Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Март, 2022 15:01 8 805 54

Кога се очаква да бъде стоварен десант в Одеса?

  • одеса-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Огнева подкрепа може да осигурят кораби от Черноморския флот, примерно крайцерът "Москва", който има 130-милиметрови оръдия и може да предостави бойна мощ на десанта

Кога се очаква да бъде стоварен десант в Одеса? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Англоезичното издание "Naval News" писа на 15 март, че към Одеса са се приближили 14 руски военни кораба, включително десантни. Изводите били направени след анализ на снимки от сателита " Sentinel 2". Аналитици на изданието посочват, че са открили най-малко три групи кораби. Северната включва миночистач и десантни кораби, втората - корвети, третата - ракетния крайцер "Москва", десантния кораб "Пьотр Моргунов" и други.

Следващата нощ редица украински телевизии съобщиха за десант, стоварен в Бесарабия, но информацията не се потвърди. Изобщо украинските власти и медиите в страната периодично заявяват, че е стоварен десант край Одеса, но изявленията им не са подкрепени с факти. Руското министерство на отбраната нито веднъж не информира за стоварване на десант в Одеска област във всекидневните си сводки.

За разлика от Мариупол или Харков обстановката в Одеса е сравнително спокойна, при все че от време на време се задейства противовъздушната отбрана на града. По всичко личи, че ударите се нанасят по военни обекти в областта и в самия град. Медиите съобщиха за попадения не само във военни складове, но също така, например, в Мемориала на героичната отбрана на Одеса - 411-а брегова батарея.

"Разходихме се в парка "Шевченко". Пълно с народ, всички се разхождат, алеята към морето е преградена с ленти, автоматчик стои на пост. На пазара навалица, всичко живо се запасява. Цените са космически, но има всичко", писа на автора негова позната, живееща в центъра на града, за обстановката в Одеса на 15 март.

От друга страна, в града рязко се е засилило издирването на несъгласни, "диверсанти" и "шпиони". Открият ли такива, бойците от силовите структури имат право да стрелят на месо и го използват. Още през февруари например бе застрелян мъж, карал кола и не спрял веднага при сигнал на полицията. Затова хората крият, ако имат някакви проруски нагласи. Още повече че на 2 март президентът на Украйна Володимир Зеленски смени умерения губернатор на областта Сергий Гриневецки с полковник Максим Марченко, командвал преди механизирано съединение в известен националистически батальон.

Под негово ръководство крайбрежието в града и областта бе минирано. Сега там, както и по улиците в Одеса, са разположени барикади, противотанкови "таралежи" и други заграждения. Дори един от най-известните символи на града - статуята на херцог дьо Ришельо, е покрита с торби пясък до самото му теме. Кога все пак се очаква десант?

Константин Сивков - доктор на военните науки и зам.-президент на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, допуска възможността за операция с цел стоварване на руски десант в Одеска област, но едва след като сухопътни войски наближат града от другата страна, за да може той да бъде блокиран изцяло. Преди няколко дни военното министерство на Русия съобщи, че Херсонска област изцяло се контролира от руските сили, но официалните сводки засега не посочват как стоят нещата в Николаевска област, граничеща с Одеската.

- Стоварването на тактически десант, представляващ полк от морската пехота на Черноморския флот, е напълно възможно. Щом войските ни наближат района на Одеса, най-вероятно ще бъде направено точно това.

Сега се решава малко по-различна задача - да бъде изолиран целият източен регион на Украйна. След като тази задача бъде изпълнена и войските се насочат към Приднестровието и Одеса, най-вероятно ще бъде стоварен десант. Тоест едновременно с наближаването от изток на руските войски ще бъде стоварен десант на запад с цел Одеса да бъде обкръжена напълно.

"СП": - Какви сили ще са необходими за целта?

