ФАКТИ.БГ

Урокът от ситуацията в Суецкия канал

Екстремни природни явления като пясъчната буря, довела до кризата с "Евър Гивън", е възможно да се случват по-често заради климатичните промени

Публикувана: 4 Април, 2021 10:00
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3083
Урокът от ситуацията в Суецкия канал
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шест поредни дни светът се фокусира върху блокадата на Суецкия канал, а различни експерти изчисляват щетите. Цените на суровините, пренасяни през изкуствения воден път, веднага скочиха. Недостигът на стоки също започна да тревожи редица компании, а оттам веднага дойде и предупреждението за допълнително поскъпване на редица стоки за крайните потребители.

„Като се има предвид, че каналът е бил блокиран два пъти в средата на 20-и век, цялостният ефект е бил сравнително малък на фона на цялата световна търговия в онези времена. Сега всичко е доста по-мащабно, но няма чак толкова голяма разлика. Това означава, че ефектът всъщност е сравнително малък“. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ австралийският икономист Джон Куигин.

Първата блокада на канала е през 1956 година, а мнозина експерти вярват, че Суецката криза тогава е можела да доведе до ядрена война. Макар и в наши дни геополитическата ситуация да е доста различна, натовареният морски път остава гореща точка. Към момента каналът е управляван от Египет, а загубите заради шестдневната блокада от огромния товарен кораб „Евър Гивън“ за страната надхвърлят милиард долара. И до днес там има британски военни бази, припомня Мико Меред - професор по геополитика със специален интерес върху морските превози, преподавател в различни учебни заведения:

„Всъщност, най-голямото предизвикателство за мореплавателите и собствениците на компании за морски превози е да намерят алтернативни маршрути. А те не са толкова много. Вариантите са или да се премине през нос Добра Надежда, една от най-южните точки на Африка, или да се избере плаване на север през Арктика. Тези две възможности не са толкова добри, колкото е Суецкият канал. Суецкият канал е и ще остане топ приоритет, но аз съм сигурен, че в следващите дни, седмици и месеци ще чуем призиви за драгиране на Суецкия канал. Също така предполагам, че ще чуем гласове и от Арктика, и от Африка, които ще се опитат да убедят мореплавателите да използват съществуващите алтернативни морски пътища“.

Проф. Ханцзюн Ян, който преподава икономика на транспорта в Университета за международен бизнес и икономика в Пекин, припомня, че 12% от глобалната търговия преминава през Суецкия канал:

„Което означава, осреднено по 3 милиона тона карго превози дневно. Стойността е около 10 милиарда долара. Стоките, които преминават през Суецкия канал, са всякакви - електроника, дрехи, играчки, както и суровини като петрол и природен газ. През този канал преминават 10 процента от световната търговия на нефтени продукти. Знаете, че когато започна блокадата на този ключов морски път, цената на петролните фючърси веднага се покачи“.

Пламен Нацков, старши търговски експерт в компанията VesselsValue:

„Не трябва да се минимизира ефектът върху веригите за доставки. Когато корабите преминат Суецкия канал и достигнат Европа, ще има задръстване в пристанищата за разтоварване“.

Той е убеден, морският транспорт остава най-добрата алтернатива, а инциденти като блокадата на Суецкия канал са толкова редки, че не биха променили коренно ситуацията. От Пекин анализът е друг:

„Чуват се гласове, че други видове транспорт може да се радват на по-голяма популярност в световната търговия. Например - жп линията, която свързва Китай с Европа. По този път могат да се транспортират стоки от Китай до Евразия и дори да се достигне до Португалия. Има две основни трасета - едната линия преминава през Русия, за да достигне Европа. Другата линия преминава през Централна Азия, влиза в Турция, а оттам се разклонява към Балканите и достига до Чехия. България е важен потребител на жп линията между Китай и Европа. Наистина има много сериозен интерес от вашата страна, а аз мисля, че основното предимство на този вид транспорт е по-краткото разстояние и следователно по-бързата доставка на стоките. Проблемът е, че цената е двойно или дори още по-висока“.

Авиацията също е вариант, но е в пъти по-скъп, макар и много по-бърз, категорични са и четиримата анализатори. Тя се използва обикновено за спешни случаи - например, ваксините срещу Covid-19 се доставят единствено по въздушен път.

Какъв е урокът, който може да научим от ситуацията в Суецкия канал?

„Поуката е, че подобни проблеми са почти винаги решими. Загубите не са толкова съществени, особено ако ги сравним с други явления, например - пандемията от Covid-19, която наистина сериозно подкопа основите на световната икономика. За съжаление, драматичните снимки, които хората видяха, ги накараха да си мислят: „Това е голям кораб, който блокира голям канал. Това означава, че и проблемът е голям“, коментира от дома си в Австралия Джон Куигин, който - макар и да смята проблемът за маловажен, на няколко пъти произнесе една важна дума - а именно „голям“. Веднага след блокадата редица морски капитани сигнализираха, че през последните 10 - 15 години товарните кораби стават все по-големи, а техническите средства и екипажите остават непроменени, дори хората не получават допълнителна квалификация.

