Last news in Fakti

22 Април, 2022 15:54 8 346 106

Спекулация е, че България е в "братско сестринско майчински" отношения с Украйна или Русия

  • българия-
  • помощ-
  • украйна-
  • взаимоотношения-
  • русия

Никак не е случаен факт знаменателния Кубратов завет със сноп с пръчки, който по същество се отнася за племената и етносите в съюза и няма нищо общо с отделните наследници или пък някакви хипотетични части от един монолитен народ

Спекулация е, че България е в "братско сестринско майчински" отношения с Украйна или Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бих искал да напомня един значим геополитически и исторически факт, свързан с решението на българския владетел кан Тервел, дръзнал през 717-718г. да постави изцяло на карта съществуването на младата българска държава и да се изправи в подкрепа на съседна Византия срещу най-голямата военна (и религиозна) сила по това време - арабския халифат в Дамаск.

Няколко факта си струват да бъдат отбелязани - първо, в тази война продължила повече от година и половина Тервел изпраща най-голямата, подготвена и опитна част от войската срещу неколкократно по-голям и силен противник; второ - въпреки съществуването на "член 5" между двете държави, в който са съществували клаузи за взаимопомощ, степента на договорен ангажимент от наша страна е бил тълкувателен и Тервел е можел да се отчете с някаква незначителна помощ; трето - Константинопол е бил напълно обречен - без никакви условности, увъртания, хипотези, допускания - ОБРЕЧЕН - по море и суша; четвърто - Тервел добре е изучил какво има срещу себе си и безпогрешно е разбрал екзистенциалната заплаха за БЪЛГАРИЯ, след което е оказал безценна помощ и гарантирал ОЦЕЛЯВАНЕТО на Византия;

Пето - за този акт на българската държава, както историята добре сочи, Византия не само не е била братска или благодарна нам - нито до гроб, нито вовеки - нито когато и да било, а тъкмо напротив - през следващите 7 века разглежда съседството на България като противник на нейните стратегически интереси.

Понеже напоследък много често чувам и срещам как България е в някакви роднински "братско сестринско майчински" отношения с Украйна или Русия е редно да се каже, че това са непочиващи на нищо спекулации - подозирам - съвсем умишлени. Нещо повече - често тези атрибути са действали в ущърб на българския интерес.
Нито християнизирането, нито писмеността променят геополитическото отношение спрямо България, нито опитите за пришиването ни към синтетичното "славянско (или тракийско) море" променят фактите за дълбоките, и за щастие непреодолими и живи, ценностни и морални императиви съставляващи и отличаващи българската държавнотворческа тъкан - първият образец за чието съществуване можем да открием в КО-съжителството в дълголетен ДОБРОВОЛЕН съюз на няколко племена в една обща държава - Кубратова БЪЛГАРИЯ.

В този смисъл никак не е случаен факт знаменателния Кубратов завет със сноп с пръчки, който по същество се отнася за племената и етносите в съюза и няма нищо общо с отделните наследници или пък някакви хипотетични части от един монолитен народ.

Този последен факт е добре винаги да се припомня на сторонниците на либералната идеология и да се посочва като пример за ПРЪВ образец на успешна организация на федерална държава, чието съществуване не се осмисля от завоюването, плячкосването, унищожаването и поробването на съседни народи и държави и довело до безпрецедентното СПАСЯВАНЕ на българските евреи!!

ПП. За малко да пропусна още нещо знаменателно - по време на тази война Тервел губи единствения си син, а самият владетел решава по собствено желание да се оттегли от властта до края на дните си!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 110 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия фалира

    37 151 Отговор
    Нашите братя и сестри са Великобритания САЩ и ЕС .

    Коментиран от #71, #97, #106

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЛЕВНЬО

    101 45 Отговор
    Не ни интересува мнението ти авторе!

    Коментиран от #85

  • 4 Само питам

    83 12 Отговор
    Къде са ни сестрите ?

    Коментиран от #92

  • 5 пико

    41 111 Отговор
    Русофилите пак са се навели. Как не ги заболя кръста? Явно много са го упражнявали през годините.