- Стоварването ще протече най-вероятно по стандартната схема. Предполагам, това ще е полк морски пехотинци. Той ще се стоварва от десантни кораби, най-вероятно по метода "бряг-бряг", при който войските се доставят с десантни плавателни средства направо на брега.

Огнева подкрепа може да осигурят кораби от Черноморския флот. Примерно крайцерът "Москва", който има 130-милиметрови оръдия и може да предостави огнева подкрепа на десанта. Може да бъдат използвани и кораби от други типове, разполагащи със съответните оръдия. Но в по-малка степен.

За основна огнева подкрепа на морския десант ще се използват самите десантни кораби, които имат на борда системи за залпов огън, а също така морска авиация и авиация на Въздушно-космическите сили. Така ще бъде потисната противодесантната отбрана и ще бъде стоварен десантът, който ще блокира Одеса от запад.

Но ще повторя, първо трябва войски да стигнат до града откъм изток, защото не бива десантът да бъде изоставен там сам.

"СП": - Но за 21 дни, откакто започна специалната операция, властите на региона имаха достатъчно време, за да се подготвят за десант.

- Проблемите с противодесантната отбрана ще се решават, като тя се потиска главно чрез нанасяне на въздушни удари и удари на ракети с голям обсег.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванушка  🇷🇺

    14 57 Отговор
    Както "светкавично" вървят нещата явно ще е към края на годината. Егати скапаняците. РАЗОЧАРОВАН съм, Китай също 😁😁😁

    Коментиран от #13

  • 3 Фичо

    19 61 Отговор
    Има голям шанс да изгубят целият си флот.Три пъти излизат в морето но не правят десант.Вече загубиха един от най новите си кораби.

    Коментиран от #8, #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чичо митко

    49 5 Отговор

    До коментар #1 от "2 КОРАБА НА ОРКИТЕ ВЕЧЕ СА НА ДЪНОТО":

    Събуди се бе.Хъркаш.
  • 6 ???

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "2 КОРАБА НА ОРКИТЕ ВЕЧЕ СА НА ДЪНОТО":

    Осведомения ще ме осветлиш ли за кои кораби става дума ? Наистина ще съм ти благодарен .
  • 7 Този

    30 1 Отговор
    Десант го прогнозирате от ден 1 и още не иде кажете че само си чешате езиците и нищо незнаете
  • 8 Фичка, гледай си плетките

    30 6 Отговор

    До коментар #3 от "Фичо":

    не се прави на специалист, женчо!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 mi6osp

    33 3 Отговор
    Кога се очаква десантът?
    Когато и където е най неочакван.
  • 11 Да, да

    41 2 Отговор
    Утре, казаха Шами, Тамагарев, Паси и Ленчето с кремчето. И си размениха местата в студията на мисирките.
  • 12 Бегай бе, джендър

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "2 КОРАБА НА ОРКИТЕ ВЕЧЕ СА НА ДЪНОТО":

    Ти да не говориш за Сагайдачни? Ха ха ха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Потопените

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "2 КОРАБА НА ОРКИТЕ ВЕЧЕ СА НА ДЪНОТО":

    кораби рязко изплуваха, сигурно са и подводници. Укрите нали бяха потопили "Биков"

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Как ли ще воюват

    14 2 Отговор
    Одеситите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бегай бе хомяк

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "МЪЛНИЯ!":

    Ха ха ха
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кочо

    16 3 Отговор
    Като не могат да я превземат, да я унищожат! Това поне могат.
  • 24 Тра-ла-ла

    1 1 Отговор
    На 16-ти...🤭
  • 25 Анка Картечарката

    12 49 Отговор
    Десант няма да има другарки и другари.Ясно е,че ако се пробват,украинците ще ги издавят в морето.Да не говориме,че ако гемиите се приближат близо до брега,бързо ще поемат към морското дъно.Цялата "спецоперация" забуксува като стара "Жигула" зимно време.Сега в Кремъл се надяват на мирните преговори,че иначе е свършено и с Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина и с Фашисткият Путлерастки Режим.

