш за пример мястото,

    6 4 Отговор

    До коментар #48 от "Та-кааа":

    кедето искаха да обезглавят нашите медици, защото България не искаше да анулира дълга им от 400 милиона долара към България, още от Тошково време. Това си беше изнудване. И тогава Френският президент ги спаси. И ти ми ги даваш за пример. Браво БЪЛГАРИНО
  • 59 Ако Българските ханове,

    3 9 Отговор

    До коментар #56 от "Бачо Киро":

    не бяха асимилирали и научили полудивите племена, живеещи по тези (сегашно време руски) територии, на това да живеят в общност, йерархия, държавност, и не ги бяха облагородили със знание и семето си, и до сега щяха да обикалят тайгата и да гонят мечките. А относно Америка, Тя е открита и създадена като държава, от микс от най развитите по него време нации, които са били къде, къде по развити от руското царство.

    Коментиран от #61, #106

  • 60 Киро Бачо

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Бачо Киро":

    Той не, но американските генерали знаят отлично с кои страни граничи Русия и каква политика трябва да спазва.
  • 61 и на всичкото отгоре,

    3 8 Отговор

    До коментар #59 от "Ако Българските ханове,":

    ако не им бяхме дали да ползват нашата азбука, щяха да пишат с латински букви, защото били много напреднали. Там винаги е било,е и ще бъде кал и мръсотия. Неспособни са на цивилизован живот. Опитват се в Москва и Петер да се правят на нормални, но след 50 километровият периметър всичко е леш.
  • 62 Кви ги плещеш бе?

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "да, всички искаме рубли":

    Нали си европеец? Европа също е подчинена на Световната банка и трупа дългове. Прочети,(не че съм русофил а реалист) Русия има половин трильон задължение които може да ги върне веднага. Те живеят бедно но сигурно защото веднъж вече ядоха дървото и това няма да се повтори.

    Коментиран от #63, #66, #74, #107

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Тея дългове ги отпиши

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Кви ги плещеш бе?":

    А държавен дълг е и инвестиция в книжа. Я виж колко американски държавен дълг са купили руснаците и колко руски-американците. Защо ли. Я се пообразовай малко. Никой не иска да купува акции във фалиращо предприятие и обратно..Само малко логика ако вкарваш, може и да видиш голямата картинка, но.....
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 От външният дълг,

    1 2 Отговор
    означава колко добре е икономиката ти, ако не е на минус спрямо БВП.
    Но дори и да е, това само означава, че инвеститорите имат доверие в теб. Ако всичко е наред, трябва да си луд за да си продадеш книжата в печелившо предприятие, които ти носят дивиденти. А случайно ако си....то има един куп кандидати да ги купят. Обаче ако си зле(Русия) никой не ги ще, и заблуждаваш народа, това колко е добре, и че можем да ядем нефт и да пием бензин, и сме си самодостатъчни.

    Коментиран от #70, #91

  • 69 Хаджи Хаджи Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    По- добре, не бих могъл и аз да се изразя!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 СМЕРШ

    7 1 Отговор
    Лешоядите се активизират! Интересно ми е, в коя държава, ще ДОСТАВЯТ Демокрация по американски! Не ни чака нищо добро!
  • 72 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    5 1 Отговор
    Бай Дзън да си гледа кравите и краварите, по-добре ще се оправим без неговата "помощ"...
  • 73 обещавам, а ти вземи прочети

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хаджи Хаджи Българин":

    някоя книжка по икономика.
  • 74 правилно, живеят бедно,

    2 6 Отговор

    До коментар #62 от "Кви ги плещеш бе?":

    но затова пък зле и кратко.
    Нищо, важното е да се тупат в гърдите, а ние да им завиждаме и да се стремим към такъв живот.
    Нищо, че нямаме техните ресурси, важното е да ги възхваляваме и да ги боготворим.
    Един прагматик беше казал така . Социалистите и комунистите се борят да няма богати, а капиталистите и демократите-да няма бедни.
    Въпрос на избор.
  • 75 нашия

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "когато Са открили америка":

    а провери пак за русия-а америка какво е била по това време

    Коментиран от #76, #77

  • 76 ти не разбираш ли.

    3 5 Отговор

    До коментар #75 от "нашия":

    Каквато и да е била русия, нешната позната ти америка не е създадена от индианците, а от микс от холандски, английски, испански, португалски италиански, германски и всякакви "ски" емигранти, отишли да търсят злато и да развиват презокеански бизнес. Всичките тези мации са били къде къде предрусия.да не говорим че русия е била под германско влияние.
  • 77 и още,

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "нашия":

    тези всичките, са отишли със знанията, оръжията, и желанието за завоюване на новата огромна земя, богата на ресурси, като от микса на културите си и всичките си плюсове и минуси, са изковали, с борбите, съжителството, и толерантността, градена няколко века, помежду си, не перфектната, но най-добрата създадена до момента демокрация. Демокрацията не може да бъде завършен строй. Тя се изменя с прогреса и ценностната система на жителите в държавата. От мнозинството от тях. Днес са бели, утре черни, католици, мусюлмани, нормални, гейове, утре може да са извънземни, но мнозинството определя насоката.

