Last news in Fakti

17 Декември, 2021 08:00 3 387 50

Мартин Димитров за ФАКТИ: Мораториумите са лоши, непазарни решения и обикновено имат тежки странични ефекти

  • мартин димитров-
  • мораториум-
  • ток-
  • топлофикации

Народният представител обясни, че ако не бъдат предприети три конкретни мерки и мораториумът не бъде отменен, след няколко месеца ще обсъждаме как да спасим топлофикациите от фалит

Мартин Димитров за ФАКТИ: Мораториумите са лоши, непазарни решения и обикновено имат тежки странични ефекти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Народното събрание реши да наложи мораториум върху покачването на цената на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите. Цените ще се запазят на нивата им от 16 декември 2021 година до 31 март 2022 година.

“За” решението гласуваха 132 народни представители, "против" бяха четирима, а двама се въздържаха.

Мартин Димитров и Георги Ганев - народни представители от “Демократична България”, изобщо не участваха в гласуването.

Защо - по темата от ФАКТИ разговаряхме с икономиста и експерт по енергийни въпроси - Мартин Димитров.

“Нито при първото предложение за мораториум, нито при второто гласувах. И аз, и колегата Георги Ганев не участвахме абсолютно целенасочено и в двете гласувания. Мораториумите са лошо решение. Това се непазарни решения, които обикновено имат тежки странични ефекти”, коментира Димитров.

“При първото обсъждане на мораториум (б.р. на 15.12) взех думата в парламента и казах какви мерки трябва да се вземат за неувеличаване цената на тока. Дадох три много конкретни примера. Първото е приемане на диференцирани ставки по ДДС от 10% за периода 1 януари 2022 година до 30 април 2022 година, както направиха много европейски страни. За това е поискано съгласие - т. нар. нотификация от Европейската комисия. Не знаем докъде е стигнала тази процедура.

Втората възможна мярка е електроразпределителните дружества да купуват за личните си нужди от регулиран пазар. Това ще свали цената за крайните потребители, защото когато електроразпределителните дружества купуват от борсата, е много по-скъпо. Това е възможна мярка, която също е поискана нотификация от Европейската комисия.

Третата възможна мярка, която е по-сложна, е да се задействат механизмите за капацитет, което ГЕРБ целенасочено забавиха - това означава да е възможна държавна помощ спрямо ТЕЦ-овете. Това са три мерки, които ако се приложат, няма нужда от мораториум”, посочи народният представител.

“Тънкият момент е следният - за първите две е поискано съгласието на Европейската комисия. За мен беше редно новият министър на енергетиката да отговори на какъв етап са тези процедури и кога очакваме това съгласие да бъде получено. Това, разбира се, ще стане обект на парламентарен контрол. Като първи въпрос обаче съм задал какво знаем за изчезналата пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с “Газпром”, обясни Димитров.

“За мен мораториумът е лошо решение, затова не гласувах нито на 15 декември, нито вчера. Колегата Георги Ганев също. Мораториумите не са добри решения - и генерално, и в случая”, категоричен беше той.

Мартин Димитров обясни още какви са рисковете от наложения мораториум: “Най-големият риск е за всички топлофикации в страната. Ако те купуват и продават на загуба дълго време, ще изпаднат в тежко състояние. Никой няма да ги остави да фалират, защото имат важна обществена функция, но рискът е голям. Това е един от много неприятните странични ефекти на мораториума. Доброто развитие оттук нататък е стъпките, които посочих - особено първата и втората, да бъдат приети максимално бързо, и веднага след приемането им - тоест преди края на март, мораториумът да се отмени”, допълни Димитров.

В края на разговора народният представител обясни, че ако мерките не бъдат предприети в спешен порядък и мораториумът не бъде отменен, след няколко месеца разговорът, който ще се води, е как да спасим топлофикациите. “Трябва да се действа бързо. Най-спешният въпрос, на който трябва да отговори министърът на енергетиката Александър Николов е кога ще бъдат дадени тези две нотификации (б.р. съгласия) от Европейската комисия. Той трябва да говори с Европейската комисия, да обясни, че е спешно и да получи обратна връзка”, завърши Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи

    9 5 Отговор
    го на прости хора , да те "разбера" !
  • 2 КОТарАК

    30 9 Отговор
    хе-валутбият борд какво е? не е ли мораториум?

