ФАКТИ.БГ

Британският посланик у нас: Българският език е прекрасен

''Като дипломат много ми харесва думата „впечатление“, защото много искам да направя добро впечатление тук в България'', заяви Роб Диксън

Публикувана: 16 Януари, 2021 08:00
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2672
Британският посланик у нас: Българският език е прекрасен
Роб Диксън, кадър: БНТ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Брекзит, за COVID-19, за ваксините, за българския език и статуите на Уилям Гладстон - специално за предаването "Панорама" пo БНТ говори британският посланик у нас - Роб Диксън.

Г-н посланик, британците получиха сделка за Брекзит. Това краят ли е, или само началото на проблемите, които носи Брекзит?

- Първо, чудесно e, че имаме сделка. Тя носи сигурност на гражданите, на фирмите, на Обединеното кралство и неговите европейски партньори. Сделката урежда нулеви тарифи за двете страни. Това никога досега не е договаряно при търговски преговори от такъв мащаб: само за миналата година търговският оборот между Обединеното кралство и Европейския съюз е 688 милиарда лири! Гражданите получават сигурност за бъдещето: британците в България и многото българи в Обединеното кралство. Сделката ни позволява да продължим уверено напред. 2021-ва ще бъде важна за Обединеното кралство. Поемаме председателството на Г-7 и на Съвета за сигурност, както и домакинството на Глобалната конференцията за измененията на климата КОП-26.

Да, но за българите ще бъде по-трудно да работят и по-скъпо да учат в Обединеното кралство. Ето една от целите на Брекзит изпълнена, нали?

-Има ирония във факта, че напускаме Евросъюза, когато в най-реален, човешки план Обединеното кралство и България са по-тясно обвързани от когато и да било. Над 200 000 българи живеят в нашата страна, а над 15 000 британски граждани живеят тук, в България. Тези връзки между двата народа са най-важни. Споразумението за оттегляне от ЕС дава на онези български граждани, които вече живеят в Обединеното кралство, сигурността, че ще продължат да работят, да живеят, да учат, да отглеждат децата си, да имат достъп до Националната здравна служба както досега. Естествено, има и промени. Именно затова предприехме този процес – да намерим нови подходи. Много сме доволни, че новата точкова имиграционна система, визите за студенти и за сезонни работници позволяват на българските граждани да живеят и работят при нас. Оценяваме положителния принос на българите към нашата страна и много искаме тези взаимоотношения да се развиват успешно и занапред.

Да разбирам ли, че малко ще се промени за българите, които вече живеят във Великобритания? А повече ще се промени, ако искаш тепърва да живееш, работиш или учиш там?

- Българите, които към края на 2020-а са живели в Обединеното кралство, имат право до края на юни да се регистрират по схемата за уседналост. Както казах, това ще защити техните права – нещо важно и положително. Същото важи и за британците в България. Изказвам голямата си благодарност на българските власти за сътрудничеството при уреждането на тези въпроси. Промени, разбира се, има. Те се отнасят до желаещите да се преместят в нашата страна отсега нататък. Ние сме отворена, гостоприемна страна. Искаме хората да продължават да идват, да живеят, да работят или да учат в отличните ни университети. Това вече ще става по различен начин. Но възможността за българите остава.

Дали британският подход към коронавируса и ваксините потвърждава ли или отхвърля мнението, че британците ще бъдат по-добре без Европа?

-Положението с коронавируса в Обединеното кралство в момента е особено тежко. Е, не само у нас. Наложи се да въведем строги мерки, стремим се да спазваме стриктно ограниченията. Един от положителните ефекти от напускането на Евросъюза беше, че успяхме да разрешим употребата на ваксини и да започнем ваксинациите възможно най-бързо. Към сряда в нашата страна са ваксинирани с първа доза над два милиона и половина. В кризата с коронавируса Обединеното кралство доказа, че е открит, активен, и важен играч на международната сцена. Например, осигури половин милиард лири в подкрепа на световните усилия за разработване и разпространение на ваксините. Осигурихме и допълнителна помощ от един милиард долара. Така над милиард дози от ваксината ще достигнат до 92-те най-бедни страни в света. Наред с усилията на блестящите ни учени, които работят с учените по цял свят, това показва как в борбата с COVID ние сме важен, открит и активен световен играч в сътрудничеството с нашите партньори.

Но оценявате ли факта, че ваксините не са само постижение само на една страна, а са плод на европейско и международно сътрудничество?

