Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2022 21:00 5 757 50

Прах в очите ли са преговорите между Киев и Москва?

  • русия-
  • украйна-
  • преговори-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Експерти се съмняват, че преговорите ще доведат до успех, но смятат воденето им за правилно, защото могат да подобрят хуманитарното положение и да покажат на света, че Украйна е готова на определени компромиси

Прах в очите ли са преговорите между Киев и Москва? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната на Русия срещу Украйна продължава, паралелно текат и преговори. Дали компромисът е възможен? И при какви условия? Експертите смятат, че скорошен мир не се задава.

Русия воюва срещу Украйна вече над три седмици. Паралелно двете страни водят и преговори за примирие - първо в Беларус, сега чрез видеовръзка. За момента обаче разговорите между Москва и Киев са безрезултатни. Владимир Путин казва, че Москва няма да се откаже от своя "план", докато Украйна не изпълни основните искания на Кремъл: "демилитаризация", "денацификация" и "неутрален статут на Украйна".

В рамките на преговорите Москва поиска и Киев да признае независимостта на анексирания от Русия Крим и на двете самопровъзгласили се "народни републики" Донецк и Луганск. Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна показа готовност да се откаже от декларираното от желание за присъединяване към НАТО.

План от 15 точки слага край на войната?

Информацията за преговорите е оскъдна, но според статия във "Файненшъл Таймс" имало "съществен напредък" в преговорите и се обсъждал план от 15 точки. Киев бил готов да се откаже от членството в НАТО и от разполагането на оръжейни системи на други държави на своя територия. Твърди се, че като предпазна мярка срещу Русия, Украйна иска гаранции за сигурност от САЩ, Великобритания и Турция. Украински представители казват, че Киев се нуждае от правно обвързани уверения.

Альона Хетманчук, която ръководи мозъчния тръст New Europe в Киев, нарича ситуацията "абсурдна": "Първо трябва да бъде договорено прекратяване на огъня и тогава да се водят конкретни преговори. Днес ситуацията изглежда така: колкото по-интензивно се водят преговори, толкова повече се стреля".

Хетманчук описва готовността на Украйна да се съгласи с неутралния статут като най-голямата отстъпка: "Не само защото членството в НАТО е заложена в конституцията цел, но и защото е подкрепено от безпрецедентно мнозинство". Предложението било обвързано с гаранции за сигурност, които на практика заместват член 5 от Договора на НАТО за колективната защита. Тази идея е "по-скоро илюзорна", защото от страна на натовските държави няма декларирано желание да дадат на Украйна такива гаранции. Русия също едва ли ще се съгласи. Хетманчук описва признаването на Крим и Донбас като червени линии за Киев: "Това би била пълна капитулация".

Експертката се съмнява, че преговорите ще доведат до успех, но смята воденето им за правилно, защото "могат да подобрят хуманитарното положение и да покажат на света, че Украйна е готова на определени компромиси".

Вече не искат оттегляне на Зеленски

С преговорите, в които бяха договорени хуманитарни коридори, "очевидно започва разговор по фундаментални въпроси", казва Андрей Кортунов, директор на руския Съвет по международни въпроси. В някои отношения той вижда "динамика" в позицията на Русия. "Имаше твърдения, че "денацификацията" ще изисква рестартиране на украинския държавен проект, евентуално нови избори, отстраняване на националистическите десни сили от политическата сцена", казва Кортунов. "Сега изискванията са по-малко - вече не се говори за оттеглянето на Зеленски."

Основните изисквания на Москва са свързани с желанието на Киев за членство в НАТО и сътрудничество с Алианса, казва Кортунов. Въпросът за признаването на Донецк и Луганск може да бъде отлаган за неограничено време. Изтеглянето на руските части от завладените във войната територии според Кортунов също е възможно.

Горчивият опит от Будапеща

Бившият британски посланик в Украйна Роберт Бринкли не очаква пробив в преговорите между Москва и Киев. И не дава директен отговор на въпроса дали Великобритания ще даде необходимите гаранции за сигурността на Украйна. Бринкли напомня за горчивия опит, който Украйна има от Будапещкия меморандум от 1994-а година. Тогава ядрените сили - Русия, САЩ и Великобритания - увериха, че ще съблюдават украинския суверенитет и граници в замяна на отказа от ядрените оръжия, наследени от СССР. "Онзи ​​документ не предвиждаше никакви гаранции, затова смятам, че сега Украйна ще проследи много внимателно" какво ще бъде включено в новото споразумение, допълва Бринкли.

