Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 10:00 3 739 36

Ако спре газът от Русия: кой как се подготвя

  • газ-
  • русия-
  • европа-
  • доставки на газ-
  • аец-
  • ядрена енергия-
  • газпром-
  • горива-
  • полша-
  • оае-
  • катар-
  • сащ

Отделните страни преследват различни стратегии

Ако спре газът от Русия: кой как се подготвя - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Звучи като приказка за шофьорите: от месеци цените на горивата растат, но сметките по бензиностанциите - не. Такава е реалността в Унгария. Там от ноември насам един литър дизел и съответно бензин Super А95 не може да струва повече от 480 форинта (около 1,35 евро). Правителството удължи тази мярка до май. За бензиностанциите това е тежък удар и някои от тях предприеха мерки, като например въведоха максимално количество гориво, което едно превозно средство може да зареди. Други пък направо се оттеглиха от пазара.

Полша обвинява високата цена на CО2 емисиите

Унгария, Чехия и особено Полша обвиняват растящите цени на CО2 за енергийната криза. Полският министър-председател Матеуш Моравецки многократно е намеквал, че пазарните спекулации при търговията с емисии са отговорни за високите цени на енергията. Полша е особено силно засегната от високите цени на CO2, тъй като страната генерира около 70 процента от електроенергията си от каменни и лигнитни въглища, които сериозно вредят на климата. За разлика от Полша, Франция получава 70 процента от своята енергия от атомни централи, които са отговорни за далеч по-малко CO2 емисии. Цените във Франция са едва около 20 цента на киловатчас, а около 40 процента от домакинствата се топлят на ток. През януари френското правителство обяви, че налага граница за ръста на цената до 4 процента. Така страната се лиши от един от най-важните си източници на данъци, което ще ѝ струва около осем милиарда евро. От друга страна, правителството нареди на електрическата компания EDF, която е мажоритарна държавна собственост, да увеличи временно количеството ядрена енергия, която продава на по-малки конкуренти. Без тази стъпка французите щяха да са заплашени от 35-процентно увеличение на разходите за електроенергия.

Франция удари спирачка на цените и въведе регулации

Париж предприе сериозни мерки и по отношение на цената на газа. След като тя бе увеличена през октомври, последвалото екстремно увеличение на цените на европейските енергийни пазари не беше отразено в сметките на крайните потребители по указание на правителството. В противен случай сметката за парно на французите щеше да се увеличи с 30 процента. Освен това около шест милиона домакинства във Франция с нисък нетен доход получиха енергиен чек в размер на 100 евро през декември.

Още миналата есен Франция въведе и автоматични стабилизатори на цените. Производителите на енергия, които реализират високи печалби поради повишените цени, трябва да ги прехвърлят на клиентите. Правителството на президента Еманюел Макрон иска да работи за дългосрочни договори с фиксирани цени. Плановете на Франция срещат подкрепа от редица държави, сред които Испания, Гърция и Чехия. Освен това Испания и редица други държави се застъпват за съвместно закупуване и съвместно съхранение на природен газ. Подобни широкообхватни пазарни намеси обаче не срещат подкрепата на Германия, Австрия и Холандия.

Кризата с Украйна засилва притесненията и рисковете

Опасността от руска инвазия в Украйна създава сериозни рискове за газовите доставки в Европа. Затова в понеделник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис проведе кризисна среща с енергийния министър, представители на газовите снабдители и регулаторите в страната. Гърция получава между 40 и 45 процента от своя газ от руския държавен концерн Газпром. Той пристига по газопроводи, минаващи през Турция и България, така че непосредствен риск при прекъсване на подаванията към Украйна няма. Гърция винаги може също така да увеличи доставките на газ от Азербайджан или на втечнен пропан-бутан от Алжир, Катар и САЩ. Италия също се опитва да намали рисковете като си гарантира повече втечнен пропан-бутан от Катар – един от най-големите износители в света. Министър-председателят Марио Драги и външният министър Луиджи Ди Майо се срещнаха с вицепремиера на емирството, което осигурява около 10 процента от газа на Италия. Сега Рим се надява да увеличи обема на доставките. Природният газ представлява около 42 процента от енергийния микс в Италия. Австрия, която получава 80 процента от газа си от Русия, също търси нови партньори. Затова министърката на икономиката Маргарете Шрамбьок е провела среща с представители на Обединените арабски емирства и Оман.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър

    4 27 Отговор
    Да не пуснат немците газ на руснаците, че тогава ще стане страшно ..

