Last news in Fakti

25 Януари, 2021 19:00 7 950 64

Приказка от джипката на Шехерезада

  • джипка-
  • шехерезада

Това хиперболи, това метафори, това синекдоха, каквото му сърце иска

Приказка от джипката на Шехерезада - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Соня Момчилова

Наскоро разбрах, че има синдром на гадният свят (The Mean World Syndrom), описван от невропсихолозите напоследък, като инфекция, причинявана от медиите. Форма на еснафско страдание, един вид, което си самопричиняваме, като умишлено търсим с дистанционното новини, които ни докарват безпокойство. Тази тягостна болест не се лекува, защото човек смята, че така се държи информиран и с пръст на пулса на събитията.

Присъщо състояние за тюфлека от дивана, който спи до началото на брифинга на НОЩ. Това е и причината поради която все още гледам новини, в които безмилостно ме обстрелват с ваксинационни пробождания, но затова вече се изказах. Друга ми е темата днес. Опитвайки се да не изгубя поглед върху развоя на пандемията и да не пропусна някоя от мерките, които стриктно трябва да се спазват, за да оцелеем и да не изтощаваме здравната система, гледам със свито сърце брифинга на НОЩ и - ето го премиера, обръснал капитанската брада, свеж и приказлив, като на среща със симпатизанти на ГЕРБ. Настрадин Ходжа, сущи! Всичко ни било наред, вика. Оазисче сме! Умират си хората от COVID, но им щади психиката правителството, щото ако ни удари един вечерен час, като през втората световна, хептен ще психясаме.

Така вика и благо ни го говори. Псохотерапевтично. Като старейшина край огъня. Всичко е под контрол. Ваксинацията върви, умрелите са си в реда на оптимистичната статистика – само от COVID-а мрат хората, от други болести спряха да умират. А жертвите на прилеповото изчадие ни ги рецитират, като в тържествена проверка на геройски загиналите. То така и трябва! Само в един момент коварното ми съзнание, недоизтерясало до еднопосочно възприемане на числа, цифри, проценти и дялове от популацията в европейски, световен и регионален мащаб, се пита: откъде им е информацията кой от какво умира и кой е излекуван, кой се е самозлекувал? На мен не ми е ясно... Но място за тревога няма! Министърът, дето се вози на задната седалка на джипката, преспокойно ни спуска информацията като единствено вярна. Ресторантьорите, като не искат да се ползват от ориенталското великодушие и не са се регистрирали за помощите, техен си проблем! Хората така или иначе няма да се юрнат по заведения и дискотеки, като им се е свила душата, че иде третата вълна. Десет заразени заразявали по двайсет и петима в Англия, а у нас може и по-лошо, вика Кунчев, а аз си мисля, че откак ми заприлича на Хемингуей и въображението му стана писателско.

Това хиперболи, това метафори, това синекдоха, каквото му сърце иска. Мутафчийски, този влъхва с пагони, последователен, като клинична картина на отработен щам, пак орисва яко да се мре. Евала за хладнокръвието и безпощадната логика. Идва третата вълна а тя ще отмие антителата от първите вълни. Какви ще са последствията за ваксинираните (пак се обажда подличко рефлекса ми да се излагам), уви, никоя мисирка не пита. Мисирките се тревожат, като ханъми в отключен харем, че са обезпокоителни фактите и това ще се отрази на изборите. Аз изборите спрях да ги мисля, след като чух прогнозите на социолозите. ГЕРБ си е любимата политическа сила на народонаселението и може всички магистрали да се затрият вдън земя, може водата да надига и компрометира релсовия път на бетонното строителство, ГЕРБ ще живее в сърцето на признателния за петдесетте лева и 60/40 резултата в полза на добруването на бизнеса. Падишахът с ятаган да ги подпука, пак ще са готови да му мият краката и да му правят вятър.

Така е в общностите, намърдали се в оазисите.

Защото на всичко отгоре външния ни дълг е най-нисък в съюза! Не стига това ами и по десет лева на убождане ще вземат докторите и сестрите, а може и за две убождания, тоя алъш вериш здравния министър ще го прецизира, по-важното е, че ще са мотивирани джипитата да набодат, колкото се може повече народ, нали така? Звучи амбулантно малко, спекулативно... но няма такава работа! Не е сергия това, платени ваксини са! От хазната! А кой пълни хазната? Няма значение. Пазарно е времето, а без пазарлък в оазисчето за къде сме, без ваксини - жив зян! Той, шефът на оазиса, защо е избран да е шеф? Да мисли! Да се грижи, да брани рахата на камиларите и на камилите.