    Коментиран от #47

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АННА МИЛА

    30 4 Отговор
    ДИМИТРОВ защо РПТА КЕВР мафията тормозите ХОРАТА а и ЧЕСТЕН ПОЛИТИК просто няма ЕРПТА КЕВР са БОСОВЕ КАПИТАЛИСТИ кожодери хич не им пука за ХОРАТА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Митев

    21 3 Отговор
    Единствените двама души, заради които няма повдигнати обвинения на всякакви известни ГЕРБери, се казват Иван Гешев и Валентина Маджарова.

    Но и на това почва да му се вижда края. ЕК каза ясно следното - ще видите пари за възстановяване от ковид-а, само ако Гешев стане простосмъртен. След съставянето на новото народно събрания (47-мо) се надявам най-после да има ефективен механизъм за контрол и търсене на отговорност на главния прокурор.

    Тогава ще започне да става наистина интересно! Засега Гешев ни струва 12,9 млрд. лв. Доста златен каскет си имаме! Made in ГЕРБ!

    Коментиран от #23

  • 8 Тихомир

    31 4 Отговор
    Прав е Мартин, че мораториума е лошо нещо. Също така лоши са и ограниченията и санкциите пречещи на свободния пазар. Лошо е и това, че като председател на СДС подписва коалиционното партньорство с ГЕРБ преди изборите за Европейски парламент през 2019 година. Лошо е да си гювечар.
  • 9 Курнела ще оправи всичко,

    5 12 Отговор
    пич е, та дрънка!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АННА МИЛА

    24 2 Отговор
    спрете ТОРМОЗА НАД хората
  • 12 Сър

    4 19 Отговор

    До коментар #6 от "Станко":

    Ми ходи тогава в Русия да си подлога там щом те кефи. Аз не желая повече руски олигарси с черни джипки да ме грабят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДабеДа

    33 6 Отговор
    Енергетиката трябваше да си бъде дуржавна. Не е задължително винаги да е на печалба, но в държавни ръце си неше по-рационална
  • 15 АННА МИЛА

    25 5 Отговор
    МАРТИН ДМИТРОВ ти беше от СДС от вас тръгна съсипването на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ започна сега си от ДБ тоест проблякъл се ИЛИЯ пак с тия като сте ИКОНОМИСТ господине вие защо не сте на страната на ХОРАТА а на страната на ЕРПТА КЕВР мафията
  • 16 Марто Мастията

    20 4 Отговор
    Така е - всичко, което е добре за хората, е лошо за нищожествата сдобили се с малко преходна власт !
  • 17 ПСР

    26 2 Отговор
    Земеделие или енергетика-къде е по-голямата мафия?Или боклука и почистването?Или асфалта и строителството?
    В енергетиката е тежък,олигархичен мрак.Плащаме,плащаме и пак плащаме-нито се знае на кого,нито колко,нито как се оформят цените.Имаме евтин ток от наш си АЕЦ,който потъва....към износ май.Плащаме за Студен резерв,за ВЕИ,фотоволтаици и т.н.,и т.н.Но плащаме много.И за газ-също.
    Преди време,България беше балкански "енергиен тигър"-изнасяхме ток и печелехме от целият Балкански полуостров.
    Днес,един вагон хора,властват над този пазар.За лошо,при това.Не е МОРАТОРИУМЪТ решението.Решението е само едно-тотална ревизия и преосмисляне в спешен порядък на системата.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 gggw

    14 1 Отговор
    дървен философ ... това е регулиран пазар, а не свободен пазар. цената се определя от суровините, които не са поскъпнали
  • 20 гошо

    22 1 Отговор
    мавтинчо да си гледа бизнеса с биоговива и да не си отвавя устата по въпвоси, от които хабев няма! а геовги ганев го знам, известен е по двуга линия. на чичо совос. мевси!
  • 21 Добре бе

