Last news in Fakti

10 Декември, 2020 14:12 5 767 33

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Забавянето на изборите може да мобилизира мощен наказателен вот срещу управляващите

  • парламентарни избори-
  • дата за избори-
  • румен радев-
  • калоян велчев

"Не вярвам това дали изборите ще са през март или пък през май да направи огромна политическа разлика и да се отрази на крайния резултат", каза Велчев

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Забавянето на изборите може да мобилизира мощен наказателен вот срещу управляващите - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за датата на следващите парламентарни избори през последните дни се превърна в една от централните теми на разговорите за вътрешна политика у нас. Докато президентът Румен Радев обяви, че датата ще бъде 28 март, различните политически сили имат различно мнение по въпроса по-ранна или по-късна дата би била по-подходяща, а казусите с машините за гласуване и гласуването на карантинирани или болни от COVID-19 гласоподаватели чакат своите решения.

От ФАКТИ се свързахме с политолога Калоян Велчев, за да говорим за датата на следващите парламентарни избори, за значението ѝ върху вота на българите и за това кой би имал полза от една по-ранна дата на изборите. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, какво е влиянието на датата на изборите върху избора на гласоподавателите в конкретната ситуация?

- Нека започнем от там, че все още е рано да се каже коя ще е конкретната дата за предстоящите парламентарни избори. Датата на изборите се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, а мандатът на сегашното Народно събрание изтича в края на март 2021 година. Според Конституцията, изборите могат да бъдат отлагани до два месеца. По този начин срокът за провеждане на следващите избори варира между март и май догодина и предвид епидемиологичната ситуация в страната би било прибързано да се излиза с конкретна дата. На този фон президентът Радев все пак излезе с конкретна дата и тук е важно да кажем, че 28 март е по-скоро пожелателна, отколкото окончателна дата. Предлагайки възможно най-ранната дата за провеждане на следващите избори, Радев за пореден път позиционира себе си като ярка опозиция на настоящото управление. Посланието, което той отправя в случая е, че е по-добре тази власт да бъде сменена при първа възможност. От друга страна, ГЕРБ също имат интерес от това изборите да не бъдат забавяни. При едно евентуално отлагане управляващите моментално ще бъдат обвинени, че не искат да дадат властта, ще натрупат нови имиджови щети и ще се акумулира допълнителен анти-ГЕРБ вот, от който най-вероятно ще се облагодетелстват партиите, които подкрепяха летните протести.

- БСП смята, че датата за изборите е приемлива, Валери Симеонов например я критикува – защо се получава това разминаване в мненията?

- В случая разминаването се дължи на факта, че сравняваме коренно различни политически актьори. БСП, като най-голямата парламентарно представена опозиционна сила е длъжна да заяви своето желание за възможно най-ранни избори. По този начин левицата отправя посланието, че е готова да управлява и че е алтернатива на сегашната власт. Може би от Позитано се надяват, че навлизането в предизборна кампания ще консолидира партията, която продължава да има своите вътрешни сътресения и след преизбирането на Нинова за неин лидер. От друга страна, Валери Симеонов е в управлението като по-малък коалиционен партньор, а социологията не му дава особени шансове за участие в следващия парламент. Логично е да предположим, че председателят на НФСБ има желание да се задържи във властта възможно най-дълго.

- Коя политическа сила би имала някаква възможност за облагодетелстване от ранна дата за парламентарни избори? А коя сила би могла да се облагодетелства от по-късна дата на изборите?

- Не вярвам това дали изборите ще са през март или пък през май да направи огромна политическа разлика и да се отрази на крайния резултат. Единственият сериозен фактор, който вече споменах е, че забавянето на изборите може да мобилизира мощен наказателен вот срещу управляващите. Той би могъл да се излее към "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ", "Възраждане". Сериозен фактор ще бъде и развитието на епидемията от коронавирус, защото към момента няма уреден механизъм как точно ще могат да гласуват заразените, а страхът от заразата може да задържи много хора по домовете им и да получим ниска избирателна активност. И не на последно място нека не забравяме, че политиката е низ от събития и реакции на тези събития. В този смисъл има много неизвестни, които със сигурност ще играят роля във формирането на избора ни, когато дойде време да гласуваме.