    Коментиран от #31, #32

  • 26 Sion

    32 1 Отговор
    Е как десант?! Нали укрите контраатакуваха?!
  • 27 Българин

    19 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка  🇷🇺":

    Сам ще видиш как. бъди здрав!

    Коментиран от #34

  • 28 mi6osp

    29 1 Отговор

    До коментар #9 от "АЛКАШ":

    Ъхъ.Ръководителите на оперативните командвания "Север" и "Изток" на украинската групировка в Донбас, генералите Дмитрий Красильников и Юрий Солодь бяха ликвидирани с точкови удари предната седмица, заедно с щабовете си. Групировката е обезглавена и я ликвидират на части.
  • 29 Гошо

    31 2 Отговор
    В Одеса преобладаващото население са руснаци и тя ще се отцепи от 00-крайна
  • 30 Йоан

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Фичо":

    А те знаят ли ?
  • 31 СОДОМИТ

    22 1 Отговор

    До коментар #25 от "Анка Картечарката":

    ПРАВ СИ НЯМА ДА ИМА ДЕСАНТ А ОТРЯЗВАНЕ НА ВСУ В ОДЕСА ОТ ЦЕНТРАЛНА УКРАЙНА А ДО ТОГАВА КОРАБИТЕ САМО ЩЕ ПЛАШАТ ЗА ДА ДЪРЖАТ ВСУ НА МЯСТО
  • 32 mi6osp

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Анка Картечарката":

    Не се надявай на чудо, десант ще има, морски плюс въздушни в тила.
  • 33 Милко Калайджиев

    4 22 Отговор
    Елате пиленца при Батко, да ви нагостя със стингъри и джавелини сладко, сладко :)))
  • 34 Иванушка  🇷🇺

    5 22 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    "...Сам ще видиш как. бъди здрав...." - здрав ама още колко ? 😁
    Бе толкова ли не можаха тия русски стволочи да разбомбят всичко за два дена, на третия да сринат центъра и Радата на Киев и всичко отдавна да е приключило. НЕКАДЪРНИ НЕКАДЪРНИЦИ и за НЕКАДЪРНИЦИ НЕ СТАВАТ
  • 35 ТЪП

    20 3 Отговор
    "....бойците от силовите структури имат право да стрелят на месо и го използват." Абе знаем, че са свирепи Азовците, ама чак пък толкова да са месоядни... :)
  • 36 !!!?

    15 3 Отговор
    Тази статия и за "Фейк" не върши работа...явна е приписана от някоя туристическа агенция от преди 2021 година!!!?
  • 37 !!!?

    3 17 Отговор
    Путинофилите на Костя Копейкин от Варна чакат десант на братушката Кадиров да ги "освободи" !!!?
  • 38 mi6osp

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Потопените":

    Потопените кораби "Василий Биков" и "Дмитрий Рогачев", заедно с крайцера "Москва " продължават да нанасят удари по военни обекти край Одеса.

    Коментиран от #51

  • 39 А50

    39 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка  🇷🇺":

    Една Украйна е въоръжават и готвят за тъази война западняците вече 8г, а промиват мозъците на укрите 30г. Ти кажи нато какво направи всъщност за 71 дена на Сърбия, освен че избомби цивилни обекти, мостове, болници, тецове, влакове с цивилни и нито един войник натовски не стъпи на сръбска земя. Същата тактика да избиват цивилните имат и нациситите, ти кажи как руснаците хем да воюват с нацистите, хем да пазят хората, еми трудно е

    Коментиран от #41

  • 40 А50

    19 2 Отговор
    Очаквам почти едновременно да затворят обръча в Донбас, около Киев и десанта в Одеса. Командирите ги предопредиха, който се предал, предал, шегите свършиха
  • 41 Иванушка  🇷🇺

    5 17 Отговор

    До коментар #39 от "А50":

