Last news in Fakti

30 Януари, 2022 09:55 13 229 60

Не вадете очи, вместо да изпишете вежди

  • северна македония-
  • диалог-
  • българия

Коментар на Божидар Чеков

Не вадете очи, вместо да изпишете вежди - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само едно отиване и връщане до Скопие на Кирил Петков бе достатъчно да се разбере, че „препъни камъка“ за влизане в Европа на Македония е нейната конституция. По непонятни причини министър председателят бе упрекнат в предателство, след като никой преди него не бе постигнал този резултат. Външният министър на Македония отговори дипломатично, че вписването на българско малцинство за сега е невъзможно. От това изказване става ясно, че на територията на нашата съседка има други малцинства, които са вписани в техния закон, но българското трябва да почака. Стево Пендаровски вероятно ще ядоса Румен Радев, като му повтори и той това. В същото време прозира, че зад опита на сближаване на двете страни има трета сила, която обаче няма време за губене.

Прави ли са българите да пречат на македонците да влезнат в европейския съюз? Как обосновават те позицията си пред Брюксел не е много ясно. Ако го правят така както го отразяват българските медии – там в Европа никой няма да ги разбере. Преди да бъдат принудени и унижени от чуждата воля, защото сами срещу 26 страни членки, трудно се издържа, българите трябва да променят говоренето си. Или по-точно да го съгласуват със законите на съюза. След като са били византийски поданици близо двеста години, би трябвало все нещо да са научили по отношение на гъвкавостта. Благодарение на гъвкавостта гърците винаги печелят, а ние все губим.

Първото условие за да спечелим в спора със Скопие, е да спрем да се пъчим, че защитаваме българите там! По принцип Македония е суверенна държава и никой от съседите не може да изисква промени в законодателството ѝ. За да бъдат разбрани горните редове, да се опитаме да си представим какво би се случило, ако все пак македонците се вслушат в нашите искания и променят конституцията си, вписвайки в нея наличието на „българско малцинство“, наред с другите. Ще станат ли българските потомци равнопоставени? Как се става равнопоставен, когато от 70 години върху няколко поколения е упражнявано насилие и дискриминация, поради техните корени? Нали затова моите братовчеди в Битоля и Скопие са лепнали едно "ски"на името ни и откакто са се прекръстили на Чековски не искат да чуят за мен?! Тяхна си работа, но другите – стискащите зъби и сочени за „бугараши“, те разчитат на България, за да се върне достойнството им. И това може да стане и то без губене на време. Събирането на комисии, пазарлъците 5 плюс 1 или 4 на две са безмислени. Македонската делегация е съставена от сърбомани и албанци. Българските преговарящи неизбежно ще ударят на камък. Брюксел ще се ядоса, а "нашите" от Вардар ще загубят всякаква надежда.

Българският президент твърди, че в Македония има българи и изисква малцинството им да бъде признато. Казано по този начин, той греши. Първо никой не знае дали те реално са "малцинство" или мнозинство? Освен това излиза, че Румен Радев не познава европейските принципи и закони. Той има съветници, които не си вършат работата. За Европа не само, че не може да има малцинства, но тя дори пречи да се формират. Погледнете Каталуния. По-голямата част от тази автономна област е в Испания, другата е във Франция, но не е автономна. Каталунците какво ли не правиха за да се откъснат от опекунството на Мадрид. Франция никога не се намеси. Френските каталунци – съчувстват, но не участват. Брюксел и Страсбург отказаха исканията за самоопределение. Европейските закони, принципи и институции гарантират правата на човека. На гражданина, не на малцинството. Те защитават личността от дискриминация по религиозни, расови или етнически причини. Ако в дадена конституция тези права не са ясно гарантирани, или тенденциозно изкривени, европейците налагат съответни промени. Това сполетя гръцката конституция. В нея бе вписана вярата на притежателя на документа за самоличност. Въпреки огромните протести на църквата, конституцията бе променена и „вярата“ изтрита. Само тогава Гърция бе приета в Европейския съюз.