- Веселин Марешки имаше предложение президентът Радев да свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което да бъде обсъдена датата за избори – би ли имало полза от това?

- Не би следвало датата на изборите да е проблем за националната ни сигурност. Още повече, че Конституцията е отредила на държавния глава правомощието да насрочва избори, за да не могат партиите да влияят върху избора на дата и да трупат по този начин допълнителни политически дивиденти. Поради същата причина единствените избори, които президентът не насрочва са президентските. Така че не виждам основания КСНС да бъде свикан по темата за изборна дата. Може би в предложението на Марешки се крие и критика към президента, че не използва особено активно КСНС като платформа за дебат и търсене на политически консенсус. КСНС не е бил свикван от близо година, а при предходни български президенти е изигравал ключова роля за изкарване на страната от политически кризи.

- Знак за какво е това политическо неразбирателство за нещо толкова значимо като парламентарните избори?

- Не бих казал, че в случая бяхме свидетели на някое огромно неразбирателство, а по-скоро на поредното политическо надлъгване. Интересно е как темата за изборите се превърна в обект на такъв голям интерес предвид факта, че предсрочните избори изглежда отпаднаха като вариант, а до редовните остават поне четири месеца. Темата навлезе в публичното пространство след едно интервю на председателката на ЦИК, в което тя не изключи като възможност изборите да се проведат в края на май. Именно това принуди основните политически фигури да се позиционират по темата, което пък е нагледен пример, че политиката е низ от събития и често пъти трябва да се взема отношение по теми, които до вчера не са били в дневния ред на политиците. Иначе, относно мнението на водещите политически играчи, то беше по-скоро единно - почти всички заявиха, че е по-добре изборите да се проведат възможно най-рано. Обаче, както вече обсъдихме, това позициониране по-скоро обслужва конкретни политически стратегии, отколкото отразява реалните желания на политиците.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 губерня немска

    17 19 Отговор
    По-точно може да предизвика масово одене за гъби. Ганьо е изпята песен, не че някой някога му е броил гласовете. България се управлява от външни фактори от 1396г насам.

    Коментиран от #29

  • 2 1001 нощ

    20 1 Отговор
    последно, забавянето ще се отрази ли или не, алабализми само .....
  • 3 Българка

    43 7 Отговор
    Мафиотското управление прави молебен за разрастване на пандемията като причина за отлагане на изборите след обявената от президентът дата 28.03.2021 г. Може желанието на Винету да отвори всичко на 21.12.2020 г да е част от този план.
    Вече подозирам, че престъпниците на власт искат да минат през трупове само, за да си удължат времето за грабене. Всички слуги и придворни ще носят от 9 кладенеца вода, ще ни плашат с корона вируса, все едно, че управляващите се интересуват от здравето и благоденствието на българите. Целта им е престъпността да продължи още да се вихри на територията.
    Управляващите отдавна са с червен картон от болшинството българи. Така че 28.03.2021 г даже е закъсняла дата
    Оставка, съд и затвор за мутрите!!!!!!
    Масово гласуване!!!!!!
  • 4 ПЕНКО

    21 1 Отговор
    " МОЖЕ;МОЖЕ БИ; МОЖЕ БИ ЩЕ; ЕДВА ЛИ; В БЪДЕЩЕ; ЕДВА ЛИ НЕ; ДА СЕ НАДЯМВАМЕ ЧЕ; ДАЛИ ЩЕ ; МНОГО ВЕРОЯТНО; МНОГО ВЕРОЯТНО Е ДА; СПОРЕД НАС ; СПОРЕД ВАС; РЕЗУЛТАТЪТ ЕДВА ЛИ ЩЕ БЪДЕ .......... И Т. Н. " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 5 ПЕНКО