-Разработената в Обединеното кралство ваксина е плод на уменията на учените, които живеят и работят в нашата страна. Можем да се гордеем с Оксфордската ваксина. Но тя е на Оксфордския университет и Астра-Зенека, разработена е в сътрудничество с партньори по цял свят. Ще се разпространява не само сред британците, но и по цял свят. Ето как в кризата с COVID се откроява нашата роля в света.

Обединеното кралство беше ключово за влизането на България в ЕС. Вие сте завършили история и знаете колко изключителен беше този момент, защото британците и българите рядко са били съюзници. Разделяме ли се отново?

-Категорично не. През последните години изградихме задълбочени отношения. Значителна беше подкрепата на Обединеното кралство за евроатлантическата съдба на България, на която все така държим. Продължаваме да си сътрудничим в редица области с нашите български приятели и партньори. Няма смисъл да се връщаме към минали етапи. Откриват се възможности сега: в особено близките ни отношения в сигурността, в растящата търговия и във връзките между нашите народи. Те имат огромно значение на най-лично и емоционално равнище.

Някои българи, включително посолството в Лондон, студенти, интелектуалци, не харесаха това, че при Вас се свалят статуи на Уилям Гладстон, човек с принос за българската история. Предлага се статуите да бъдат пренесени тук. Вашата реакция каква е?

- Много хубав въпрос. Като човек с интереси в историята, но и като дипломат с интерес да развие партньорства, които да пребъдат отвъд миналото, виждам тук три неща. Сложността на историята. Значението на гледната точка: как родното място определя тълкуванието на историята. Виждам също, че историята не е игра, при която един печели само, когато губи друг. Възможни са различни тълкувания на личности и събития. Например, аз съм израснал с представата за Гладстон като за велик либерален държавник от 19-и век, застъпвал се за автономно управление на Ирландия, укрепил демократичната ни система. Но едва в хода на подготовката ми за България научих, че за българите Гладстон е застъпникът за техните права и свободи. Има обаче и друго виждане за неговата личност, развило се напоследък във връзка със семейната му история. Баща му е бил крупен робовладелец на американския континент, а самият Гладстон се застъпва за изплащане на обезщетения на бившите робовладелци след отмяната на робството. Мисля, че днес основателно оценяваме това като ужасяващо. Затова за мен е важна способността да разбереш различния поглед и гледната точка на другия.

Като говорим за гледни точки, Вие учихте български език и култура още преди да пристигнете. Напълно ясна ли е България за външния наблюдател? Или по-скоро е необяснима?

-Хубав е този въпрос. За мен работата на дипломата, усвоил в някаква степен езика, с познания за историята и с подкрепата на отличния си екип, е да се опита да разбере, да обясни и дори да направи опит мъничко да повлияе на страната, в която работи. Приемам като огромна привилегия възможността да опитам да постигна това в България. Имам още много да уча и се надявам да успея. Владеенето на езика помага, познаването на историята - също. Да излезеш от обичайната ти среда, да обиколиш страната… Опитвам се да го правя при всяка възможност.

Имате ли вече любима дума или фраза на български?

-Започнах да уча български преди година. Езикът е прекрасен. Научих много думи. Като дипломат много ми харесва думата „впечатление“, защото много искам да направя добро впечатление тук в България. Харесвам и думата „възможности“, и особено много харесвам думата „ужас“, която ми звучи чудесно. Четох доста българска история и литература. И мисля, че Вазовото „Аз съм българче“ дава отлична представа за силното чувство за национална идентичност на българите. Като дипломат мога да се свържа с това чувство чрез езика.

“Аз съм българче”.

- Аз съм българче.

Харесва Ви значи?

-Да, харесвам го. Учих го в началото на обучението ми по български. И с голямо желание продължавам да уча.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БАЙ Х@Й‼
1 Отговор
Г-н посланик, във Великобритания медиите ви с лого на Кирилица са на екраните Ви? Защото нашите са с латиница !

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +14

Българин
2 Отговор
А когато хвърляхте бомбите върху София, забравихте ли!
Цял свят бяхте колонизирали, за да го ограбвате.
Скрий се в дупката си мишок!

Коментиран от #9


Оценка:
-12 +20

Нане
3 Отговор
ай дии и тоя в банята е викал таковай и ми гърба

Оценка:
-4 +2

Нещо вони
4 Отговор
ЕЕее.... това децата да носят отговорност за бащите си и то след 150-200 години си е направо отвратетелно болшевишко отмъщение. Тоя ми вони на либераст-болшевик. Нищо християнско не намирам в такива съждения.

