ФАКТИ.БГ
  • петер грубе

Вина без изкупление

Двойственият живот на Петер Грубе

Публикувана: 6 Септември, 2021 10:00
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2994
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 17-годишна възраст Клаус Фолкман облича първата си униформа и слага на ръката си лента с пречупения кръст. Както повечето свои връстници, става член на Хитлерюгенд, а малко по-късно и на нацистката партия. Пълен е с амбиции, записва се да следва право.

Далеч на изток, в Коломеа, намираща се тогава в Полша, а днес в Украйна, живее еврейското момиче Рута Вермут. И тя мечтае за униформа – гори от нетърпение да се запише в гимназията и гледа с възхищение униформените поли и блузи на гимназистките. Но Рита никога няма да облече гимназиалната униформа.

Началото на Втората световна война е и началото на стремителната кариера на Клаус Фолкман. След като преминава през различни важни постове в окупирана Полша той става окръжен управител в град Коломеа. С него там идва и терорът.

Именно в Коломеа се пресичат пътищата на Клаус Фолкман, Рута Вермут и няколко хиляди евреи. Окръжният управител издава забрани – дълги списъци изброяват какво не е позволено на евреите. Задължават ги да предадат своите бижута, злато и скъпи кожени изделия на властите. Всяка съпротива се наказва със смърт.

Забрани и терор

Навсякъде цари глад. Терорът се настанява в Коломеа. По нареждане на Фолкман евреите трябва да носят на ръцете си ленти с еврейската звезда. Плакати призовават населението да избягва евреите, тъй като те били преносители на тиф. Накрая Фолкман подписва и документ, определящ границите на гетото - за повечето евреи в града това е началото на края.

Супа от плевели

Рита Вермут си спомня оградата от бодлива тел. Нейният съгражданин, еврейският аптекар Марцели Найдер, също е трябвало да се засели в гетото. В дневника си той пише, че от тревните площи са изчезнали дори плевелите, тъй като хората варели от тях супа. Няколко пъти на ден по улицата минавала каруца, за да събира труповете.

Започват и масовите акции. Нацистите нахлуват в гетото и ликвидират болните и възрастните. Други са изпратени в концлагер. Между тях е и Рута Вермут, която обаче успява да се спаси, скачайки от товарния вагон.

Марцели Найдер също оцелява. Един поляк го укрива в продължение на месеци под земята, в пълна тъмнина. По време на управлението на Клаус Фолкман е ликвидирано почти цялото останало еврейско население на Коломеа. Част от него е разстреляна в съседното село Шчепаровце, а жертвите са погребани в масови гробове. Хиляди са изпратени в лагера за унищожение Белжец.

На някои изглежда не е допаднало обстоятелството, че междувременно окръжният управител е натрупал богатство – вероятно като е взимал подкупи. В средата на 1942 година той загубва поста си. Но изтребването на евреите продължава. В началото на 1943 година гетото е изцяло ликвидирано.

Принудителен труд и улични хайки

Фолкман служи за кратко във Вермахта, след което отново е назначен за окръжен управител в Лович. И там той е безукорен в изпълнението на служебните си задължения, изпращайки хиляди поляци в трудови лагери. Когато не може да изпълни поставената норма, устройва улични хайки за лов на трудоспособни.

Докато Фолкман управлява, сеейки терор, Рута Вермут е принудена да се укрива. Накрая изпращат и нея на принудителен труд в Германия, където я заварва и краят на войната. Марцели Найдер също напуска най-сетне скривалището си и отново вижда дневна светлина.

Втори живот

Идва ред на Клаус Фолкман да бяга. Малко след края на войната в Западна Германия се появява талантлив журналист на име Петер Грубе, който защитава демокрацията и човешките права и се бори срещу потисничеството. Грубе работи за най-реномираните вестникарски издания в Германия, а през 1963 година започва и кариерата му в списание „Щерн“ – най-голямото по онова време седмично списание във ФРГ. Никой не обръща внимание на факта, че в този момент срещу него се води съдебно разследване за извършени нацистки престъпления.

