Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2022 10:00 3 443 36

Катастрофата на Путин в Украйна

  • владимир путин-
  • стивън пайфър-
  • украйна-
  • война-
  • катастрофа-
  • русия-
  • руска армия-
  • нато-
  • ес-
  • санкции-
  • сащ

Поредица от грешни изчисления доведоха Путин до тази катастрофа

Катастрофата на Путин в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стивън Пайфър, бивш посланик на САЩ в Украйна и автор в Центъра за международна сигурност и сътрудничество (CISAC) към Станфордския университет:

По заповед на Владимир Путин руската армия предприе нова инвазия в Украйна през февруари. Това причини трагедия на украинците, но седем месеца по-късно се оказа и катастрофа за Русия. По всичко личи, че Путин остава вкопчен във войната, която сам започна, залагайки, че волята на Запада да подкрепя Украйна ще отслабне с времето. Западът трябва да се увери, че това ще се превърне в поредната му фатална грешка.

Още новини от Украйна

Една война, която не се разви по плановете на Путин

На 24 февруари руските сили атакуваха Украйна от север, изток и юг. Векторите на нападение предполагаха, че ще се стремят да окупират Киев, както и източните 2/3 от Украйна. Упоритата съпротива отблъскна руснаците от столицата. До началото на април руските сили се изтеглиха от Киев и северната част, въпреки че окупираха части от Южна Украйна. След това Москва обяви понижената си цел за превземане на Донбас, включително Луганска и Донецка области, части от които руски и руски прокси сили са окупирали от 2014 г.

След повече от три месеца тежки битки руската армия задържа по-голямата част от Луганска област. През юли руснаците насочиха военните си усилия към Донецка област, но постигнаха малък напредък. Западните експерти започваха да говорят за „кулминацията“ на руската армия – точката, в която комбинацията от жертви (особено на опитен персонал), загуба на оборудване, изтощение на войските и нисък морал затрудняват руските сили да поддържат последователна офанзива.

След шест месеца битки конфликтът изглежда се е превърнал във война на изтощение. Украинците обаче започнаха контранастъпление в Херсон, целящо да изтласка руските сили от единствената окупирана от тях област западно от река Днепър. След това атакуваха района на Харков, като разбиха руските сили и освободиха повече от 2000 квадратни мили през първите две седмици на септември. Докато руската армия продължава да окупира големи части от Украйна, развоят на войната се измести в полза на Киев, тъй като лошото ръководство, тактика и логистика подкопават руските сили.

Нарастващите загуби за Русия

Войната означава тежки загуби за Русия, преди всичко в нейните военни редици. В средата на август западното разузнаване изчисли, че 15 000-25 000 руски войници са били убити в битка и други 45 000-60 000 ранени (руснаците не съобщават броя на жертвите от март насам). Тези цифри със сигурност са нараснали през последния месец. Руските военни също са загубили значителни количества оборудване, включително потвърдени загуби на 1100 танка, 1200 бойни машини на пехотата и хиляди други военни машини. Руският бюджет за отбрана ще се нуждае от много години, за да замени това оборудване, а руската армия все повече трябва да се задоволява с по-стари оръжия, като танкове Т-62, произведени за първи път преди пет десетилетия. Руските износители на оръжие вероятно ще открият, че руската марка е загубила голяма част от блясъка си сред задграничните клиенти.

Западните санкции носят нарастваща икономическа цена. Въпреки че Централната банка на Русия се справи с кризата, инфлацията достигна сериозните 14 процента през септември. През август Централната банка съобщи, че руската икономика се е свила с 4 процента от 2021 г. насам. Поверително проучване, което се твърди, че е направено за Кремъл, предостави мрачна перспектива, предвиждайки „инерционен“ сценарий на свиването на икономиката, която да достигне дъното си през 2023 г. с 8,3 процента под нивото си от 2021 г. Предстоящото ембарго на Европейския съюз върху по-голямата част от вноса на руски петрол и планираната горна граница на цените на Г-7 може значително да намали приходите, които Москва печели от износа на петрол.

Забраната на Запада за износ на полупроводници и други високотехнологични продукти засяга както отбранителния, така и гражданския производствен сектор на Русия и въздействието ще нараства с времето. От началото на войната повече от 1000 мултинационални компании са напуснали Русия напълно или значително са свили дейността си там. Има и изтичане на мозъци, като се съобщава, че десетки хиляди IT специалисти са напуснали страната.

Русия също понесе големи геополитически разходи. Почти всички членове на НАТО увеличават разходите си за отбрана. Путин и Кремъл не харесаха малките многонационални бойни групи, които НАТО разположи като закрепващи сили в балтийските държави през 2015 г.; още по-малко ще им харесат увеличените контингенти, разположени там сега. А влизането на Финландия и Швеция в Алианса ще превърне Балтийско море на практика в езеро на НАТО.