    18 1 Отговор
    Хамстери, като е лошо защо го приемате
    Смешник
    Вие сте мнозинството
  • 22 gggw

    16 1 Отговор
    тъп, по-тъп, най-тъп, м.димитров
  • 23 Защо

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Митев":

    Защо пишеш лъжи?!Ти явно си дежурен днес по плюене срещу Гешев,защото един и същи пост е сложен във всички теми.
  • 24 ДаЗдраПерМа

    7 1 Отговор
    алчноста като висша пазарно-демократическа ценност е в опастност от мораториуми и трябва да бъде защитена
  • 25 gggw

    14 0 Отговор
    топлофикация нямаше да фалира ако : 1. се плаща всеки месец каквото показва топломера; 2. не се предплаща и надплаща нищо; 3. не се плаща нищо ако си спреш радиатора - и то самостоятелно, йез да уведомяваш никого; 4. не се плаща за минаване на техни тръби през апартаменти; 5. цените са нормални. на всеки е ясно, че топлофикацията е най-евтиното отопление защото има когенерация, но при нас е най-скъпото
  • 26 Търновец

    14 0 Отговор
    Аз отоплявам 15 квадрата за 2 часа на ден; има хора отoпляват 1000 квадрата цял ден и мораториума помага на тях. Трети и четвърти блокове на Козлодуй бяха неправилно спрени – от Меглена Кунева – Пръмова а изнoса на ток да спре – особено за РСМ.
  • 27 НЕ Е ВЯРНО

    11 1 Отговор
    Кирил Петков съвсем ясно обясни че първо ще направят анализ защо тока е толкова скъп и как може да поевтинее, а после ще правят законодателни промени. Докато трае това, ще вораториум за да не е на наш гръб източването в енергетиката.

    Коментиран от #36, #38

  • 28 Джоко

    13 0 Отговор
    В последните десетина години българската енергетика е в перванентен локдаун. Люшкайки се в крайности, лобистко законодателство и заложници на руски и американски стратегически интереси интереси ние не разполагаме с работещи дългосрочни решения. Да, енергийно зависими сме но няма обща национална енергийна харта за период 30- 50 години. Референдум има, АЕЦ няма, газова тръба за 3 млрд има, газа заминава транзит и обещаните 40% на долу се изпариха като всяко решение до сега на Тулупио- газоразпределителя на източна Европа. Поредица от управленски безумия довели до там държавата да е в енергиен колапс и застрашен живота и здравето на много социално- уязвими хора! Нямам съмнение дали Биков, Атанасова, Рамадан или Мустафа имат притеснения за текущите плащания на ток, вода и газ..... 10 годишно лицемерие!
  • 29 ССС

    16 0 Отговор
    димитров си е милионерче, дреме му дали ще плати 100 лв парно или 200 лв парно на месец,но за повечето хора 100 лв са си пари.Даже трябва да намалите цените на тоци, води и парно, трябва да са съобразени с доходите на над 80% от останалите в България, които работят за жълти стотинки.
  • 30 защо

    15 0 Отговор
    Ха ! Тоя какъв е бе ! Като какъв се изказва ?
  • 31 Голям Слон

    14 0 Отговор
    Добре де, не мога да разбера едно нещо: никой не фалира от това, че продава ток навън за 4 стотинки, но ще фалира, ако цените се задържат на сегашното ниво. Т.е., с тия 4 стотинки вероятно някой се е вързал с договор, при това вероятно дългосрочен, и не може да мърда. За сметка на това стадото може да го биеш колкото искаш и веднага мораториумите стават лоши, фашистки, непазарни и най-вече от тях фалират дружества... енергоразпределителни! Които с нищо не допринасят. Само правят нещо, което преди години беше държавна функция.
  • 32 Дядо Гъдю

    9 0 Отговор
    Цената на цигарите не е ли фиксирана?И двете са акцизни стоки.
  • 33 Олга

