Last news in Fakti

20 Май, 2022 10:00 2 227 13

В Германия канцлерът Шолц е засенчен от своите министри природозащитници

  • германия-
  • коалиция-
  • олаф шолц-
  • ангела меркел

Липсата на харизма беше в негова вреда още преди да стане канцлер и днес бившият кмет на Хамбург плаща скъпо за своето протакане в действията спрямо Москва

В Германия канцлерът Шолц е засенчен от своите министри природозащитници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителствен глава, засенчен от своите министри – ето какво премеждие преживява Олаф Шолц, германският канцлер. Както се смята, гласът му в украинската криза остава нечут, а той самият далеч не е тъй популярен като природозащитниците от екипа му.

Докато се срива рейтингът на приемника на Ангела Меркел, тези на Роберт Хабек - вицеканцлер и министър на икономиката, и на шефката на дипломацията Аналена Бербок неспирно се покачват, нареждайки двамата природозащитници сред най-популярните фигури.

Съответно Шолц трябва на всяка цена да си възвърне надмощието, започвайки с очакваната си реч за Европа в четвъртък пред Бундестага, и да сдържи растящото влияние на „Зелените“.

Изборите в Северен Рейн-Вестфалия, най-населения район на страната, илюстрираха миналата неделя това ново разположение на силите.

„Лично поражение“

Вотът, спечелен от консервативния Християндемократически съюз (ХДС), донесе на социалдемократите (ГСДП) историческо поражение, докато броят гласове за „Зелените“, останали на трета позиция, скочи тройно спрямо този отпреди пет години.

Олаф Шолц впрочем не бе пожалил усилия в тази бивша крепост на левоцентристите – гледаше хората от предизборните афиши, говореше и по митинги.

Затова резултатът изглежда като „лично поражение“ за канцлера, отбелязва седмичникът „Шпигел“.

Както личи, само един от трима избиратели (35 на сто) в големия западен регион е преценил, че участието на Шолц е „голяма подкрепа“ за ГСДП. А включването в кампанията на Роберт Хабек е било възприето като коз от 57 процента анкетирани според цитираното проучване на центъра „Димап“.

Липсата на харизма бе в негова вреда още преди да стане канцлер и днес бившият кмет на Хамбург плаща скъпо за своето протакане в действията спрямо Москва и за резервите си относно доставките на тежки оръжия за Киев от страх да не въвлече страната си във въоръжен конфликт.

Повече от пет месеца след като пое длъжността, „езикът му е беден, израженията на лицето – еднообразни, езикът на тялото – ограничен“, напада го седмичникът „Фокус“.

„Ако се опита някой да направи от канцлера един Барак Обама в сферата на общуването, със сигурност ще му навреди“, защитава го говорителят на правителството Щефен Хебещрайт.

Но в сравнение с двамата природозащитници в кабинета Шолц „не изглежда уравновесен и спокоен, а по-скоро неконкретен“, обяснява за АФП политоложката Урсула Мюнх.

Не му помагат и неговите министри социалдемократи, по-специално министърът на отбраната Кристине Ламбрехт – с разклатена позиция след частно пътуване със сина ѝ на борда на армейски хеликоптер.

Очаквани „напрежения“

Колкото до Бербок, макар обсипана с нападки от печата през 2021 г. по време на кампанията за бившия пост на Меркел, и Хабек – те са облагодетелствани от своя смятан за по-ясен и проникновен дискурс във връзка с новото геополитическо разположение на силите.

Критикуващи с охота водената от консерваторите и социалдемократите политика на приспособяване към Русия, управлявана от Владимир Путин, двамата природозащитници без колебание скъсаха с господстващото пацифистко мнение в партията си в полза на оръжейните доставки.

Юристка по образование, 41-годишната Бербок стана лицето на Германия по международни срещи на върха, на Г-7 – в НАТО, а в началото на май бе първият германски дипломат на посещение в Киев, докато Шолц отказва визита там.

А Роберт Хабек, писател и доктор по философия на 52 години, получава похвали дори от опозицията за ясния начин да се изразява и решимостта да намери нови източници на снабдяване с енергия – от Катар до американския шистов газ.

В 42-годишната история на „Зелените“ в Германия е имало и бляскави моменти, белязани с локални победи. За пръв път обаче, посочва „Шпигел“, те вече не се базират на „обещания“, а на „работата им в правителството“.

„Моралната политика на „Зелените“ - безкомпромисна спрямо авторитарните режими, „очевидният им конфликт с техните собствени принципи“ като пацифизма „ги приближават до хората, съответно им носят доверие“, разсъждава Урсула Мюнх.

„Това естествено увеличава способността им да се наложат пред канцлера“, продължава тя, като предсказва „нарастване на напреженията“ в правителството между „Зелените“, ГСДП и либералите от Свободната демократическа партия, останали твърде назад в последните регионални избори. (БТА)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    19 0 Отговор
    Заради високия рейтинг ли освиркват наред Бербок и Хадек където и да се появят?!
    Бяха на предизборна обиколка и във всеки град се срещаха с избрана от тях публика зад метални ограждения.....инакомислещи не се допускаха зад огражденията , но ги освиркаха и зад тях....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 прозрачни сте

    9 0 Отговор
    Не ви хасеса Шолц заради 1-2 изречения и пуснахте пропагандата срщеу него.
  • 9 ежко

    6 0 Отговор
    Ако не пее в общият хор и не играе по ничия гайда, не посещава Киев и т.н.плюенето почва:)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 горски

    4 0 Отговор
    Имам екологичнио образование и твърдя от тази си позиция,че разни там зелени и новоизлюпени еКо, са по скоро кафяви.Екологията е всеобхватна наука.Ако се използва сегментирано,нанася изключителни вреди на икономика и общество.
    Агресивното поведение на зелените е съпоставими с това на анархистите.
  • 12 Сандо

    4 0 Отговор
    Виж ти,изтрили ми предложението,немските природозащитници,след като се справят с цветето Германия,да унищожат и англосаксонския плевел.
  • 13 Като дойде студа ще видим

    1 0 Отговор
    тогава зелените,да не посинеят през зимата?