Last news in Fakti

16 Септември, 2022 21:00 4 098 39

Конфликтът с Армения: как Азербайджан се възползва от руските поражения в Украйна

  • русия-
  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • илхам алиев

Руската федерация има други проблеми за разрешаване - въоръжените сили на Кремъл са в отстъпление в Източна Украйна

Конфликтът с Армения: как Азербайджан се възползва от руските поражения в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отслабената позиция на Русия създаде вакуум в целия регион. И Азербайджан се възползва от него. Според експертката по сигурността Хана Ноте и други държави могат да последват примера на Баку.

Армения и Азербайджан са се споразумели за прекратяване на огъня, обяви Ереван. "С участието на международната общност беше постигнато прекратяване на огъня", заяви Армен Григорян, секретар на Съвета за сигурност на Армения. През тази седмица конфликтът между двете държави за областта Нагорни Карабах отново привлече внимание. Регионът е част от територията на Азербайджан, но се контролира от етнически арменци вече повече от две десетилетия.

Армения се обърна към Русия за помощ, но реакция от Москва не последва. Руската федерация има други проблеми за разрешаване - въоръжените сили на Кремъл са в отстъпление в Източна Украйна. В интервю с ДВ експертката по сигурността Хана Ноте от Центъра за разоръжаване и неразпространение на оръжия във Виена казва, че Азербайджан се възползва от положението, в което се намира Русия. Според нея други държави могат да направят същото.

ДВ: Новите сражения между Азербайджан и Армения идват в момента, в който Русия е концетрирана върху тежките си загуби в Украйна. Това не е съвпадение, нали?

Хана Ноте: По никакъв начин. Азербайджан е преценил момента. Използва се прозорец, в който Русия е разконцентрирана. Не е и първият подобен случай. Азербайджанците извършват провокации още от началото на войната в Украйна в опит да разберат докъде могат да стигнат.

В същото време съвсем логично е да се предположи, че в момент, в който Русия е твърде концентрирана върху войната, която води в Украйна - военно, политически, дипломатически - и позицията ѝ е разклатена, то останалите по-малки играчи в района ще се опитат да изпробват докъде могат да стигнат.

ДВ: Докато Русия е разконцентрирана и Европа зависи от алтернативните газови и петролни доставки от Азербайджан, правителството в Баку изглежда има много възможности да ескалира напрежението?

Хана Ноте: Не бих искала да спекулирам излишно относно следващата стъпка на Азербайджан. Важно е обаче да се отбележи, че Азербайджан реши да предприеме тази стъпка, въпреки че съвсем наскоро висшестоящи държавници от Баку бяха на среща на най-високо равнище в Брюксел. В същото време ЕС се опитва да се намеси като медиатор между Армения и Азербайджан в последните месеци. Въпреки всичко това - сражения започнаха отново. Това е впечатляващо развитие.

ДВ: Кои други страни може да се възползват от този прозорец за действие?

Хана Ноте: Първо се сещам за иранците. Смятам, че те леко подобриха позицията си на влияние спрямо Русия заради войната в Украйна. Това се вижда например, когато става въпрос за военно и отбранително сътрудничество. Дълго време това бяха еднопосочни отношения, при които Русия до голяма степен диктуваше условията и решаваше какво да продава и какво не на Иран. Сега сме в ситуация, в която иранците всъщност предоставят безпилотни самолети на Русия.

Така че мисля, че Иран е станал малко по-важен сътрудник на Русия, след като Москва е все по-изолирана. Това може да доведе до по-категорични действия на Иран в Сирия. Ако иранците навлязат в Сирия, Русия може дори да одобри подобни действия, защото ако Москва е с отслабено влияние в Сирия, ще иска да гарантира, че има баланс между другите участници и никой няма да вземе превес.

