Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2022 10:00 3 615 46

Швеция и Финландия влизат в НАТО. Какво ще направи Русия?

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • сигурност-
  • европа-
  • сащ-
  • отбрана

Алиансът се готви да приеме страни, които не се присъединиха дори в разгара на Студената война

Швеция и Финландия влизат в НАТО. Какво ще направи Русия?  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В четвъртък финландският президент Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин направиха съвместно изявление, в което призоваха за присъединяване към НАТО "без отлагане". Очаква се документите за присъединяване да бъдат подадени официално следващата седмица. Швеция се готви да последва примера на Хелзинки, като подаде молба за членство в НАТО следващата седмица. Външната министърка Ан Линде заяви, че Стокхолм ще отчете оценката на Финландия за присъединяването. Очаква се правителството на премиерката Магдалена Андершон да подаде молба още в понеделник. Според разпространен в петък доклад на шведското правителство,изготвен от министри от правителството и членове на различни парламентарно представени партии, страната би имала полза от членството в Алианса, пише БТА.

Какво ще направи Москва?

Още новини от Украйна

В продължение на години страхът да не провокират Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия, коментира в. “Гардиън” в редакционна статия. Мащабното нападение срещу Украйна, водено в момента, накара мнозина да смятат, че няма какво да губят, а руските провали в съседната страна показват, че тя може да не е толкова страшна, колкото се е смятало.

Финландия и Швеция са пресметнали, че Русия е прекалено въвлечена в конфликта с Украйна. Това им дава възможност да предприемат действия за присъединяване към Алианса, смята Андреа-Кендъл Тейлър, изследовател от Центъра за нова американска сигурност.

За разлика от реакцията на Москва в предишни случаи, когато съседна страна опита да се присъедини към НАТО, като Грузия през 2008 г., Москва вероятно ще прибегне към дезинформация, кибератаки и други провокации. Възможно е и Русия да заплаши да спре доставките си на газ за Хелзинки, но относително малка част от финландската енергийна кошница зависи от газа, което означава, че ефектът от подобно решение няма да бъде толкова тежък за Финландия.

Ако помни историята, Русия няма да се опита да започне нашествие във Финландия, съгласен е и консервативният британски в. "Телеграф", който напомня за големия брой жертви, дадени от СССР в Съветско-финландската война от 1939 година. Тази война е оформила финландската отбранителна доктрина и страната има дългогодишен опит с Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече заяви, че е прекалено рано да се каже какъв ще бъде отговорът на Руската федерация: “Всичко ще зависи от това в какво ще се изразява този процес на разширяване, доколко ще се придвижва военната инфраструктура, приближавайки се към нашите граници”.

Още в четвъртък Дмитрий Полянски, първи заместник на постоянния представител на Москва в ООН, предупреди, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и разполагането на подразделения на Алианса на тяхна територия може да направи тези страни потенциални военни цели за Русия, пише агенция “УНН”. Той направи това изявление в интервю за британското онлайн-издание UnHerd News. За Кремъл НАТО е враг, така че с включването си в пакта те се превръщат от неутрални страни в част от врага, подчерта дипломатът.

Дмитрий Медведев, руският експрезидент, който днес заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, отправи остри критики срещу вероятното разширяване на НАТО. "Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, обучават войските да използват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия", предупреди той в Телеграм. "Подобен конфликт винаги носи риска да прерасне в истинска ядрена война", добави Медведев.

Руското външно министерство от своя страна заяви, че Русия "ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, така и от друго естество, за да спре нарастващите заплахи за националната си сигурност". Руските дипломати обвиниха НАТО, че се опитва да създаде нов фланг, за да заплашва Русия и предупредиха Хелзинки, че трябва да има предвид "отговорността и последствията от подобно решение".

Какви точно ще са последствията?

Руският военен експерт Иван Коновалов, директор на Фонда за съдействие на технологиите на XXI век, присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО няма да промени особено баланса в региона. “Швеция винаги е била фактически страна от НАТО”, обясни той. От своя страна Хелзинки, дори в случай на присъединяване към Алианса, ще се постарае да избегне изостряне на отношенията с Москва. С тази цел те няма да позволят разполагане на инфраструктура на пакта на своя територия, смята той. “Защото те прекрасно знаят колко рисковано е това в отношенията с Русия”, подчертава военният експерт.