    Коментиран от #38

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха

    59 123 Отговор
    Една сериозна поправка. Роднинските "братско сестринско майчински" отношения с Украйна или Русия не са спекулации, а чиста пропаганда. Нищо общо нямаме и с Русия и с Украйна. В случая с войната в Украйна, в наш интерес е руската имперска политика да бъде наказана.

    Коментиран от #14, #103

  • 8 ТаУмВзе

    70 19 Отговор
    Момченцето дали е разбрало, какво е излаяло клекнало? Щото аз не разбрах.
  • 9 Професора

    70 13 Отговор
    И това вителиго стана историк.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Точен

    102 40 Отговор
    Ей, момче невежо, ако не беше Русия, нямаше да има Българско.

    Коментиран от #21, #23

  • 12 Дробиме

    48 3 Отговор
    Разделяй и владей.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чук и Гек

    62 9 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    А в интерес на Гек е да дойде с Чук у Вас, да ви опраска и вземе хладилника за себе си! Ето, това сте вие, съвременните модерни учени, уж културни папагали! Само това повтаряте - интерес, интерес, интерес, България има интерес! помни ли някой, че е имало думички като съвест, справедливост, достойнство, благодарност, смирение, вяра, чест? Това е вашия, така наречен по анализаторски ,,бушменски" морал! Знаеш ли откъде идва или не си чел навремето ,,Стас и Нели"? Чел си само Камсамолская правда и Работнически фронт, днес пи се правиш на атлантик! Аман от вас на разпети петък ще ми говориш за ценности!
  • 15 Да живее мечока

    74 28 Отговор
    Русия е велика сила.
  • 16 Някой

    85 13 Отговор
    "Понеже напоследък много често чувам и срещам как България е в някакви роднински "братско сестринско майчински" отношения с Украйна или Русия е редно да се каже, че това са непочиващи на нищо спекулации - подозирам - съвсем умишлени." В общи линии цялата статия клони към това, че трябва да спазваме неутралитет и да гледаме собствения си интерес. В крайна сметка това е, което искат повечето българи. Никакви лозунги за защита на евроатлантически и други подобни "ценности" не са в полза на България. И това трябва да се проумее от управляващите.

    Коментиран от #32, #98

  • 17 Тъпо тълкуване

    38 8 Отговор
    на историята
  • 18 Защо тук пробутват?

    38 6 Отговор
    В скеч бе казано, в песен бе изпято, "световно неизвестен". Това е строител на България, световен авторитет, с гениален мозък? Мога да изброя много голям списък имена, значими и с принос за нас и света. Този (въздържам се от груби епитети), ко си е новородено ренегатченце. Такъв и ще си остане, Поне не застъпва тезата неутралитет. Какво значи? Швейцария само е спечелила от тази си позиция. Следвайки примерът й, може да станем също такава страна!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    29 5 Отговор
    Нищо не разбрах, бате.

    Коментиран от #25

  • 21 да бе

    29 21 Отговор

    До коментар #11 от "Точен":

    Ако имаше силна Русия, нямаше да има българско
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 2 Отговор
    Биляна платно белеше
    …………………………………………………..
    Не ви го сакам виното,
    а най го сакам момчето
    що напред ТЕРА кервано
    .....................................................
    ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА
    ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
    ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове.
    ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр.
    ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в.
    Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"

    Коментиран от #53

  • 23 отегчен

    14 33 Отговор

    До коментар #11 от "Точен":

    Пак ли тези кремълски опорки, аман ве.

    Коментиран от #48

  • 24 Уса

    13 24 Отговор
    Думата "брат"се отнася за роднинско лице по майчина или бащина линия.Не можете да бъдете братя при липса на сходно днк.Това,че си приличате в чутурите не означава,че сте братя или сестри.Същото е когато сте болен от грип а теста ви покаже братския ковид.Не става така в природата
  • 25 Госあ

    18 49 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Освен че с нищо не сме длъжни на ушанките да техните геополитически интереси, но като европейска държава сме длъжни да дадем самолетите и танковете си на украинците ! И без това са руска скрап, дето за нищо не стават. Ще ни дадат по добри 💁

    Коментиран от #51

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Варненец

    41 8 Отговор
    Иван Вазов:
    "Здравствуйте, братушки!"
    Някой си Илиев:
    "Аз съм никой."
  • 28 Д-р????