По принцип ние на Запад сме склонни да разглеждаме Русия като участник в тези различни конфликти и не като стабилизираща сила. Бих се съгласила, че Русия не е успяла да стабилизира трайно Сирия. Русия не е непременно стабилизиращ фактор и в Либия. Но, нека спекулираме, ако Русия бъде значително отслабена заради войната в Украйна и бъде отстранена от тези уравнения, резултатът може да не е непременно повече стабилност. Всичко зависи от това как другите участници ще запълнят вакуума, оставен от Русия, и дали тези участници ще се превърнат в стабилизираща сила.

ДВ: Изгледите за Русия не са много добри. На този фон какво очаквате от Турция?

Хана Ноте: Това е добър въпрос, върху който разсъждавам много в последните шест месеца. Според мен тази война създаде за Анкара ситуация, в която тя може да се възползва както от Русия, така и от ЕС и НАТО. Турция е централен фактор в медиацията на много и различни нива - от износ на зърно до размяна на военнопленници. Турция сега може да си позволи да води една по-категорична външна политика. Според мен Анкара би се радвала да види една по-смирена Москва, със сигурност една Москва, която не е победила Киев.

Ако допуснем, че Русия може да бъде победена и унизена в тази война, това може и да създаде ситуация, която няма да се отрази добре на Турция, защото тя е твърде близо до Русия. Турция има много опит в сътрудничеството в Русия, въпреки че целите им не са едни и същи. Все пак те заедно установиха действащия в момента модел в Сирия. Сътрудничат си в Либия, сътрудничат си и в Нагорни Карабах.

Затова смятам, че Турция предпочита да работи с Русия по тези въпроси, а не Русия да бъде напълно премахната от уравнението. Позицията на Анкара по темата е разнопосочна.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 8 Отговор
    А ние чакаме газ от Азербайджан.
  • 2 Гьобелс Веле

    15 8 Отговор
    Вервайте ни
  • 3 Арменците са русофоби..

    11 5 Отговор
    Да се лупат с азерите,мачът си е техен..
  • 4 Браво

    20 13 Отговор
    И децата знаят, че арменците първи удрят азерите убивайки 50 войника,нападайки ги с ирански дронове. Азерите им отвръщат с Байрактарите убивайки близо 200 арменци.
  • 5 само DW

    24 3 Отговор
    друго не ви ли дават да преписвате?
  • 6 Академик

    8 3 Отговор
    Азербайджански войници и арменски военнопленник.

  • 7 Помнещ

    12 4 Отговор
    Ереван искаше преди няколко години в ЕС и водиха русофобска политика да търсят помощ от ЕС.
  • 8 квс

    12 7 Отговор
    Истината е че Путин подари Армения на Ердоган и сега азерите ще правят каквото си искат под вещото ръководство на Анкара

    Коментиран от #19

  • 9 Софиянеца

    23 3 Отговор
    Бабикян и Хаджигейов да ходят да боядиса азерското посолство
  • 10 договорите с руzzия

    11 16 Отговор
    не струват тоалетна хартия

    Коментиран от #11

  • 11 Окраин4ев

    19 8 Отговор

    До коментар #10 от "договорите с руzzия":

    НАТО подлъга Окрайна и сега окрайна замина в небитието.

    Коментиран от #14

  • 12 Арменеца

    14 6 Отговор
    Че натоФците искат да отворят втори фронт е ясно. Че не мислят въобще, ме жертвите ще са невинни, тормални хора като нас е ясно. Фащите гласуваха 2 млн долара за " разминиране на нагорни карабах" и не щеш ли почна да се стреля! Много плоско и недалновидно. Да не бързаме със ситуацията в донбас, ме тези големи победи и контраатаки не ми изглеждат такива като гледам картата и видя кой какво е свършил.

    Коментиран от #15

  • 13 Нострадамус от Злокучене

    13 7 Отговор
    Ситуацията е доста по-сложна и основната роля е на Турция.Реджеп дава позволение на Алиев да предприеме офанзива срещу Армения.Резултатът е териториални придобивки за Азербайджан,политически дивиденти за Турция,териториални загуби за Армения и унижение за Русия.Това е формулата,която налага Турция като регионална сила,за сметка на Русия.Путин е в цайтнот и не може да противодейства по никакъв начин.
  • 14 закривинчев

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "Окраин4ев":

    450 руzzки приеха исляма днес.утре пак
  • 15 носорозите трябва да ви

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Арменеца":

    изчистят
  • 16 Буха ха

    19 12 Отговор
    Азербайджан е агресор, но двуличният Запад не предвижда санкции за тях.