Македонската конституция, такава каквато е, скалъпена по югославски модел – противоречи на европейските принципи и закони. Не защото пропуска българското малцинство, а защото „узаконява“ мултиетническа държава, като изброява наличието на някои етнически групи, и то не на всички. „Малцинства“ във Франция – няма! В Гърция – също няма. И нашите „приятели“ от Вардар ще станат равнопоставени граждани на Македония, когато наличието на етнически малцинства бъде премахнато. Не да се прибави "българското", а да се премахнат всички! Това условие за членство трябва да бъде поставено от Брюксел, а София да следи спазването му. И тогава тези, чиито имена свършват на „ов“ ще ходят с изправени глави, а и някои от тези на „ски“ може да се променят. Изборът трябва да е само техен. На свободни от етнически или расови етикети личности.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 127 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРИПОМНЯНЕ

    73 8 Отговор
    Порочния лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 2 съвет

    136 20 Отговор
    В секундата , в която Кики и дружина вдигнат вето-то за макетата , същите трябва и да са готови да депозират оставката си (барабар с Радев) , защото в противен случай ... трябва да са готови да бягат много бързо (ама толкова бързо - никой не може да бяга).

    Коментиран от #19, #42, #50

  • 3 Респект

    37 109 Отговор
    и успех на Кирил Петков !
  • 4 Гост

    84 23 Отговор
    Добре написано! Съгласен! Остава някой с дебела кратуна да го прочете и осмисли ….
  • 5 хер Омустафа

    79 21 Отговор
    Браво бойс ,така ви искам ! Добри кучета сте (екскюз ми - исках да кажа момчета) - послушни и изпълнителни. Ще има по хамбургерче за всеки. Хайде сега - дайте лапа !
  • 6 Бамбука

    60 23 Отговор
    Поздравления ! Точно, ясно и умно !
  • 7 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    76 14 Отговор
    Само една дума на Кирчо е достатъчна да промени хубавото впечатление на начетен мъж ‼️
  • 8 поглед

    52 7 Отговор
    чеков , а за гърците и техния договор нещо? те как промениха? ама си македонист.
  • 9 Бъкингам

    72 15 Отговор
    Винаги съм мразил слугите и слугинажа ,сега си ги имаме на най високо ниво. Раболепие , сервилност и гъвкав гръбнак - това е най ценното качество за всеки слуга , а в тази дисциплина - по добри от П на ПП (правителство на продължаваме промяната) и РР/ИЙ - няма как да се намерят.

    Коментиран от #44

  • 10 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    73 15 Отговор
    То паспорти ли не бяха, то пенсии ли, то мостове по р. Дунав, то някакви сайтове ли, то любими автори ли ..... ‼️ Скоро ще надмине и Буци

    Коментиран от #17

  • 11 Кой68

    59 7 Отговор
    Българите като са вписани във Конституцията на Сърбия със какво им се подобриха правата и икономическо-социалното положение!?
    Пишувай си книжките и не ръси мозък......
  • 12 Всеки се упражнява

    32 2 Отговор
    И смуче решения от пръстите. Кое от кое по завъртяни и абсурдни....
  • 13 туй онуй

    58 9 Отговор
    Помнете си думите, щото вие същите след някой друг месец ще ревете що Кирчо грайндъра ни продаде.
  • 14 Кирлията

    44 6 Отговор
    И тези са същите както предишните.Минимална заплата 330 евро най ниска в ЕС.
  • 15 Някой си

    40 35 Отговор
    Браво, Чеков. Това е пътят, ама къде толкоз акъл у неграмотни военни. Щом обуе зеления чорап и си мисли, че е станал умен...като шофьор на самолет/ь.