    13 0 Отговор
    И той изпълзя от някъде за да дава съвети - този, който приложил немалко усилията да няма развита енергетика, а значи и развитото стопанство в БГ. Димитров, ало, не ти ли на времето изпадал в неадекватност с протестите си против жизнеспасяващи за държавата енергийни проекти и в първия ред против най екологичния и най - икономичния атомен проект с най евтиния ток - АЕЦ“Белене”. Глупост, чуждопоклонство, издайничество.
  • 34 Павел пенев

    18 0 Отговор
    Този идиот винаги е бил противник на всички енергийни проекти,покажете негови архивни изказвания в НС. Сега обяснява че мораториум е лошо нещо. Водите са наши,въглищата са наши,ядреното гориво на Козлодуй е наше, всички тези ресурси имат същата цена както и миналата година. Защо тока се повишава,това да обясни този велик депутат. Извадете го от НС и го замените със следващия.
  • 35 Мартинчо

    12 0 Отговор
    Непазарните решения имали тежки странични решения.За 30 г. не разбра ли пазарната фундаменталистка мантра до какви тежки деформации доведе в българското общество и икономика? Цялата демокрация се превърна в една пазарна сделка.
  • 36 5577

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "НЕ Е ВЯРНО":

    Какъв анализ бе господине! Една година тия хора държат кантармите на счупената каруца. Имаше обещания, които не се случват. И след 3 месеца нещата ще стават само по зле за хората. Дори и хипотези не споменават. Единствено Европа може да помогне, но новите дори и снимка нямат с някои европеец на официална среща. Единствено Радев има снимки с Путин. Проверете в Гугъл.
  • 37 Депутати искат да станат още по богати

    13 0 Отговор
    Нали видяхме половината депутати печелят от енергетиката. За това се противопоставят на всички мерки в полза на народа. А този от статията е най-големия наглец
  • 38 Браво на Кирил народа е с теб

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "НЕ Е ВЯРНО":

    То е ясно и без анализи. Така е скъп защото има много хора на клона на енергетиката на които ще им спре хранилката.

    Коментиран от #40

  • 39 име

    6 0 Отговор
    Най-обичам провалени алчни политици да дават акъл
  • 40 Админ

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Браво на Кирил народа е с теб":

    Точно казано, ако се махнат половината лапачи по веригата тока ще е много по-евтин и хората ще успяват да си плащат сметките.А сега какво пак на гърба на бедния човечец някои си печели хиляди на месец.
  • 41 Пазарни ли са

    6 0 Отговор
    Дотациите за губещи предприятия?
  • 42 Мъзухист

    5 0 Отговор
    Аз искам петорно увеличение на сметките, защото се срамувам да плащам толкова малко!
  • 43 БорисОFF

    1 0 Отговор
    О, да разбира се! Не било "пазарно" решение! То щото, малоумната енергийна политика на ЕС си е изцяло пазарна, а МаЛтинчо?! И изобщо няма нищо общо с използването на икономиката като средство за налагане на политически решения и намеса във вътрешните работи на държавите! СП-1 е на 50% празен - щото по ЕС регулациите 50% се пазят за някакви виртуални други (не руски) доставчици, които изобщо ги няма. Спряха СП-2 заради Украйна - съвсем в пазарен стил, а?! Нали в съвсем пазарен стил отидохме на борсите и сега плащаме луди пари за газ, щото се диверсифицираме! Сега ревем, че поради ниското слънчево греене, снега и ниските температури през зимата (каква изненада само!!!) ВЕИ-тата не били ефективни! Щото натоварването с още един по веригата производител - потребител при либерализирането на пазара на ток ама изобщо не се отрази на цените, при това на всичко! Нали ти му беше апологет на това, бе МаЛтинчо?! Кой даде софийската вода на концесия, бе МаЛтинчо? Май, точно вие бяхте! Кой аплодира на зелената сделка, на бясната спекулативна търговия с квоти вредни емисии, които всички ние плащаме? Пак ти и такива като теб, МаЛтинчо!
    Ти да видиш! Щели да фалират топлофикациите? И преди да двдигнат цените, още през миналата година едва 30% от българските семейства са могли да си позволят адекватно отопление през зимата... Хората у нас мрат не толкова от КОВИД-а, а повече от немотия - глад и студ, отслабват организмите им и последствията от вируса са страшни.
    Аре скрий с
  • 44 Мартин Димитров, този Шеф на КЕВР