    Коментиран от #19

  • 2 Българофил

    6 19 Отговор
    Исландският подход е най-късият път към чиста и независима българска енергийна система. Дано нашите министри да се отбият до Рейкявик на връщане от Америка!

    Коментиран от #10, #11

  • 3 РЕАЛИСТ

    23 3 Отговор
    Ами почнаха да се усещат, че има нещо гнило. Увеличава се делът на електрическите автомобили т.е потреблението на бензин и дизел пада , пада и търсенето, пък цената на горивата се покачва. Спекула му викат на това.
  • 4 Павел пенев

    33 8 Отговор
    Разбрахме какво правят Франция,Полша,Чехия,Унгария и др. страни от ЕС. Въпроса е какво правят нашите простаци? Нинова се изцепи,че няма да има прекупвачи на дърва за огрев,но не казва нищо ще продължим ли да изнасяме дърва и ел.енергия? Хитра лисица се оказа тази.

    Коментиран от #20, #30, #33

  • 5 мародер

    32 4 Отговор
    Фейк а ла DW! Когато напишат добър ден, обезателно погледнете небосвода! Ако видите безброй звезди не се учудвайте - това са те, DW.
  • 6 Последния Софиянец

    25 4 Отговор
    Чирен е празен.Спираме износа от Козлодуй и се топлим на ток.

    Коментиран от #9

  • 7 Иванушка

    31 3 Отговор
    Аре стига с тия пpocтотии.
    Никой няма да напада Украйна или да спира газа повече от необходимото. Ако руснаците искаха да нападнат и да спират газа щеше да е преди два месеца в началото на Зимата. Сега нито има смисъл да спират газа, нито да газят в непроходимите украински блата. Газта трябва да върви но на много високи цени - компенсация за санкциите.
  • 8 Konsul

    20 3 Отговор
    Ще ядем боб и газта, която ще се образува, ще ни топли…
  • 9 Антитрол

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ще се топлиш ама другия път - в Козлодуй останаха само два реактора по 1000 мегавата - ако цяла България мине на отопление от ток да знаеш че ще стоим на студено и тъмно а токът ще стигне левче за киловат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Съдията Дред

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българофил":

    Откъде у нас толкова термална енергия ? Ние имаме колкото за СПА центровете
  • 12 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    8 13 Отговор
    НИЕ ШЕ Я КАРАМЕ МА СВЕЩИ...КАКТО Е СЕГА ПО УЛИЦИТЕ.....ДОКЪДЕ НИ ДОВЕДОХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЗАЕДНО С БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 13 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    8 15 Отговор
    ЧЕ ТИЯ НИ ДОКАРАХА НА СТУДЕНО И ТЪМНО.....И НА ГЛАДНО
  • 14 БСП ВИЦЕТО

    6 12 Отговор
    ТАКА УПРАВЛЯВАМЕ НИЕ....ЯКО ЩАВЕНЕ НА НАРОДА, ДОКАТО ШАВА
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Май само

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Енергетик":

    си спал в часовете по география!? Ако беше учил, щеше да знаеш, че България е сред най-богатите на геотермални източници в Европа, а по въпросът вече се работи. С минимални инвестиции, ще се елиминира разходът за отопление. Технологиите в тази област получиха нов тласък, благодарение на неадекватната политика на руснаците. (За което им благодарим, разбира се.)
  • 17 Разликата между Исландия и България е

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Гейзери ли има България? Ако има гейзери като в Исландия, температурата трябва да е над 70 Градуса по Целзий? Ако не пада як фракинг на дълбочина, което предизвиква земетресения и отравяне на подпочвени води. "Пак четем есета от Чехов?". Едно е термопомпичка за къща, друго е за цял град. В Швейцария спряха технологията след първият опит-земетресения. В САЩ също спряха инвестициите в геотермали, защо ли?
  • 18 БСП ВИЦЕТО