    Коментиран от #56

  • 16 Ал Бунди

    44 8 Отговор
    АКире Корулатора как се е ухилил като Куролатор..
  • 17 Ал Бунди

    40 4 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Той отдавна го е надминал, щото Буци не знаеше да Корулира, а пък Траволтата го прави..по канадски даже.
  • 18 Кики

    22 5 Отговор
    Позор....
  • 19 карамфила

    27 11 Отговор

    До коментар #2 от "съвет":

    Може и да не бягат.Повечето от тези законни престъпници си имат летящи килимчета и самолетчета.Те един плужек горанов не можаха да хванат на митницата с крадена кола че тях ще спрат ли.Майката му е стрелба на месо където и когато ги познаете.
  • 20 Пълни глупости

    9 24 Отговор
    ние като преговаряхме за членство в ЕС, ни беше многократно казано да си променим Конституцията в раздела Съдебна система, но не го направихме, заради чугунените комунисти, и сега виждаме какво е дереджето. Като им дадем зелена светлина, трябва да се иска тогава всякакви промени и приемане на европейското законодателство. Другото е губене на време.
  • 21 Българин

    41 11 Отговор
    Прав е Чеков : Трябва да се върви по европейския модел - Права на гражданина , а не права за малцинство .
    В Македония е точно обратното . Дори албанците там пробутаха езика си за втори официален .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 каун

    20 6 Отговор
    тоя защо постоянно прави така с устата ? Там в онова приложение в уная общост от разни работи правещи се с уста са му я изкривили..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Перо

    40 3 Отговор
    Цялото “малцинство” на ОМО Илинден се събраха от едната страна на масата на Пендаровски!

    Коментиран от #27

  • 26 Теодоро

    19 4 Отговор
    Мазен пасквил
  • 27 Някой си

    24 3 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Ами бе, това е целия наличен състав не само на ХОМО Илинден, а и на всички останали македонистки , т,нар. организации( в кавички) да се смееш ли, да плачеш ли. В тубата се въртят едни и същи десетина изперкали дърти пияници,(май че са и с обратни наклонности)
  • 28 Тредстоун

    31 7 Отговор
    Нищо не е постигнал , нищо не е променил ... , ако се поразровим малко по назад в годините , близките две - три ще видим че има подписани над 20 меморандума , някалоко пъти е казано че македония няма териториални претенции към България , каквото и да значи това , самолет имаше но беше спрян заради това че не се ползва и носи загуби , ние с пътя сме готови , но македонците не са направили и първа копка .... По скоро най вероятно след лопането ма менчето и малко прах в очите че се направи опит да се събори ветото покрай поредните кухи обещания , кирчо просто не е в час ...

    Коментиран от #45

  • 29 предатели долни , не лъжете

    33 5 Отговор
    Абе стига са оправдали Брюксел ,с тези глупости , че не знаят за какво става дума в спора за историята ни с РСМ . Техните дядовци са написали Ньойския договор , но те не знаели , истината е , че не им пука искат още една територия и България им пречи , това е. А тия нашите американофили ще съсипят България , до сега я съсипваха икономически , сега ще ни заличат като нация.Предатели долни, България не ви е частното ви имение за да го продавате на който си искате . Дано вашият враг дойде и ви вземе власта .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Един път

    29 2 Отговор
    Да се съглася с Чеков. Изходът е не вписване, а отписване на всички етноси от конституцията. Освен това е глупаво да ескаме вписването на българско малцинство, след като тезата ни е, че автохтонното население на Македония от 8-ми век насам е българско.
  • 34 Може

    32 3 Отговор
    И да не съм точно по статията, но видяхте ли какво прави пендаровски с омоилинден?Тези не искат в Евро съюза. Не може премиерът им да пали от една страна, президентът им да гаси от другата. Хем ги боли, хем ги сърби. Никакъв евросъюз, до като не признаят всички исторически истни. Тогава няма да има нужда от промени в конс., заради малцинства. 80 процента българи, плюс други. Само истината, нищо друго.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фют

    26 5 Отговор
    Някъв алкохолизиран дядка самопровъзгласил се за писател получил смешна сума пише пълни глупости.Македонска държава и нация няма ,нямат и история . България няма никаква полза от 1мил. голтака ,като искат да се присъединяват в даден клуб да изпълнят исканията на клуба, а не да поставят условия ясно ли ти македонист пробит
  • 37 Винкело

    37 4 Отговор
    Господин Божидаре, вчера Кирчо при гостуването си в Дарик не посмя да каже, че Гоце Делчев е българин. Заусуква го по харвардски и не изрече тази дума. Та какъв да е Кирчо, викаш?

