Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 10:00 3 624 54

Руската милитаристична опера над картата на света

  • русия-
  • украйна

Кремъл „сънува“ за възстановяването на границите на Руската империя

Руската милитаристична опера над картата на света - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владимир Ростоцкий, политолог, Русия

Вече втори месец Украйна продължава да бъде в политическия епицентър на световното внимание, а нарастващите апетити на Москва са срещу сигурността на Запада и военната помощ на Киев.

Очевидно деменцията на Кремълските мужици е стигнала до точката, в която икономическата, научната, културната и моралната деградация на целия руски елит се превърна в основа за актуализиране на сюжета на фантастична космическа опера върху геополитическата карта на реалния свят.

Ултиматумната ескалация в преговорния процес от страна на откровено слаб и почти изгубилия съперник е доказателство за недвусмислено провалената външна политика на Русия. От една страна, говори за неуловимо намаляващите перспективи за външно позициониране, а от друга страна, на желание на всяка цена да се циментира съществуващата вътрешна система и да се поддържа неприлично грозна вертикална власт, изградена върху беззаконието на управляващите в Кремъл.

Заплахата от военна намеса в Украйна, с намеци за разширяване на географията на военното присъствие, включително ядреното, е безпрецедентно предизвикателство не само за Европа, но и за целия демократичен свят.

Достатъчно е да припомним, че любимата стратегия на Кремъл е постоянно да повишава залозите и да тегли нови след старите „червени линии“. Следвайки тази традиция, след искането за блокиране на разширяването на НАТО на изток, Москва поиска да не се разполагат оръжия и военни бази на западните държави на територията на Украйна.
Кремъл „сънува“ за възстановяването в границите на Руската империя, в които Балтийските страни и Финландия по право да се включат. Освен това Кремъл настоя за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния.

С подобна реторика Русия умишлено блокира възможността за цивилизован диалог със Запада. А напредъкът в преговорите става невъзможен заради милитаристичната реторика и продължаващата ескалация.

Кремъл продължава да помпа мускулите и да формира ударни сили близо до границите си с Украйна. В същото време глобалното преразпределение на руската армия вече е излязло далеч отвъд територията на федерацията. В допълнение към 140 хиляди военни и нападателни оръжия, концентрирани в западната посока, Путин наводнява съседна Беларус с руски войски и праща невероятен брой десантни кораби в Черно море. Особено опасно е намерението на Москва да изиграе имитация на ядрена война – командно-щабното учение „Гръм“ предвижда изстрелване на балистични ракети от сушата, морето и въздуха.

Така Москва продължава да прилага стратегия за сплашване. Паралелно с това на Запад се изпращат различни сигнали - сближаване с Иран, организиране на плацдарми във Венецуела, Никарагуа и Куба, възможност за признаване на ДНР-ЛНР, доставка на най-новите оръжейни системи в тези квази-републики.

Но най-голямата заплаха не само за европейската, но и за световната сигурност се превърна в перспективата за ядрена интеграция с Беларус. Чрез опитомяването на режима на Лукашенко Москва направи Минск тотално зависим в политическата, икономическата и военно-техническата сфера, принуждавайки го да се движи по ясно определeна посока.

Непризнатият президент на страната Александър Лукашенко заяви, че ще изпрати "цял контингент от беларуската армия" на границата с Украйна в отговор на ефимерна заплаха от Украйна. През декември 2021 г. министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей даде да се разбере, че страната е готова да приеме руски ядрени оръжия, за да противодейства на НАТО.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „в региона се завръща кошмарен сценарий на военна конфронтация“, което може да се превърне в причина за „ядрено изостряне“. Путин повтори същата идея – влизането на Украйна в НАТО ще създаде заплаха от военен конфликт между Русия и Алианса за Крим. В същото време той спомена, че Русия продължава да бъде ядрена сила.

В желанието си да защити правото да диктува над бързо свиващата си сфера на влияние, Москва върви по пътя на поставянето на невъзможни ултиматуми, подкопаване на основните принципи на демокрацията и политическия плурализъм, прекъсване на преговорите и заплаха с ядрени оръжия.

Това, което се случи с Грузия, Украйна и Беларус, е ясно доказателство за стратегията на Русия на Путин в изграждането на отношения с международните партньори, преди всичко със съседите. Тя се основава на внимателно „оформяне на събитията“ с последващ преход към военен натиск и, ако е необходимо, военна намеса. В намеренията си да възстанови хегемонията си в постсъветското пространство Кремъл действа изключително чрез дестабилизация, агресия, които се заменят с установяване на пълен контрол, маскиран като помагащ или освобождаващ руски граждани.