Програмният директор на клуб “Валдай” Иван Тимофеев от своя страна обаче смята, че присъединяването на двете страни към НАТО е еднозначно лоша новина за Русия. "Отношенията между Русия и НАТО имат конфронтационен характер, разширяването на Алианса е контрапродуктивно от гледна точка на безопасността на Русия", отбелязва той. "Непосредствената граница между Русия и НАТО ще се увеличи с над 1200 км. И става дума не за някакви незначителни страни, а за доста богати държави", чиито въоръжени сили, макар и не най-големите, със сигурност не ги правят зависими от други за сигурността си. Членството на скандинавските страни в НАТО вероятно ще доведе до увеличаване или поне преразпределяне на руския военен бюджет. “Всяка промяна в близост до държавните граници изисква съответни решения. Тези решения изискват съответни разходи”, подчерта той.

Още по-песимистична е оценката на Игор Истомин, доцент от катедрата за приложен анализ на международните проблеми в МГИМО. Присъединяването на двете скандинавски страни в НАТО създава по-неблагоприятна ситуация, отколкото в годините на Студената война, заяви той пред "Лента". По време на Студената война имаше група от страни, запазващи неутралитет между блоковете. "При все че материалните им възможности бяха несъпоставими с тези на конкуриращите се блокове, те изпълняваха полезни функции, като даваха възможност за предаване на някои чувствителни сигнали или организиране на контакти", подчерта той. Но с присъединяването си към НАТО Швеция и Финландия губят неутралитета си, с което списъкът от подобни страни намалява.
Не само това, но и страните, запазващи неутралитет, в момента на практика действат в руслото на западната политика, присъединявайки се към санкциите срещу Русия. Това премахва един от малкото предпазители пред конфронтацията, смята руският политолог.

Ще бъде ли приемането безпроблемно?

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за изясняване на позицията на Турция по отношение на желанието на Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО, съобщи в петък говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс. По-рано същия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е възможно Турция, която е член на НАТО, да подкрепи плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към пакта, като се има предвид, че скандинавските страни са "дом на много терористични организации".

До какво ще доведат тези преговори, предстои да видим.

В заключение...

Независимо от всичко, ясно е едно: решението на руския президент Владимир Путин за нахлуване в Украйна беше взето под влияние на заблуди, една от най-големите от които беше, че това ще отслаби НАТО. Вместо това Алиансът е по-единен от всякога и се готви да приеме страни, които не се присъединиха дори в разгара на Студената война, отбелязва в. “Уолстрийт джърнъл”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИмамОчи

    27 6 Отговор
    Не влизат, леко със засилката. Първо кюрдите на тигана на султана, после ще видим.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 WTF

    24 23 Отговор
    Нищо няма да направи. С икономика колкото на Испания и униезена в Украйна армия, на Путин му остава единствено ядрен шантаж. Жалка история.

    Коментиран от #30, #42

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грульо

    12 3 Отговор
    "Швеция и Финландия влизат в НАТО. Какво ще направи Русия?"

    Шведската и финландската Гунчева ще дадат координатите на путиновите високи точки. :D
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какво ли

    20 7 Отговор
    Нищо, свободни държави са и може да влизат в каквито искат съюзи. Русия може само да избере да има или няма търговия с тях.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последствие

    8 12 Отговор
    В леден скандинавски стил хората заявяват на чия страна са при голяма война..така е честно и за двете страни но кремълските велможи едвали знаят причините какви са за такива решения
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИНЖ

    11 12 Отговор
    На Путин да му обяснят българската поговорка, че "който копае гроб другиму, сам пада в него"!!!! Просто за пореден път ще я докаже..... ;-)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фалконети

    11 8 Отговор
    Да си опичат акъла западняците .
    На проведена анкета от западна агенция - " дали подкрепяте правителството за изпращана на войски в Украйна " - 76% от Индийците казват отговарят с ДА .
    Ха познайте на чия страна !
    Да не се получи челен сблъсък на нато с Русия ,Индия ,Китай,С Корея ....
    Че само военната структура на С Корея е 10 милиона човека , с ядрено оръжие и ракети ....