    27 2 Отговор
    Докторе, спокойно можем и без твоите дрън-дрън-даризми, ,щото се съмнявам, че и ти можеш да систематизираш "темата" на "позицията" си... А има ли такава?!
  • 29 Русороб

    21 44 Отговор
    Робите обичат да се търкат в по силния. Затова има толкова русофили. Това ни е наследство, за съжаление от 500 годишното робство!
    Робите винаги целуват ръката на този, който ги бие!
  • 30 Как им давате трибуна на

    29 4 Отговор
    такива малограмотни в историята инжинери ! Тоя хал хабер си няма, обаче се изразява като от последна инстанция.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 аман

    10 22 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Никой не вярва на някой, който плещи опорки в полза на Кремъл, ЕС и НАТО е лошо, много лошо, евроазия и Кремъл е мечтата на повечето българи и КОЙ набута тази опорка в чутурата на никой, говорете от свое име, не си позволявайте да намесвате народа, вие не сте от този народ, вие сте продажни рубладжийски мекерета.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 нннн

    30 2 Отговор
    "Авторе", българските и руските псувни много си приличат. Да знаеш, де...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ГрУЮ

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "пико":

    Ти пък спри да си ползваш езика, нямам предвид говорене.
  • 39 Аа вярно си е

    7 13 Отговор
    Щом се напълни с рушки тук значи е.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тъмен субект

    28 1 Отговор
    Крайно време е за гледаме на политиката прагматично. Точно като кан Тервел. В дадена ситуация постъпваме както е по-добре ЗА НАС. Тези изблици на геройство и високопарно благородство са на гол тумбак чифте пищови. Нито една война не се води за чест, достойноство и т.н. ВСЯКА война е за ресурси и власт. Така че от тази гледна точка е по-добре да постъпим в НАША полза без излишен патос и героизъм. Т..е.да запазим пълен неутраллитет.

    Коментиран от #74

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Правда

    6 22 Отговор
    България или ще е васална на Русия и напълно подчинена лично на Путин, или въобще няма да съществува!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пеперуда

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "отегчен":

    Какво пък кремълско има в това?
  • 49 Д-рСкорчев

    9 17 Отговор
    Д-ре ако си психиатър, насочи усилията си в посока, Лечение от Русоробия и Путинофилия, тая група не признава нищо друго освен Кремълската Истина" и Пропаганда !!
  • 50 Инженерче

    16 4 Отговор
    Като знам какъв съм инженер, та ме е страх да отида на доктор!
  • 51 Баш софиянец

    27 4 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Нищо не сме длъжни да даваме. Длъжни сме да защитим себе си и бъдещето си.
  • 52 Бивш бесепар

    9 14 Отговор
    В случая няма ляво и дясно. Нищо против Курнелия, но обективно тя иска и позора и войната за България и създава опасност от завръщане на мутромилиционерската диктатура. Атанас Атанасов иска тайно гласуване, което , ако се приеме от Парламента и се реализира помощ за Украйна,ще бъде соломоновско решение, ще измие срама , ще запази коалицията и може да бъде скромен принос за отдалечаване войната от България.
  • 53 Груйо

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Доста интересен анализ, може ли да посочите източника?
    Прилича малко на работите на Павел Серафимов.