    5 4 Отговор
    РАЗДАВАМЕ НА БЕДНИТЕ СВЕЩИ И ФАКЛИ...ДА СИ СВЕТЯТ, ПЪК И ДА СЕ....ТОПЛЯТ
  • 19 Пробвали са

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сър":

    И не стана.
  • 20 чичо

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Павел пенев":

    Аман от комуняги,като другарката НИНОВА.Горските стопанства отдавна са разкулачени и ограбени.Целият дърводобив в България е в ръцете на дървената мафия,Горските стопанства нито разполагат с техника за дърводобив нито с транспортни средства за извозване.Няма е вече МАГНА СИЛВА БУЛГАРИКА/ВЕЛИКАТА ГОРА НА БЪЛГАРИТЕ/Никакъв контрол от страна на държавата по отношение на българската гора,един от най важните фактори в борбата с климатичните промени.Аз съм виждал дървета от които са изкарвали 10 кубика дървесина,а такова дърво израства за поне 300-400 години,

    Коментиран от #23, #24

  • 21 ген Столти

    9 0 Отговор
    Нема страшно, ние българите минаваме на Смилиански боб, а по учените от нас на Канадски булгур.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 555

    0 9 Отговор

    До коментар #20 от "чичо":

    Валутните постъпления на тия коржици са само от нефт газ,понеже са некадърни друго да произведат.Спрът ли газта и след половин година са умряли от глад милите.
  • 24 Антитрол

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "чичо":

    Е те сигурно комунягите и другарката Нинова направиха газта и тока скъп и хората се принудиха да се отопляват на дърва - не бяха ли едни евроатлантици които казаха че не трябва да строим Южен поток, не трябва да сключваме дългосрочни договори с Русия, трябва тока да си го купуваме от борсови посредници а разпределителните дружества да са частни.

    Ама комунягите и другарката Нинова са виновни - пък евроатлантиците и соросоидите не са. А да не забравя и Русия и лично Путин са виновни.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Антитрол":

    Съгласен съм с вас,че не е виновна само другарката Нинова,но според мен това което е намислила ,няма да се получи,Мисля,че българската гора трябва да се защити чрез по строг закон и да премине към графата на обектите от национално значение,за да има по стриктен контрол от страна на държавата.Иначе за виновни бих посочил нашите политици от 1878 г. ,та досега,В най голям дълг към държаватани към българското общество са неговите политици от тогава досега.
  • 27 9689

    4 0 Отговор
    Дойче веле,акъл имате ли?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Факт

    3 0 Отговор
    Е защо във Франция може, а тука не!?
  • 30 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Павел пенев":

    Не хитра, а лъжлива!!!
  • 31 Бочко

    2 0 Отговор
    Когато спрат газа - съчки събираам...
  • 32 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    АБЕ ТЪПАЦИ , СЪРБИЯ -УНГАРИЯ И АВСТРИЯ СА КЪМ "ЮЖЕН - ТУРСКО -БЪЛГАРСКИ ПОТОК " И НЕ СА ЗАСТРАШЕНИ АТ СПИРАНЕ НА ГАЗА !!!!!!!!!!! ЗАСТРАШЕНИ СА БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ - ПОЛША И ЧАСТ ОТ УКРИТЕ - В ЛВОВ И ТИРАСПОЛ -БАНДЕРОВЦИ - УБИВАЛИ РУСНАЦИ И В ОДЕСА -"ДЕСЕН СЕКТОР " - ВЕЧЕ ЛИКВИДРАН !!! НО ЗАПАДНИТЕ УКРИ - ОЩЕ ЩЕ БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ --ТЕЖКО ИМ НА УБИЙЦИТЕ --- ПЛАТЕНИ ОТ САЩ !!!!!!!!!!!!!!
  • 33 Нинова българоубиец

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Павел пенев":

    Ами каква да се окаже ... хората бързо забравиха как разпродаде и унищожи повечето заводи от времето на соца ... как можахте да я изберете за министър тази ....
  • 34 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    ЗАТУЙ,ВИКАМ,ДА НЕ МАХАМЕ,КЮМБЕТАТА.
  • 35 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Сакън! Че и реколтата от фасул беше лоша!
  • 36 ЕС е......

    0 0 Отговор
    е вреден за вашето здраве. Мислете, не папагалствайте. Овчият възторг от западните братя ви прави зависими и ви ограбва.