Оценка:
-6 +12

Русенец
5 Отговор
Според принципът на лингвистичната относителност (от Сапир-Уорф), езикът, който говорим, определя начинът ни на мислене.

Оценка:
-1 +7

Един друг
6 Отговор
Езикът ни е доста грубичък и не особено богат каквото и мисленето на населението.Затова и тези от чужбина ни лъжат както си искат и естествено ни обират,карат да работим за без пари и пр.Това е защото винаги са били по- умни от нас.Другото е пропаганда .

Коментиран от #7, #10


Оценка:
-11 +8

те имат
7 Отговор

До коментар #6 от "Един друг":


по-умни управници от нас по-друга причина: години на подбор и селекция.
Иначе и храненето е важно, в българската трапеза рибата не е кой знае колко застъпена а омега 3 мастните киселини са много важни за развитието на мозъка.

Оценка:
-2 +3

!!!?
8 Отговор
Макаров си отива без да е научил нито една българска дума !!!?

Коментиран от #11


Оценка:
-7 +7

Шпек
9 Отговор

До коментар #2 от "Българин":


Защото Царство България избира страната на Нацистка Германия и като такава е била подложена на бомбандировки от съюзниците.Учи бе,учи.

Оценка:
-1 +10

БАЙ Х@Й‼
10 Отговор

До коментар #6 от "Един друг":


Не са по умни ! Просто там 10% по-умни управляват 90% по-глупави ,а тук 90% по-умни се оставят да ги управляват 10% по-глупави !

Оценка:
-0 +15

Ти да видиш
11 Отговор

До коментар #8 от "!!!?":


Макаров говори четири езика и един от тях е български.
Но явно обичате да си говорите на отплесия...

Оценка:
-0 +12

Антимафия
12 Отговор

До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":


Ваше Превъзходителство !
Медиите , са на ваше разположение ,
дано се впечатлите ,така добре , от ситуцията в България,
като вашия колега, Дипломат, Джеймс Пардю ,
за да може впечатлението Ви ,
на Дипломат да впечатли и нас Българите , и
мисията ви да свърши, някаква положителна работа,
един съвет от човек ,с 40 години опит от чужди култури,
зад граница!
"Миталов Гейт", не е начин на изява ,
по-скоро е Падение в дипломацията?
България ви приветсва с добре дошъл ,
дано да ви изпратим , по същия начин?

Също ,ви пожелаваме,
дълго и добро здраве!

Оценка:
-2 +5

1234
13 Отговор
Оная със садо-мазо синджирите около врата разкараха ли я?!

Оценка:
-1 +3

Като изключим някои особености
14 Отговор
на жилищата и социалната мобилност - мисия невъзможна, английският език и страната са чудесни, ваше превъзходителство.

Оценка:
-0 +1

Заслужаваш го
15 Отговор
Ицо Стоичков ли ти показа богатството на езика ни ?

Оценка:
-0 +1

Е не всички са като
16 Отговор
Чърчил , което е радостно.

Оценка:
-1 +1

АНГЛ БОКЛУК
17 Отговор
И ТОЯ Е ДЕБИЛ КАТО ЧЪРЧИЛ И НИ МИСЛИ ЗЛОТО , ДА СТАНЕМЕ КАРТОФЕНА НИВА , ТОЙ И ХИТЛЕР Е ИМАЛ СЪЩО ТОВА В ГЛАВАТА !

Оценка:
-1 +1

кочо
18 Отговор
защо не приехте реформата в езика от бърнард шоу.ако бяхте сега езика ви да е още по-разбираем и писмено и говориму.

Оценка:
-1 +1

селтак
19 Отговор
ЗМИЯ от най отровните!

Оценка:
-0 +0

ТОЧКАТА
20 Отговор
...цветя,рози и уиски!!!!!Пък аз кой знае защо си спомних за онези,,АГЕНТИ НА КОРОНАТА,,!!!Нъл ги помните дето искаха ЕЙ ТЪЙ да ни вземат митниците!!!!!а РЕВИЗОРО ГИ ОТСВИРИ!!!!!Още помня мистър шкембъл...Иначе много УВАЖАВАМ БРИТАНИЯ!!!!!!Тя е образец за УМЕЛО УПРАВЛЕНИЕ НА ....ДРУГИТЕ........И ПРЕЗРИТЕЛНО отношение към усата...Докато бяха в ЕСъто 80% от финансите на ЕСъто минаваха през СИТИТО!!!!!и 20% от световните финанси.....ПОКАЗАТЕЛНО.Уважавам посланика на ТАЗИ ИМПЕРИЯ.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5