    Коментиран от #46

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПБФ

    7 1 Отговор
    Рибата още в морето, вие се чудите с какво вино ще я консумирате.
    Едната тсрана мисли да подаде молба за членство, другоита може би мисли същото.
    Пътят е дълъг.
    Това което ще направят повечето политици е да изчакат и да видят как ще се развие ситуацията.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аятолах Хомейни

    9 1 Отговор
    „Никога не сме виждали някоя страна от НАТО да е преживявала военно нападение атака, но самото НАТО се намеси в конфликтите в Югославия, Либия и други страни“
  • 22 Русия ли ?!

    6 3 Отговор
    Русия ще прави , каквото прави вятъра в тундрата!!!
  • 23 📌🇧🇬

    5 1 Отговор
    Александър Медински в сподели мнението си за решението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.
    "С тревога наблюдавам влизането на Швеция и Финландия в НАТО. Разбира се, това не може да има моментни последици. Нещо повече, това не е стъпка на страх от Русия, а резултат от нейното подценяване. Оттеглянето на войските (напълно оправдано) от Киев, преливането на мълниеносна война в дългогодишна война, всичко това убеди НАТО, Швеция и Финландия, че Русия е хартиен тигър.
    Следователно разширяването на НАТО директно под границите с Русия от тяхна гледна точка е добра идея, според техния план то ще остане безнаказано. Те искат да принудят Москва да разпръсне сили, да се изтощи и да загуби. След това променете режима в Русия.
    Но не всичко е толкова розово за нашите западни партньори. За тях всичко се решава в момента в Украйна, за Русия също. От моя гледна точка резултатът от СВО ще определи отговора на Русия на разширяването на НАТО. Във всеки случай няма да бъде светкавично бързо. Ще отнеме години, за да се формира реакция. Но изхождайки от това, че Алиансът представлява екзистенциална заплаха за Руската федерация, то вероятността от нов конфликт в Балтика в бъдеще нараства многократно. Напълно възможно е Финландия и Швеция отново да гарантират неутралния си статут, но вече под заплаха от военно-техническо въздействие.
    Гарантирано е, че може да се каже само едно — резултатът от кампанията в Украйна ще определи целия световен ред в нов глобален ред.
  • 24 Ewiak Ryszard

    2 3 Отговор
    Най-добре е да има неутралност, пълна неутралност. Защо? В Книгата на пророк Даниил четем: "И северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27) ще се върне в своята земя с голямо богатство 1945 и ще насочи сърцето си срещу светия договор враждебност към християните. И ще действа висока активност на международната сцена и ще се върне в своята земя 1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си. В определеното време ще се върне Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също отслабване на САЩ и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия. И ще влезе на юг поради етнически конфликт (Матей 24:7), но няма да бъде както първия път 2008 - Грузия, или като втори път Украйна." (11:28,29) Следващият път ще бъде американската намеса и глобална ядрена война. (Даниил 11:30) В книгата Откровение четем: "И излезе втори, огненочервен кон, и на яздещия на него беше позволено да отнеме мира от земята, така че хората да се избиват помежду си; и му бе даден мощен меч." (6:4) Какво означава този "меч с голяма мощ"? Исус обяснява: "Неща страшни φοβητρα както τε и και извънредни (свързани с необичайни явления) σημεια от απ небето ουρανου мощни μεγαλα ще има εσται." (Лука 21:11) Някои древни ръкописи съдържат думите "и студове" (днес я наричаме "ядрена зима") και χειμων
  • 25 📌🇧🇬

    6 7 Отговор
    Войната в Украйна се явява много повече в смисъл че там ще се реши Русия да победи (не е ясно какво точно е победа за Русия) или да се разпадне в следващите 10/20 години.
    Засега Русия губи на всички фронтове, военни, геополитически и стратегически и икономически.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Швеция и Финландия влизат в НАТО.

    4 1 Отговор
    Швеция и Финландия влизат в НАТО. Какво ще направи Русия?

    ЩЕ ДУХА ТАРАТОРА! ЩЕ ПОСТАВИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ И НЯМА ДА ЗНАЕ, КАКВО СЕ КРИЕ В БАЛТИКА! СЛЕД ТАРАТОРА ЩЕ ХАПНЕ БОМБАР И ЩЕ Ѝ СЕ УСЛАДИ!
  • 30 Да бе

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "WTF":

    Превантивен ядрен удар срещу столиците на кандидатите за членство!