Имайки това предвид, руската инвазия в Украйна все още е много вероятно, като се има предвид преобладаващият милитаристичен мироглед в Кремъл над здравия разум.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предател

    85 13 Отговор
    Уж руснак, ама ако го изчоплиш ще откриеш вероятно евреин

    Коментиран от #22

  • 2 Мейн Ишу

    64 5 Отговор
    Американските войски в ЕС са 80000 души. САЩ допълнително изпраща още 3000 души в Полша, за да гарантира, че тя няма да бъде нападната. За Украйна изобщо не става въпрос. Нея са я хвърлили на гладната руска мечка. Дори в британските медии вървят ехидни коментари, че милиардите на руските олигарси са в Лондон, бизнесът си върви и приказките за реални санкции са само за наивници.

    Коментиран от #14

  • 3 Пич

    76 10 Отговор
    Хайде , хайде..... вече на всички е ясно , че НАТО ще направи , като чичовото със супата !!! Даже и самото НАТО вече го прие , само странните соросоидни типове тука , ръсят " умнота " .

    Коментиран от #8

  • 4 Атлантици

    71 9 Отговор
    Има навсякъде. Даже в Русия. Пък нямало там демокрация. Путин бил тиранин. Интересно защо няма комунисти в уж най-демократичната САЩ

    Коментиран от #7

  • 5 В.В.П.

    68 3 Отговор
    Ако Ростоцкиийй,беше начело на една велика държава,щеше да събуе гащите при първия който си поиска .НАТО е колонизаторска фракция ..Основателите на НАТО са все бивши търговци на роби .Украйна е заплаха за мира в Европа ,и на Рф,затова ще бъде разделена ..Както Югославия..
  • 6 Факти

    13 69 Отговор
    От всички най ще пострада руския народ.Репресиите ще се увеличат а Путин ще се циментира на трона до живот.Грабежа и експлоатацията над руснаците ще се засили.

    Коментиран от #35, #37

  • 7 Хахаха

    56 10 Отговор

    До коментар #4 от "Атлантици":

    Как комунисти, че там има само две партии и се избират по пощата. Това им е демокрацията на тия бандити.
  • 8 мдаааа

    7 23 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Ясно е само , че от толко петолъчки у България , требе вече да гониме и Румъния ...
  • 9 momo

    62 4 Отговор
    Каква е тая измишльотина? Като пуснеш в търсачката няма такъв политолог. И защо Лукашенко е непризнат президент? Вие май ще биете и Гьобелс по отношение на пропагандата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Към 10 Няма такъв Политолог, статиата

    44 2 Отговор
    е писана от Факти!!
  • 12 Министерство на Истината

    25 2 Отговор
    Който не е съгласен и не вярва на тази истина, той е враг на демонкрацията и либерастните ценности! Такива хора ще бъдат считани за врагове и подлежат на наказание.
  • 13 В.В.П.

    11 5 Отговор
    Тоя ростоцки,не съществува в Уикипедия.като политолог.Има много Владимировци .За сега Рф,показва анимации на оръжия.А,би трябвало да покаже както Сащ през 45 та,изгърбиха Жапон. Върху населението .
  • 14 мдаааа

    6 23 Отговор

    До коментар #2 от "Мейн Ишу":

    Жириновски - " Какъв е символът на Русия ? Мечка . Какво прави мечката ? 6 месеца спи , другите 6 месеца краде мед и лови риба" ...
  • 15 АМИН ЗА ГЕРЖИКА

    1 4 Отговор
    Митинг-шествие ще съпроводи предизборния дебат между ген. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Това съобщиха организаторите на шествието
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    25 4 Отговор
    Достойното място на България е до Русия и Китай.
  • 18 Bellingcat

    32 1 Отговор
    разследвах - Ростоцкий пореден фейк на Факти
  • 19 А ве

    22 1 Отговор
    Факти стига сте манипулирали хората
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шерлок Холмс

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Предател":

    Абе тии..какъв руснак това са от съчиненията на DW героите и историята са измислени
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 другарят

    21 1 Отговор
    Искаме да прочетем тук официалната позиция на Русия, а не само на някакви руски предатели преживяващи с американски пари!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Когато САЩ се налагат, като хегемон

    20 1 Отговор
    на целия свят, това е прекрасно, умно и единствено възможно, но когато Русия иска да стабилизира позициите си в част от постсъветското пространство и търси гаранции, че НАТО няма да се доближава до границите ѝ това е ужасно, неразумно и недопустимо. Има правилни страни, Западните и неправилни Русия. Общо взето това са опорките на автора.
    Операта ще стане оперета, ако такива, като него достигнат до власт, защото мислят да направят от страната си копие, а не оригинал, който върви по свой път и се съюзява с близки по вяра и манталитет.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КОНТРАТА