    Коментиран от #43

  • 38 Бико

    16 5 Отговор
    Този списвач не разбра ли,че ние искаме да бъдат вписани българите в македонската конституция не като "малцинство", а като животворна част от "македонската" нация.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ал Бунди

    24 4 Отговор
    Слушайте внимателно, ама много внимателно Кирето какво казва след 5:20 минута на клипа....ще работим в следващите десет години, когато отварпт глави.. Тоя вече е продал Българските интереси. Да се маха, и да си взима Спецов и Кокорчо. Колкото по-бързо, по-добре.Иначе последствията ще са фатални за България.Събудете се най-после бе, хора. Какво чакате още....? И благодарете на Президента, че ги довлече тия ...

    Коментиран от #60

  • 41 Танев

    12 3 Отговор
    Когато Националната държава юридически се превърне в Народ, ова ще е кроят на Българщината в Македония. Статията е сговорчива с албанизацията и сърбизма в Македонското самосъзнание. Исторически, понастоящемГуби България,, губи и Макезония в близко бъдеще. Към Българската територия ще се устремят бегълци, които в по-далечно бъдеще ще изявят Македонизма, заплашвайки целоста на държават България.
    Място за споразумение в ущърб на България няма. Няма място за евентуални бегълци. По добре да станат албанци отколкото да не тровят целоста след няколко години. Категорично не.
    Авторът трябва да знае, че с лъжлив ход, Влахия бе откъсната от Българското самосъзнани през 1860 год. след намсата на Франция. Руската империя не проумя този ход на Французите. Затова в по-късни години, включая и сега , Русия бере ядове с Румъния, в която Славянската хаплогрупа е повече отколкото в България.Д
  • 42 Силно се надявам

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "съвет":

    някой от техните съветници да има все пак време и да прочита отвреме навреме такива мнения на обикновените българи. За да имат реална представа за мненията на българите (или поне на повечето от тях). И аз имам роднини в Скопие. Малко обаче са останалите там. Голямата част - в САЩ, Австралия, България - на тях естествено, не им се е налагало да добавят "ски"-те към фамилиите си. Напуснали са родния си град много отдавна. И не по социално икономически причини, както е от над 30 години в България. Донякъде авторът е прав. Донякъде само. Защото македонците доказаха, че не поемат подадена ръка. И доколко е разумно да бъдем "разумната" страна в спора? Та тук става дума НЕ само за казуса Македония. Става дума и за това как се отнасят с нас "висшите" ни партньори ЕС. А САЩ? Те защо опитват да налагат политиката си на една уж суверенна балканска държава. Да, РСМ е суверенна държава. А Република България васал на ЕС и на САЩ ли е? Ако тези съюзи така разбират съюзничеството, то с радост ще подкрепя референдум против подобни съюзи.

    Коментиран от #53

  • 43 Ако е учил изцяло в Канада,

    14 4 Отговор

    До коментар #37 от "Винкело":

    може и да не е чувал за Гоце и произхода му. Това с българските училища в Канада И САЩ е голям фарс. Казвам, щото имам ПРЕКИ наблюдения. Та, хипотетично ако Петков НЕ е чувал никога през живота си за Гоце Делчев, то ние чулите ЗАЩО мълчим при подобно поведение? А войводите? Те защо мълчат? Или още няма изявена предизборна обстановка и затова са кротки. Най-малкото което е, могат да инициират референдум по въпроса. Имат структури из цялата страна. Щом Трифонов успя да инициира референдум преди години, значи ВМРО НЕ може да не могат същото!
  • 44 Хайде, г-н Президент, чакаме

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бъкингам":

    генералните промени от Вас! Горе долу вече започва да се вижда накъде "духа вятъра на промяната". Не ни харесва този повей! Дайте алтернатива на всичко що е партии и системни зависимости! Стига само са смукали субсидии и привилегии. Ако не умеят да изпълняват поетата към избирателите си отговорност, то алтернатива е референдумна система за важните решения!

    Коментиран от #55

  • 45 Аха, не бил в час!