„Беше репортер, постоянно на път, занимаваше се с външна политика“, разказва бивш негов колега от „Щерн“. Все го теглело към далечни земи. „Може би затова – пояснявал Грубе – защото в Германия при Хитлер бяхме като затворници.“

"Обикновен ефрейтор"

В редакцията на „Щерн“ Грубе споделя възгледите на левите журналисти, които се борят срещу премълчаването на престъпленията от близкото минало. „Слава богу, че тогава бях само обикновен ефрейтор“, често казва Грубе, но при всяко новоразкрито от „Щерн“ нацистко престъпление, задава въпроса: „Как се добрахте до тази информация?“

Грубе е популярен сред колегите си, сърдечен и очарователен. През 80-те години снима документални филми, прави радиопредавания, пише репортажи и книги, най-вече за „третия свят“. Но не се ограничава само с думи – развива активност, събира средства, организира дарения и благотворителни мероприятия, например за сираци и слепи хора.

Грубе е словоохотлив. Но само за едно не говори никога – за миналото си, спомня си негов добър познат. Без намесата на Филип Маусхарт така и е щял да си остане в спомените на близките и колегите си като защитник на онеправданите.

Маусхарт, журналист от берлинския ежедневник "taz", научава за миналото на Грубе/Фолкман от един свой колега от ГДР. В продължение на 8 години той работи по темата, чете документи, търси свидетели. „Нямаше да постъпя така, ако Грубе ми беше казал, че е станал истински демократ, защото в миналото е бил нацист, сам е участвал в геноцид и затова сега се бори срещу това явление", казва Маусхарт.

Разобличаването

Но Грубе мълчи по този въпрос. Вместо това обяснява на журналиста, че е променил името си заради литературната си кариера. Документите, събрани от германския Център за разследване на нацистките престъпления, убеждават Маусхарт, че Фолкман е участвал активно в ликвидирането на евреи. И той решава да го разобличи.

„Всички говореха само за това“, разказва дъщерята на Грубе. „Страхливец и безсрамен лъжец.“ Тя тръгва по следите на бащината версия – среща се с роднини и историци, разследва в Яд Вашем, посещава Полша и Украйна, близо до Коломеа. И прекъсва всякаква връзка с баща си. Приятелите му също са потресени и се отричат от него. А Грубе продължава да мълчи за миналото си, твърди, че това е негова частна работа.

Съвсем обичайна за Германия история

Фолкман/Грубе отрича обвиненията и дори настоява, че е спасявал евреи. Но разследването срещу него, започнало още през 1963 година, говори друго – заподозрян е, че е участвал в ликвидирането на десетки хиляди евреи. Обвиняват го, че сам е застрелял двама евреи, а 30 други са арестувани от Гестапо по негова инициатива и разстреляни. Когато го разпитват, Грубе не си спомня нищо. През 1969 година съдебното разследване е прекратено, а опитът да бъде подновено в средата на 90-те години се проваля.

Петер Грубе се чувства реабилитиран. Би казал, че животът му представлява история, съвсем обичайна за Германия. Но в края на живота си се чувства самотен. Оплаква се, че никой не желае да говори с него. А всъщност не иска да говори самият той. Или поне не за Клаус Фолкман.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
хъхъ
3 Отговор
И какво като сложил пречупения кръст? Колко от днешните ни демоНкрати и яростни евроатлантици са били членове на БКП и агенти на ДС? Повечето. Това са нагаждачи, които винаги са с всяка власт.

Оценка:
-8 +38

Раданч Татлъту
4 Отговор
Нема лошо!Германците са възпитани хора и "хич" не са расисти!☠☠☠👍

Оценка:
-3 +27

Донка
5 Отговор
Много добър съсед, винаги поздравява.

Оценка:
-3 +33

ПСР
6 Отговор
Германският нацизъм е чума,която не трябва да се оправдава.
Какво са вършели в Белорус,Русия и Украйна?А на о.Крит?Във Франция,Холандия,Югославия?Безчинства,геноцид и омраза-това е била гадната им "идеология"на "свръх-човеците".И се чудя,как има хора,които и до ден днешен,им се кефят.

