Last news in Fakti

4 Юни, 2022 16:00 7 210 26

Посещението на Лавров в Сърбия: приятелска среща с Вучич или провокация към Запада

  • сърбия-
  • русия-
  • александър вучич-
  • владимир путин-
  • сергей лавров

Първият дипломат на Москва почти никъде не е пътувал, освен из арабския свят, особено не из Европа, нито е посещавал страна кандидат за членство в ЕС

Посещението на Лавров в Сърбия: приятелска среща с Вучич или провокация към Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският външен министър Сергей Лавров се очаква да пристигне в Белград на 7 юни, което би било четвъртото му пътуване от началото на войната в Украйна. По-рано той посети Китай /в началото на март/, Индия /в началото на април/ и Близкия изток /визитата започна на 30 май/, пише в коментар белградският вестник "Данас".

Президентът на Сърбия Александър Вучич също потвърди, че с оглед на сегашните обстоятелства посещението на Лавров значително се различава от предишните му визити.

Вучич каза вчера в Братислава, че ситуацията около посещението на Лавров "се усложнява значително".

"Усложнява се, разбира се, че се усложнява, още не съм готов да говоря за това, но да - усложнява се, въпросът е как ще дойде … ще видим", каза Вучич.

Запитан "ще бъде ли лоша новина" ако германският канцлер Олаф Шолц не дойде в Белград, което медиите обявиха, че ще стане на 10 юни, Вучич също отговори утвърдително.

Директорът на Центъра за регионални въпроси Александър Попов каза за "Блиц", че посещението на Лавров на практика е "пръст в окото на Запада".

"Лавров почти никъде не е пътувал, освен из арабския свят, особено не из Европа, нито е посещавал страна кандидатка за членство в ЕС. В сегашната ситуация това негово посещение е повече от полза за Русия, отколкото за Сърбия. Подложени сме на силен натиск от Запада да се присъединим към санкциите и посещението на руския външен министър е лошо послание", каза Попов.

Въпросът е и как това посещение ще бъде изтълкувано в Европа. Попов изтъкна, че то със сигурност не идва съвсем случайно във време, когато руски официални представители са персона нон грата по света.

"Това е като някакъв инат, и без това имаме проблеми с ЕС, а това е допълнителната капка, която може да влоши всичко. С това посещение руснаците искат да кажат - това е район от наш интерес" и по този начин да се опитат да маркират територията. Смятам, че върху Сърбия се оказва натиск зад кулисите и това допълнително ще го засили", подчерта Попов.

Освен чрез посещението на Лавров Русия се стреми и по много други начини да изтъкне добрите си отношения със Сърбия, както и увереността си в отношението на официален Белград към войната в Украйна. Това се потвърждава и от изявлението на руския посланик Александър Боцан-Харченко, че становището на Сърбия да не се присъединява към санкциите срещу Русия е "твърда и непоколебима позиция".

"Както е известно, Сърбия принципно не се присъединява към западните санкции срещу Русия. Тази позиция е твърда, непоколебима и днес няма никакви основания да се смята, че ръководството на Сърбия ще я коригира", каза Боцан-Харченко за ТВ Русия-24, предаде агенция ТАСС.

Програмният мениджър на Центъра за европейска политика Страхиня Суботич прави оценката, че посещението на Сергей Лавров в Белград в този момент е истинско предизвикателство.

"Това е начин Русия да покаже външна легитимност и че не цяла Европа ѝ е обърнала гръб. На нас това посещение ни прави допълнителни проблеми и показва, че няма безплатен обяд. Вярвам, че Сърбия не е въодушевена, защото на посещение ѝ идва персона нон грата, а е важно да припомним, че преди това се състоя разговор с Путин за цената на газа", каза Суботич за "Блиц".

Той посочи, че тълкуванията в ЕС ще зависят от това как ще бъде организирано посещението.

"Ако в Брюксел някога са се съмнявали, че сме руски играч, това посещение може да допринесе само за утвърждаването на това мнение. Не казвам, че сме, а само говоря за възможните последици. Важно е да кажем, че всеки жест и изявление на нашите официални представители ще бъдат внимателно следени. Австрийският канцлер разговаря с Путин и никой не направи проблем, защото се знаеше, че целта е да бъде спряна войната. Ако и ние покажем, че имаме същата цел, тогава посещението може да бъде приемливо", изтъкна Суботич.

Сърбия досега е определила отношението си към войната в Украйна в документ от 15 точки, в който обяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въвежда санкции срещу Русия.

Тя осъди руската агресия, гласувайки за резолюциите на ООН, и в Общото събрание на ООН гласува за резолюцията, с която от Русия се иска незабавно да прекрати войната в Украйна.

Освен това в Общото събрание на ООН Сърбия подкрепи решението Русия да бъде изключена от Съвета на ООН за правата на човека заради инвазията ѝ в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    24 7 Отговор
    приятелство ? Само интереси !
  • 2 Провокация със сигурност,

    25 24 Отговор
    Покрай нея и да ги овъртолят сърбите, те тва заслужават, хитреци на дребно, коминтерновци
  • 3 КОНТРАТА

    43 14 Отговор
    1во руските дипломати не са желани само в соросоидния свят, но и руските дипломати не горят от желание да ходят в соросоидния свят.
    2ро Сърбия никога няма да влезе в НАТО и ЕС
  • 4 Само питам

    47 17 Отговор
    Кой го насажда това понятие за,, СВЕТА " като Запада и колониите от централна и източната Европа? Много сте ограничени ако си мислят соросите, че са света!
  • 5 Мим

    29 5 Отговор
    Сърбите са шовенисти и според тоягата играят ,както мечката.За пред руснаците са с Русия,за пред западняцие са с Европа и за америте.Това е както им отърва и имат изгода..
  • 6 чико

    39 9 Отговор
    Запада все повече става ТОТАЛИТАРЕН със своите забрани и разпореждане кой какво да прави , кого да приема , какви новини да се слушат , какви телевизии да се гледат и т. н.. Ми ТОВА си ГО имахме вече преди 89 г . когато не можеше да посрещнеш някой от запада , не може да слушаш свободна европа и други чужди станции . Е, тогава за какво ги РУЧАХМЕ ние ЖАБЕТАТА .