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бухахо

    7 7 Отговор

    До коментар #16 от "Буха ха":

    скоро азирите ще ти агресират задното usb
  • 19 1453

    13 13 Отговор

    До коментар #8 от "квс":

    Истината е, че Ленин подари тези земи на арменците. По тази география никога не е имало армевци. Тефка били в Серия, Кипър, Югоизточна Турция но Никога в Карабаг . Там идват слет 1920 година, още по-вече след 1956 година. От Босфора до Китайската стена е ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ И ТАМ НЯМА МЯСТО ЗА ИЗКУСТВЕННИ ДЪРЖАВИ.

    Коментиран от #33

  • 20 Ританка

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Буха ха":

    Ако Турската Република ти дойде в Кърджали и Разград със същите въжделения ти какво ще кажеш?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1453

    11 12 Отговор
    Армения няма място по тези земи. Тя, Армения никога не е съществувала като суверенна държава с писменост ,държани ръководители, столица и т.н. Те са били племе, което населява земите от днешна Сирия чак до Истанбул без определени етнически, исторически, културни граници. За това никога не е имало държава Армения. Тя е изкуственото създадена на ТУРСКИ ТЕРИТОРИЙ ОТ ЛЕНИН.
  • 23 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    По света има 12 зони където хората доживяват 100 год и от тях 8 над 100год. На територията на бившото СССРе има 4 такива и едното е Нагорни Карабах.
  • 24 бай Даньо

    12 0 Отговор
    Не ме интересува Армения още по малко Азербайджан. Но ако е дошло време за уреждане на някой проблеми то никой ли не се безпокои че България навлиза в тоя период без самолети , ПВО , танкове и бронетранспортьори ... само питам за един приятел. Или излизаме напред с Гълъб-а на мира!? Галиба тъй ще стане.
  • 25 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Фатките какво е това реване за Армения само арменски източници цитирате , нали са арменците руски съюзници а ние сме украински !? Само питам да не сте се объркали нещо!? Ех де го Денисоглу !?
  • 26 Сатана Z

    8 6 Отговор
    Няма значение кой с кого се бие,накрая Германците го отнасят.И сега ще е така.Полша със сигурност ще нападне Германия до 10 години и по-рано.Ще ги свият като Баварски вурст.Глупавите Немци са обречени,САЩ и УК ги онодаха изотзаде!

    Z
  • 27 Име

    5 3 Отговор
    Е нали това беше целта бе зелета, 3та световна война! Както е тръгнало, ще си я паднат та стой та гледай. Но това е много опасна игра, в която винаги горят невинните..
  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    3 3 Отговор
    В ИРАН ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ АЗЕРИ ОТКОЛКОТО В АЗЕРБЕЙДЖАН
    .....
    И АЯТОЛАХА ЗАТОВА КАЗА " ВСЯКА ВОЙНА В КАВКАЗ Е ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ИРАН "
    ....
    МОЖЕ ДА СТАНЕ МНОГО КОФТИ ЗА АЬВРБЕЙДЖАН
    ....
  • 29 DW и измислена Хана Ноте!!

    6 3 Отговор
    Ръчкате, подсрекавате, риете DW!! Да има войни, да загиват хора!!
  • 30 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    най сетне написаха черно на бяло кой е агресора използвал прозореца и момента в който Русия е разконцентрирана
  • 31 Зеле с праз

    0 3 Отговор
    Тази статия се отнася за периода 1990-2000, сега е просто абсурдна.
  • 32 Тити

    5 2 Отговор
    Рашистите сами не могат да си помогнат камо ли на Армения
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Бре някоя мисирка прочети 33 и взе че го изтри. Прогрес бе фитките на фатките! От какво ви хвана страх , няма страшно тя България не истинска държава турската пропаганда си е на място във Фатки !?