    19 1 Отговор
    Имперските интереси са на говедарника със 700 бази далеч от Обора по цял свят разпръснати . Пропагандиски пасквили.
  • 31 Каза ви човека

    14 0 Отговор
    "Нравится не нравится..."Какво още искате-да ви го нарисува ли?Подвивате опашките и всички по къщите си.
  • 32 Философ

    10 0 Отговор
    Гюнтер Млер Владимир Ростоцки и... са фантастиш герои на Марвел!
  • 33 Тошо

    12 1 Отговор
    ОЧЕВИДНО ВСИЧКИ ПОЛИТОЛОЗИ В СВЕТА ЕДИН ЧОВЕК ГИ Е ПРАВИЛ. ВСИЧКИ СА КАТО ОТ МАТРИЦА.
  • 34 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

    14 1 Отговор
    ДОБРИТЕ АМЕРИКАЦИ ЛОШИТЕ РУСНАЦИ СА ОТ ЛЕГЕНДИТЕ НА ЧИЧО САМ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Карл Маркс

    10 0 Отговор
    Това е митичния герой Владимир Ростоцки истината е, че е някой евтин бг соросняк на хранилка.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ВСИЧКО НАОПАКИ В СТАТИЯТА Е ВЯРНО

    9 1 Отговор
    ПРОСТО ЛЪЖЕТЕ И ТОВА Е !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Макробиолог

    8 0 Отговор
    Русия е несравнимо по слаба в конвенционалните оръжия и жива сила спрямо математическия сбор от тези на членуващите в НАТО,но притежава паритетен ,дори превъзхождащ ядрен такъв,като е абсолютен лидер в хиперзвуковите носители....това е положението....Това предимство се опитва да и отнеме САЩ по познатата схема,европейските пупита от всякакъв калибър да и се надървят по границите ,па белким стане като през ВСВ,Еуропата и Раша в развалини,Сащ на нетна печалба.....всуе.Стигне ли се до голямото бум,а то ще стане неминуето щото Укрите в НАТО гарантира
    статуса не дали,а кога ще се случи патакламата,всичко,включително щастливия живот на богоизбраните отива на кино.....надеждата че натиска ще сломи икономически Рашата е още по илюзорен...спирате патоците към ЕС,Китай ги лапва на народни цени,в резултат--след 20-30години ККП ще назначава президентите в САщ,Русия и брюкселските главатари ,разбира се,съобразно приноса им към строителството на комунизъма.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Руснак ви го казва

    1 8 Отговор
    Генадий Гудков в ексклузивно интервю: "Огромна част от българския естаблишмент се намира под влиянието на Путин.
    Президентът на Русия разглежда България като страна, която се намира под кремълско влияние и затова е длъжна да се държи по съответния начин". Вижте политиците и местните путинисти - напълно отговарят на думите на Гудков.

    Коментиран от #49

  • 49 Ха-ха-ха!

    9 0 Отговор

    До коментар #48 от "Руснак ви го казва":

    Затова ли бивш шеф на ЦРУ стана фактически собственик на НОВА, под прикритието на сръбски аватар? :)))
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Димитров

    5 0 Отговор
    Много злоба и лъжа в този коментар!
    Руското искане е пределно ясно,невлизане на
    Украйна в
    Н
    А
    Т
    О и така гарантиране на сигурност!
    Обосновано,точно,справедливо и никакви имперски амбиции!
    Запада хитрува,но няма как да мине номера,руснаците в момента имат невероятно добри държавници/бъркат ги с
    Горбачов и т.н./,а
    Украйна ако продължава глупавата си политика,скоро ще има още по-голям проблем-гладни бунтове и тогава ще започнат да мислят!?
  • 52 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Самоцелното русомразие с нищо не способствува за подобряване на положението в Европа,то е наложено от американците,те имат интересс,не ние или някоя страна в Европа.Защо трябва да им се подражава и повтаря папагалски колко лоши били руснаците,лоши за кого?За ония разбойници дошли отвъд океана за да върнат стара Европа в средновековието с разни зелени безумия,джендъризъм,русомразие,извратени икономически и финансови порядки.На тях им предстои да се изнесат ,предложиха им да се оттеглят поне в западна Европа,те не щат да чуят,подготвят война в Украйна.Е,как да не ги изринат руснаците със сила,като няма друг чалъм?
  • 53 Тото 1 и Тото 2

    2 0 Отговор
    Какво ни занимавате с МИЛИТАРИЗМА на държави , които са тъпкани с ОРЪЖИЯ ? Кажете нещо за новината на деня за Тиквата , Бикините , Барселона , къщата , бутика , Банкя ! Това е сеира на деня !
  • 54 123

    0 0 Отговор
    Лоша работа, затвориха кръчмите и геополитиката се пренесе тук ! :))