15 Май, 2013 20:17 2 927 2

Тайните гангстери на Асад

  • башар асад-
  • асад

Михрач Урал е шеф на милиция, вярна на режима на Асад. В родината си Турция той е издирван като терорист. Неговата история разкрива истината за сенчестия свят на сирийските милиции, коментира „Дойче веле“

 

В Турция Михрач Урал е издирван от близо 30 години. В миналото той е бил лидер на военизираната лявоекстремистка групировка "Аджил джилер", която отдавна е изчезнала от публичното пространство. Доскоро всъщност беше изчезнал и самият Урал.

Името му обаче отскоро отново се появи в публичното пространство. А той самият най-вероятно се намира не в Турция, а в Сирия, където е шеф на милиция, вярна на диктатора Асад. Урал е упрекван, че е участвал в масовото убийство в северозападния сирийски град Баняс в началото на май т.г.. Малко преди кървавата сеч Урал държи реч, поместена в Ютюб, в която се казва следното: "Рано или късно трябва да прочистим Баняс." "Прочистването" не закъснява - десетки цивилни граждани, между които много жени и деца, са жестоко избити.

Подмолният свят на сирийския режим

"Отговорността за кървавата сеч над невинни хора носят сирийските милиции", заяви тогава върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Комисията на ООН по правата на човека също обвинява верните на Асад милиции, а не сирийската армия.

Милициите са част от подмолния свят на сирийския режим. Имената на шефовете им не са известни извън страната. Михрач Урал е сред броящите се на пръсти изключения. Той създава милицията "Сирийска съпротива" през 2012 година, която контролира северните части на провинция Латакия. Неговите хора са новите пазители на границата, след като много войници и офицери от редовната армия избягват или преминават на страната на бунтовниците.

Урал е повече от подходящ за подобна задача: той е професионален паравоенен, обучен в сирийските тренировъчни лагери. През 1981 година с бягството си в Сирия той се спасява от преследването на турските сили за сигурност. Левият екстремист Михрач Урал се превръща във верен съюзник на Асад. Жени се за сирийка и променя името си, в Сирия е известен като Али Каяли. Числи се към етно-религиозната група на алауитите, също както и Башар Асад.

Новите дребни владетели

Урал става част от сенчестия апарат на сирийския режим. Професия няма, парите си печели - подобно на други съмнителни въоръжени поддръжници на режима - от специални "подаръци". За да остане верен, му се позволява да върти контрабандни сделки. Михрач Урал е продукт на сирийската мафиотска система. От десетилетия кланът на Асад го протежира, за което той се реваншира - в Сирия хората като него са наричани "шабиха", т.е. гангстер на Асад.

След избухването на гражданската война подмолният гангстерски свят е един вид "легализиран" - гангстерите на Асад стават шефове на милиции и местни дребни владетели. Всеки, който по някакъв начин застрашава властта им, бива "прочистен".

Михрач Урал заявява, че не е участвал в масовото избиване на хора в Баняс. Неговата задача се състояла само в това да попречи на Турция да вкарва нелегално в Сирия чужди радикални ислямисти. Той не отрича, че е говорил за "прочистване" - имал предвид обаче "прочистване" от "терористи".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остап Бендер

    0 0 Отговор
    какви са тези простотии? някоя по-тъпа пропаганда няма ли да публикувате?
  • 2 маляка

    0 0 Отговор
    Башар Асад
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания