Last news in Fakti

9 Август, 2022 19:45 4 515 104

Невиждана криза: милиони в Афганистан са обречени на гладна смърт

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • ашраф гани

По данни на Световната програма по прехраната 90 процента от афганистанците не разполагат с достатъчно храна

Невиждана криза: милиони в Афганистан са обречени на гладна смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над един милион малки деца страдат от недохранване, половината от афганистанското население е обречено на глад. Гладът и мизерията може да убият повече афганистанци, отколкото бомбите през последните две десетилетия.

Още в края на миналата година ръководителят на Световната програма по прехраната към ООН Дейвид Бийсли определи положението в Афганистан като „ад на Земята“. Вярно е, че след връщането на талибаните на власт през август 2021 година вече не се стреля, бомбардира и няма сражения, но пък икономиката на страната се срина.

Заместник-директорката за Афганистан на хуманитарната организация „Спасете децата“ Нора Хасаниен говори за все повече отчаяни семейства в страната, които прибягват до крайни мерки. На въпрос на ДВ какво по-точно означава това, тя казва, че вече има и семейства, които продават децата си, и че се случват „много други неща, които те иначе никога не биха направили“.

Безподобна криза

По данни на Световната програма по прехраната 90 процента от афганистанците не разполагат с достатъчно храна. А близо половината от 18-милионното население на страната изпитва спешна нужда от помощ. Липсват обаче пари за тази цел: наличните средства стигат за подпомагане на не повече от 10 милиона афганистанци. Затова се налага с предимство помощ да получават най-нуждаещите се. Най-тежко засегнати от глада са най-малките. По данни на УНИЦЕФ над един милион деца под 5 години са толкова недохранени, че би трябвало да бъдат поставени под медицинско наблюдение. Но такава възможност обикновено липсва.

Здравеопазването в страната също е в колапс. Самира Сайед Рахман, сътрудничка на Международната хуманитарна организация IRC, е посетила болница в провинция Пакита, където цели отделения били заети само с недохранени деца. Лекарите там не са получавали заплати от 6 месеца, липсват и кувьози за недоносените бебета.

Една страна, множество кризи

Афганистанците се борят с много кризи наведнъж: опустошенията от войната, продължила десетилетия; засушаването, което превръща огромни райони в неплодородни територии. Тази година имаше и силно земетресение. Но най-големи щети нанасят спрените плащания от чужбина, казва Самира Рахман от IRC.

През последните 20 години Западът оказваше засилена помощ на Афганистан: военна, политическа и с помощи за развитие. Три четвърти от обществените разходи се осигуряваха именно от международната общност. С тези средства бяха изграждани улици, училища, болници и друга инфраструктура. След връщането на талибаните на власт обаче финансовите потоци от чужбина секнаха буквално за една нощ, много работни места, зависещи от тези плащания, отпаднаха, а безработицата и инфлацията достигнаха невиждани размери, казва още Рахман.

Санкциите също допринасят за тежкото положение на страната, посочва Конрад Шетер от Бонския международен център за изследване на конфликтите. Всичко, което надхвърля рамките на хуманитарните помощи, беше спряно, казва той и допълва: „Афганистанците бяха върнати обратно към времената на натуралното стопанство“.

Централната банка няма пари

За това допринесе и решението на американската администрация да бъдат замразени авоарите на Централната банка на Афганистан в размер на 7 милиарда евро, а половината от тях да бъдат използвани за изплащането на компенсации на жертвите от терористичните атентати в САЩ през 2001 година.

Санкциите и липсата на валута правят почти невъзможни паричните трансфери към Афганистан. Вярно е, че се правят изключения за хуманитарни нужди, но на практика е много трудно да се стигне до тях. Затова хуманитарните организации са принудени да прибягват до необичайни практики: превеждат пари в трети страни по сметки на мрежата „Hawala“, а тя се грижи тези пари да стигнат до Кабул – обикновено пари в брой, пренасяни в куфари от агенти на „Hawala“.

Призиви за прекратяване на изолацията

След посещение в Афганистан Греъм Смит от Международната кризисна група призова за прекратяване на изолацията на страната, за да бъде избегната още по-голяма катастрофа. Той настоява също за подновяване на помощите за развитие и за включването на западните правителства в икономическото възстановяване на Афганистан.