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Тредстоун":

    Много даже си е в час човекът! Изпълнява поети ангажименти. Друг е въпросът ПРЕД кого се отчита, за КАКВИ ангажименти се отчита, както и ЧИИ интереси се защитават при тези преговори.
  • 46 Ехаааа...

    16 1 Отговор
    Какъв суверенитет, независимост, каква самостоятелна политика???
    Гърците накараха макетата да си променят конституцията, името на фалшивата им държава, знамето, паметниците, химна дори...
    А ние все не можем, все сме наведени...
  • 47 Жан

    18 1 Отговор
    Северна Македония краде- събития, царе, хора. От България. Северна Макединия си служи с хитрости- преиначава , замита, нахалства. Държи се така, сякаш България е длъжна да търпи цялото това аморално поведение и да го приема за нормално. Моят въпрос е прост- ако България предаде историята си и хилядите хора, които са избити или умрели за възтържествуване на правда и свобода на Балканите, това няма ли да е грозно, страхливо и напълно неморално поведение спрямо сърбоманите в Македония?!....
  • 48 До: Божидар Чеков

    4 5 Отговор
    Дообразовай се и тогава пиши за наставката "ски" в българСКИя език!

    Не се опитвай да пишеш на българо-ОВ език!

    Имам дядо, който е българин от Мизия, а не българин не от Македония и фамилното му има завършва на "ски".

    Наставката "ски" от къде произлиза?
    От българската област Македония? Или от прародителите СКИ-ти?..

    А скитите от къде са тръгнали, къде са минали и къде са се завърнали?..
  • 49 хихи

    9 0 Отговор
    Стар кардец си тате, крал си кво ли не научиме тате да крада коне.
    За крадец не ставаш Кире, ти си будала,

    slavi-trifonov-
  • 50 Болярин

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "съвет":

    Българското вето за РСМ може да се вдигне след изпълнението на договора, подписан от северномакедонците през 2017г. Но затова са нужни политици, а не ученици- двойкаджии !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Стига

    5 0 Отговор
    Ние сме Дупедавци, разединени не обединен народ за съжаление?!Никой не уважа такъв без собствена политика и интереси и който е зависим от чужди интереси?!
  • 53 Ааааа

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "Силно се надявам":

    А добър ден,събуди ли са или още сънуваш евроейски сънища...
    Дано докат се събудиш-не е " късно е либе за китка"!
    Иначе-поздравления,започва да се освестява българина за това какво представлява ес и какво е сащ да ти е "партньор"...
  • 54 Яне

    3 7 Отговор
    Македонците от пиринска Македония са вече на 90 % асимилирани от българските власти просто Бълаарите са силни на слабите като не магат по магарето дай по самара пример правата на ,,българите" в Егейска Maкедония не чуваме нищо защо щото Гърция ще ни пердаши така както през 1913.1919г .Българските турци права всякакви те какво не са ли част от българския етнос нация или пак страх от султана. Айде моля ви се дървени креватни патриотчета
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Глу

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Някой си":

    Пилот на самолет, не е същото, като шофьор. За да си шофьор, може да имаш IQ50 и пак да си вземеш книжката, а за да управляваш самолет, трябва да знаеш висша математика, физика, аеродинамика и още други дисциплини, които не си чувал.
  • 57 ПРАВИЛНАТА ПОЗИЦИЯ

    8 0 Отговор
    Такава държава македония, народ и език НЯМА. Има насилствено отцепена западната част от Б-я. Пътят и към ЕС минава единствено след връщането и в родината и България и то веднага без преговори с ЕС. Това е обективността, а не е национализъм. А Кире Петковски да си дига парцалите от Б-я по-бързо. Така би постъпила всяка нормална държава.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ComfortablyNumb

    1 0 Отговор
    Махане на всички малцинства от македонската конституция също е вариант, но не вярвам да са склонни да направят и това. А ако македонците настояват да имат конституция на мултиетническа държавна трябва и българите да са там.
  • 60 ComfortablyNumb

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ал Бунди":

    Кажи на Костя да зареже антиваксърските глупости ( за да си проличи държавническа позиция) и алкашката кауза ( за да се вижда български патриот не руски ) и аз ще гласувам за него ...