Бившият британски дипломат обръща внимание и на позицията на Алианса, който не иска да изпраща войски в Украйна или да предоставя самолети, за да затвори небето над страната, както настоява Украйна.

Колегата на Бринкли - бившият посланик на Германия в Киев Ханс-Юрген Хаймзьот, очаква преговорите да постигнат резултат едва след няколко седмици. И двете страни водят разговори "по определени пиарски причини", но различията си личат. Докато руското ръководство е безкомпромисно, Украйна е отворена по въпросите за неутралитета и чуждите военни бази.

Войната ще продължи "много дълго"

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, който години наред е живял в Украйна, смята преговорите за "прах в очите". "Това е подвеждаща маневра на Путин. Той иска да създаде у Запада чувството на сигурност, че на хоризонта се задава мир, за да спре Западът да подкрепя Украйна с оръжия", каза експертът. "Това е и маневра за печелене на време. След като първата офанзива се провали толкова безславно, той трябва да събере сили за втора вълна от атаки."

Путин се стреми към "военно решение" на конфликта. А Киев се нуждае от тези преговори, "за да се мобилизира и да обучи доброволците да ползват оръжие". Шнайдер-Детерс казва, че Украйна не трябва да разчита на гаранциите за сигурност и припомня меморандума от Будапеща. Западът няма да се бие в Украйна, но може "да доставя оръжия и отново да доставя оръжия". Неговата прогноза: войната ще продължи "много дълго".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пена

    9 25 Отговор
    Вива раша, вива разрушения
  • 2 Тошо

    58 10 Отговор
    МОСКВА НЯМА ИНТЕРЕС,ТЕ ЩЕ ГОНЯТ ТЯХНОТО ДО ДУПКА. ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ротшилд

    6 50 Отговор
    Прах в моите очи. Путин не е Президент на Русия, евреинът Ходорковски е руския демократичен Президент.
  • 5 Аятолах Хомейни

    50 2 Отговор
    Войната ще продължи дълго, защото САЩ вярват, че така ще отслабят Русия. По същия начин ги напъхаха навремето в Афганистан и се радваха, че са ги уредили с техния Виетнам.
  • 6 Може ли да има

    44 8 Отговор
    преговорите с фашисти?
  • 7 ...Върбови

    40 2 Отговор
    Немците е прав но обяснението е друго: хохолите са върбови клинове като македонците и грам доверие не може да им се има. Хохолите да надути като немците, хвалипръцковци като поляците ииии.....лукави,лицемерни като хазарите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Юсуф

    47 3 Отговор
    Операцията ще продължи до пълно унищожаване на квазидържавата на бандеровци,азовци и десен сектор.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дааа

    6 31 Отговор
    Прах в очите,Путлера е агент незнам на какви сили най-вероятно англосаксонски ,но играе против Русия или е луд.Вървим към тотално унищожаване на славянския свят и изоставане на векове след англосаксоните.
  • 14 Иво

    39 6 Отговор
    До сега историята не познава случай някой да е воювал с Русия и да не е бил победен! Викингите са били страшилище и са свършили под мечата ла па! Наполеон и Хитлер също са се опитали докато са били в разцвета си и със същият успех! Украйна е нужното свлачище което да раздели Русия и Европа каза един сенатор от САЩ! На никой не му пука реално за Украйна! Жалко за милионите човешки съдби променени завинаги!

      

    Коментиран от #18, #21, #39, #45

  • 15 дааа

    9 26 Отговор
    Нито Русия печели ,да не говорим за Украйна от войната.Печелят Китай и запада,но путинофилите реално са най-голямите русофоби ,естествено няма как да го осъзнаят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Таралеж

    3 14 Отговор
    Почти цялата преса в САЩ критикуват политиците си, че не започват Третата световна. Не мога да дам линк - consortium news.
  • 18 мсс

    4 34 Отговор

    До коментар #14 от "Иво":

    В другите войни руснаците са се бранили както украйнците сега първо и второ едва ли има друга война в ,която целиоят свят да е против тях.Спасява ги единствено ядреното оръжие от бърза и силна депутинизация на цялата територия.
  • 19 Тази

    20 7 Отговор
    Война ще направи много пари за ФАЩ
  • 20 Урюрвкос

    18 1 Отговор
    след забраната на голяма част от партиите, Зеленски си навлече много вътрешни врагове които на места имат голямо влияние. От друга страна украинските военни са много объркани и незнаят какви заповеди да очакват утре.
  • 21 Да, ама не...