Това обаче е възможно само в сътрудничество с властите в Кабул, тоест с един режим, който драстично нарушава човешките права, правата на малцинствата, и най-вече на жените и момичетата. В тази връзка шефът на Програмата за развитие към ООН Ахим Щайнер заяви на форума в Давос през май следното: „Не можем заради морално възмущение от талибаните да оставим без помощ 40 милиона афганистанци“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    30 11 Отговор
    Що не консумират бяло

    Коментиран от #7, #75

  • 2 тука е така

    46 38 Отговор
    Да са гладни,не искаха американци,искаха забрадки,на ви сега забрадки,тъжно ли ми е,еми НЕ.Защо?Защото когато искаш да помогнеш на глупак,а той не го разбира,до там се стига.

    Коментиран от #66

  • 3 КОТарАК

    31 2 Отговор
    преди 200 години примерно , кой им помогна-да се развъдят до сега
  • 4 Талиб квели

    31 8 Отговор
    Тяхното бог не ги ли храни
    Бялото бог по работливо значи
  • 5 Гочо

    41 6 Отговор
    Естествен подбор...който оцелее.....Сложиха пушките отзад...предадоха се на талибаните....заслужават си съдбата....
  • 6 Нали...

    37 24 Отговор
    Не искате американците и европейците, сега кво стана..умираме от глад, искайте храна от Русия, Китай и Северна Корея, и мюсолманските държави.

    Коментиран от #82

  • 7 Коко

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Вместо бяло можеха да си насадят картофи, ама на!

    Коментиран от #39

  • 8 Талибан

    29 21 Отговор
    Преди американците ги храниха, сега няма кой.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Емо Крокодила

    45 15 Отговор
    Когато стане нещо добро - Аллах е велик! Когато стане нещо лошо - Американците са виновни!

    Така пише в Корана!
  • 11 Мдааа

    11 20 Отговор
    А помня, че Путин пусна самолетни линии на руснаците, да ходят на почивка в Афганистан!

    Коментиран от #61

  • 12 Гост

    31 3 Отговор
    Ние ги храним,те се развъждат.
  • 13 Голем смех

    39 2 Отговор
    Ами управлението на талибаните до това води. Глад, мизерия, издевателства. Жалкари...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ротшилд

    14 8 Отговор
    Без нас навсякъде гладни маймуни.
  • 16 123

    42 2 Отговор
    Ами като раждат по десет деца, па после кой ще ги храни. Потънали до ушите в мизерия, но се развъждат бетер хлебарките. Айде холан, да се оправят. И ние не сме цъфнали и вързали, сега пък тях ще ги мисля.
  • 17 Яжте гилзи и патрони.

    29 0 Отговор
    Брадати нещастници...
  • 18 Стефанов

    31 12 Отговор
    Е където помага Запада е така - свиквайте!
  • 19 бг читател

    32 0 Отговор
    Да свалят пушките и да хващат мотиките.
  • 20 АятолахГовнейни

    38 6 Отговор
    Исляма е назадничава религия, всички страни, в която я има, нещата са стотици години назад. Омотани в чаршафи, раждат, ядат и -ерат. Това им е духовоно развитие.

    Коментиран от #24

  • 21 Рамбо 3

    9 25 Отговор
    Това е следствие на руската ,,хуманитарна кампания,, !
  • 22 Нищо, то

    19 5 Отговор
    е полезно. Няма да хванат диабет, рак или някоя друга съвременна болест. Диетично хранене до дупка....
  • 23 Зззз

    25 7 Отговор
    Чета коментарите ,с някои съм съгласна ,с тези дето пишат ,че афганите не искали кравари и да искат помощ от Русия и Китай да ги питам държавният им резерв в коя " демократична " страна е и която го запорира ,а президента им който избяга със злато от кого беше подпомогнат?