    20 2 Отговор
    КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ : ПОЛИТОПЕД ; ПЕДИТОЛОГ ; АНАЛ -ЛИЗАТОР; ПЛЯМПА МЕНТ ; СИЦИОЛОГ И СОЦИОПАТ ; ИЗПЕРКТ И ЕКС- ПЕРКТ .... И ТАКА НАТАТЪК ?????????? 5000 ПРОФЕСОРА НА 6.5 МИЛИОННО НАСЕЛЕНИЕ !?!?!?!?
  • 6 БСП за България и Радев

    22 4 Отговор
    Калоян Велчев, ПОЗОР, ОСТАВКА и ЗАТВОР!!! Какво си мислиш ти бе??? Че генерал Румен Радев иска по-рано изборите за да спечели ГЕРБ ли, ма! ГЕРБ щели да загубят повече, ако се отложат изборите, Абе я да бягаш. Избори ЗА ВЧЕРА! ВЕДНАГА
  • 7 среднощен

    11 18 Отговор
    Това "хоро" сме го играли вече в три мандата...? Истината е, че протестите лятото "изтощиха" управляващите, но и два пъти повече "обезличиха" опозицията в направление център-ляво...? Отново ГЕРБ е фаворит, а дали ще управлява с "патриотите" или със Слави е все тая...! "Изстреляха си патроните" рано някои от политическите играчи - сега ще се надяват на президента да свърши някаква работа...? Случайно или не, но от цялата неразбория - отново печеливш ще излезе Б. Борисов...?
  • 8 Стамат

    9 1 Отговор
    Много ми е чудно кой ще спечели доверието на народа. Аз не виждам.
    А кой има потенциал е съвсем друго.
  • 9 Го4о

    9 15 Отговор
    Или обратното! До Май БСП ще се разпадне. А до есента Радев ще омекне като "сушена слива".
  • 10 гост

    20 8 Отговор
    ТИКВАТА Е ОБРЕЧЕН . ДА ЗАБАВИ ИЗБОРИТЕ , ЧЕ ТОЙ ГО НАПРАВИ . ВСИЧКИ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ МАХНЕ ПРЕСТЪПНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГРОБАЧИТЕ . ЧЕКМЕДЖЕТО Е ПЪЛНО ,А ПИСТОЛЕТА Е ДА ПАЗИ ПАРИТЕ ДА НЕ ГИ ОТКРАДНЕ НЕПРАВИЛНО . ИЗОБЩО НЯМА ДА СЕ КОМЕНТИРА СДЕЛКИ С МАГИСТРАЛИ ПЪТИЩА , САМОЛЕТИ , КОРАБИ , ТАНКОВЕ ИУВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИ НА АДМИНИСТРАЦИЯ , УЧИТЕЛИ , ПОЛИЦАИ , ДОКТОРИ ТЪРГОВСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ И МИЛИАРДИТЕ ПРОФУКАНИ ЗА ГЛУПОСТИ ВМЕСТО ПОДПОМАГАНЕ НА БИЗНЕСА , НО НЕ ТОЗИ , НА ПРИЯТЕЛСКИТЕ ФИРМИ . ВСЕКИ А, Б , В , Г , ВСЕКИ ДА ПОЛУЧИ ПТ ТЕЗИ ПРИ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ . НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ФИРМИТЕ НА ТИКВАТА . ГОВОРИМ ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК ОСТАНАЛ БЕЗ РАБОТА И ПАРИ . САМООСИГУРЯВАЩИТЕ ЗА СТОТИЦИ ХИКЯДИ БЪЛГАРИ ОСТАНАХА БЕЗ НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ . ДА УВЕЛИЧАВАШ ЗАПЛАТИ НА ПРИБЛИЖЕНИ И АДМИНИСТРАЦИЯ , ПРИ ПОЛОЖЕНИЕТО , ЧЕ МИЛИОНИ ХОРА СА БЕЗ ПАРИ Е ПРЕСТЪПНО . САМО ВНИМАВАЙТЕ , ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ С ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ . АКО ИЗБОРИТЕ СЕ ПРОВЕДАТ НОРМАЛНО , БЕЗ ФАЛШИФИКАЦИИ , МУТРИТЕ ВЪН ЩЕ БЪДЕ ФАКТ . ТИКВИТЕ В ЗАТВОРА И ДА ДОКАЖЕ ТОЧНОКАК МИЛИАРДИТЕ СЕ СТОПИХА . ЯСНО Е , ЧЕ ЩЕ ИМАТ НЯКАВИ ПОДГОТВЕНИ ДОКУМЕНТАЦИИ , НО НОРМАЛЕН ИСТИНСКИ СЪД ЩЕ ГИ РАЗПИЛЕЕ НА ПРАХ . ЕДИНСТВЕНО , ЧЕ ЖЕЛАЕЩИТЕ ТИКВИТЕ ВЪН , НЕ ЗНАЯТ ЗА КОГО ТОЧНО ДА ГЛАСУВАТ , А ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СЕ РАЗПИЛЕЕ ВОТА НА РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ . ИМА ВРЕМЕ ЗА ЕДИННО ГЛАСУВАНЕ ЗА ТОЧНА ПАРТИЯ ЗА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ ГЕРБ ОТ ВЛАСТА ЗАВИНАГИ . ЗАТВОР ЗА КРАДЦИТЕ .
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 8 Отговор
    оставка мутри гербави
  • 12 Тошко