    Коментиран от #32

  • 31 Това което Русия

    5 2 Отговор
    ще направи е следното:
    Ще изчака 10-15 години и след това ще поздрави министър-председателя на Швеция Абдула Юсеф с възстановяването на неутралитета на страната.
    И ще изкаже съжаление, че с течение на времето финландците от чуждоземен произход не харесват алкохола така както финландците от финландски произход и оборотът на баровете в Санкт Петербург е намалял.
  • 32 WTF

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Да бе":

    Влез в реалността. Много анимационни сериалчета гледаш.
  • 33 Мдаааа

    6 3 Отговор
    Щели да влизат в НАТО, ама друг път... сега Турция не дава!!!
  • 34 БЕЗ ЗЛОБНОТО ДЖУДЖЕ

    7 3 Отговор
    НАТО БЕШЕ ЗАПОЧНАЛО ДА СЕ РАЗПАДА, А ОРЪЖИЯТА МУ ДА ПРЕСТАРЯВАТ. СЕГА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА, ВОЕННИТЕ БЮДЖЕТИ НА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ НАТО ЩЕ ХВРЪКНАТ ДО НЕБЕСАТА И ПРОПАСТТА МЕЖДУ ПРОСТАШКИТЕ АЛКАШКИ ОРЪЖИЯ И ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ НА НАТО ЩЕ СТАНЕ НЕПРЕОДОЛИМА! ПРОСТО РАШИЯ ЩЕ БЪДЕ НОВАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ, АКО НЕ И НЕЩО ПО ОГРАНИЧЕНО ОТ НЕЯ!
  • 35 Тапата

    8 8 Отговор
    Русия е една нещастна страна. Имат пълен ресурс да се развият като нормална, демократична и просперираща дуржава, но имперския нагон и военната й комплексарщина я дърпат назад.
  • 36 Радон Керанов

    3 6 Отговор
    Русия е по-слаба икономически и военно от Запада и няма друг избор! Слабият е обречен да търпи! Няма и надежда да стане по- силна!

    Коментиран от #40, #43

  • 37 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Считам че статията е просто грешка и написаното в нея е просто за чесане на езика,защото Ердоган сложи точка по въпроса Двете държави няма да бъдат приети ,поне засега.Ако сте обърнали внимание Ердоган отказа посещението на най-високи представители на двете държави с намерението да го убедят да се съгласи ,но той ги отряза с думите че е безмислено да идват защото той няма да си промени позицията!?

    Коментиран от #39

  • 38 96 89

    0 3 Отговор
    Работата е много проста една ракета кинжал...
  • 39 А може

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "не може да бъде":

    По скоро Турция да бъде изгонена от Алианса, отколкото да не бъдат приети Швеция и Финландия. И без това са огъ.зници на Рашистан.

    Коментиран от #44

  • 40 Име

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Радон Керанов":

    Една трета от природните богатства са в Русия Не ползват всичко тяхна си работа .. Няма друга държава с толкова много богатства ..Географията е наука с факти...
  • 41 Читател

    0 3 Отговор
    Какво ще направи Русия? По точно кремълската шайка? Ще се обърнат към патриарх Кирил. Ще се молят. Той е техен човек от КГБ.
  • 42 ZZZ-VVV

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "WTF":

    Засега успешно чисти осрайна и още по-успешно тика европа към пълен фалит, докато руската икономика в най-лошия случай запазва нивата си от преди операцията. Рублата, здраво подкрепена от евро-зелките стриктно изпълняващи условията на Путин, се запази на нивата от последните две години. Ако това, засега, е нищо, трябва спешно да отидеш на магнитно-ядрен резонанс за установяване на мозъчни дефекти!
  • 43 SSSR

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Радон Керанов":

    Пакта на Русия включва (явните поддръжници, неявните се сещай ако можеш) Китай, Индия, Иран, Бразилия и Аржентина. Тези взети заедно са икономически и военно по-мощни от САЩ и европа взети заедно. Прав си - слабите ще мълчат и ще изпълняват като добри, дресирани пуделчета.
  • 44 1един

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "А може":

    Мхмм, най-голямата НАТО армия в европа ще бъде изгонена за сметка на лилипутите скандинавци.САЩ (които отдавна искат да се махат от нато) и Турция съставляват 90% от нещото наречено НАТО. Като се махнат и ще останат 4 френски и 2 холандски самолета шофирани от джендъри с неизвестен пол да бранят геройски европата. Хахахахахаха...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Фалконети":

    Ватнешко утепано...Само САЩ им стига на тези смешници ,други въобще не са им нужни :D