    Коментиран от #100

  • 24 Рамбо 3

    6 13 Отговор

    До коментар #20 от "АятолахГовнейни":

    Пък ти само ..ереш,друго не можеш

    Коментиран от #28

  • 25 Коки и Моки

    31 4 Отговор
    Айде сега, Пешо Коня да направи фондация за гладни афгани, красиво-умните да развеят афганското знаме в София, да се отворят коридори към черноморските курорти и да се отпусне 20 милиарда помощ за бежанците, ЕС да гласува 865 резолюции в подкрепа на афганите и да прочете поне 700 декларации, Софийска община да вдигне афганското знаме на фасадата и площад Народно Събрание да се прекръсти веднага на площад Кабул!

    Коментиран от #95

  • 26 дядото

    26 7 Отговор
    да попитам.при тази ситуация сащ върнаха ли на този народ блокираните десетки милиарди щ.д.поне твърдят,че са демократи и мислят за народите.
  • 27 А50

    33 7 Отговор
    След САЩ трева не никне

    Коментиран от #40, #47, #96

  • 28 булимия

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Рамбо 3":

    Ти па си Рамбо, ама друг път.

    Коментиран от #31, #73

  • 29 Плашимир

    13 4 Отговор
    Абе ,знам ли? Войче Деле спуска инфото...
    Напоследък не тичат талибани насам ,пък... Може и да им е лошо. А може да не е...
  • 30 нико

    19 7 Отговор
    Т О В А е плода на КРАВАРСКАТА демокрация . Това ни чака и нас , да ни става все по зле а на краварите да им е по кеф . Нали някои искаха 45 / 75/ години назад - ето дойдоха .
  • 31 Рамбо 3

    5 14 Отговор

    До коментар #28 от "булимия":

    Па ти си ватника полковник Зайцин,бягаш бързо като те подгоня!!!

    Коментиран от #32, #58

  • 32 хахаха

    18 4 Отговор

    До коментар #31 от "Рамбо 3":

    Не знам какво е това ватник. Не ми плащат от Козяк, не пиша опорки.

    Коментиран от #36, #97

  • 33 Офф

    17 0 Отговор
    Вместо пушки, да грабнат лопати, да садят, да работят... Продават деца, а това е уродлива работа. Да им осигурят и контрацепция като помощ.

    Коментиран от #91

  • 34 5858

    18 8 Отговор
    След краварите има само разруха и бедност. Ето, ние им дадохме 30 милиарда за едни чертежи на коляно, но получихме един тон мухлясала царевица и то преди 30 години.
  • 35 сирене

    6 3 Отговор
    Дойче Веле да пишат на Байдън, не разбирам кои взима заплата да ни занимава с тази жал, но си за уволнение ти жалка картинка такава...
  • 36 джон рамбо

    6 9 Отговор

    До коментар #32 от "хахаха":

    Ще разбереш,сега ще те светна .Свали си забуня,изтупай го от въшките и вече си жив ватник

    Коментиран от #38

  • 37 БПФ

    15 7 Отговор
    Такива са американските традиции. Да напомним ли за лагерите на Айзенхауер, където охранените американци оставиха 1.5 милиона пленени германци да умрат от глад? За сравнение - пленените от руските войски не само, че са получавали храна срещу трудът си по възстановяване на СССР, но са получавали и заплати !!!

    Деца умират от глад, а американците са им запорирали 70 милиарда ??? това се нарича ГЕНОЦИД !!! Талибаните са си талибани... ама и децата са деца !!!

    Коментиран от #42, #45

  • 38 БПФ

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "джон рамбо":

    Скоро ти ще въшлясаш. Да ти обяснявам ли защо?

    Коментиран от #50

  • 39 Охо-бохо

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Какво говориш? Колко е кило картоф, колко е кило бело? Белото е добър бизнес, но ЦРУ им го взимат на безценица. Нищо, че в Афганистан е хероин, сеят опиумен мак.
  • 40 Цин Дзян

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "А50":

    ... а само мак.
  • 41 ЩО НИТО ПРЕДИ НИТО СЕГА НЕ ПОМАГАМЕ НА

    11 4 Отговор
    АФГАНИСТАН А ПОМАГАМЕ НА УКРАЙНА -- ОТГОВОРА Е ПРОСТ , УКРАЙНА ИМА ПАРИ ЖИТО ТИТАН И ТЪРСИ ОРЪЖИЯ ............ АФГАНИСТАН НЯМА ПАРИ И НЕ ИМ ТРЯБВАТ ЖЕЛЕЗА А НАРКОТИКА ИМ ГО ВЗИМАМЕ БЕЗ ПАРИ !
  • 42 Ти си много болен