    7 18 Отговор
    Оставка на Румен Радев като президент, заедно с оставката на правителството..... Това заяви Карадайъ! Това означава, че ГЕРБ и ДПС са за избори 2 в 1 заедно чак на края на мандата на Радев! Запомнете това, всеки ден Ви го повтарят по ТВ!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 11 Отговор
    РУМЕНРАДЕВ е най добрия президент на БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #18

  • 14 Бойко

    9 6 Отговор
    9,000 машини за гласуване не е възможно да се произведат в България за 2 - 3 месеца. Още повече няма избрана фирма. Ако изберат такава фирма ще има обжалване на процедурата, след това трябва да се лицензира, сертифицира и машините да бъдат одобрени и приети от ЦИК!
  • 15 28 03 2021

    4 4 Отговор
    ФАТМАКА НЕ МИСЛИ КАТО ТЕБ БЕ! Я СЕ ...

    Коментиран от #19

  • 16 ЧНГ

    9 0 Отговор
    ДА ИЗКАРАМЕ ПРАЗНИЦИТЕ, ЙОРДАНОВ, ИВАНОВ ДЕН, 02.02.... 08.03, ДА ИЗТРЕЗНЕЕМ И ЩЕ ВИДИМ КОЙ ЩЕ ИЗБЕРАМ.
  • 17 Дрън

    5 0 Отговор
    Та пляс. Нито си Политолог, нито имаш годините и образование за такъв. Цеъкнати такива с лопата да ги ринеш. Къде си ти и кажи твоето лично мнение!!!
  • 18 Цветко Христов

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хи, ХИ, ХИ, ХИ, ХИ, ХИ хи, ХИ, ХИ, ХИ, ХИ АМА ВЕРВАШ ЛИ СИ? ХИ, ХИ, ХИ, ХИ, ХИ, ХИ ХИ.
  • 19 Кой е

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "28 03 2021":

    Тоя Фатмак? Че все фатмаци пишете за нещо си.
  • 20 Матей

    5 4 Отговор
    Радев направо им направи реверанс на герберите,а уж им скъсява срока на управление.По-най бегла преценка най-ранната дата е в угода на ГЕРБ,ОСОБЕНО АКО УСПЕЯТ ДА задържат ковид-истерията на висота.Дори изборите да се отложат,герб пак печели,независимо от това,че уж щял да се увеличи протестния вот.Може да се увеличи недоволството,роптаенето,протестите,но и отвращението и убеждението ,че участието на избори само легитимира герберската групировка.ПРОМЯНА НА ПРАВИЛАТА,ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЕРБ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ДО ПОСЛЕДНИЯ ЧИНОВНИК и чак тогава можем да говорим за честни избори и смяна на статуквото.А това е жизнено необходимо за оцеляването на всяко живо същество на тая територия.

