ФАКТИ.БГ

Д-р Нурфет Алиоски за ФАКТИ: Тази година почти нямам пациент над 55 години - така влияе коронавирусната инфекция

"Моята гореща препоръка е употребата на разреждащи кръвта лекарства минимум два месеца след изкарването на Covid-19", каза д-р Алиоски

Публикувана: 14 Април, 2021 13:50
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7067
Д-р Нурфет Алиоски за ФАКТИ: Тази година почти нямам пациент над 55 години - така влияе коронавирусната инфекция
Д-р Нурфет Алиоски; Снимка: Личен архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Нурфет Алиоски е началник на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ в София. От ФАКТИ се свързaхме с него, за да говорим за лечението на инсулти и по-конкретно – какво представлява механична тромбектомия. Д-р Алиоски обаче далеч не се занимава само с лечение на инсулти, а още и с лечение на цялата мозъчносъдова патология – тоест аневризми, стенози на каротидни съдове, артерио-венозни малформации и т.н.

Д-р Алиоски премахва тромби - кръвни съсиреци, от мозъците на пациентите си почти всеки ден.

„Най-интересното е, че в тази година почти нямам пациент, който е над 55 години. Според мен този спад на възрастта категорично се влияе от коронавирусната инфекция по простата причина, че 2/3 от пациентите постъпват или по време на Covid, или седмица-два след Covid инфекция. Това е наше наблюдение, не е свързано с конкретно проучване в световен мащаб“, каза той.

„Аз самият съм ваксиниран от Господа – изкарах вируса, доста тежко. Всеки един пациент, постъпвайки в лечебното заведение, бива тестван първо с бърз тест, след това с PCR тест. Всеки път операцията продължава различно време. Нашето отделение е близо до Спешното отделение. Пристигайки линейка с пациент, независимо от възрастта му, той първо бива прегледан от невролог. Неврологът преценява дали той е в златния час – тоест под 4 часа и половина, само тогава е позволена т. нар. интравенозна тромболиза. Интравенозната тромболиза представлява медикамент, който се вкарва във вената и разяжда този тромб, след това води до възстановяване на кръвотока“, разказа д-р Алиоски.

„Ако един пациент е контраиндициран – тоест не е показен на интравенозна тромболиза, този пациент бива консултиран с мен. Тогава вече се подхожда към лечение с механична тромбектомия. Това представлява инвазивна процедура, при която през крака или през ръката се влиза с катетър, с тръбичка, която отива до този тромб и той или се аспирира, или се премахва с т.нар. тромб екстрактор. Този тромб екстрактор влиза в тромба все едно тирбушон в коркова тапа, след това го изкарва навън. Така отново се постига възстановяване на кръвотока в мозъка“, продължи той.

„За всяка една минута умират около 2 милиона нервни клетки. Логото на Европейската асоциация за лечение на инсулти (ESO) е “Time Is Brain” – „Времето е мозък“. Всички бързаме и се стараем да работим максимално бързо, тъй като всяко едно забавяне води до смърт на нервни клетки, които повече няма как да се възстановят. Това лечение - механичната тромбектомия, към момента е позволено от Европейската асоциация за лечение на инсулти до шестия час. Слава богу, имаме закупен софтуерен продукт, който показва на скенер предварително дали имаме възможност да действаме и след шестия час. Когато имаме млади хора, правим механична тромбектомия, включително след шестия час“, обясни д-р Алиоски.

Относно това защо механичната тромбектомия се прави до шестия час след получаване на инсулта, той каза: „Многобройни проучвания в Европа и в света показват, че до шестия час процентът на интрацеребралните хематоми е по-нисък. Тук е балансът между това да не правиш нищо и да правиш нещо, но да предизвикаш този интрацеребрален хематом, който евентуално ще предизвика смърт. Открито е, че до шестия час е позволено да се прави механична тромбектомия“.

По повод сложността на извършването на механична тромбектомия, д-р Нурфет Алиоски каза: „Това категорично са сложни процедури. В една голяма част от процедурата, тя се прави буквално на сляпо. Когато се направи контрастното изследване – тоест къде е запушването, до запушването се вижда, оттам нататък нямате видимост. Процедурата трябва да се прави само и изключително от опитни хора, в противен случай би могло да убиете човека на място“.

На въпроса кои са най-честите причини на тромби в мозъка, според това, което наблюдава в момента, той отговори: „В момента наблюдавам основно усложнения след Covid-19. Точно заради това моята гореща препоръка е употребата на разреждащи кръвта лекарства минимум два месеца след изкарването на коронавируса. Имам предвид антиагреганти, антикоагуланти. Препоръчвам и на по-възрастните хора, които са се ваксинирали, антиагрегантна терапия в рамките на месец от ваксиниране. Може преспокойно да се взима един аспирин на ден, най-малкото“.