    Коментиран от #56

  • 54 мадър раша

    10 13 Отговор
    Скоро на тролите ще им спрат рублите.
  • 55 Васил

    10 13 Отговор
    Докато има поток на рубли и партия БZП ще има вечна дружба от която ще печелят само една група хора.
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #53 от "Груйо":

    Да, частта "копи-пейст" е действително от постинг на Павел Серафимов....
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Басаев

    15 3 Отговор
    Украйна е Русия, Киев е майка на руските градове, българската азбука се използва в Рус благодарение на православието, което разпространяват български свещеници в земите на киевските князе, българина Григорий Цамблак е киевски патриарх, въпреки,че в уикипедия пише митрополит той е патриарх защото Москва си остава езическа до осемнадесети век! Още искаш ли другарю афтор или можеш сам да си биеш шамарите?
  • 59 Д-р Николай Илиев

    0 0 Отговор
    Професор си Кольо.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Умно, но неразбираемо за профаните

    6 17 Отговор
    Родството ни с украинците не е "спекулация", а почиваща на фактите реалност. За разлика от връзката ни с руснаците, с които в генетично отношение нямаме нищо общо, а точно обратното е с украинците. Друг въпрос е, че и ние българите и украинците сме роби от години на манипулативно представяне на историческите факти. Познайте от кого? Но е много прав автора, който много умело и с голяма ирония завоалира това, което представлява сходството между Тервел и Византия, уууупс Източната Римска Империя, и това, което се явява днес Украйна спрямо нас. А именно ЕСТЕСТВЕН ЩИТ между нас и Русия. И оттук идва нуждата от всяческа подкрепа за тях от нас българите. Защото е в наш интерес, ей затова! Затова и Тервел води война с арабите. Защото това е И в наш интерес.

    Коментиран от #73

  • 62 Учете история

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "Само в България "инженерите са историци"":

    Ти си класически пример, но дали си и инженер? Щом казваш на Арабите Персийци. Има не една битки, и нещо любопитно, за сегашните жители на С.М. Тервел (св. Тривелий е канонизиран и от двете църкви, за светец Спасител на Европа. В тази война участват и чичовците ми от долната земя (Битолско и Охридско) и с тяхна помощ добре победих! Първоначално чичовците му са били на страната на Арабите, защото ИРИ им е била враг, но Тервел очевидно е бил по-мъдър (все пак при него е било Царското племе) и е взел правилното решение. Дядо му Кубрат е бил християнин побратим с Император Ираклий, а и самият той е Християнин, щом е канонизиран. Учете история, за да не правите грешки.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ноосфера

    16 1 Отговор

    До коментар #62 от "Учете история":

    Чичовците на Тервел не са "повярвали на носоотрязания" император, но няма сведения, че са участвали на страната на арабите. Не забравяй, че преди войната с арабите Тервел помага на Юстиниан II да си върне властта в Константинопол. Но затова да се учи историята, пък и не само, си абсолютно прав.

    Коментиран от #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Колев

    13 6 Отговор
    Ние българите не можем да защитаваме нито духовните си интереси нито материалните. Цялата ни история от ВЪЗРАЖДАНЕТО преди 145 години е изпълнена с подлост и роболепие, с национални катастрофи и с омраза, с невъзможност да се ориентираме в елементарни неща, в ЛИПСАТА на обща и на историческа култура в крайно късата ни историческа памет. И като фляза ф тоя форум , често ми настръхва косата. Хайде бе хора, като не знаете или не помните предсказанията на нашата Ванга, погледнете един изключителен анализ на астроложката Силва Дончева- КАКВО ДА СЕ ПРАВИ в Ютуб. Ние нямаме нищо общо нито с Англия, още по- малко с Щатите, че и с коя да е от бившите колониални сили в Европа. Нямаме бе наивници, нямаме.

    Коментиран от #72

  • 68 1111

    14 0 Отговор
    Физическото изчезване нс населението по тази територия придобива все закономерни очертания. Бързо ме триите, демократчета.
  • 69 българите на Кубер

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Ноосфера":

    Чичовците, ще рече българите на Кубер брата на Аспарух (Исперих), първоначално са били в лагера на Арабите, но когато виждат, че те навлизат и в българските земи, за плячка, обръщат оръжието а най-вероятно и са били във връзка с племенника Тервел. Щом казва, че е победил добре с тяхна помощ, значи са били на негова страна.
  • 70 русия-

    7 8 Отговор
    световният агресор ни е брат?!
  • 71 Фалират страните от ЕС

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русия фалира":

