Last news in Fakti

7 Април, 2021 13:37 5 643 46

Дегерберизация = стабилно правителствено мнозинство

  • избори-
  • българия-
  • парламент

Главният въпрос е: А сега накъде?

Дегерберизация = стабилно правителствено мнозинство - 1
Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свикнали сме на телевизионните следизборни кадри от България и от чужбина да гледаме сцени като след голям футболен мач: политици в еуфория, екзалтирани тълпи, гърми шампанско, ракети летят към небето. Този път - тишина. Оглушителна тишина. Сякаш никой не може да повярва, че се е случило точно това, което се случи.

Няма да оценявам добри или лоши са резултатите и от каква гледна точка. Достатъчно коментатори се упражниха вече по темата. Главният въпрос е: А сега накъде?

В изборната нощ и след нея ни проглушиха ушите с червените линии, които били начертани и които този или онзи не можел да премине. А червената линия всъщност е само една - за по-доброто бъдеще на България или против него. И при най-добро въображение сценариите са краен брой.

„Победителят“ на изборите с една четвърт от гласовете и с акумулираната дълбока неприязън у мнозинството от българите не може, а и не бива да се опитва да състави правителство. След него мандатът ще получи Слави Трифонов с неговата партия „Има такъв народ“. Точно тук идва решаващият момент. Ясно е, че ако с мандата на „Има такъв народ“ не може да бъде съставен кабинет, третият мандат ще бъде само загуба на време.

Голямото изкушение пред Слави и неговите хора се нарича нови избори, сега и веднага. На тях първите две партии от 4 април могат да си сменят местата и процентите. Въпросът е какво ще донесе това на България. Не е необходимо човек да е пророк за да се досети. Очаква ни продължение на здравната криза и комбинирането ѝ с (този път истинска) икономическа криза. Като капак трите нови парламентарни партии, които се обявяват за антисистемни, може да не успеят все пак да съберат мнозинство от 121 депутати. Тогава ще се върнем към първоначалния въпрос: А сега накъде?

За сериозните социолози и политолози не остана скрита нагласата, с която гласуваха мнозинството от българските граждани. А тя е: „Всички срещу ГЕРБ“. Разпиляването на протестния вот не е дефект на опозицията. То позволи максимално мобилизиране на гласоподаватели, които по исторически, демографски, културни и други причини не могат да се наредят под едно знаме. Времето на знамената обаче мина с обявяването на резултатите от изборите. Сега е важно да видим дали избраните в името на промяната могат да седнат на една маса и да преговарят за програмата минимум, която очакваме от тях.

Тази програма минимум има няколко основни точки. В началото е разчистването на държавната администрация от всички „калинки“ и разследването на извършените от тях далавери. С това ще се пресече преливането на средства от досегашните управляващи към „обръчите от фирми“ и обратно към партийните им каси. Затварянето на кранчетата за изтичане на обществени средства ще осигури на новата власт ресурси за преминаване през капаните, които правителството на Бойко Борисов със сигурност е заложило и ще продължи да залага за своите наследници. Едва ли можем да се съмняваме, че неговата цел е да предизвика криза, която да му позволи след няколко месеца да се завърне отново на бял кон като „спасител“. Всяко забавяне на дегерберизацията на държавното управление ще подхранва неговите опити за реванш. Безвремието ще работи против получаването и ефективното усвояване на прословутите милиарди от Европа, от които родната икономика се нуждае за своето преструктуриране и модернизиране.

Това, което не трябва да прави новото управление, е радикална промяна в икономическата и социалната политика. Преди изборите бяха дадени много обещания, но те трябва да се изпълняват постепенно и разумно. А неизпълнимите трябва да бъдат забравени час по-скоро. Пазарната икономика е крехка конструкция и не търпи резки движения. В трудни времена бизнесът има нужда от насърчаване и подкрепа за да върви напред, а не от тотално разбъркване на картите. България наистина се нуждае от нова икономическа политика, която да я изведе на пътя на ускореното развитие. За да стане успешен този процес има две условия. Приемането на стратегия за ускорено икономическо развитие трябва да стане след активен обществен дебат с участието на широк кръг експерти и на организациите на бизнеса и професионалните съюзи. Нейното изпълнение изисква максимално обществено доверие, което минава през реформата на правосъдната система и антикорупционните органи.