Коментиран от #7, #9


Оценка:
-18 +21

Механик
7 Отговор

До коментар #6 от "ПСР":


Исега има едни дето се имат за свръхчовеци и сеят бомби по цял свят, ама за тях нищо не казваш.
Колкото за отношението на нац. Германия към т. нар. евреи, то е било много правилно. Преди появата на Хитлер, еврейските банки са били поробили Европа. Кръвопийците са сваляли по 10 кожи от жертвите си.
Друг е въпроса, че войната е запалена пак от евреите. Тия от САЩ са искали парите на събратята си от Европа.

Коментиран от #11


Оценка:
-6 +27

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
Хаха
10 Отговор
Тоя е като брат близнак на Сорос, бе!

Оценка:
-1 +14

ПСР
11 Отговор

До коментар #7 от "Механик":


Механик и ще си останеш.
Да съм взел отношение към еврейският въпрос???Написах ти,за това,че никой не ги е канил в СССР,Полша,Франция,Сания,Холандия и т.н.,и т.н.Където след тях-само разруха,масови екзекуции,живи изгорени хора/поне изтегли филма на Ефем Климов-"Иди и виж",за да разбереш,на какво са били подложени белорусите,напр./.Как не ви е срам,да възхвалянате и оправдавате престъпници срещу човечеството!Явно,сте същите СС механици,нещастни.

Коментиран от #15


Оценка:
-5 +11

гост
12 Отговор
ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ ДЕТО НЕ РАЗБРА ,ЧЕ ЖИВЕЕМ В ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ ????САМО ДЕТО ВМЕСТО МУСТАКАТИЯ НИ ОПРАВЛЯВАТ ЕДНИ САТАНИСТИ ЖИВЕЕЩИ В КРАВАРИЯ ЛЕНД !!!

Оценка:
-1 +17

Във форумите
13 Отговор
На факти често се появяват коментари на наследниците на българските фашисти които сега са се пребоядисали на демократи

Оценка:
-2 +5

Кую
14 Отговор
Свършил е нещо полезно.

Оценка:
-4 +3

Механик
15 Отговор

До коментар #11 от "ПСР":


Да ще си остана механик, защото за това съм УЧИЛ. Не виждам нищо срамно в това, човек да е механик. Механиката е сложна наука и най-вече ИСТИНСКА наука. Всичко до което се докоснеш и е произведено от човек, всичкото това е механика. Ясен ли съм?
Колкото до това, че са влезли неканени в Полша и пр. , чети история и виж какви еврейски лобита е имало по това време там. Не случайно споменах еврейските банки, които са били окупирали Европа по това време.
Чети книги, не се доверявай на филмчета!
И не, аз не съм привърженик на СС и нацизъм. Възпитан съм да вярвам в "дружбата между народите" (в която все по-малко вярвам вече).
А ти си ясен. Ника ти говори за теб достатъчно. Облъчено, толерастко зомби си, да не река нещо по-остро!

Оценка:
-2 +1

име
16 Отговор
Абе, кво ни занимавате с фашистки драми?! Да умира в самота и никой да не го помни с добро. А вие от Дойче ВеЦе му мислете след време как ще прикривате сругинажа си на глобалистите и сорос.

Оценка:
-1 +5

чУвал или чувАл
17 Отговор
Така е и с много поляци , украинци , унгарци , които са предавали и обирали своите съседи-евреи , с които са живяли много години врата до врата . Тях кой ще обвини и дамгоса ?

Оценка:
-0 +1

Роза
18 Отговор
Когато служиш прекалено усърдно на един насилнически режим,винаги трябва да помниш,че този режим може да падне,и затова да не бъдеш прекалено усърден.Този,а и много други като него,са заложили всичко на една карта и са загубили.Затова сега немощната старост,болестите и самотата са му заслужено наказание.Изглежда,че и Бог не го иска,затова го е оставил да се мъчи тук,на земята!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5