    Освен икономическия им фалит на всички нива, се превръщат и в азиатски гета вече! Що се отнася до САЩ - това е дупка с клошари по улиците на първо място в света - който копае гроб на другия пръв пада в него - още ги търпят Русия и Китай иначе не 7$ по 20$ ще им е бензина но с нещастното си държане към цивилизования свят не се очаква да е задълго!.....
  • 72 Разлика,

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "Колев":

    Човече, не правиш ли разлика, между С. Корея и Ю Корея. Един народ две системи, едната води до върховете на съвременната технология съответно и голям жизнен стандарт а другата на обратно. Виж Китай е друга бира, там има две системи един народ. Та и Украйна и Русия е долу горе нещо подобно.
  • 73 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #61 от "Умно, но неразбираемо за профаните":

    Цитирам историка Божидар Димитров Руснаци,украинци,белоруси,поляци,чеши,словаци,
    словенци,сърби,македонци(да не съм пропуснал някой) са славяни.Българите сме по 30% славяни,траки и прабългари и 10% други.
    Да не забравяме езика,религията и културата.Имаме много общо с останалите славяни.

    Коментиран от #78

  • 74 Светъл субект

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Тъмен субект":

    Много трудно ако си на власт,защото който дава парите той поръчва музиката.
  • 75 9689

    3 0 Отговор
    Слаба подготовка.
  • 76 България е една окупирана държава

    13 1 Отговор
    С марионетки от най жалък тип - все още се държи благодарение на АЕЦ а и някой други структури оставени по комунистическо време - макар че Натовците и това искат да съсипят отдавна и всичко да се затвори!
  • 77 Какво е това чудо

    7 2 Отговор
    инженер да се прави на историк.Изключително неуспешно.Ей бако,тия твърдения са само в твоята сбъркана глава.Това за което говориш,меко казано,не е вярно!
  • 78 Бог да пази България

    9 6 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Вечна му памет на Бождиар Димитров. Така. нар. "славяни" са руски геополитически проект за разлика от старобългарският такъв, който ги обозначава като словени. Същите тези руснаци окрадоха старобългарското културно-историческо наследство представяйко го за "старославянско", но някак си все гледаха да ни изхвърлят от схемата им. Така стана и с най-голямото ни достояние като цивилизационен фактор от световен мащаб - СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, представен от руснаците като "черковнославянски". Общото не е само между т.нар. "славяни", но и между всички европейци. Между българи и англичани имаме повече общо от това, което имаме с турците например, при все, че сме съседи. А да изреждаш и "македонците", с които сме имали "нещо общо" в контекста на името Божидар Димитров... човече?!?!?!?!? Професора сигурно се обръща в гроба. Не "нещо общо", а сме си един народ, разделен от същите тези руснаци, които са българоезични викинги и угрофини. Спомни си благодарение на кой говорят този език? Знам какво беше мнението на Б. Димитров за Украйна, но съм сигурен и каква щеше да е позицията му днес при този варварски акт на Русия. Темата е огромна и не е за този форум, но за Бога подхождайте към нея като българи, а не като руски подлоги. Точно така, както правеше Божидар Димитров. И въпреки, че не съм съгласен с част от позициите му го уважавам, защото беше преди всичко българин.

    Коментиран от #83, #90

  • 79 проф. Преображенски

    5 1 Отговор
    Трябва да бъдат направени някои уточнения,за да може поне малко да се изясни историческият контекст: 1. Такова нещо, ,,Византия", никога не е съществувало; има Римска империя и по времето на канассюбиги Тервел това е единствената империя с универсалистки претенции. 2. На север и североизток от ИРИ (това е приетото коректно название, защото Западната тогава вече не съществува) се простира обширната Българска империя, с която ИРИ е в сложни договорни отношения. 3. Арабският халифат е по-скоро ,,територия на исляма", а не държава. Поради това далновиден владетел като Тервел си е давал сметка, че е по-добре да има за съсед християнска империя ( вероятно и самият той е бил християнин), от която знае какво може да се очаква, в сравнение с крайно агресивната завоевателна политика на фанатичните ислямски водачи.
    Не зная дали изобщо могат да се правят някакви паралели с днешните събития, но все пак има разлика между някогашните империи, днешните претенденти за римското имперско наследство и националните държави -- каквато е и България. Струва ми се, че опитът на руските идеолози да представят Путиновата авантюра като битка на империи и цивилизации има малко основание само за второто: Русия защитава правото си да бъде самобитна империя на евроазийската култура. Само че няма как да съчетаеш Златната орда, Московското царство и СССР в едно...
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Doko