    "...Ти кажи нато какво направи всъщност за 71 дена на Сърбия... " - НАТО не даде нито една своя жертва.
    Само в Русия човешкия живот струва копейка, лошото е че останаха само копейките. Целия "замисъл" на Кремъл е ПРОВАЛ. Каквото и да се случи, Украйна вече е в Историята като съвременна Спарта.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 mi6osp

    23 3 Отговор

    До коментар #41 от "Иванушка  🇷🇺":

    Ъхъ.Казваш, НатО нямаше жертви.
    В Сърбия НатО изби 2000 цивилни и осакати 12 000.
    Русия не е НатО, цени човешкия живот, дори чуждия.
    Западът тъпче Украйна с леко оръжие, за да осигури много жертви и много омраза за руснаците от двете държави.
    Целта е стара и известна - разделяй и владей.
  • 44 няма да стане

    3 13 Отговор
    Зърното и торовете които изнасят рашките минават през Одеса. Сега като загубят войната, ще плащат репарациите с този износ. Затова рашките не са заинтересовани да разрушат това пристанище.

    Коментиран от #45, #48

  • 45 А50

    17 1 Отговор

    До коментар #44 от "няма да стане":

    Човек, руснаците не изнасят, освен газ, нищо друго през Украйна. И не Русия а Украйна пищи за транзита на газ. Незнам какво четете и слушата ама сте много заблудени. Може би очаквата скоро контра нападение от укрите и хоп на червения площад
  • 46 Ами кога

    6 1 Отговор
    Питайте врачките
  • 47 Одеситите помнят

    12 2 Отговор
    Одеса помни, 2-ри май 2014 г.
  • 48 Одеса

    15 2 Отговор

    До коментар #44 от "няма да стане":

    Одеса е културен паметник, там има уникални сгради. Одеса е град-герой ВСВ. А одеситите помнят 2-ри май 2014 г. Одеса има уникален дух и множество националности. Одеситите помнят. Жалко за хората, които в борбата срещу укронацистите ще дадат жертви. Одеситът има достойнство и няма да преклони глава пред укронацист. Там след военните действия Русия ще бъде посрещана, както в Крим.
  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 13 Отговор
    Вси сили на руснаците са в мариупол и се опитват там да влязат.В мариупол е голяма леш за руснаците,но вкарват нови и нови войници.. Ако не се помогне с десант и оръжие може и да не издържат защитниците.Засега поне още 4дни ще издържа т.Дотогава вероятно ще влезе Нато и ще стане Турлю гювеч!Време е да влязат от Румъния самолети на "УКрайна" и да разбомбят лудите.Не може да ги чакат вечно.Стават нагли лудинофилите!
  • 50 Мариапол

    15 3 Отговор
    Русия пази животът на цивилните в Мариапол, 76 000 радикални укронацита ползват цивилни за жив щит. Откриха масови гробове на цивилни, изтезавани преди да бъдат убити от бягащите укронацисти. И да се радваме, че Русия не постъпи като приятелите ни САЩ в Ирак Шок и Ужас. За разлика от САЩ, Русия цени животът на всеки един цивилен гражданин. Укронацитата остават без провизии и боеприпаси, храна, бензин. А след заявлението на началниците им, че не могат да им помогнат, са обречени. Лошото е, че в низостта си ще убият много цивилни.
  • 51 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 7 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Снарядите са 100мм и нищо освен някоя дупка в жилищна сграда не могат да направят.Използват ги за да не отидат войници от одеса до мариупол и да зачешат руснаците.Не смеят да летят със самолети защото загубиха ,около 300самолета...по 80милиона всеки.Свалят ги стингъри и стрела 2м,които са хиляди пъти по евтини.....

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 1944

    1 2 Отговор
    късно е за десант , дураци , късноооо .... ще си оставите костите по одеските плажове. и моча няма да ви дигнат. никогаааааа ....