17 Май, 2021 16:00 4 277 32

Как служебното правителство може да стане редовно

  • служебно правителство-
  • служебен кабинет

Президентските избори наесен биха предотвратили евентуалните нови парламентарни - ако след 11-и юли пак се стигне до политическа криза. В този случай служебното правителство би могло да бъде резервният работещ вариант

Как служебното правителство може да стане редовно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев за "Дойче веле":

Служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, заяви президентът Румен Радев в интервю за БНР. И отсега се обяви против вероятността и 46-ият парламент да не може да състави правителство: "Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и благоразумие".

Всъщност обаче именно моделът на президентското служебно правителство може да се окаже резервният работещ вариант след изборите на 11-и юли. При толкова много червени линии, с които партиите на протеста влизат и в новата предизборна кампания - не с ГЕРБ, не с ДПС, не с БСП, не с националистите, е твърде възможно отново да не съберат парламентарно мнозинство. А трети парламентарни избори за година наистина биха били не само абсурдни за страната, но и самоубийствени за тях самите.

Румен Радев не се нае с активна посредническа роля за съставяне на анти-ГЕРБ правителство в рамките на 45-ия парламент - защото хем щеше да бъде обвинен, че надскача конституционните си правомощия, хем защото вероятно тогава не беше уверен, че може да я изиграе. Но подобна роля ще е съвсем оправдана и дори задължителна за него, ако след 11-и юли отново се стигне до политическа криза.

Коалицията на Радев

Президентът вече е поел по този път. Първо, съставът на служебния кабинет на Стефан Янев е квази коалиционен формат на анти-ГЕРБ статуквото. Второ, за разлика от предишния служебен кабинет на Радев, оглавяван от Огнян Герджиков, сегашният има за цел да разчиства и ревизира дългогодишното управление на Бойко Борисов и започна да го прави с решителни стъпки още от първия си ден.

Тъкмо чрез служебното си правителство президентът ще покаже пред широката публика кой е работещият модел за ново коалиционно управление. И така ще свърши работата на политиците от опозиционните партии, които трябваше да убедят избирателите си, че коалиция с определена сила на принципна и програмна основа не значи предателство и загуба на идентичност - че ставаш например колаборационист, чалгар или, не дай Боже, комунист.

Служебното правителство е анти-ГЕРБ правителство в действие. Което в краткото време на своя живот трябва да предприеме конкретни стъпки за завръщане към държавността. Самият президент посочи в интервюто си някои от тях - къде отиват милиардите на данъкоплатците, разпределяни от "Автомагистрали", и защо "Лукойл" не плаща данък печалба. А също и да предприеме някои видими модернизационни крачки - като например създаването на въздушна система за спешна медицинска помощ и спътниково наблюдение на състоянието на водоемите.

Рискове и козове

Ако президентското правителство докаже работоспособност и спечели обществена подкрепа, а след изборите и въпреки едно евентуално открито посредничество на Радев партиите не съумеят да съставят парламентарно правителство, нови избори може да бъдат избегнати. Просто кабинетът "Янев", в същия или променен състав, остава на власт като експертно правителство с необходимата парламентарна подкрепа.

Подкрепа без коалиционно споразумение, дори без времеви ограничения и програмна основа, а само с гаранцията на президента. Редовните президентски избори през ноември, на които Радев ще е кандидат за втори мандат, ще изиграят ролята на отсрочка за евентуални нови парламентарни избори след юлските и за удължаване на живота на кабинета "Янев" поне до края на годината вече не като служебен, а като редовен.

Самият Румен Радев поема сериозен риск, но в същото време играе най-печелившия си коз. Успехът на служебното правителство, за което той носи пълна отговорност и което може да се окаже резервен изход от нова политическа криза, може да му осигури втория мандат. Успехът на кабинета "Янев" е почти гарантиран - за краткото време до 11-и юли той не може да стане заложник на свръхочаквания, нито има как да се провали, стига да не допусне грандиозни гафове. Така Радев има шанса да извърви един нетрадиционен път в политиката - от държавник към политик. Решителната борба за отвоюване на държавата няма как да не бъде възнаградена от суверена с високо политическо доверие.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    45 6 Отговор
    Натам върви работата...
  • 2 др Гей Билтс

    10 32 Отговор
    Като доде "индийският щам" и извадят чувалите.

    Коментиран от #6

  • 3 Чили

    41 5 Отговор
    Много просто - военен преврат и всички на стадиона. Като в Чили 1973 г.

    Коментиран от #12

  • 4 Display

    38 11 Отговор
    Референдум за президентска република..........

    Коментиран от #10

  • 5 Последния Софиянец

    19 18 Отговор
    След два месеца партиите на протеста ще имат мнозинство и ще си направят правителство.

    Коментиран от #8

  • 6 Имунолог

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Няма дадойде ако Правителството въведе: 1. Паспортите за ваксинация одобрени в ЕС; 2.Всеки влязъл на територията на РБългария 48 часа преди това да има направен ПСР. Гарантирано 100%. Иначе ще влезе. Както на времето вирусчето бе донесено от английските губертчии и после стана оле- ле.
  • 7 Ох Баня

    37 8 Отговор
    Мирен преврат се казва на това. Евала на Президента. Герби сбогом. Плачат на Боката надхвърли децибелите на шума от ниагарският водопад.
  • 8 Избирател

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ще направят на Свети Мукавей.
  • 9 Простак с джип

    28 4 Отговор
    Севдооо, уволнена си
  • 10 Гост

    9 13 Отговор

    До коментар #4 от "Display":

    И после диктатурата ти е в кърпа вързана.
  • 11 Радев респект

    22 7 Отговор
    Радев цар, Бойко- шофьор на царя
  • 12 Испания

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Чили":

    Франко също е добър пример.