    10 7 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Какви работи говориш бе палячи
    От 80 000 пленени при сталинград се връщат 5000..руснаците пленени във Франция работници са разстрелвани от ЧК на момента от слизането си на руска земя
  • 43 ЕТО КАК ЗАПАДА НИ БРУЛИ

    3 1 Отговор
    Rothenberger ПРОПАНОВА ГОРЕЛКА RoFlame
    ОТСТЪПКА 5%
    Валидна за продуктите налични на склад

    56,97 лв. 59,96 лв.
    С вкл. ДДС
    БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
    0889603033
  • 44 9999

    10 0 Отговор
    Гладни ,но имат пара да правят бебета.Безотговорници!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Как

    14 3 Отговор
    През последните 20 години Западът оказваше засилена помощ на Афганистан
    А те за благодарност организираха атентатите по цял свят
  • 49 Стоян Александров

    15 5 Отговор
    Благодарете на Господарите Ви от Израел, Англия и САЩ. Окрадоха Ви тотално и Ви изоставиха съвсем съзнателно на въоръжените от тях талибани. Честито. Сега на ред са укрите и т.н. Само Ние в България ср самоунищожаваме. Благодарим Ви Господари, че ни размазвате със съдействието на нашите си Атлантици...
  • 50 сизал 2 ката

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "БПФ":

    Ако можеш,обясни. След обяснението ще те загърля!
  • 51 1453

    9 8 Отговор
    Краварите, западните праси, всички, които събориха една процъфтяваща държава с каноните на лайцизма и просперитета нека закупят цялото зълно от Украйна и го дадат на този трудолюбив и нещастен народ, жертва на безпощадните , "великите сили " по света. ЖАЛКО за НАРОДНА другите пок си пълнят пазвите....Афганистан е жертва на " кръстоностния похот " на американският ипрериализъм. Жертва е на Кръста.
  • 52 САЩ

    8 5 Отговор
    Обрича милиони хора на глад и мизерия по точно няколко индивида които се мислят за богове и света е техен но всичко си има граници и скоро ще плащат за греховете си
  • 53 Жссттт

    6 3 Отговор
    Мен защо трябва да ме притеснява че необразовани и плодящи се като мишки цигани щели да умрат от глад.

    Коментиран от #59, #62, #76

  • 54 Скапаното

    6 5 Отговор
    Дойче веле сороски подлоги забрана за вас
  • 55 Скапаното Дойче веле

    6 6 Отговор
    Шебек шарката да ви фане
  • 56 Най

    8 6 Отговор
    Педеаска медия Дойче веле
  • 57 Аде ве

    3 1 Отговор
    Нема ли да ме блокирате
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 1453

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Жссттт":

    А ти за " ЧОВЕК" ли се имаш? Не си. Защото при тебе не са доразвити, човешката мисъл, човешката , човешкото розсъждени(най-главното) ,отговорността към ближния, човешкото състрадание, всичко това в ЧОВЕШКОТО РОЗВИТИЕ СЕ КОЗВА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Ти си някъде в г"%@ за на тази ЦИВИЛИЗАЦИЯ за това си мълчи да не би някой ловец да те отстрелят за вреден дивеч.
  • 60 Само..

    2 4 Отговор
    Само българинът, който има в народо психологията твърдението " Я не сакам Я да съм добре, я сакам Вете да е зле" може да бъде толкова зъл, безпощаден и безмилостен към един тарод за нещастието на което самите те имат не малък принос през 1977-89 гадини и само тогава ли? Господ нека ни покаже ...Това мога да кажа да сегя.
  • 61 ЧАКАЙ ЧУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    ....ама тя е еднопосочна ....те тия НА СНИМКАТА ВИЖ кво „кухненско оборудване ”ИМАТ😱
  • 62 Щирлиц

    6 3 Отговор

    До коментар #53 от "Жссттт":

    Не е денят в който ти и твоето племе ще е на тази позиция. Зимата иде, ток и газ няма да има.
  • 63 Турчин

    13 0 Отговор
    Гладът не е затова че не можем да нахраним бедните а затова че не можем да нахраним богатите!
  • 64 Масуд

    5 12 Отговор
    Благодарение на руския агресор афганистанците гладуват и мрат! Руските витязи разпарят коремите на бременни жени и хвърлят бебетата в огъня,за да нямат с кого да се сражават в бъдеще!!!
  • 65 Рашков

    6 1 Отговор
    Трябва да им пратим там и нашите индианци
  • 66 та така...