    4 2 Отговор
    Докторе нито си доктор нито инженер, а пък като историк си кръгла нула.
  • 82 125

    4 3 Отговор
    За Тервел добре, ама защо лаеш против славянството. Цял свят знае, че има славяни, само ние тука се правим на интересни. Заслужаваш един поздрав, ама ще ми махнат коментара.

    Коментиран от #84

  • 83 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #78 от "Бог да пази България":

    За "македонците" съм съгласен с теб, въпреки че всеки има право да се самоопределя.Щом се мислят за "македонци" мен не ми пречи.
    С англичаните какво общо имаме?Езика ли им разбираш, религията или културата ли ни е същата?С руснаци,сърби,украинци,белоруси,словенци, македонци се разбираме без нужда от преводач.

    Коментиран от #88

  • 84 Човече!!!

    7 3 Отговор

    До коментар #82 от "125":

    Там е работата, че цял свят знае, че има "славяни", но не знаят защо ги има и кой стои в основата им. И точно това е най-голямата кражба на руснаците от България. Пробутват си и до ден днешен своя интерес за сметка на нас българите, а ти дори не разбираш за какво иде реч.

    Коментиран от #86

  • 85 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПЛЕВНЬО":

    Като не те интересува гаси телевизора
  • 86 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Човече!!!":

    Давай развити тезата си.Какво ни пробутват?
  • 87 Гост

    0 0 Отговор
    Давай развий тезата си.Какво ни пробутват?
  • 88 Плисковски

    7 4 Отговор

    До коментар #83 от "Гост":

    Английското Home и българското Дом например са на базата на латинското Domus. И далеч не е само това. Дори мога да ти загатна, че и името БЪЛГАРИ има общо с днешна Англия и е абсолютно еднакво по значение и етимология с днешна европейска държава. Тепърва предстои да се изненадвате от по-разширените изследвания по въпроса. Което не означава, че влиянието е от тях към нас, а тъкмо обратното. Да не говорим за генетичните изследвания, които категорично показаха, че българите са част от европейската общност от дълбока древност, а не бръщолевиците за някакви тюрко-монголоидности, които пак бяха добре натрапени ни от т.нар. ви "братушки". Най-големите кражби на българска история не са от "македонците", а от руснаците и протежетата им на Балканите наречени сърби.

    Коментиран от #89

  • 89 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #88 от "Плисковски":

    Дом?Само толкова ли?Сигурно кан Аспарух е тръгнал от Лондон и е преплувал ламанша с коня си.
  • 90 43435688

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Бог да пази България":

    Ти да не си слънчассл на сянка? "Угрофини"?, и к,во беше още? Откъде ги вадиш тези "тези"? Не и от трудовете на Димитров, аха? Хайде по-спокойно с предателствата и пропагандата,а.

    Коментиран от #94

  • 91 Ковачки

    7 7 Отговор
    Братски, майчински, тра,ла,ла
    В България има една ПроРуска партия и тя се казва БСП, наследницата на БКП.
    В основите на тези партии стоят най-големите национални предателства срещу нашата земя България.
    Това са документирани, престъпници, някой от които все още са на власт.
    Хиляди са престъпленията на БКП-БСП.
    Техните изпълнители са бившата ДС и днешната ДАНС.
  • 92 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Обикновено ходят на прайда!
  • 93 Хан Ко Брат

    2 1 Отговор
    Точно.
    Браво, евала, ашколсун, машала, шукер и тн.
    Отлично, много добре, даже добре.
  • 94 История СлавнОбългарска

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "43435688":

    Не е лесно да си невежа! Науката е за разсъдливи хора.понял?
  • 95 Чудесна

    3 0 Отговор
    Статия всички подлоги и послушковци това е крайно възпитан намек към вас,България над всичко
  • 96 Никой

