3 Ноември, 2022 16:00 2 145 58

Мракобесният закон на Костадинов: когато чужди агенти викат "дръжте чуждите агенти"

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • агенти-
  • журналисти

При дългата болшевишка традиция не е изненада, че изразът "чуждестранен агент" е един от най-омразните в Русия

Мракобесният закон на Костадинов: когато чужди агенти викат "дръжте чуждите агенти" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Възраждане" последва Путиновия пример и внесе проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Но ако ще приемаме такъв закон, първата регистрирация по него по право се пада на "Възраждане", пише В. Стойнев.

През 1939-а година в САЩ влиза в сила Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Целта му е да ограничи нацистката пропаганда в страната в навечерието на Втората световна война. През 2012-а година, в навечерието на анексията на Крим, Русия въвежда регистрация на чуждестранните агенти.

В САЩ след войната Законът за чуждестранните агенти е подложен на множество критики, срещу него има близо 90 дела, в резултат на което той е облекчен, а в средата на 90-те години е стеснен до закон за лобистите, прокарващи интересите на чужди правителства. В Русия тече обратният процес на затягане и вече близо 200 медии са обявени за чуждестранни агенти.

При дългата болшевишка традиция не е изненада, че изразът "чуждестранен агент" е един от най-омразните в Русия. Преди десет години, при прощъпулника на мракобесния кремълски закон авторитетният социологически център "Левада" (който днес също е "чуждестранен агент") попита руските граждани как се отнасят към 11 наименования, като ЕС, НАТО, комунизъм, капитализъм, глобализация… За 62 процента от жителите на федерацията понятието "чуждестранен агент" предизвиква отрицателно отношение - по негативизъм го бие единствено думата "антисъветски" (66 на сто). Не е изненада и това, че под "чуждестранен агент" хората разбират предимно шпионин, разузнавач под прикритие или вътрешен враг, но и всеки представител на друга държава, включително от бизнес структура или обществена организация.

По примера на Путин

Българската партия "Възраждане" последва Путиновия пример и внесе в парламента свой проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Той изисква саморегистрация на всички физически и юридически лица, които на годишна база, пряко или косвено, са получили финансова или материална помощ над 1000 лв. и се занимават с разпространение на информация чрез медиите, с обучение и с политическа дейност. На такива "агенти" се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и ВУЗ-ове, болници, структури на МВР и БАН и др. Забранява им се да участват в политически дейности и да получават държавно и общинско финансиране.

От публичните изявления на лидера на "Възраждане" и колегите му отдавна е ясно в кои организации и медии се прицелва законопроектът: "Америка за България", "Икономедиа", "Медиапул", "Свободна Европа", "Дойче веле", фондациите "Конрад Аденауер" и "Фридрих Науман"… Тези медии ще трябва да окичат като с нацистки жълти звезди страниците и сайтовете си с надпис "чуждестранен агент", а чуждите фондации, подпомагащи формациите от своите политически семейства у нас, ще бъдат прогонени. Науката ще остане само "в реални граници" от 110 000 кв. км. И не само обществените науки и хуманитаристиката - та нали ако някой наш IT специалист, получаващ пари по научен проект отвън и преподаващ в наш ВУЗ каже, че Джон Атанасов не е бащата на компютъра, трябва мигом да бъде уволнен, напълно "в съответствие с общочовешките ценности и национални традиции", каквато е целта на ограниченията според мотивите на вносителите на закона.

А на кого плаща "Русия за България"?

Освен че още от първия си член и за неспециалист проектозаконът в правно-техническо и в лингвистично отношение е пример за кръжочна самодейност, той е пропит от лъжи и безпросветност. Според мотивите на авторите му проблемът е, че подпомагането от "неизвестни чуждестранни източници" води до прокарването на "собствените интереси на чуждестранни групи по интереси" и на "чуждестранни политики и идеологии". Нищо подобно - това подпомагане, поне що се отнася до медиите и фондациите, взети на прицел, е напълно известно откъде идва и в какви размери. За разлика от "подпомагането" на "четирихилядниците" от Кремъл например. Никоя "Русия за България" никога не е обявявала на коя медия, на кой журналист и на кой политик колко пари е дала. Колкото до частните интереси, в едно свободно и законово регулирано общество такива може да прокарва всеки, независимо чужд или български "агент" е. Колкото до "чуждата идеология", никоя нация няма патент върху либерализма, консерватизма и социализма например, но и трите имат свой живот в България още от началото на Третата българска държава. А що се отнася до чуждата политика, в международните отношения всяка държава прокарва именно своята политика, а ако го прави незаконно, спецслужбите и правосъдието са призвани да противодействат.

Фашизоидната претенция на закона обаче е "да бъдат налагани общностни цели в политическия и социалния живот на България". Очевидно авторите му нямат предвид целите на свободното демократично общество, иначе нямаше да го ограничават, а съвсем други - като "суверенната демокрация" на Путин например.

Целта на законопроекта е прозрачна

Отправната точка в законопроекта е разбирането за "чуждестранен", в което имплицитно се съдържа понятието за враг. Ако е така, решението е съвсем просто - и в практиката, и в теорията. Враг е онзи, който те е обявил за неприятелска държава - Русия. А приятели са онези, с които си съюзник - страните от ЕС и НАТО. Депутатите от "Възраждане" досега не са се доказали като следовници на Енвер Ходжа, за когото целият свят е враждебен и всеки трябва да си има бункер. Не, те не са срещу всички държави, целта им отново е да ни откъснат от нашите съюзници, като сега ги превърнат в "чуждестранни агенти" - в полза на неприятелската Путинова империя.

