Last news in Fakti

3 Март, 2013 08:03 1 493 1

Ново начало или добре забравеният стар край?

  • патриархален строй-
  • българия-
  • протести-
  • политика-
  • умберто еко-
  • разводи-
  • брак-
  • полов живот-
  • промяна-
  • нова идеология

Ново начало или добре забравеният стар край?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните седмици България е съсредоточена в политическия си живот и всички усилия са насочени за подобряване на положението там. Междувременно на хоризонта се задават и други не особено лицеприятни тенденции, които като че ли, остават незабелязани покрай еуфорията от протести и недоволства.

Наскоро великият Умберто Еко обяви,че България е пред тотално заличаване, а българинът – пред прeтопяване. Естествено, изказването беше насочено отново към полето на политическите „екшъни“, но всъщност то може да се окаже напълно вярно и в други аспекти от реалността.

Криворазбраното патриархализиране

Интересно е как дадена идеология ( защото това спокойно може да бъде разглеждано като такава), която е с „изтекъл мандат“ (нали това е наболяла тема в момента) преди доста години, днес отново се възкачва на модния подиум, но с по-различна визия.  Използам понятието „криворазбрано патриархализиране“  с оглед именно на тази нова визия. Всички познаваме основните характеристики на традиционните патриархални общества, а също техните отминали традиции, привички и т.н.

Днес, в XXI в., могат да се наблюдават известни прилики.

Последни изследвания показват, че възрастта за започване на полов живот става все по-ниска и сред двата пола. Апропо се увеличава и броят на абортите, което е всичко друго , но не и неразбираемо и нелогично.  Някой биха разглеждали появата на все повече телевизионни продукции, благотворителни кампании и прочее, свързани със сексуалното образовани, в полето на парадоксалността.  Тези тенденции не остават чужди и за нашата страна. Междувременно последното преброяване на населението у нас не регистрира увеличаване на родните българи, напротив. Естествено тук е моментът да заговорим и за малцинствените проблеми, но те са тема на друг разговор. Да, българският народ е на изчезване, заедно със заличаването на държавата ни, за което говореше и Еко.

Междувременно патриархалният модел днес се проявява в своята криворазбраност и в още една интересна тенденция, свързана с предходната. Модерност може да се търси и във все по – честите случаи на съвместно съжителство на лица , ненавършили пълнолетие. За сметка на това обаче, бракът (като институция) сякаш залязва, а стъпилите в брак изхранват доста по-успешно юристите, специализирани в бракоразводните дела.

Като рефрен от миналото тук се явяват и отношения „по сметка“. Всички сме чували истории и сме чели книги, които ясно обрисуват модела, по който се е избирал жених за дъщерята в миналото – род, потекло, статус. Макар и все още непроведени изследвания на тази тематика в България, резултатите поне на пръв поглед биха изглеждали същите.  Според други любителски изследвания възприятията, че нежната половинка трябва да носи отговорността за възпитанието на потомството, домакинските задължения и нищо друго, отново се разраства. И сигурно мнозина ще се запитат къде отиде еманципацията - нея си я има и се корени в равните права между половете ,но остава някак в сянката на нежеланието на жените да се ползват от някои от тези права,а именно да са заети (по смисъла на „работещи“).

Тези теми тепърва започват да се „проблематизират“ в границите на много страни и се очаква да станат водещи и за България. А може би в навечерието на избори за това кой да ни управлява, българинът ще съобрази избора си с това какви хора трябва да се управляват. Все пак мнозина от протестиращите (макар и бвинявани , че сами не знаят за какво се борят и каква промяна очакват) излизаха с плакати, гласящи, че се нуждаем от нови парадигми, нови идеологии. А голямата промяна започва отвътре навън...на малки стъпки.

 Призив: нека първо се огледаме, превъзпитаме  и в личностен план да сменим идеологията си, но не с нови форми на стара такава, а изцяло нова!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    1 0 Отговор
    Хайде сега да си припомним,кой преди протестите ,тръбеше за велико народно събрание,и т.н!Май беше жълтата гостенка Пръмова!?Та като се замислим,кой яхва протестите,се оказва че са изкуствено създадени,от същите срещу които се протестира!Каква е целта?Някаква фалшива промяна,на фона на паравана,зад който стоят същите хорица!Целта на този параван е прикриване на разграбеното,и създаването на илюзия за някаква промяна!Но какво можеш да направиш за някой,чиято представа за свобода,е да има господар!