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "тука е така":

    На глупака не можеш да дадеш, защото той не умее да ползва непознати за него неща. Все едно дадеш скъп автомобил на някой, който цял живот е ползвал само кон и каруца. Той оценява и проявява разум само когато му вземеш нещо, което умее да ползва и тогава е готов на всякакъв вид борба, да си го върне. Нищо, че ти му даваш нещо несравнимо по ценно от неговите вещи.
  • 67 Бойко

    6 0 Отговор
    А от къде пари за оръжие?
  • 68 Путин

    5 5 Отговор
    Аз ще ги нахраня с откраднатото от урките
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ердоган

    3 0 Отговор
    И при мен се навъдиха няколко милиона от тези индивиди
  • 71 Байдън

    3 2 Отговор
    Една нова Хирошима там и ще се оправят
  • 72 Меркел

    3 2 Отговор
    Напаст голяма
  • 73 Рамбо 3

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "булимия":

    Като си булимичен плюскай дорде можеш,за да гръмнеш като американски Стингър в Афганистан!
  • 74 Нищо неясно няма

    7 8 Отговор
    Кое не е ясно..американците ги хранеха докато бяха там
    Сега са талибаните и са оставени сами на себе си..ако продължават така населението ще се свие до естествената бройка която може да се изхранва от местните ресурси..докато нямат централизирано управление и наченки на държавен строи все ще са така..не ми е ясно как ще стане обаче при условие че са племена и тия с по-добрата география ще живеят другите ще искат да им вземат ресурсите или ще измрат..в най-добрия за тях случай ще станат нещо като Иран
    В най-лошия перманентна война те са свикнали
  • 75 Рамбо 3

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Щото са по умни от теб
  • 76 Ленин

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Жссттт":

    Защото и ти си некъпан ци...га ..нин като тях и би трябвало да се интересуваш.Може да хванеш краста например,хахахаха!!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Забраден

    6 2 Отговор
    Който иска терористи и диктатори да го управляват това го чака.
  • 79 Йъш

    3 3 Отговор
    По-малко талибанчета длед 15-30години
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 фърляйте оръжията

    4 1 Отговор
    и грабвайте мотики кирки и лопати щом толкова много ви се яде
  • 82 Не, просто

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Нали...":

    щатите им откраднаха парите, както и на Русия, и сега тръбят че умирали от глад (след като са им взели храната).
  • 83 Исторически парк

    10 3 Отговор
    Видими резултати след 20 г. демократичен преход
  • 84 ивелин

    8 4 Отговор
    Тези престъпници тая с...н наречена Америка преди 20 години окупираха Афганистан разрушиха оскъдните им отрасли които имаха като селско стопанство-. Вместо да сеят пшеница, ръж, царевица zапочнаха да отглеждат макове защото печалбата беше огромна от 1.5 милиарда приблизително в 2003 година от опиума приходите преди да "избягат " Американците от Афганистан вече бяха към 25 милиарда и по- 3-4 направления се разпределяха.Както някога Англичаните разрушиха 5 хилядната Китайска Империя като Хонг Конг го превърнаха в база т където за целият Китай се разпространяваше опиума така и Американците си " затваряха" очите тъй като по-голямата част отиваше бившите Съветски Републики и за Русия. Естественно същата " технология" типична за Англосаксонската нация. Освен това " блокираха " около 8 ( осем) милиарда долара в Американските банки даже за лекарства не разрешиха и хиляди хора особено деца починаха тъй като въведоха санкции и забраниха да се продава на Афганистан почти всичко даже и лекарства ( за тях няма значение колко милиона са умрели). И сега проливат или се правят че, хиляди са обречени на глад и се опитват да " проливат крокодилските цивилизовани сълзи" .
  • 85 Резултатът

    11 2 Отговор
    От 20 години американска демократизация и НАТО-вска окупация е ПЛАЧЕВЕН.
  • 86 Буха ха

    4 1 Отговор
    С конкурс ли ви избират? Хора живеят на територията на днешен Афганистан откакто свят светува, но се намира някой Айнщайн които да твърди че американците ги били хранили.