И в най-скромния си вариант програмата минимум трудно може да бъде изпълнена от правителство на малцинството. Да не забравяме, че срещу него ще стоят мафиотски структури, които са се сраснали с властта от единадесет, че и повече години. Работещата формула може да бъде четирипартийна коалиция между „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Знам, че единодействието между досегашни политически противници е трудна работа. Още по-трудна е за довчерашни съпартийци. За тяхно съжаление такава е волята на суверена. Не е необходимо да се вричат във вечна любов. Сянката на предсрочни избори наесен беше надвиснала над политическата ни сцена още в навечерието на последния вот. Дотогава има обаче достатъчно време за да се оправдаят поне част от надеждите на хората, които гласуваха за промяна и демонтаж на системата „Борисов – Пеевски“.

Ключова за договарянето на стабилно правителствено мнозинство ще бъде ролята на президента. Ако успее, това ще бъде най-големият успех на първия му мандат и сериозна заявка за втори. Сформирането на кабинет с ясна и конкретна програма за управление до края на годината до голяма степен ще реши интригата за президентските избори.

Червените линии в живота не се толкова дебели, колкото изглеждат от телевизионното студио. Да видим дали новите политически лидери ще осъзнаят това.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Служебен кабинет

    62 11 Отговор
    И нови избори.

    Коментиран от #32

  • 2 До кривата

    11 18 Отговор
    круша !
  • 3 БКП=герп+дпс

    47 8 Отговор
    и станалите производни Вън от властта!
    Ново правителство с нови хора!
    Съд и връщане на откраднатото!
  • 4 Тиквун

    41 2 Отговор
    Вади последните пачки за охрана и бронирана кола, че 90' нещо почнаха да се връщат с показните убийства... а ти си от много затъналите
  • 5 Другия с коня

    26 51 Отговор
    Вече бяхме със служебен кабинет - Орешарски и после една година 400 дни - Протести ...И пак ще вадим Манолова и Дончева от НС със шутове...

    Коментиран от #8

  • 6 233

    25 10 Отговор
    ИТН взехме властта, сега какво ще я правим!?!

    Коментиран от #9

  • 7 4978

    24 30 Отговор
    Извъодът от този платен пасквил е - подобре Бойко да си ни управлява... за да няма криза/кризи... а че той ни вкара в тяй нещо написали някъде бе този, Съйков ли ,къв беше?!

    Коментиран от #19

  • 8 Най

    32 10 Отговор

    До коментар #5 от "Другия с коня":

    сигурното е ,че гербаджиите няма да бъдат допуснати да властта!А Боце ще маха на съпъртийците си от Монтевидео!Честито!

    Коментиран от #21

  • 9 7947

    33 6 Отговор

    До коментар #6 от "233":

    На първо време тия като теб ще ги пратим при бай Ставри. Строг, но справедлив!

    Коментиран от #11

  • 10 Оня

    28 9 Отговор
    Който се съюзи с ГЕРБ, БСП , и ДПС пропада! И то надълбоко ! Такива са фактите и не бива да се забравят. Поне докато ги има първите две партии ще е все така! Третата едва ли ще изчезне скоро ...за съжаление

    Коментиран от #35

  • 11 233

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "7947":

    Чакам!Ще се гушкаме наедно!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КлифБъртън

    24 4 Отговор
    А дали ББ се страхува , че може да бъде проверяван , ревизиран , санкциониран , съден , заклеймен !?
  • 14 ХАН КРУМ

    5 1 Отговор
    КОЕ НЕ Е ИСТИНА? ИЛИ МОЖЕМ ДА ГО ЖИВЕЕМ ,НО НЕ МОЖЕ ДА ГО КАЖЕМ.
  • 15 Матей

    9 12 Отговор
    Засега само боко обещава някакво правителство до края на годината,колкото да се задържи на гребена на вълната.Ще се постарае да оцапа всеки ,до когото се докосне.Слави,мая и всички останали не са цвете за мирисане,политикани са чак в червата и нищо в интерес на народа и държавата не може да се очаква от тях.Могат дружно да изтикат герб от сцената,но те и това усилие не желаят да направят.Всеки ще дърпа чергата към себе си,себично и егоистично.Демек--аз съм си аз,а ти кой си!?Орли ,раци и щуки,ще дърпав различни страни и току-виж герб изплувал от водовъртежа.
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор
    Колко РЕЗЕРВНИ играчи ще има в НС ‼‼‼‼‼ като към освободените места от всички кандидатирали се от две места ( ясно е , че ще заемат само едното) се прибавят още и още - Слави се отказва, от ДПС засега трима се отказват ..... ‼ Ще се окаже , че над 10% ще влязат "резерви" ‼‼‼ мамят Ви ‼ На едро Ви мамят ‼
  • 17 МАТА КОСМАТА