    Коментиран от #78

  • 78 Кво стана бе ?

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "и още,":

    Да не ти свърши ракията ? Давай и още за Демокрацията !

    Коментиран от #81

  • 79 Суверенитет

    2 0 Отговор
    Русите са лошите, "нашите" се отчитат на САЩ, а конците дърпат от Германия...
  • 80 А ти - в затвора!

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "БЗНС":

    Не, всъщност, това ти е малко...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 питаш кво стана

    1 0 Отговор
    Стана ми черешовото топче. Искаш ли да ти го пратя на снимка. Дай някакъв телефон, мейл.
    Ако искаш да те храня, мога да те храня, докато вземе з.дн.ка ти да изтърва, без да се повторя.
    Щом не искаш да си ползваш мозъка за да асимилираш информация, си използвай з.дн.ка за да асимилираш семе.
  • 83 Сега, ракия пиете на село

    0 0 Отговор
    Днес е събота. Тази седмица ми е добра. Черпя се със "Solaia Antinori 2013".
    Не че се надувам, но просто ме гъделичкаш по главичката на големия. Ако не вярваш и снимка ще ти пратя. Наздраве
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 обаче,

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "перапраовгза":

    нищо не казваш за другите дела, дето му се пекат на з....
    Дела за секшуъл харазмънт. За ултиване на данъци. За лежесвидетелстване, Дела от кредиторите)за над милиард). Дела за финансиране от Москва. Дела, за подвеждане с фалшиви данни на инвеститори и гласоподаватели и т.н.
    Над 30 на брой. Затова така се е.вкопчил. До край ще отрича, защото падне ли му имунитета, ще бъде новина номер едно. Ще засенчи и коронавируса.
  • 86 Да мучи

    2 0 Отговор
    Тоя динозавър от Студената война Янош Бугайски пак го събудиха....и почна да мучи.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ЧОКИ

    2 0 Отговор
    още един луд боже мой какво още ни очаква/
  • 90 демоникрация

    1 1 Отговор
    Направо да ни изпратят един губернатор и да спрем да си играем на избори и демокрация!
  • 91 БРЦК

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "От външният дълг,":

    Нито разбираш от акции нито от Държавни заеми нито от свят . Стой си спокойно и си яж баничката
  • 92 БРЦК

    2 1 Отговор
    Некромана ще затрие света
  • 93 шеф Ангелоф

    0 0 Отговор
    Явно алйорданоофф и шеф манчефф вече са назначени за съветници. Сега ква манджа ще забъркат...
  • 94 E щом

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "поне не се е наджаскал с ботокс,":

    това те успокоява...можеш да продължиш съня си
  • 95 Аве Адолф Хайл

    1 0 Отговор
    Дeмoкрaтитe в CAЩ ca cи cъщитe дoлнoпрoбни кoмуниcти , кaтo нaшитe ,и cи cлужaт cъc cъщитe пoдмoлни и дoлни пoхвaти ,кaтo бoлшeвикитe . Oт тях cвeтa , и България , нищo хубaвo нямa дa видят ......
  • 96 е щом трябва

    0 0 Отговор
    И какво му е на "Кремъл", каквото и да наричате така?
  • 97 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Тая борба с кремълското влияние започва вече да прилича на борбата на прасето с тиквата -бута я оттук -оттам прасето ,отваря широко уста ,но няма как да захапе и само търкаля тиквата по двора!?
  • 98 Матей

    0 2 Отговор
    Поредния про-натовски и американо-имперски пасквил.Такова невъздържано нахвърляне на Русия не е било през последно време,същинска сатанизация,Бай-дънов да се стяга за война.Много ги хвана кахър,че руската федерация дава пример за възходящо развитие,запазвайки християнските и общочовешки добродетели.Ние,българите,които сме видели само огромна помощ от Русия,царска и съветска,добре трябва да внимаваме и да не се поддаваме на американското влияние,видяхте докъде ни докараха ,направо ни вкараха в джендема.А после Русия била лоша,не ми се вижда да е така,и Хитлер го е разбрал,може и байдънов да го разбере.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 А пък Америка

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "когато Са открили америка":

    Е била пълна с индианци
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Така де, така

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Леле,леле":

    Аз пък по десното
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Нещо са те изтървали май

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ако Българските ханове,":

    от Карлуково, какви развити нации бе, от най големите престъпници е създаден ФАЩ
  • 107 гостгост

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кви ги плещеш бе?":

    Руснаците живеели бедно ,но сигурно...ха ха ха.По-пробита логика не бях виждал,честно.Колкото до дълговете на САЩ,не се притеснявайте грам.Там заплаха за тях нямя.
  • 108 СаЩ потъна кат плувка с тоя малоумник

    1 1 Отговор
    БАЙДЪН ДА СИ ОПРАВИ КОЧИНАТА И ДА Спре НЕГЪРСКИЯТ РАСИЗЪМ ПРЕСТЪПНОСТ И МЪРЗЕЛ ЧЕ САЩ УМИРАТ ЕДИН БЯЛ НЕ ИСКА ДА ХРАНИ 10НЕГРИ АА ГО ПИТАМ СЕГА НЕГЪР ФЕРМЕР НЯМА НИ БОС НА ЗАВОД