    Коментиран от #89

  • 87 Ццц

    4 0 Отговор
    Честита да ми е американската демокрация
  • 88 DW и в, България има, 1милион гладуващи

    5 0 Отговор
    И студуващи пенсионери, а Вие Ревете за Авганистан ските! САЩ ще им помогнат, оставиха им много оръжие, пшеницата Стара реколта над 10мил тона вече отплава за САЩ, да им дадат 1мил тона пшеница и няма да има гладуващи в Авганистан!! За какво Ревете DW??
  • 89 Циба

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Буха ха":

    Прост наука е палячо
    Като имат излишък от храна населението нараства..като няма храна населението намалява..няма американци няма храна

    Коментиран от #98

  • 90 Спокойно

    2 1 Отговор
    Украйна ще ги спаси от глада! Първият кораб от там замина за Великобритания, вторият за Турция, все много гладуващи страни! Четвъртият и петият ще отидат в Афганистан и готово, няма глад! Зеленикавият е световният борец срещу глада, предизвикан от лошите гадни руснаци...
  • 91 Какво ще садиш бе на гола скала и пясък

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Офф":

    Запознайте, се, с географията. В последните 10 години огромна суша.. На, цялата мизерия са под санкции.
  • 92 Тити

    1 4 Отговор
    Нали бяха наикономичесият форум в Санк Петербург да им помогнат Рашистите а забравих те самите не могат да си помогнат
  • 93 Егати приятеля

    2 1 Отговор
    Приятелство по американски. Дава надежда на хората, кара семействата да работят за тях и после се изнася с бясна скорост и оставя ония дето са работили да се оправят сами. И познайте какво им се случва! Стакива приятели врагове не ти трябват.
  • 94 Студопор

    3 2 Отговор
    Глада щял да убие повече хора от бомбите. Ми то едното е в следствие на другото. Защо ООН не каза нищо, когато Америка убиваше деца в Афганистан?
  • 95 Лея 13

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Коки и Моки":

    И защо!?Кой ги е нападнал и кой ги гони от домовете им и родните им места?Някой избива ли ги безпросветно?
  • 96 Лея13

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "А50":

    Мда...То след Русия само цветя и рози остават.
  • 97 Лея 13

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "хахаха":

    Е,то се вижда кой ти плаща бе,Рубльов:) Няма защо да се пънеш, защото все едно кой плаща.Всички платени сте гад на,мръс на пяна!
  • 98 Буха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Циба":

    Значи казваш няма ли американци, няма храна, населението намалява. Ние затова ли намаляваме?
  • 99 Поумнял

    1 0 Отговор
    Афганистанският народ победи! А, това че нямали какво да ядат...?!:) Ами, да вземат да се занимават и със селско стопанство! Не само с отглеждане на Мак!:)

    Коментиран от #104

  • 100 Сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зззз":

    Че златото си беше тяхно! Да си произведат сега талибаните злато!:) Какво им пречи! САЩ им остави оръжие за няколко милиарда! Дали ще го продават, или ще го използват си е тяхна работа!
  • 101 Европа

    0 0 Отговор
    Ама имат хамерикански оръжия..,.Действителността след ФАЩ е потресаваща но света както винаги лицемерно се прави,че не знае защо
  • 102 Шердан Българов

    1 0 Отговор
    НЕКА ТАЛИБАНИТЕ ПОИСКАТ ПОМОЩ ОТ ПУТИН ДА ГИ НАХРАНИ ВЪОРЪЖИ И ДА ГО ПРИЕМАТ В ТЯХНАТА ОБЩТНОСТ ТО МАЙ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН ВЕЧЕ СА ПОСТАВЕНИ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ!
  • 103 рашастан

    0 0 Отговор
    Същата работа е и в русия общо взето.
  • 104 Тия на

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Поумнял":

    снимката как ги виждаш да сменят оръжието с мотика за да копаят картофи? Свикнал веднъж на коня с калашника през рамо не го търси за работа.