    Коментиран от #30

  • 21 Дъртият

    7 2 Отговор
    Ако бях по млад с 12 години щях да работя в Швейцария. Един ден нямаше да стоя в тази пародия на държава.

    Коментиран от #22

  • 22 Дъртият

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Дъртият":

    Люцерн е едно хубаво място за живеене и за създаване и отглеждане на поне 5 деца. В момента като видя бб по бтв и ми се гади.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 И на

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Дъртият":

    мен и става гадно кат го видя.
  • 24 И на

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Дъртият":

    мен ми става гадно като го видя.
  • 25 Радев

    5 1 Отговор
    Няколко пъти попадам на писанията на този младеж, обрано и компетентно. Явно политологията не е оставена на произвола :)
  • 26 39874

    0 0 Отговор
    Ай стига глупости,никоя партия не иска избори през мартИзобщо не се знае каква ще е епидемиологичната обстановка ,кой ще може и кой няма да може да гласува,болни карантинирани,идва и сезонния грип,а това ,че някои бързат като Манолова и Христо Иванов изобщо не е водещо.За тях няма пандемия ,дори по скоро биха я предизвикали още само и само да са контра.Водещо е здравето на хората и икономическата обстановка.
  • 27 ффффффффффффф

    0 0 Отговор
    Първо Радев бил ярка опозиция. Че е ярка ярка е, но защо се кандидатира за президент? Да си беше основал партия и да го играе опозиция. Още като се е кандидатирал е трябвало му се обясни какви са задълженията и работата на един президент. А да е опозиция на властта е най-малкото което се очаква от един държавен глава.
    И второ - вече всеки приблизително се е решил дали ще гласува и за кого. Така че 2 месеца нищо няма да променят.
  • 28 А БЕ Калчо

    0 1 Отговор
    ПРАВИ ТОВА КОЕТО ПРАВИ ВЯТЪРА, ГЕЛОСАНА К У ЧКО!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Здрав разум

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Матей":

    Целта на Радев е да мобилизира негатива от зимата и епидемията. Ясно е, че времето работи за управляващите, тъй като ваксината ще стабилизира обстановката. Стратегията на русофилите е'' колкото по-лошо, толкова по-добре''. Гадно за всички. Важното е на Вуте да му е зле.
  • 31 Матей

    0 0 Отговор
    Стига сте създавали илюзии за хората,никакъв протестен вот няма да има и всички го знаят,изб.система е такава,мошеническа.Новото е ,заради К-19 трябвало да се въведе гласуване по пощата,наглед добра идея.Но е поредната уловка,за да гласуват повече хора и фактически да легитимират боковизма.Доказано от изборите в щатите,тотална подмяна на вота и тия които са гласували тъй ,после се оказва иначе,гласувал си за политическия противник,гавраджийско,нали!?
  • 32 Матей

    0 0 Отговор
    Единствения начин да се протестира конкретно заради изборите,и да се покаже тяхната абсурдност ,е всички недоволни да не гласуват ,а да излязат по площади и пред изб. секции да протестират ,да правят масови безредици ,предварително поканвайки чужди репортери или сами снимайки и излъчвайки в мрежата,за да няма скрито-покрито,нали?
  • 33 Калоян Велчев 90%от Българите са убедени

    0 0 Отговор
    Че, 11год се фалшифицират изборите в България, не може Народа да го докаже, това е работа на прокоратура, Полиция, съд!! Но те не го правят, нямат желание!! Затова и Президента твърди същото!!!