Казано накратко, войната на Путин струва много на Русия.

Катастрофа и дилема

Поредица от грешни изчисления доведоха Путин до тази катастрофа. В Кремъл явно не са вярвали, че украинците ще устоят и са очаквали бърза победа. Някои нахлуващи руски части преминаваха границата само с тридневни хранителни дажби. Кремъл надцени мощта на своята армия. Анекдотични доклади, като този, че реактивната броня на танк Т-80 е била пълна с гума вместо с експлозивен заряд, предполагат, че корупцията, ендемична в Русия, не е оставила сектора на отбраната незасегнат. Кремъл също така очевидно не е очаквал острия отговор на НАТО, решенията на Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса, западния поток от оръжия към Киев и мащаба на икономическите санкции.

Самата Русия все още не е в криза. Икономиката, въпреки че се бори с нарастващи проблеми, не се е сринала и руската армия запазва застрашителни способности. Но Кремъл е изправен пред много по-трудна ситуация, отколкото си представяше през януари, и тя ще се влошава.

Дали Путин напълно разбира това е открит въпрос. На 7 септември той каза, че „ние (Русия) не сме загубили нищо и няма да загубим нищо“ - странна оценка, която хилядите руски семейства, които са загубили близки в Украйна, със сигурност не споделят. Руски официални лица посочиха, че условията на Кремъл за прекратяване на войната остават непроменени и Москва иска пълната капитулация (на Киев), която поискаха в началото. След телефонен разговор с Путин на 13 септември германският канцлер Олаф Шолц отбеляза, че „няма индикации, че се появяват нови нагласи“.

Путин е изправен пред ограничения в продължаването на войната, някои самоналожени. Той нарече инвазията „специална военна операция“ (наричането ѝ „война“ в Русия може да доведе до затвор) и се опита да минимизира мащаба на конфликта в очите на руската общественост. Въпреки тежките жертви, официални лица в Кремъл казват, че „не обсъждат“ мобилизация. Вместо това Русия премахна възрастовата граница за военнослужещи на договор, докато търси затворници за доброволци. Зачестиха призивите извън Кремъл за голяма мобилизация. Това обаче може да разтревожи по-широката руска общественост, която ще се страхува, че синовете им ще бъдат мобилизирани и изпратени да се бият. Във всеки случай обучението на нови части и оборудването им с модерно оръжие ще отнеме много време.

Големият залог на Путин

Украинската армия може да натрупа допълнителен импулс преди зимата, когато темпото на битките ще се забави, но войната ще продължи известно време. Въпросът е: ще подкопае ли нарастващата икономическа болка и агонизиращият поток от мъртви и ранени войници у дома руската воля за битка, или пък слабата икономика и липсата на оръжия и боеприпаси ще подкопаят способността на Украйна да се защитава?

Западът има думата по този въпрос. Ако продължи да предоставя оръжията и финансовата подкрепа, от която се нуждаят украинците, техните военни имат решимостта да надделеят и победят руската инвазия. Путин обаче залага, че подкрепата на Запада ще отслабне. Той се надява, че растящите цени на енергията и разходите за подпомагане на Украйна ще намалят подкрепата на Европа и САЩ за Киев.

Западът трябва да запази курса и да покаже на Путин, че ще загуби този залог.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоло

    35 21 Отговор
    Много коментаторчета станахте соросня.та
  • 2 Гаглей

    26 34 Отговор
    Русия за нищо не става, някои наивници още не са го разбрали. Всичко там е разруха, корупция.жалко а можеха наистина със своите възможности сега да са пред всички на планетата.

    Коментиран от #7, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    33 11 Отговор
    Не бързай , не бързай..... !!! Когато мине застрахователя , да опише щетите , тогава ще даваме оценки , кой е пострадал в катастрофата !!!
  • 5 Бля,бля

    28 11 Отговор
    Виж списвача и отмини!

    Коментиран от #27

  • 6 Име

    20 2 Отговор
    Всяка истина вече се нарича „плюене“, а фактите „нападки“, това е реалността на зомбитата, които с агресия превземат нормалното!
  • 7 Набивай

    14 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Макдоналдс , и не си мъчи главицата с мисли !

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БСП за България и Радев

    11 12 Отговор
    В момента се шият ударно 500 хиляди зимни униформи. Май се готви разходка до Киев и Берлин през Варшава

    Коментиран от #34, #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смешници

    16 5 Отговор
    Пишете за катастрофата на запада ,за катастрофата на долара за катастрофата на западната икономика .В Германия главата скоро един хляб 10 евро ,ей за тези неща пишете защото ние сме в Европа ,а Русия да си се оправя от руснаците.