    3 0 Отговор
    Иван Иванов е от Вашето Котило!! Не знаехте ли, от него какво се върши в този КЕВР?? Те са Част От Енергийната Мафия, в Държавата, и вие нищо не знаете с Атанасов?? Или бяхте Спонсорирани от тази същата Мафия, иначе няма обяснение, въпросния Ив Иванов, какво прави там след годините за пенсия!! И вие сте в Кюпа!! Не си Ревнал за Паметника близо месец, а Атанасов нее Ревал за Крим!! За съжаление съм гласувал за вас, заради един мажоритарен избор!
  • 45 Максимилиан Робеспиер

    10 0 Отговор
    През 2010 г. г-жа КАДИЕВА съпруга на социалиста Георги Кадиев, декларира 250 000 лева, спестени от заплата и дивиденти. Добри пари за една домакиня – спестява четвърт милион? Макар и без квалификация, тя се оказва солиден търговец на електрически ток от АЕЦ „Козлодуй” и други централи произвеждащи евтина електроенергия. Ceбecтoйнocттa нa тoкa в AEЦ e 50лв/МВтч, или 55лв/МВтч c 10% пeчaлбa и тo въпрeки гoлeмитe зaплaти нa пeрcoнaлa и ocoбeннo на шeфoвeтe. Cтрoeнa e c изцялo бългaрcки държaвни пaри бeз никaкви зaeми и зaтoвa вcичкaтa eл.eнeргия зa битa трябвa дa e тaкaвa нa eдрo. Ocтaнaлaтa трябвa дa ce прoдaвa нa бизнeca, чрeз дългoтрaйни дoгoвoри и чaк тoгaвa дa ce изнacя. Eтo тoвa трябвa дa ce нaпрaви и тo нe caмo тaм, a и в ТEЦ2, ВEЦ, ПAВEЦ. Аз предлагам мораториум върху енергията от Козлодуй. Евтиният ток за вътрешният пазар, големите хитреци да купуват от Американските Марици, или от ВЕИ и нека да печелят. Пожелавам им успех! Да, ама НЕ, нали? Тарикатлъците на пишман капиталистите са за сметка на НАРОДА!
  • 46 Това, че Борисов се снимаше със

    1 0 Отговор
    Началниците от ю! Брюксел и САЩ не означава, че някой го уважава, нито него нито държаватаПровеше си реклама в очите на Слепите!!! Тези, който Управляват, Света, да сте ги видели някъде на снимка, и ли да ядат торта "Сахер" заедно!! Много идиоти ги има на снимки!!погледнете надгробната плоча на Барух, най влиятелния и богат Еврей!! Плочата е от скромна по скромна може и 30 на 60 - 70 см положена легнал а на гроба??? НЕЗАБЕЛЕЖИМО!! БОЙКО ИМАЛ МНОГО СНИМКИ И КАКВО ДОНЕСЕ ТОВА НА ДЪРЖАВА И НАРОД?? НИЩО Подигравки!!!
  • 47 Информиран

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Не, не е и няма нищо общо?
    Ама че абсурден въпрос
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 доброжелател

    2 0 Отговор
    Мартине, какъв пазар те гони в енергетиката?
    Освен в енергетиката, пазар няма и в правораздаването, правоохрнаителната система и законотворчеството.
    Пртедставяш ли си да отворим един хубав конституционен пазар и разни фирми да се конкурират с мутрите за по-купувана Конституция?
    Нямаме пазар и във военното дело. Имаме 1 армия и нейната функция е да защитава отечетсвото.
    та, непазарното лапане на енергийната мафия си плаче за регулация н е ами за разследване и съд!
    Милиарди изсмукаха от този народ само през енергенитката, бе човек.