    Коментиран от #7

  • 7 Капитализъм

    24 8 Отговор

    До коментар #6 от "чико":

    ... в действие!!! Добро утро!!!
  • 8 Този

    12 15 Отговор
    От къде ще мине,за да се добере до Сърбия?

    Коментиран от #11

  • 9 Д Петров

    17 31 Отговор
    Тоя, от най-добрият дипломат, се обърна на дърт, алкохолизиран чукча!
  • 10 Този път

    16 28 Отговор
    Може пак да му дадеме коридор и една ракетка за изпът.
  • 11 Ха ха ха

    29 9 Отговор

    До коментар #8 от "Този":

    Не го мисли! Има начин! Още един политик, който мисли за държавата си!
  • 12 Йоан Василиевич /Грозни/

    21 7 Отговор
    Когда БОГ с тобой,какая разница кто и сколько против тебя?

    Коментиран от #24

  • 13 Просто

    20 27 Отговор
    Отчаян ход ! Виждат, че дори най-големите им поддръжници на Балканите започнаха да се отдръпват от тях, изумени и шокирани от бруталната им агресия, и се протягат да ги хванат като удавник сламка !

    Коментиран от #19

  • 14 Реалист

    20 12 Отговор
    Днес Западът разглежда всеки контакт на някого с Русия като провокация и руски задкулисен натиск. Това е резултатът от непрекъснатата западна демонизация на Русия и политическа демагогия.Трябва обаче да се подчертае, че Светът днес уверено крачи към многополюсност и Западът е само малка част от него. Горият Западът, все още му се иска да е световеен жандарм и продължава смешно да се вживява на такъв. Но реалността е друга.
  • 15 От Вардара па до Триглава

    17 10 Отговор
    Сърбите са решително зад гърба на русите и знаят ,че без Русия е невъзможно оцеляването на славянския свят !

    Коментиран от #26

  • 16 Българин

    13 14 Отговор
    Спиране на кранчето с газ за Сърбите и пълна изолация като Беларус .
  • 17 ШОПА

    10 1 Отговор
    Секи си играе играта.
    Ние с нафта 3.30лв. Бензин 3.25лв.
    Парно с 40% нагоре
    Инфлация ♤♡◇♧ 4белот
    Екстра сме.
  • 18 Анонимен

    6 3 Отговор
    Не й трябва на Сърбия да влиза в ЕС. Това е токсичен съюз, който скоро ще се разпадне.
    Там тя ще бъде колониална държава, каквато е България.
    И какво й пука какво щели да кажат западните дегенерати.
    По скоро този фашист Шолц не трябва да се допуска до Сърбия.
    Така че, Сърбия , в правилната посока си, продължавай. Да не станеш като нас фашистка държава, където никой няма свобода. Скоро и по улиците ще ни убиват.
  • 19 Анонимен

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Просто":

    Брутална е агресията на САЩ и Западна Европа.
    Те са абсолютни дегенерати. Изпаднали в агония, за да не изгубят върховното си господство, са готови на всичко.
    Те са една отровна змия, която рано или късно, но този път окончателно ще бъде смачкана.
    Бог да закриля Русия в освободителното й дело !!!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    Ккаво чудно има ,военна обстановка е,посещава съюзник,за да координира взаимодействие в случай на необходимост.Ако нато нападне от Румъния,тогава сърбите може да ги ударят в гръб,могат да неутрализират американската база в Косово,може и нас да нападнат.Такива неща може да се очакват вече,бъркотията е пълна,американците стартираха водовъртежа.Американските дипломати като правят постоянни совалки,какво да кажем,те могат ,а руския външен министър не може ли?
  • 22 нено

    6 1 Отговор
    Да, Сърбия си знае интересите . На границата с.Стрезимировци в Сърбия излизат само българи да пазаруват, обратно никой не влиза! Хвърчат цистерни с Пловдивски номера в Сърбия или Косово за гориво, обратното не се случва! И ние чакаме ли чакаме хамериканското гориво-позорници!
  • 23 Хахаха

    3 3 Отговор
    че то си е ясно , какво ще прави Лавров в Сърбия. Ще ги въоръжава със съветско - руско оръжие, ще ги кара да отворят втори фронт към НАТО (разбирай България ,Северна македония и Румъния) или ще ги навива да запалят нова Балканска война. Колко им е акъла. Не мисля че ще пият водка и ще се прегръщат и целуват
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Триморецо, не те ли е срам. Братята ни презират. няма случай в който да не сме ги предали. Наричат ни страхливци. А иначе пуснаха нашия самолет да прибере моряците. Я кажи ,какво заслужава България. презрение триморецо,презрение ,срам и резил. И ще дойде ден, когато такива като тебе и тези кретени,ще трябва да платите сметката. България заслужава русия да и наложи такива санкции,че след един месец на колене ще лазите да се молите за милост. гадостите русия няма да забрави. А срамът триморецо е на твоята глава и на главата на кретените слуги на малоумния Байдън.
  • 26 нато на майдана и по света

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "От Вардара па до Триглава":

    а българите, както винаги са предатели. но не всички все пак.