    5 20 Отговор

    До коментар #14 от "Иво":

    Ако не бяха американците нито щяха да имат успех срещу Хитлер през ВСВ, нито в Сирия. Само пропагандата им е голяма. В по новата история Русия печели само когато нейните интереси съвпадат с тези на някой друг, който ѝ помага.

    Коментиран от #37

  • 22 Равносметка

    19 2 Отговор
    Укрите се хвалят че са убили 6 руски генерала, т.е. на седмица по 2, но за седмица губят 1000 войника. В руската армия има 1000 генерала, т.е. ще им трябват 10 г. да избият всички руски генерали, е да ама те имат войници за максимум 4 години, ако руснаците не сменят тактиката с такава за тотално унищожение на укрите, тъй че Комедианта да пита каква е рецептата на Хитлер за бързата писта към Св. Петър....
  • 23 ужас

    18 0 Отговор
    С благи думи и Кинжали преговорите вървят много гладко, почти в задушевна атмосфера.
  • 24 ИСТИНАТА

    20 1 Отговор
    Всяко договаряне в момента е мотлявене и прах в очите на Русия, невярвам Путин да сгреши втори път, както сгреши след майдана!!! Русия, направи колосални грешки последните 30 години, но тази ако я направи(да тръгне да се договаря под какъвто и да е предлог, без да е осъществила пълен контрол над положението), може би ще е краят и (на Русия)!!! Невярвам че ще има договаряне за каквото и да било!?!
  • 25 6-ти септември

    1 19 Отговор
    Разбира се, че са прах в очите. Путин разбира само от сила и трябва да разбере, че ще му се случи нещо много лошо, чак тогава ще си подвие опашката.
  • 26 йозеф

    17 0 Отговор
    Вкиснато зеле - не четем
  • 27 Тити

    2 18 Отговор
    На всички е ясно че тези преговори са една пунта Мара .Путя даже не може да каже за какво ги е нападнал и за какво избива беззащитни хора. Когато срещу теб седи умопобъркан диктатор веднага ти става ясноясно че всичко е фалш

    Коментиран от #34

  • 28 йозеф

    16 0 Отговор
    Гьобелс се обръща в гроба - егати некадърната пропаганда!
  • 29 Агитпроп

    6 0 Отговор
    Само се събират да цакат карти.Толкова преговори и резултат нула.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Края на НАТО е на път да се осъществи!

    15 1 Отговор
    За мене преговоритъе са Пунта Мара.Путин е заложил на 16 точки а не на 15,които включват пълна капитулация,пълно разоръжаване и съд за фашистките групировки на Бандера и Азов,включително и клоуна Зеленски,който в момента се крие в някое посолство.Армията ще се сведе до смешна цифра,която и банда емигранти могат да неутрализират,както НАТО постъпи с българската.Вече е ясна стратегията на Путин и защо не превзема Киев и да приключи с войната.Ще я води,до пълното унищожаване на фашистките групировки,до създаването на най малко още две независими републики, като Херсонска и Одеска и лишаване на Окрайна от излаз на Черно море.Колкото повече се бави капитулацията на Окрайна,толкова всяка секунда се губи от нейната територия.САЩ обаче са на друго мнение.Те няма да разрешат доброволна капитулация на Окрайна,защото това ще е и тяхната капитулация.Времето работи за Путин и руската армия и само фашагите и Золенски не са го разбрали,защото страдат от манията за величие.Колкото и оръжие да им дават на Окрайна,тя няма никакъв шанс срещу Русия.САЩ си мислят че войната ще отслаби Русия,но фактите са други.В Окрайна се намират донаборниците и старото въоръжение а новото и истинската армия са готови за САЩ и НАТО.Сле Окрайна идва ред на Полша и Балтийските джуджета.Или ще си демонтират ракетите и ще живеят или ще бъдат нивелирани.На Путин не му пука нито от САЩ нуито от НАТО.в момента разполага с такава военна техника,която може да ги унищожи само за секунди или докато си

    Коментиран от #33

  • 32 Интересна снимка

    14 0 Отговор
    Главният преговарящ от украинска страна е .... мутра... от източен тип....
  • 33 Дааа

    1 9 Отговор

    До коментар #31 от "Края на НАТО е на път да се осъществи!":

    Окрайна,ти сериозно ли

    Коментиран от #36

  • 34 Троле,трябва ти малко интелект

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тити":

    Явно умопобъркания си ти и си забърши сополите преди да пишеш.Путин си защитава руснаците в Окрайна.От друга страна няма да допусне да се инсталират ракети за масово унищожение на граничните на Русия държави.Окрайна е първата а след нея идва ред на Полша,Литва,Латвия и Естония.Комп-ромисите свършиха сега идва ред на тези с топките и тези които ги нямат.НАТО ще седи и ще гледа или ще бъде изпарено,заедно с държавите членки.Руснаците нямат друга алтернатива и това е най голямата грешка на САЩ,които си мислеха,че могат да ги ограждат с ракети.Е всяко нещо си има граници а те ги прекрачиха.
  • 35 Украинец

    15 0 Отговор
    "Прах в очите ли са преговорите между Киев и Москва?"