След като се надигнаха водите току пред станция Театрална и метрото блокира, канарата се отцепи и развали картичката към Рилския манастир, а гнилият дънер се сгромоляса връз пътя, асфалтиран безупречно, според навъртелия хиляди километри водача на джипката, леко се напрегнах, че не е добре работата предизборно и социолозите няма да уцелят с процентите. Като ми съобщиха, че сме оазисче, ми падна тая грижа! Верно сме оазисче. Сега, че всяко оазисче си има излъгани камилари и метиляви камили, също е част от особеностите на пустинната благодат. Благодат е и водата, дето носи боклука на катунарското ни битие в коритата на реките, които преливат а водата в чешмите е кът и трови жабите, камо ли населението, добило манталитет на масаи и зауважавало повече добитъка от себе си. Но това пак са врели-некипелите на неваксинираното ми все още същество.

Да продължим с приятните аспекти на живота в оазисчето, което Той ни е построил. В същият ден изгря в нюансите на охра и оранж (пустинно, какво да е друго внушението), картината, дето я проводиха на Вучич от снимка, изрисувана досущ соцреализъм. Стана ясно, че Шехерезада я няма на картината, въпреки че на снимката си е там. Верно че на снимката е в пустинен плащ ли, шлифер ли, та е като с камуфлажна униформа от Пустинна буря и може да не я е забелязал художникът, но по-интересното е, че над главата на падишаха се мъдри човешка фигура в далечината, досущ корона, ама не вирус, а като султанска чалма или шапка на Мономах... А пейзажът си е направо в стил „...Път ще се прокара друже тука!“ в плаващите пясъци на междусистемната връзка, на която са навързани кервани с недостъпни за анализ интереси на наши и чуждоземни партньорски племена, пък нек си лаят кучетата...

...И си мисля, че вървим през пустинята трийсет години вече, а златният телец ни е все по-драг. Как да го натрошим, като го е скрил Моисей в нощното шкафче и да си снима Жозефина Бейкър ли, Мата Хари, Саломе или Авакум Захов след смяна на пола, колкото си ще, все тая! Щом Шехерезада ни документира подвизите от джипката да си нахлузваме маските над носа, за да не се чува, какво ломотим, а и да не ни се пълнят гърлата с фини прахови частици, пушилката от ремонтите, градежите, а и с вирусите ако и да сме като на Али Баба родата и хептен да се объркаме кой кой е и от кои е.

Сигурно защото откак се затворих, за да не объркам мерките по превенцията станах класически тюфлек (то и как да си праксителово изваяние, като преяждаш с информация и пищен порцион от 24 лв на ден, за инвалидите - далеч по-скромен) та започнах да превключвам и на Нешанъл джеографик и Хистори ченъл, та да се запозная с живота в оазисите. Затова може да ви звуча на моменти ориенталски. Това също е отражение на подлия синдром, за който споменах в началото.

Обективно сме щастливци в оазисчето: хем европейци, хем на завет. Така че, тихо, да не събудим падишаха! НОЩ е, а и до главата му, нали помним какво има освен кюлчета и пачки?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балък

    103 5 Отговор
    Толуп без маска разнасящ КОВИД с джипката.

    Коментиран от #11

  • 2 Без

    58 4 Отговор
    Думи. На тоя кой му се връзва.
  • 3 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    10 94 Отговор
    ТОЙ Е......КОМАНДВАЩИЯ

    Коментиран от #31, #32, #34, #48

  • 4 tost

    103 4 Отговор
    Народе, осъзнайсе. До кога бившия бодигард на бай Тошо ще ви води за носа? 🙏🙏🙏

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бацо

    64 7 Отговор
    Пълни си шкафчето с лилави пачици за друго не мисли, а после тихичко във Барцелоната кварталче си купи
  • 9 Шехрезада

    48 7 Отговор
    Приказки за Мата Хари и един шкаф
  • 10 Бацето

    33 5 Отговор
    Герб да падне от власт ако съм лъгал някога и детските добавки ги дадох на милиционерите
  • 11 Най лошото

    69 5 Отговор

    До коментар #1 от "Балък":

    Най лошото е че не разнася само измисления вирус а истинска простотия. Затова целия свят ни се смее , простотията на тоя човечец е безкрайна, няма ли психиатри, които да го прегледат и да му дадат диагнозата?
  • 12 Смени сии

    50 4 Отговор

    До коментар #7 от "БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ":

    Смени си хапчетата
  • 13 Behemoth

    43 5 Отговор

    До коментар #7 от "БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ":

    СТРАНАТА НА ИДИОТИТЕ!