    Коментиран от #14

  • 13 Ох Баня

    3 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кампания - не с ГЕРБ, не с ДПС, не с БСП, не с националистите. Да се обединим и да се гласува за ИТН,ДБ,ИМВ.
    Предлагам и за Болен Сидеров ако излезе сам.
  • 14 СССР

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Испания":

    Сталин е по добрият пример.
  • 15 Българка

    19 2 Отговор
    Трябва не само да се покажат корупционните сделки, а да се разследват, виновбниците да се съдят и осъдят. И най-вече да върната парите! НАП сновото ръководство да огласят Лукойл какви данъци са платили. Ако не са спешна ИСТИНСКА ревизия, запор на сметки и данъците за години назад в хазната! Пари трябват по време на криза. Милиарди са ограбени от народа и трябва да се върнат!
  • 16 Тежко и горко за нас хората, ако не си с

    5 14 Отговор
    Че то отсега се вижда, че правят това, да доведат от чужбина олигарсите и да ги направят управляващи
  • 17 така така

    7 20 Отговор
    Крадев... иска ти се пак да съставяш правителство, но хората те видяха какъв алчен за власт човек си. Свърши твоята... България ще има редовно правителство!!
  • 18 Майна

    14 4 Отговор
    Това правителство има силната ръка на Бойко Рашков, професионалната компетентност на Янаки Стоилов, младежката необремененост на новия финансов министър.НЯМА ПО-ДОБЪР ТИМ ОТ ТОЗИ ЗА СПРАВЯНЕ С ТАЗИ МАФИЯ!!! Никоя от протестните партии не би могла да се справи с този ОКТОПОД....Дори не си и помислям , че ,Трифонов , инструктиран от. ,,тъмната сбирка,, е някаква АЛТЕРНАТИВА

    Коментиран от #19

  • 19 Радио ЕЛТО

    7 9 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Народа, Майна го интересува как да живее по добре. Майките, как да отгледат децата , да им купуват дрешки и много други неща. Старите хора ги интересува да имат по големи пенсии, за да живеят достоен живот, да си купуват лекарства и т.н. Това го интересува народа, а не боричканията за власт. СТАНИ ДА СЕДНА АЗ. Това стана сега. Това не топли Народа.

    Коментиран от #24

  • 20 Не пей ми се, не смей ми се

    7 14 Отговор
    Боже, колко наивни хора има в тази иначе прекраснс територия.И защо си мислите че тези охладнели от 10 години хиени, ще ви направят живота розов?! Почакайте и сами ще се убедите😂 Сега с всички сили плювате предишните, умишлено подценявате и не отбелязвате видимите успехи и напредък на обществото.Да има грешки, има хора които при ВСЯКА власт ще си гледат само за келепира...Защо, 10 години си мълчахте, а никой не подаде сигнал за нередности в прокуратурата?!Кога беше по-добър животът ви по времето на Костов, по времето на Царя, по времето на Виденов на Тройната коалиция?!Можехте ли тогава да си позволите почивки в чужбина, да имате по 2-три коли най-малко, по 2 къщи и т.н.и т.н
    Защо си мислите че ако Радев стане цар животът ще е песен?!Дайте аргументи а не само безсмислено оплюване.Да сте чули какво би направила партията на Слави за вашето добруване?!Няма и да чуете....Мислете хора, мислете...😊

    Коментиран от #29

  • 21 Грую

    7 17 Отговор
    Сметките без кръчмаря не излизат.Какво ще прави другаря Радев, като ГЕРБ удвои резултатите си на предстоящите избори?

    Коментиран от #23, #30

  • 22 koко

    6 16 Отговор
    Рублен Радев се превърна във водач на сборния ансамбъл на путинско-сороските партии.

    Вижте само служебния кабинет.
    Само хора от сороското ДБ и от путинското БСП.
  • 23 Истината2

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Грую":

    Ей,човече,ти май не осъзнаваш какво се случва с ГЛАВНАТА МУТРЕ. НО НЕ е лошо от да прогледнеш и с хванеш истината.И ако може да си остане това служебно правителство,ще бъде най добре.Тъкмо ще си довърши започнатото добро начало.И накрая да има съд и затвор за мутрите от престъпната шайка.А народа ще ликува и празнува освобождението на държавата от престъпниците.МУТРИТЕ ВЪН.Е ВЕЧЕ СТЕ ВЪН.

    Коментиран от #28

  • 24 Майна

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Радио ЕЛТО":

    На тази честота вече ....не се излъчва...Надявам се, народът ще види резултатите от работата на СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ЩЕ МУ ГЛАСУВА ДОВЕРИЕ

    Коментиран от #25

  • 25 Радио ЕЛТО

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Сън в лятна нощ.
  • 26 ха ха ха

    3 4 Отговор
    Никак! Тва са мокрите сънища на козяк, ама нямат шанс!
  • 27 Вълко Червенков

    3 8 Отговор
    Комунделите се размечтаха.То Бесепето нали се цепи и люспи като Седесето навремето и вече са го отписали и се надяват пРезидента Румен да скалъпи нещо.Славуца Трифунджийска и селските олигофрени които предвожда,пропуснаха шанса да поемат отговорност с управлението на България.Сега очаквайте поредното завръщане на Бат ви Батман Бойко на бела кобила.
  • 28 Грую

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Истината2":

    Май слагате тигана,преди да сте уловили рибата.Но няма лошо да си помечтаете.Мечтите са безплатни.
  • 29 Остап Бендер

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не пей ми се, не смей ми се":

    "Прост народ - слаба държава" - моделът е доказан в хилядолитията.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Остап Бендер

    0 0 Отговор
    Румен Радев е национален предател, какъвто държавата ни не е виждела от многа години насам!