5 Юни, 2013 08:02 10 082 3

Мръсната война в Сирия

  • сирия-
  • химическо оръжие-
  • башар асад

Използване на химическо оръжие, обсади, зверства, престъпление срещу човечеството са отбелязани в доклад на ООН

Мръсната война в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След две години на неспирни сражения между правителствените и опозиционните сили гражданската война в Сирия навлезе в мръсната си фаза – използване на химическо оръжие, отбелязват световните медии.

Доклад на ООН посочва, че

опасните химикали се използват от двете страни в конфликта, а жертвата е гражданското население.

В специално изработен доклад се посочва, че има сигурни данни, че химически оръжия са били използвани поне четири пъти между март и април тази година.

В момента ООН не може да посочи точно вида на използваните вещества. От световната организация настояват режимът в Дамаск да позволи на международен екип от специалисти да посети страната за събиране на нови проби.

Докладът отбелязва, че сирийският конфликт „е достигнал нови нива на насилие“, с ескалацията на военните престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени и от двете страни.

Франция има неопровержими доказателства за използване на нервнопаралитичен боен газ в Сирия. Това заяви външният министър Лоран Фабиюс, без обаче да уточнява къде и кой е използвал смъртоносния зарин.

Френски лаборатории са извършили анализи, които недвусмислено дават доказателства за използването на забраненото от ООН оръжие за масово поразяване.

Според Париж няма съмнения, че режимът в Дамаск е използвал зарин.  

Тревожната констатация идва в момент, когато международните сили се опитват да насрочат датата за за мирна конференция за Сирия. На форума се възлагат надежди да се постави началото на края на продължаващата над 2 години гражданска война, която е отнела най-малко 80 000 живота, а други 1 млн. души са бежанци.

Авторите на доклада посочват, че между 15 януари и 15 май 2013 г. са документирани 17 възможни кланета. През този период са регистрирани систематични случаи на налагане на обсади, използване на химическо оръжие и насилствено разселване.

Един режим избива част от своя народ. Същевременно опозиционни групировки избиват действителни или мними привърженици на същия този режим. Не стига това, но и Ал Кайда вилнее между Алепо и Ас Суейда – с брутална сила, която се мери едва ли не само с тази на терористите от Хизбула, коментира „Дойче веле“.

Поне две са силите, които имат явен интерес сирийският президент Башар Асад да остане на власт. Иран например е готов да направи всичко, за да превърне с помощта на палачите и тайните си служби евентуалната американска военна намеса в истински ад, при който самоубийствените атентати ще са още по-чести и от пясъчните бури в сирийската пустиня. Свръхсилата Русия на свой ред отсега усърдно снабдява сирийския режим с най-модерни отбранителни ракетни системи, за да подсигури възможно най-тежки поражения върху бойните самолети и кораби на НАТО.

Москва дори вече изпрати свои военни кораби в Средиземно море, припомня „Дойче веле“. Те трябва да демонстрират пред света колко важен за нея е Дамаск и как не желае да загуби последния си съюзник в региона.

Междувременно стана известно, че Пентагонът ще разположи една зенитна батарея

Пейтриът” и изтребители Ф-16 на територията на Йордания.

Това се прави заради ескалиращото напрежение в Сирия. Няколко батареи „Пейтриът” вече са разположени на турско-сирийската граница. ПВО системата е създадена да прехваща ракети „Скъд”, но могат и да се използват за контролиране на зона свободна от полети.

Преди дни британското издание „Дейли стар“ излезе с материал, в който цитираше британски правителствен източник, според когото на 10 март Лондон е изпратил тайно пратка с оръжия на чуждестранни бойци, включително автомати, леки картечници, гранати, противотанкови ракети, ракети задвижвано гранатомети и боеприпаси.

Според статията оръжията са били достатъчно, за да въоръжат около 1000 бунтовници и са скрити в съседните на Сирия страни, готови да бъдат доставени "на час", ако ЕС вдигне оръжейно ембарго. В статията се съобщава още, че Великобритания вече е изпратила значителни количества оръжия на сирийските бунтовници през Саудитска Арабия и Катар.

Сирия е получила първия кораб с доставката на водещата руска ПВО система.

За това се похвали преди дни пред ливанската телевизия „Ал Манар“ сирийският президент Башар Асад.

Кремъл вече ясно заяви, че ще въоръжава съюзника си в Дамаск веднага след решението на външните министри на ЕС да вдигнат оръжейното ембарго за опозицията в Сирия, но да го запазят за режима.

Доставките на руския оръжеен комплекс идват на фона на новината, че близо 7000 бойци от радикалното шиитско движение „Хизбула“ са влезли от Ливан в Сирия, за да се бият на страната на проправителствените сили за стратегическия град Кусеир.

Самият Башар Асад не пропусна да се похвали пред „Ал Манар“, че силите му вземат превес над тези на опозицията.

Сирийският президент посочи, че останалата част от доставката ще пристигне в най-скоро време.

Президентът Владимир Путин обаче заяви  във вторник след срещата Русия-ЕС, че ПВО комплексът С-300 не е доставян на Сирия. Причината е, че Кремъл не иска да нарушава стратегическия баланс на силите в региона на Близкия изток. Путин призна, че договорът е бил подписан преди години, но все още не е изпълнен.

ПВО комплексът S-300 e проектиран да осигурява защитата на въздушното пространство. Анализатори се опасяват, че той може да се използва срещи Израел, чиято авиация през последните дни извърши набези в Сирия. Освен това комплексът може да обезсмисли опитите на Запада да наложи зони, забранени за полети над Сирия. Освен това комплексът успешно се използва и за сваляне на балистичните ракети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    това превод от DW ли е? боже, как им промиват мозъците на горките германци.....

    Коментиран от #2

  • 2 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Руснака Руския":

    Москва наистина изпрати кораби в Средиземно море.... След като няма коментар от Кремъл за тяхната цел всяка медия е свободна да прави коментар....
  • 3 беге

    0 0 Отговор
    искам да знам защо след като исляма е толкова свещена религия мюсюлмани избиват мюсюлмани - не че ми пука. защо ние трябва да помагаме на друговерците?мислите ли че те биха ни помогнали ако бягахме от война в европа???разбира се че биха ...за да отидем по-бързо 2 метра под земята. българи помнете историята и не забравяйте под чие робство сме били!!!!!