    Коментиран от #22

  • 14 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    6 48 Отговор
    ТОЙ Е.......МЕЧТАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ КМЕТИЦИ....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РАДИО ЕЛТО

    38 4 Отговор
    в БЪЛГАРИЯ в момента много ХОРА са на ръба управлява ни хунта с премиер БОРИСОВ който някога се хвалеше защото хапвал филия с мас а колко умират от глад ровят по казаните това на БОРИСОВ и на олигаро капиталистите не им пука
  • 17 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    5 47 Отговор
    ТОЙ Е....ПОДКРЕПЕНИЯ ОТ НАРОДА ДА РАЗПРЕДЕЛЯ НАРОДНАТА ПАРА
  • 18 БОРИСОВ МАЧКА НА ШИШИ ТАША.ИТЕ

    39 12 Отговор
    ДЕСЕТ ГОДИНИ КРАДЕ И ЛЪЖЕ...ТОЙ Е ИДОЛЪТ НА БАЙ СТАВРИ
  • 19 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    5 41 Отговор
    ТОЙ Е ......БЪЛГАРСКИЯТ ЛИДЕР

    Коментиран от #46

  • 20 Дърт

    8 42 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    А кой да ни води бе, другарю...Курнелия ли!? Не мерси!
  • 21 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    5 42 Отговор
    ТОЙ Е......ЧОВЕКЪТ ДЪРЖАВА.....
  • 22 Точно така е

    18 6 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    ти си живото доказателство. Тулуп!
  • 23 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    5 36 Отговор
    ТОЙ Е.....НЕПРЕОДОЛИМОТО ПРЕПЯТСТВИЕ ЗА....БСП
  • 24 Имаме си

    48 6 Отговор
    Най мразен, прост, ПРОКЛЕТ крадец и некадърен премиер в света. Излага ни пред ЦЕЛИЯ СВЯТ с неговата простотия и " владеенето на чужди езици. ". Срам и позор доживяхме такъв индивид да управлява БЪЛГАРИЯ. КРАЯ НА ГЕРБ СЕ ВИЖДА МНОГО СКОРО И ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ЗА ВСИЧКИ ЗУЛУМИ!!!!
  • 25 111

    26 5 Отговор
    Не знам дали дават Оскари за любителски документални филми или нещо такова, дето го прави екипът на Шехерезада и Шехерезадника, но герберската културна общественост трЕбва да помисли за предложение до комитета по номинациите за тези награди.
  • 26 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    6 36 Отговор
    ТОЙ Е......ВОЖДА НА ПЛЕМЕТО
  • 27 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    3 35 Отговор
    ТОЙ Е......ДЕИСТВАЩ И ИНСПЕКТИРАЩ
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    32 3 Отговор
    БОЙКО всяко начало има край
  • 29 РАДИО ЕЛТО

    16 2 Отговор
    пътят към ада е осеян с добри намерения
  • 30 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    3 33 Отговор
    ТОЙ Е....ББ4
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ФИНЦИ

    15 5 Отговор
    факти вии като така наречена медиика я питаите вашия идол боико какво стана с жената от бареселона да не би да стана нещо лошо с нея ще чакам с интерес побликацииката ви ---- успех
  • 34 ДА АМА Е

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ":

    ДА АМА Е НЕЗАКОНЕН СИН НА БАЙ ТОШО!!ПИТАЙ ТАТКО ТИ.ТОЙ Е НА ЯСНО С ТАЯ РАБОТА!!
  • 35 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    2 27 Отговор
    ТОЙ Е....ПОБЕДИТЕЛЯТ
  • 36 томка бикова

    11 2 Отговор
    Ха така, прочетете и ако можете прочетете внимателно последните ТРИ изречения!!!Ааа толупи -това ви се пада.
  • 37 Пловдив

    23 3 Отговор
    Банкянския полуидиот, ОПГ ГЕРБ, олигофрените от НОЩ, и цялата политико-милиционерска-олигархична сган, да бъде вкарана в газова камера!
  • 38 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    2 25 Отговор
    ТОЙ Е .... НЕПОБЕДИМИЯТ НА ИЗБОРИ И НА ПЛОЩАДА
  • 39 Казвам се е вал съм

    15 1 Отговор
    Го тоз, той аресва само мир зливи помакеси да жаса, други не му дават пък и уханието на дърта вмир исана оф са го аз бужда... Греп+републикаци =помашки партии
  • 40 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    1 21 Отговор
    ТОЙ Е...КОШМАРА НА. БСП

    Коментиран от #53

  • 41 Диверсант

    11 4 Отговор
    30 години вече българина не вижда по надалеч от носът си. Независимо че може да учи свободно езици, да пътува, да работи, да общува с целия свят по и- нет. За всичкото това време неможа да вдене че съдбата му е решена през 1989 година.. Бойко ще си отиде, ще дойде Цветанов но ще бъдете още по бедни и озлоблени. Защото всички са срещу тиквата, мутрата, крадеца рекетьора, тулупа, пожарникара, милиционера Бойко Борисов........ Но на негово място кой какво би могъл да промени, когато всичко ти го диктуват от Брюксел и Вашингтон. По време на Римската империя при убийството на всеки император в началото хората са се радвали с надеждата за промяна, но само месеци след това истината е била жестока.
  • 42 Притча