    8 7 Отговор
    Даа много точен коментар особено във частта за единството .Във политиката няма вечни приятели ,има само народни интереси .Но по важното е да бъде разбита тотално гербаджийската и депесерската мафия ,като се промени изборният закон ,мъртвите души от изборните списъци да се прочистят ,да се смени изцяло ЦИК . И да се почне разследване и възмездие з ограбването на България от мутри и бандити . За държавната админиистрация няма какво да говорим ,тя трябва тотално да се очисти от калинки бръбари и други алчни и неграмотни насекоми .Като се направи кодекс на държавният служител .за пример могат да послужат кодексите на Русия ,Китай и СК . Наскоро и Путин подписа указа за държавният служител там за първо нарушение един месец забрана да се работи кто такъв и солидна глоба .За второ нарушение два месеца без работа и тн .Във китай са още по строги санкцийте за държавните служители та три нарушения дисциплинарно уволнение и черен печат във трудовата книжка и до животно отнемане на правото да бъдеш държавен служител .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мери

    18 8 Отговор

    До коментар #7 от "4978":

    Напротив Съйков е безумно прав, всяко забавяне и отлагане налива вода във воденицата на Боко. Всички трябва да проявят мъжество, за да отстранят модела на Борисов. Моментът е такъв, че тънките сметки са елементарни и дребнави. Да изринат кочината, а след това да си мерят. . хурките.
  • 20 bandita

    10 6 Отговор
    абе как може да говорите за анти-мутри и да слагате изправи.се и бсп бе вие адекватни ли сте..

    Коментиран от #24

  • 21 Другия с коня

    7 21 Отговор

    До коментар #8 от "Най":

    Добре де...Народа е дал Доверие на Герб да Управлява .То е ясно,че няма доволна Опозиция,защото иначе няма да е в Опозиция...Този
    Съйков от Ротари клуб Витоша ли е Народа,та ще прави Дегерберизация...Много си Малък ,Съйков...Прекалено Незначителен си ,за да премахваш Най- голямата Партия в България с Най- високото Доверие в момента .С Революции и Метежи ли пак????

    Коментиран от #23, #29

  • 22 Сър Пичук

    8 2 Отговор
    Всичко звучи много хубаво, но нито думичка за смяна на системата, което беше ключово искане на младите протестиращи, преди протеста да бъде яхнат от ДБ, вонящите и Сестра Галева. ББ не е системата, а неин продукт.
    Без такава смяна само въпрос на време е да се появи втори, трети, пети Бойко Борисов. Защото тази система го позволява и предлага. Вече 30г Прехода не се състоява именно заради нея. Нагледахме са на "спасители" и "проекти". Хайде преди да се пишат такива високопарни писания да си прочетем домашното и да подходим по-отговорно. Ако наистина мислим за България де, а не за смяната на един клон на мафията с друг.

    Коментиран от #39

  • 23 Ама

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    това партия ли е?Мислех че е СИК! Извинявай!

    Коментиран от #25

  • 24 Умен по цялата глава

    11 6 Отговор

    До коментар #20 от "bandita":

    Хаха Адвокатите на Мутрите от Изправи се ще правят Демутризация,а партията на Приватизатори и Олигарси БСП заедно с Комунистическата партия в коалиция ще правят Капитализъм.....Направо Падам,бате....Съйков от .Ротари Клуб,а..???
  • 25 Другия с коня

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ама":

    Няма проблем,че си се объркал.Виж резултатите от Изборите- те са за Партии и Коалиции....
  • 26 Петров

    7 3 Отговор
    ББ не успя заради скандалите с Гинка да вземе ЧЕЗ, но се събра със Зализания и взеха концесията на летище София. Няма какво да се лъжем но е така. Да я спират това крадене и всички дадени концесии от ГЕРБ, всичко е дадено на техни хора.
  • 27 До конника без глава

    7 2 Отговор
    До:тоя под коня
    Земи се качи на коня, па белким по от високо видиш действителността!
    Герб умря,а с нея и купени те цигански вотове, писане и брисане на протокол чета, смяна на чувал чета..
    Да изброявам ли още?
    А, ти земи си намери работа, че оставаш с празна протегна та ръчичка!
  • 28 ЧервенКаскет

    6 1 Отговор
    Съйков, а ДеКомунизация кога Бе, Червен Трол.
  • 29 Alo

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Другия с коня":

    Заради точната преценка , подарявам ти и кобила!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Червени боклуци.