„Два са механизмите по презумпция за формиране на тромби. Единият е, когато човек е възрастен и направи атеросклеротични плаки. Тази атеросклеротична плака на фона на по-високо кръвно налягане се разцепва и създава условия за образуване на тромби, които тръгват нагоре по вътрешната сънна артерия и запушват кръвоносния съд. Това е единият вариант.

Другият вариант е, когато човек има някакъв тип сърдечно увреждане. Най-често предсърдно мъждене, при което се създават условия да се образуват тромби и те да се движат към главата. Това са двата основни механизма за формиране на тромби в главата. Разбира се, има още няколко подгрупи, които са при генетични заболявания, когато човек има свръхафинитет към образуване на тромби. Това обикновено са генетични заболявания и най-често са при млади хора“, обясни д-р Нурфет Алиоски.

Д-р Алиоски говори още и за начините за предотвратяване на този сериозен здравословен проблем. „Когато човек е на 30-40 години, той трябва да инвестира в здравето си за времето, когато вече е на 70 години. Какво обаче се случва в България – обикновено човекът на 40-50-60 години е бил по заведения, в ресторанти, никога не се е замислял за това да спре да пуши, да спре с тлъстите храни и идва на 65-70 години, когато вече всичките тези неща са повлияли, идва с изключително напреднала форма на атеросклеротични изменения по съдовете. Въпросът на близките на пациента и на самия него тогава е: „Кажете, докторе, какво мога да направя в момента…“. Няма чудодейно лекарство, което мигновено да премахне всички тези атеросклеротични плаки. Да, има лекарства, които намалят нивата на холестерол, но те не са чудодейни“.

„За да очаква човек ползи в нещо някога напред във времето, той трябва да мисли и на младини какво ще го очаква. Ние няма да сме вечно млади“, завърши д-р Нурфет Алиоски.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 35 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
МАГИСТРАЛНА ДРУЖКА
2 Отговор
ТаЗ. Гудина А И ПРЕДИ ТОВА СЕКИ НУЖДАЕЩ СЕ НА КВАТО И ВЪЗРАСТ МУ ПОМАГАМЕ ДА СА ЗАДУВУЛИ....

Коментиран от #4


Оценка:
-6 +4

ELTO
3 Отговор
Яжте ,пийте , плякайте и си носете новите дрешки че не се знае докога ще бъдем тук - ние сме дошли тук на гости,временно сме !

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +20

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Много сме си добре
5 Отговор

До коментар #3 от "ELTO":


Ама ЛОШИТЕ ХОРА НИ УСКОРЯВАТ БОЛЕСТИТЕ...

Оценка:
-3 +9

Tttt
6 Отговор
Демек тези над 55 не ги лови короната? Ади стига с глупостите вече

Оценка:
-7 +3

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
ddааааа
9 Отговор
Този ме беше колега от следването. Като цяло, слаб студент беше. Добронамерен, но е хитрушко. Вярвайте му с мярка. Едно наум!

Оценка:
-9 +4

Смърфиета
10 Отговор
Чист Онуфри Илиев, едно парче гюдерийка, чувал от зебло и кофа мръсна вода. МДА.

Оценка:
-5 +0

Севдалинка
11 Отговор
Докато вървеше търговията с тескерета, дилърите на тескерета в Македония и Косово събираха кожичките от сюнетите на бъдещите българчета, чиито родители бяха в процедура за придобиване на българско гражданство, по пет-десет кожички на ден и ги събираха в торби в замразяването, защото на г-н Каракача като му сервирали тафче-графче с тия кожички и той поискал още една порция. Ей такива истории. А иначе този доктор печелеше добре от сюнети, за какво му е било да става българин не знам.

Оценка:
-7 +1

Докторе лекцията ти е не Навреме!!! Утре
12 Отговор
Е Видов ден, съдейки по името ти може да не знанаеш, какво означава, така че сега остави Народа да Преживее Подобаващо този ден!! Реклама и просвещение направи малко по напред във времето!!!

Оценка:
-3 +2

Мастара
13 Отговор
Уникален човек и доктор.Спасил сумати хора от явна смърт.ПОЗДРАВЛЕНИЯ ДОКТОРЕ!

Оценка:
-1 +11

Стилиян Рупов
14 Отговор
Здравейте на всички,
Доктор Алиоски е наистина много добър доктор, който спасява всеки ден, не малко хора, като и аз съм един от тези. Нека вярваме на докторите, и да ги слушаме, защото така е прието, и отделно в момента имаме нужда от тях. Поздрави и бъдете здрави!

Оценка:
-1 +8

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бриджит Макрон
Първата дама на Франция коментира връзката с 25 години по-младия си съпруг
Закусваме, аз - с моите бръчки, той - със своята свежест, но такъв е животът..."

Още бисери
ТОП 5