    Коментиран от #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Добре е, че е от Станфордския университе

    7 3 Отговор
    Представяте ли си какво би написал ако е "харвардец". Какво да му кажеш. Не е Щраус, а щраус, със заровена глава в "прпоагандният" пясък.
  • 16 Стига лъжи

    16 7 Отговор
    Путин не реве, вие ревете, а сега кой губи и кой печели? Цените при нас печелившите на какви нива са? Да ви няма измислени драскачи!

    Коментиран от #29

  • 17 Реалност

    13 4 Отговор
    Западът трябва да запази курса и да покаже на Путин, че може да кара само на гей паради, без къпане и без отопление:)
  • 18 тц тц

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Я ми припомни в момента срещу кого се води дело за корупция в особено големи размери - срещу Путин или срещу Урсула
  • 19 Българин

    16 3 Отговор
    Путин веднъж не се е оплакал, веднъж не е ревнал за помощ и има пълната подкрепа на над 80% от сънародниците си - сигурен съм, че всеки един политически лидер мечтае за такава "катастрофа"! Особено Байдън, който и 20% подкрепа не може да върже, ревльото Зеленски няма смисъл да го коментираме.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дългият

    11 1 Отговор
    В интерес на истината войната не се разви и по плановете на НАТО и Пентагона. Защо крият загубите на ВСУ в жива сила и техника а все плачат за нови и нови тежки оръжия?
  • 22 С400 провал

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Имах си аз диктатор да се оплаче или да има малка подкрепа...Подкрепата на путин даже е малка..Виж Кимчо го бие отвсякъде с 99.9% подкрепа.Путин само смени плочата.В началото не искаше преговори и заплашваше наляво надясно с "необратими последствия" ,а сега започна да се моли за преговори.То по-голям страх и оплакване от това няма.
  • 23 Вирус

    4 3 Отговор
    Джамбазче пак ли ти бе не почиваш ли

    Коментиран от #32

  • 24 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Този коментар е като музика в ушите на нашите евроатлантически лакеи, но тази музика е фалшива.
  • 25 Нострадамус от Злокучене

    2 8 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина изживява последните си дни в този формат.Очакват я "революционни" сътресения,като дори лакеите на Кремъл взеха да задават неудобни въпроси в ефир и да търсят кой е виновен за провала.Засега не смеят директно да обвинят Путин,но "конкуриращата фирма",лице на която е Стрелков-Гиркин не пести критики по отношение на Диктатора и неговото обкръжение.Русия я чака "интересен" период.Същият какъвто беше по времето на СССР,преди да се разпадне на съставните си части.
  • 26 От гьостерица

    6 1 Отговор
    Проблемът не е от Путиново време. Руснаците още от времената на унията в Брест от 1595/6г. и появата на униатите все проявяват мекушаво отношение спрямо украинците-еничари. Все се опитват да ги спечелят с привилегии,отстъпки,земи... Само Сталин беше навил шията на укрите-нацисти,но умря и Хрушча даде амнистия на бандеровците в средата на 50-те години..И сега пак - в Русия въобще не си даваха сметка,че комунистическата украинска номенклатура още в 1991г. се съюзи с бандеровците. Някой излъга Путин,че е възможен вътрешен преврат,въпреки фактите от предишната история. Укрите са безподобни лъжци и наглеци още от времената на Мазепа,бетер повардарците. Украта е бясно псе и хапе във всички посоки - поляци,цигани,руснаци,унгарци,румънци,българи и... разбира само от гьостерица.

    Коментиран от #30

  • 27 Кажи кой

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бля,бля":

    списвач да четем, умнико
  • 28 Тогава

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Смешници":

    какво прави в Украйна
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фактите от историята

    7 1 Отговор
    Фактите от историята: популацията в Западна Украйна от векове е повратлива,хлъзгава като речен камък и върбов клин. С унията от Брест дотогавашните православни стават католици - униати. Тия земи след Киевската Рус са владяни и доминирани от татаромонголи,литовци, Жеч посполита,австонемци и чак в средата на 17-ти век се връщат къв Русия. Отмятането и предателството вече са вградени в генетичния код на тая популация. Чайковски е написал цяла опера по тоя проблем. Клали са поляци и евреи във Волинското клане, руснаци,евреи и цигани при Бабин Яр и през цялата Втора световна война. Дадени са им наготово полски,унгарски,румънски и руски земи и населения и въпреки това са шовинисти и расисти.
  • 32 Ама

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вирус":

    той не си е изшмъркал лекарството и затова преписва дойчезеле,броейки центовете...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.