    2 0 Отговор
    Другарят Суеков припечелва пари за хляб, като трол, понеже с недвижимите имоти умира от глад...
  • 32 Бастун

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Служебен кабинет":

    При нови избори ГЕРБ ще вземе още повече гласове.Тогава ще управлява служебен кабинет и анархията ще е пълна.Цялата администрация е на ГЕРБ от портиера до министъра.Как си представяш нещо да се разтури ей така от нищото?За това трябват години.А като гледам ще се махнат герберите и ще цъфнат старите от преди герберите.Тези старите са се загнездили и при Майчето и при морския пехотинец.да не говорим ,че и при Славчо има стари физиономии.Е всичките са изпосталяли 10 години в опозиция.Сега как ще ги извадиш от парламата.Тъкмо са влезли и хайде вън.Я влезат пак ,я не.Тъй ли се изпуска кьоравото.
  • 33 ЗАТВОР КРАДЦИ

    3 2 Отговор
    НАКЪДЕ ЛИ ? ВЪВ ЗАТВОРА БЕ КРАДЦИ !
  • 34 КРАДЦИИИ

    3 0 Отговор
    ПРАВЕТЕ КАКВОТО ИСКАТЕ - САМО ВИ ГЛЕДАМЕ СЕИРА И ИДВАМЕ С ЧЕПАТАТА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 35 Питанчев

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оня":

    Напълно си прав.Но без някоя от тези партии не може да се направи правителство.Тогава какво правим?
  • 36 НЕВИ ДИШАМЕ

    4 1 Отговор
    ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ЧЕ НЯМАТЕ НИКАКВО ВРЕМЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ! СНОЩИ НЕ ВИДЯХТЕ ЛИ ЧЕРНИЯ ДЖИП ПОД МОСТА ? СПРЕТЕ КРАДЕНЕТО !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пепо

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    Кажете коя система да въведем , за да не получаваме от същото. През годините се наслушах на реформа в правосъдието, реформа в здравеопазване ,образование и т.н. и само думата РЕФОРМА,но какво значи тази реформа ,никой не обяснява. Сега вие говорите за смяна на системата ,бъдете по конкретен като говорите за системата.

    Коментиран от #40

  • 40 Сър Пичук

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Пепо":

    1. Мажоритрарни избори за депутати, висши магистрати и дори полицаи с възможност за отзоваване. Тогава по всяко време може да се инициира отзоваване, с гласовете на повече от 50% от избралите го, ако се издъни.
    2. Осигуряване на истинска независимост на 3-те власти. Сега един лидер на партия, която е спечелила изборите е Премиер, командва парламентарната група и предлага членове на ВСС, с което на практика контролира и 3-те власти. Затова Борисов е закономерно явление и ще се появява пак.
    3. Отделяне на държавната администрация от политиката. Тя е колата, а политиците са шофьора. Той трябва да върти волана, но не трябва да бърника по двигателя.
    4. Трябва да се гарантира националната сигурност в ключови сектори като енергетика, транспорт, съобщения.
    5. Да се изгради стратегия за дългосточното развитие на България, където да залегне всичко - демография, външнополитическа ориентация, вид на държавата, икономически цели, и т.н. и т.н.. Тя трябва да е задължителна за всички управляващи партии и те да определят само подхода за решаване на тези задачи. Така се гарантира приемственост, стабилност и предвидимост, а не един да дърпа към НАТО и ЕС, а друг към Русия, един да иска Парламентарна република, а друг Президентска и т.н.
    Все в този дух.
  • 41 Bulgarian BG

    3 1 Отговор
    Нови избори по нови правила, електронни ,машинни със заснемане на отчитането при броенето на гласовете.Забрана за гласуване на неграмотните .Реална регистрация на гласуващите.Забрана за гласуване на всички доказани куповачите и търговци на гласове.Ако това не стане ,новите избори ще бъдат като старите

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хмммммм

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Bulgarian BG":

    Когато се избират боклуци, както и да се избират и да се отчита вота, те все си остават боклуци.
    Решението е народа да ги избира пряко, а не да ти сложат един известен спортист или музикант и покрай него да вкарат 10 боклука за които иначе никой не би гласувал. Дори в търговията се води нелоялна практика да ти пробутват в пакет нещо, което не желаеш заедно с нещо, което искаш да купиш, а ние си избираме така политиците и го приемаме за нормално.
  • 44 капиталист

    0 0 Отговор
    бизнеса краде почти всичко едни жалки трохи остават за хората и това само да имат инвестиции в една държанка
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.