    Направо са си прах в очите ама хвърлян от марионетката Зеленски в очите на украинците че ужким се мъчи да прекрати войната. 75% от украинците са за прекратяване на войната даже и да приемат всички искания на Путин но менторите на Зеленски няма да му позволят да прекрати войната. Самия той каза че няма да подпише никакви споразумения преди "да се консултира с партньорите си от запад" (разбирай САЩ) - от това става ясно колко е "независим".

    А САЩ и Англия ще се бият срещу Русия до последния украинец - тъкмо те предизвикаха войната и защо да я прекратяват. Украинците не ги интересуват нито пък Европа - целта им е да подчинят Русия и даже да не успеят нищо не губят да пробват - най големите губещи са украинците.
  • 36 Ирония момче

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дааа":

    Това е подигравка към новите звучения измислени от измисленяците от Украйна.Слагат навсякъде по едно "О"за да се различават от руснаците и латинско i.Явно не схващаш иронията.Окраина е същата измислена държава като Македония.Краде история от Русия и Полша,за да може да се направи древна,и да се опита да се идентифицира,защото тя де факто е създадена като република от РСФСР от Ленин през 1922г.Приказките за Киевски Рус,което е било руско княжество са от рода на приказките за Александър Македонски или Самуил.
  • 37 Антитрол

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Да, ама не...":

    По глупава опорка не можа ли да измислиш.
    Кой помагаше на Русия когато декември 1941 хитлеристите бяха в предградията на Москва и с коя помощ на 25-ти декември отблъснаха германската армия на 300 км назад от москва.

    Как не ви втръсна да повтаряте едни и същи лъжи.

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 История

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Иво":

    На 18 март 1918 г. Русия капитулира пред България !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Антитурчин

    6 0 Отговор
    Към които и алианс да се включим ,това определя неговият край съвсем скоро - за справка историята .
  • 43 Сесесере

    2 7 Отговор
    СССР И ГЕРМАНИЯ НАПАДАТ ПРЕЗ 1939 ГД мирна Полша нацистите и комунистите са били съюзници даже правят общ военен парад в град Брест мисията била Освободителна както сега на ПУТИН В УКРАЙНА
  • 44 BMW

    2 6 Отговор
    Преговорите вървят много добре, Псковска десантна и Таманска танкова дивизии са признани от руското командване за небоеспособни. Всички честни и мислещи хора в Русия са обявени за пета колона от Путлер
    Мир за Украйна , Свобода за Русия , Смърт за Путлер
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Джоро Джоров

    0 5 Отговор
    СПОКО ДР . ПУТИН АКО ВИДИШ ЗОР ЗА ГЕНЕРАЛЕ,КЕ
    ТИ ПРАТИМ СИБИРСКИ МАКЕДОНЦИ ДА. СЕ. СРАЖУВАТ
    ЗА КПСС.
  • 48 Сесесере

    1 3 Отговор
    СССР И ГЕРМАНИЯ НАПАДАТ ПРЕЗ 1939 ГД мирна Полша нацистите и комунистите са били съюзници даже правят общ военен парад в град Брест мисията била Освободителна както сега на ПУТИН В УКРАЙНА
  • 49 Петър

    2 0 Отговор
    Зеленски иска войната да свърши, но САЩ не искат и му контролират яко действията. Не е случайно, че има американска охрана. Войната те ч направиха. Спомете си Байдъм колко нетърпеливо я чакаше и колко тържествено и щастливо я обяви.

    Коментиран от #50

  • 50 ДаАмаНе

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Петър":

    Ако Золенски иска войната да свърши и да спаси територията си,нямаше да иска оръжие от куцо и сакато,да се крие като мишка и да реве за трета световна.Няма логика в твоите обяснения и единственото което е истина,че САЩ не искат бърза капитулация на Окрайна,защото това ще е и тяхната капитулация пред света.А Золенски е един треторазряден клоун,който е обиновенна марионетка на САЩ, а живота му ще приключи в някой сибирски затвор,в който освен да чука камъни,може да бъде използван и като шутът на килията.