„Екстремни природни явления като пясъчната буря, довела до кризата с „Евър Гивън“, е възможно да се случват по-често заради климатичните промени. Суецкият канал продължава да бъде гореща геополитическа точка. Това е място, където в средносрочен или дългосрочен план е възможно да се стигне до въоръжен конфликт или някакво политическо напрежение в Египет, които да попречат на нормалния трафик през канала“, каза Мико Меред. Той се надява инцидентът да не даде идея на терористични организации да атакуват Суецкия канал, но признава, че това е сериозен риск.

Геополитическата обстановка в региона също не изключва военни конфликти или вътрешнополитически проблеми в Египет, които да доведат до нова блокада - риск, който ще бъде все по-ясно изчислен в застрахователните премии. А това, както и много други фактори, имат своята цена, а тази на таксите за преминаване през Суецкия канал вече е по-висока.

Египет

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Григор
1 Отговор
Стига сте обвинявали стихиите. Много моряци се изказаха в ютуб и всичките са на едно мнение. Човешка грешка и алчност на компаниите са в основата на инцидента. Много компании пестят от гориво и ползват кофти дизел за генераторите. Човешката грешка е че не са минали на чисто гориво когато минават канала, а са рискували и са задръстили всички генераъори и се е получил блекаут - спиране на тока.

Оценка:
-1 +18

Дърт Гларус
2 Отговор
да се укрепят бреговете с камъни и бетон, както в европа и америка, тогава няма да се свлича пясъка, а кораба няма да заседне, само ще му се смачка камбата отпред !!

Оценка:
-4 +8

моряка
3 Отговор
При екстремни условия на преминаване , трябват задължителни влекачи!

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +7

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
Урокът
8 Отговор
Господ създаде човека, китайците направиха останалото. От алчност се произвежда всичко в Китай. Иначе всички пеят за диверсификация. Не е далече деня в който китайците ако решат, чрез доставки ще контролират целия свят.

Оценка:
-0 +25

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Дърт Гларус
10 Отговор

До коментар #3 от "моряка":


за 300 кораба колко влекача щи трябват ве горски ?

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +3

моряка
11 Отговор

До коментар #10 от "Дърт Гларус":


600! Само , че 300 кораба при нормални условия преминават за 4–5 дни. Така , че твоите сметки са като онези за 1000 кучета и 2000 тестиса. И може да си дърт гларус но нямаш толкова пера , колкото пъти съм го минавал този канал. Също така става въпрос за екстремни условия и за големи кораби!

Коментиран от #18


Оценка:
-4 +8

Гай Турий
12 Отговор
И къде са британските военни бази в Египет?!

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +4

Порно
13 Отговор

До коментар #12 от "Гай Турий":


Няма ги от 1956. То ако ги имаше , щяха да се ползват основно от американци.

Оценка:
-0 +4

Гриша Филипов
14 Отговор
Комба=булб

Оценка:
-0 +0

Kумчо Вълчо
15 Отговор
Айде бе , пясъчна буря ама друг път . Оная капитанката нека да си рисува ху.ща с курса на кораба а вий си пишете за пясъчните бури , сякаш досега не е имало такива

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +5

kkk
16 Отговор
Изводът е елементарен- ако ФАЩ продължават да дразнят и тормозят кой ли не е напълно възможно утре "случайно" някое корабче "малко" да потъне в тоя канал, а като нищо и няколко други "случайно" потънали лодки покрай бреговете на Иран може да задръстят пътя на танкерите с нефт...

Оценка:
-2 +2

Мореплавател
17 Отговор
Анатоли, трябваше да прочетеш малко по назад във времето.Йордания и Израел започнаха да копаят ВТОРИ КАНАЛ през залива Акаба. Трябва да се потърсят причините ЗАЩО ги спряха САЩ и Великобритания. Явно им трябва да няма ред и да има проблеми с ЕДИНСТВЕНИЯ канал. Прехода през Добра надежда е преразход а през Арктика ...звучи най-малкото несериозно.

Оценка:
-2 +3

горски
18 Отговор

До коментар #11 от "моряка":


ти как мислиш, 2 влекача дали ще удържат такъв кораб в екстремни условия?? корабът на който съм в момента е с три пъти по малко контейнери и всяка маневра се прави с три влекача и то при положение, че морето е тава.

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +0

хахаха
19 Отговор

До коментар #15 от "Kумчо Вълчо":


ква капитанка те гони пък теб бре

Оценка:
-0 +0

моряка
20 Отговор

До коментар #18 от "горски":


Приятел , влекачите се поръчват от капитана. Така , че може да се направи и маневра и само с два влекача. Последните 18 години бях на каркериери , правили сме маневра и с един и с два влекача. Знаеш каква парусност имат автомобиловозите. И тук става въпрос за големи кораби и за лошо време. Или преминават с влекачи , или изчакват. Познай от първия път , след този инцидент дали от страна на Марл Боро няма да има такива изисквания?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5