Last news in Fakti

1 Юли, 2013 10:16 2 399 3

Инициативен комитет предлага задължително гласуване и граждански листи

  • дани каназирева-
  • инициативен комитет-
  • задължително гласуване-
  • граждански листи

Експерти и представители от местната власт от страната внасят в Народното събрание осем промени на Изборния кодекс с цел за по-широко участие на гражданите в управлението

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Адвокат Дани Каназирева, общински съветник от Съюз за Пловдив, внася днес в Народното събрание предложение за изменение на Изборния кодекс. Целта е да се гарантира по-широко участие на гражданите в управление на държавата и да се спре порочната практика с купуване на гласове, коментира адвокат  Каназирева.

Тя е председател на Инициативен комитет, който подготви промените. В комитета  участват Владимир Елезов, зам.- председател на ОбС- Благоевград, Асен Томов от София, журналист в тв медия, Петя Манолова, адвокат и арбитражен съдия от Варна, Радостин Русев, зам.-председател на ОбС – Сливен, Георги Петров общински съветник от об. Тунджа, Румен Димитров, зам.-председател на ОбС  във Велико Търново, Владимир Стоенчев от Карлово, Александър Евстатиев от Асеновград и много други граждани и сдружения от цялата страна. Предложението е адресирано до Мая Манолова, председател на временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс, и до всички парламентарно представени групи.

Експертите предлагат осем поправки в Кодекса. Една от основните е въвеждане на задължително гласуване, каквато практика съществува и в други демократични държави. По този начин ще се ликвидира престъпната практика  с купуването на гласове, убедена е адвокат Каназирева. Масовото гласуване ще обезмисли търговията като основен порок на българската избирателна система и ще сведе до минимум влиянието на ДПС, която от 22 години играе ролята на балансьор в политиката. Много важен фактор е и участието на младите хора, чиято позиция до момента не е толкова активна, посочи Каназирева.

Освен това изборите следва  да се провеждат в работен ден, обявен за почивен, тъй като гласуването в почивни дни допълнително демобилизира избирателите.

Според експертите е изключително  важно да се даде право на инициативните комитети да издигат граждански листи с кандидати, а не само независими, както е в момента. В действащия кодекс тази възможност липсва. По този начин ще се разчупи монополът  на политическите партии върху управлението на държавата, срещу който протестират хората, и ще се даде много по-голям шанс за участие на доказани професионалисти в изборите, подчертава адвокат Каназирева.

Инициативният комитет предлага още една съществена промяна – тъй наречените „преференциални листи”, които дават право на избирателите да подреждат кандидатите по свой избор, дори без да има праг. Това гарантира по-голяма демократичност, защото сега листите се съставят от партийните централи и често противоречат на симпатиите на избирателите, дори и на симпатиите на самите партийни структури по места, напомня Каназирева.

Наложително е да се приеме забрана за граждани с двойно гражданство да гласуват, считат експертите. Това е трудно решение, но вече трудно може да бъде избегнато, поне докато станем нормална, демократична държава, счита Каназирева. Двойното гражданство е безспорна част от европейските стандарти, но България трябва да решава и конфликтния въпрос с официалната подмяна на вота, която става с благословията на действащия кодекс. На последните парламентарни избори от 110 000 избиратели упражнили правото си на вот в чужбина, над 70 000 души са от Турция. Забраната  ще сложи край на съдебни спорове, които се водят по този повод след всеки парламентарен вот, както и на недоволството срещу  инвазията на ДПС в управлението на държавата. Тези протести нямат нищо общо с етническата нетолерантност, а са предизвикани от олигархически назначения на държавни постове, подчертава Каназирева.

За кандидатите за народни представители трябва да се въведе задължително изискване за уседналост минимум шест месеца преди регистрация на листите, предлагат експертите. Така ще се избегне наложилата се практика за лансиране на „парашутист” от други населени места. Целта на тази промяна е депутатите да са запознати с проблемите и спецификата на регионите, от които са избрани. Друга промяна, която предлага Инициативният комитет, е забрана за кандидатиране от повече от един избирателен район. С тази поправка също се ограничава подмяна на вота, коментира Дани Каназирева.

Инициативният комитет предлага също така създаване на постоянна изборна администрация, което ще гарантира високо ниво на компетентност и ще сведе до минимум процент от грешки.

Предложените промени, зад които се обединихме, ще отговорят на очакванията на гражданите за много по-голяма демократичност на изборния процес и няма да позволят да се извършват манипулации на изборите или поне ще ги ограничат, убедена е адвокат Каназирева. Тя е готова да съдейства като юрист, специализирал европейско право,  и общински съветник, включително чрез организиране на обществено обсъждане  за  работа и приемане  с консенсус на реален и демократичен Изборен кодекс, подготвен в полза на гражданите, а не на партийните централи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 1 Отговор
    долу дпс
  • 2 Stoyan Hlebarov

    0 1 Отговор
    Да внесеш предложение,което знаеш,че няма кой да приеме в това Народно събрание,означава,че го правиш,за да бъде изписано името ти в медиите!Предложенията са добри и можеха-преди да се предложат,да бъдат представени от много повече организации!Например какво пречеше,да се предложат на протестиращите под формата на подписка по време на протестите!?ОТ ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРИЕМЕ ТАКЪВ ИЗБОРЕН ЗАКОН,КОЙТО ДА ЕЛИМИНИРА СЕГАШНИТЕ МУ НЕДОСТАТЪЦИ!Това е все едно,сегашните избраници,да отрежат клона,на който са седнали!
  • 3 мария спасова

    0 0 Отговор
    Най добре да върнат и задължителната военна служба от 2 години!