    3 0 Отговор
    Част от българите са неуки исторически и политически.Това определя като цяло народа като прост.То и затова 40 години настъпваме една и съща национал социалистическа мотика. Но при световния прогрес нямаше как и ние да не мръднем малко напред,но заслугата не е наша.
  • 97 ХАН НЕ КАН

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русия фалира":

    НЯМА ТИЛА КАН ИМА ХАН НЕ СМЕНЯЙТЕ НАЗВАНИЯТА ФАШИЗОИДЧЕТА!
  • 98 Историк

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Мястото ни е такова.
    Ние сме на фронтова линия.

    Първо нито, Нато нито Русия ще ни смятат за някакъв съюзник.Това е важна разпределителна територия, поради което е опасно да сме участници в конфликта им.

    Нямаме ресурси да променим баланса на силите за Украйна / Русия.За сметка на това, ако се ангажираме става държавата ни абсолютна незащитена мишена -най-вече на Русия.

    Прави впечатление т.н наши съюзници от Сащ, че не изпълняват поръчките си.Ковид-19 беше два месеца локдаун, а доставките на самолетите са забавени с 1 година, спрямо клаузите.
    От друга страна Лойд Остин поиска и най-сериозното ни отбранително оръжие.То има 300км оперативен обхват, а радара му зясича от 450км въздушни цели.За С-300 става въпрос.Пейтриът е с по-малък обхват от 150км. и то неясно кога и дали ще трябва да го плащаме.Най-вероятно ще се плати от България, но персоналът в страната не е обучен да работи с него.
    Т.е абсолютно България ще бъде без военен суверинитет.
    Наличието на чужди самолети може да стане причина за инциденти във въздуха..
    Потенциален риск за България да бъде въвлечена в активен военен конфликт, ако го пожелаят.Холандия отдавна не харесва България, а пък точно такива самолети ще патрулират тук.
    Най-добре е Португалски или Испански самолети да патрулират отколкото страни като Великобритания, Сащ, Холандия или Гърция

    Коментиран от #99

  • 99 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #98 от "Историк":

    първо леко уточнение- С300, нашето е от първо поколение, 75- 150км. Второ- не знам колко остана от него от непрестанните стрелби на Шабла. Може би за АЕЦа и за София малко. Не напразно американците ни натискат да ги думкаме по макети и балони, белким допрем до техните на практика със същия обхват. И съмнява ме да ни дадат, мо же и да платим, като самолетите, и накрая да кажат- Румъния ще ви пази. И тогава Посейдона денонощно трябва да бръмчи над нас, не че него прави и сега. При втори случай като с Москва няма да се учудя, ако падне на наша територия поради техническа грешка
  • 100 Историк

    3 1 Отговор
    Не знам ама над Русе бръмчат самолети от две три седмици с доста висока интензивност.
    Това си е въздушен мост някои се движат доста по-бързо от други.
    Направо хората си тренират и отработват сценарии над главите ни.

    Ще се чуе някой ден, както се казва
  • 101 Дика

    3 0 Отговор
    Нерде Кубрат и Тервел, нерде Радев и Кирчо...
  • 102 Минувач

    2 0 Отговор
    За това пък никаде няма да видите паметник на Тервел нито пък на Аспарух ....но на Рейгън /колкото и да се напъвате неможе да се сетите за нещо с което да е допринесъл в България!/ има още в началото а "Южния парк" в София ! Изобщо е силно съмнително че изобщо е чувал за България!
  • 103 Този ха.ха е неграмотен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    България е имала контакти и с Киевска Рус, големият мераклия за Преслав Светослав Киевски се намесва в Българската вътрешна политика с много лоши последствия за България, а на Московското княжество сме им дали Патриарх Григорий Цамблак, който ги е култивирал
  • 104 Зевзек

    0 0 Отговор
    Малееее, че Аз помня тези събития. Обаче не бяха точно така😚😀😀😀
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Вашингтон

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русия фалира":

    Ти си единствения здраво мислещ човек