17 Юли, 2022 10:00 3 265 19

"До три месеца трябва да се оженя. Моля, помогнете ми!"

  • индия-
  • сватба-
  • невеста-
  • гражданство

На индийските мигранти им е трудно да си намерят невести в Стокхолм или Лондон, защото просто не знаят как - нравите са твърде различни от тези в родината им

"До три месеца трябва да се оженя. Моля, помогнете ми!" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На индийските мигранти им е трудно да си намерят невести в Стокхолм или Лондон, защото просто не знаят как - нравите са твърде различни от тези в родината им. Затова прибягват до услугите на брачни посредници.

"До три месеца трябва да се оженя. Моля, помогнете ми! Трябва да си намеря жена!"

Това е само едно от многобройните запитвания, получени от Малайка Нери, професионална брачна посредничка, която работи в Европа. Към нея се обръщат висококвалифицирани мигранти от Индия, които работят като инженери, IT-специалисти, във финансовата сфера или в мениджмънта на международни проекти - всички те търсят подходяща брачна партньорка.

Кому са нужни уредените бракове?

В Индия и в цяла Югоизточна Азия "сватосването" е съвсем обичайно нещо. Т.е. бракът се сглобява от семейството, от приятели или роднини, а не от самите бъдещи младоженци. Но тези уредени бракове постепенно губят популярност, думата на родителите тежи все по-малко, а браковете извън собствената националност или етническа група вече не са табу. И брачните посредници се нагаждат към новите тенденции, които позволяват на младите вече относително по-свободно да избират брачния си партньор.

Много от индийските клиентина Малайка Нери произхождат от малки населени места. "Те са от средната класа и често са първите висшисти в семейството. В техните семейства нагласените бракове са традиция от векове", казва тя пред ДВ. "Тъй като в Индия предварителните срещи между младите са изключени, кандидатите за брак често нямат никаква представа какви са нравите в Европа, как младите се срещат и излизат заедно. Ето защо за тях търсенето на брачен партньор в градове като Стокхолм или Лондон е непосилно", обяснява посредничката. Младите индийци в Европа не знаят как да се запознаят с евентуален брачен партньор, защото в родната им страна това е било грижа на други.

Как функционира сватосването - реално и онлайн

Германия е сред европейските държави с най-голяма индийска диаспора. Рашми (името е променено), която наскоро е пристигнала във Федералната република именно благодарение на брачно посредничество, разказва пред ДВ как функционира то. Нейните свекър и свекърва живеят в Германия вече 60 години. Когато дошло време да намерят подходяща невеста за сина си, те пуснали обява в "Анандабазар Патрика" - водещия вестник на бенгалски език в Индия. Майката на Рашми случайно видяла обявата и се свързала със семейството. Набързо омъжили Рашми, която заминала при новия си съпруг в Германия. Тя разказва, че приятели на нейния съпруг си намерили невести от Индия по същия начин.

Много други млади индийци, които живеят в Европа, си намират брачни партньори другояче - онлайн. Съществуват редица портали, които са създадени специално за индийски потребители. Например сайтът Bharat Matrimony, който обслужва клиентите си на техния матерен език и се грижи да им предлага партньори от същата религия и каста.

Друга събеседничка на ДВ, която ще наречем Прийти, се запознала с бъдещия си съпруг именно чрез такъв портал. Преди да предприеме решителната стъпка обаче, тя отделила доста време, за да опознае човека насреща си. "Постепенно ми стана ясно, че с този човек ще се разбираме. Имахме еднакви вкусове, видях го, че е точни онзи, за когото бих се омъжила по любов", разказва тя.

Сватосването е доходоносно

Малайка Нери обяснява, че в чуждата страна е трудно да си намериш брачен партньор без посредничество, а много често бракът трябва да се уреди бързо, защото времето притиска кандидата - обществото изисква от него да се ожени и да има деца. Освен това трябва да се имат предвид и изискванията, които поставя както семейството, така и принадлежността към определена каста или религия. Тя разказва: "Повечето от моите клиенти произхождат от семейства, където принадлежността към определена каста или общност е първостепенен фактор при избора на брачен партньор. Аз съм отраснала в семейство, където никога не е ставало дума за касти. И когато клиенти ме питат дали мога да им намеря партньор от правилната каста, аз казвам, че са сбъркали адреса. Има други посредници, които вършат такава услуга. Освен това принадлежността към определена каста или пък подходящият хороскоп изобщо не са гаранция за щастлив брак."

Според проучване на KPMG-Индия и на Google от 2018-а година, брачният онлайн-пазар за индийци за няколко години е нараснал два пъти и прави оборот от 260 милиона долара. Както Прийти, така и психоложката Анутама Банерджи подчертават колко важен за успеха на брачното онлайн-посредничество е фактът, че младите лично контролират избора си.

Освен това тези портали, разбира се, са и начин да се печелят добри пари, добавя една индийка от Хамбург, която ще наречем Нариджа. А Анутама Банерджи припомня, че работата и личният живот често пъти влизат в конфликт: "Много хора са принудени да жертват човешките си контакти, защото цялото им време отива в работа. И те се опитват да компенсират този недостатък, като търсят външно посредничество."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    53 1 Отговор
    Циганизация, циганизация
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зззз

    43 2 Отговор
    Ами като им е трудно, самолета и обратно оттам откъдето са дошли.
  • 4 Дипломат Чукча

    32 3 Отговор
    Да взимат пример от нашите роми индийци.От малки се женят и то по няколко пъти.Явно индийците , които идат да живеят в кралството стават джендъри.

    Коментиран от #5

  • 5 Рама

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дипломат Чукча":

    В Индия се раждаш на полето и умираш на полето. Раждаш се в къщата на мажарафжата, и отиваш да учиш в Англия. Това е положението.

    Коментиран от #16

  • 6 Факт

    22 2 Отговор
    Ми то и на мен ми е трудно в Европа та. Първо трябва да се самоопределя.
  • 7 Селския

    25 0 Отговор
    Като не могат да се женят, да се омъжват и без това да се жениш не е на мода ..........
  • 8 Оракула

    15 0 Отговор
    Индийките може да имат проблеми с женитбата в чужбина,
    но тези от" Старата Персия, още като деца ги сгодяват,
    и за моя изненада , годежа минава в сватба!
    Така ЕО си получава, + 20% легални пришълци годишно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Праджаб Мухарес

    15 5 Отговор
    Ще си намерят, европейките са леки жени.
  • 11 Дглжц

    4 1 Отговор
    Българите в България сме 4 до 4,5 милиона.

    Коментиран от #18

  • 12 пукри

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Укри":

    колко орки отидоха тази вечер в срайа ? 😄
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 може да кофти

    14 1 Отговор
    Обичаите в Индия, ама са първи по население в света, а загиваща Европа се напълни с Ман Гали!
    Кое е по-кофти?

    Коментиран от #15

  • 15 Пеям

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "може да кофти":

    Да пишеш глупости!
  • 16 Сахиб

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рама":

    Какво е това мафарафджа?
  • 17 ха ха

    6 0 Отговор
    Кажете едно мерси на деду шори и чичко шваб... Аман, от неблагодарници....
  • 18 Повече сме

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дглжц":

    Кой ти каза това?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.