    13 1 Отговор
    ТОЙ се държи като Хитлер през последните си 2 месеца: германския народ се оказал за неговите "подвизи" и трябва да загине. Та и ТОЗИ счита, че ние трябва да го съпроводим в ПОЛИТИЧЕСКАТА МУ СМЪРТ!
  • 43 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    1 23 Отговор
    ТОЙ Е....МЕСИЯТА И СПАСИТЕЛЯТ НА БГ
  • 44 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    1 23 Отговор
    ТОЙ Е....СТАРИЯТ НОВ ПРЕМИЕР
  • 45 Всички

    2 17 Отговор
    Който мразим комунистите ти благодарим Бойко, ти знаеш как да ги накараш за страдат

    Коментиран от #49

  • 46 Събуди се народе....

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ":

    Стига играйте с патериците Му...

    А вие от към кой бряг на реката сте!!!!!
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
    Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА, ще му хапнете отново маркуча...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП...в случая това е БСП...иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!

    Коментиран от #51

  • 47 Соня

    9 3 Отговор
    за съжаление нямам щастието да те познавам...от това, което си описала по-точно няма как да бъде...От мен едно голямо "БРАВО"...

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    0 17 Отговор
    ТОЙ Е......ДВИГАТЕЛЯТ НА БГ КЪМ. НАТО И....ЕС

    Коментиран от #56

  • 51 Толкова си прост че

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "Събуди се народе....":

    Нямаш право да коментираш срам си за българина и България ще гласуваме за нова партия сегашните ДПС ГЕРБ БПС и уш патриотите са една обединена партия която лъже българите всички до един вън
  • 52 Перо

    13 0 Отговор
    Хората имат носталгия към Белене и как са били отървавани от криминални престъпници,които днес са държавни управници!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Диверсант

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "Соня":

    Браво за какво..?? Кажи как може да се избави страната от американска окупация и аз ще ти кажа браво. Подобни литературни съчинения могат да напишат всички българи. Къде е политическия елит??? Стоят на опашка жървуланковци и чалгари с празни шкафчета.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Първан

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ":

    Абе ела да ти дам два лева,че колкото и да тролиш не можеш да ги изкараш.

    Коментиран от #59

  • 57 Гларуаса

    8 0 Отговор
    Чакаме Бойко на Аспаруховия мост във Варна утре да открие отремонтираната фуга. Гарантирано ще получи доказателсва за всенародната обич на местното население. От високо може да помаха и да се изкаже и по въпроса за отходната тръба изливаща тонове фекалии в езерото и от там в Черно море. После да огледа недовършеното рибарско пристанище Карантината непрестъпно затънало в кал и мръсотия наоколо. Такива омразни и нагли управниици никога не сме имали.
  • 58 Боско

    2 2 Отговор
    Става въпрос за огромен процент елементарни и необразовани хора.В държавите на глупаците на изток от Белград нищо добро да не чакат хората.Много добре проучват психологията и лесно лъжат избирателите.Та за това " Аз съм прост и вие сте прости "човека си е прав.Е вече колко години това население излезе по света и с какво се прочу-с простотия,мързел и елементализъм.А отдолу идва и още по просто.
  • 59 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Първан":

    Аз ще му дам 2.40,че да вземе поне хляб за Айшето и дечурлигата...!!!
  • 60 ПОМОООЩ

    1 0 Отговор
    ДОКТОР ГЪЛЪБОВА САМОСЕЗИРАЙ СЕ И ГО ПРИБЕРИ ТОЯ ЧЕ СТАВА ОПАСЕН ЗА СЕБЕ СИ !
  • 61 паразит

    0 0 Отговор
    БОЙКО И ДНЕС НЕ Е ДАЛ И СТОТИНКА ЗА ХРАНАТА СИ ! така цял живот !
  • 62 кога ще дойде

    0 0 Отговор
    Мaрия Кaлeндeрcкa
    Кaндидaткaтa зa кмeт нa Coфия прeд Нoвa тeлeвизия:
    Щe дoйдe дeн – eдин тъжeн дeн, в кoйтo щe cи кaжeтe: Трябвaшe дa ce зacтрeлям! Жeнaтa нa Бaрeкoв бeшe прaвa!"
  • 63 cpv

    0 1 Отговор
    Пак пишеш глупости Момчилова под влиянието на други хора които не могат да се върнат в България!
  • 64 С мерцедеса

    0 0 Отговор
    Колко хубаво ми беше с москвича така возише така вървеше / за газ чаках по 48часа но беше хубаво / а- имаше хубав кореком всичко имаше вътре и 1$=3000лв имаше банки фалираха/народа беше без пари и нямаше кражби/