България и съюзниците ѝ отдавна наложиха ограничения на кремълските пропагандни медии, управници, олигарси и глашатаи. Ако ще приемаме закон за чуждестранните агенти, то първата регистрирация по него по право се пада на "Възраждане".

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    83 14 Отговор
    Соросоидите на чужда хранилка пищят на умряло.ха ха ха ха
  • 2 Копейкин

    71 11 Отговор
    Всички соросоиди в Белене!

    Коментиран от #23

  • 3 Сфхлнх

    9 27 Отговор
    Смешно!
    Тъжно!
    Жалко!
  • 4 Простя Копейкин

    19 65 Отговор
    Много внимание му отделяте на този гагузки б0клук !
  • 5 авто протестърът Костя

    15 56 Отговор
    Внимавайте костя е много страшен , може да събере 3 автобуса с ваксинирани копейки и става страшно
  • 6 епъ

    48 7 Отговор
    Я се разкарайте от България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 Трак🇮🇹🇺🇦🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇧🇬

    67 13 Отговор
    Срещу този закон реват само чи-футите на Сорос !!! Не виждам нищо лошо в този закон насочен срещу ционизма на болшевиките соросоиди
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДВ!Вие ще сте първите!

    69 6 Отговор
    Това е американски закон,преписан от законодателството на САЩ 1:1.Погледнета само какъв рев настана от НПО-тата на САЩ, а Ню Йорк таймс писа че закона бил"Руски фашизъм".Колко трябва да си тъп,нагъл и арогантен,да обвиняваш другите във фашизъм,след като закона си го измислил и въвел ти в собствената си държава САЩ.Миосля че по нататъчни коментари са излишни.Ще припомня един случай от историята а именно по време на ВСВ,Техеранската среща на тримата "големи" .На нея Чърчил казва на Сталин:"това е демокрация,да се съберем тримата,който мислим различно".А Сталион му отговаря:"Всичко което е във ваш интерес е демократично а останалото не".Така и със закона на Костадинов.Ако е в САЩ е демократичен,но ако е в друга държава е руски фашизъм.
  • 10 абе ти

    4 21 Отговор

    До коментар #8 от "Българина":

    що четеш като дявола евангелието ?
  • 11 Аватар

    36 2 Отговор
    Има българска поговорка,че който плаща той поръчва музиката.Редно е като слушаш или четеш чужда ,,музика" поне да знаеш кой я е платил.Някога на това се казваше прозрачност,а сега май е лобизъм,или не е?
  • 12 чужди агенти

    44 3 Отговор
    И без този закон знаем, че ДВ е чужд агент и каквото напишат е изопачено, но все пак нека имат една звезда с надпис чужд агент, че да не стават грешки.

    Коментиран от #29

  • 13 нннн

    40 2 Отговор
    Добре, де! Да заменят ,,агенти" с ,,лобисти" и да приемат закона в американски вариант. Нали ще ги стигаме хамериканците!
  • 14 Аршлох

    22 6 Отговор
    Веднага се разнесе с@ р@ с@ иде н вой,от настъпаните.Колкото по силен,значи толкова по добре се движат нещата.Друг е въпросът,нашите депутати д...да вци,дали изобщо биха гласували такъв закон.
  • 15 Законът е добър

    39 5 Отговор
    Проектозаконът на Възраждане е добър и крайно необходим. Обществеността има право да знае дали политически партии, медии и други обществени организации са финансирани от чужбина, в контекста на дейността и каузите, които тези организации промотират. Нищо необичайно няма, още повече, че подобен закон функционира в САЩ от далечната 1938г. Казва се " Foreign Agents Registration Act ".
  • 16 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    6 28 Отговор
    д-р Врабевски е финансирал не една инициатива на копейката . Д-р Врабевски е член на американска фондация на Бил Клинтън . По този преписан от русия закон, копейкин не трябва да заема никаква публична длъжност !
    Това трябваше да му го кажат ЙОристите му преди да се излага . Колкото пъти се появи, толкова лъсва какъв елементарен и необразован човек е . Извън 50-те реплики, които е научил да изговаря артистично, е кръгла нула.
  • 17 И дойчето ще трябва да се регистрира

    31 2 Отговор
    Дойче веле автоматично попадат в дефиницията на "чуждестранен агент". Те са германска държавна медийна група и следва да обозначават това обстоятелство на видимо място в техният сайт, за да се даде възможност на техните читатели да имат това предвид, в контекста на позициите които медията застъпва в своите публикации. Няма нищо страшно и необичайно в това. Публиката следва да бъде информирана за тези обстоятелства.
  • 18 !!!?

    11 16 Отговор
    "Колонизиран" !!!?

  • 19 Митрофан Ханъм

    3 26 Отговор
    На тези на които Раша плаща ,те не са чужди агенти . Те са копейкаджии.
  • 20 Законът в САЩ се нарича FARA

    29 0 Отговор
    Законът за регистрация на чуждестранните агенти (The Foreign Agents Registration Act или FARA; наричан нататък ФАРА) влиза в сила в САЩ през 1939 г. Формално целта на ФАРА е да гарантира „прозрачност“ като осигури достъп на гражданите на САЩ и избраните от тях представители във властта до информация за упражняване на чуждестранно влияние върху формиране на политиките на САЩ или с други думи - да защитава САЩ от прикрито чуждестранно влияние. За последните 6 години вече има цели 10 присъди за нарушения на ФАРА.Първата е разследване на природозащитни организации критични към екологичната политика на САЩ през 2018 г. Тогава 4 зелени организации получават нареждане да се регистрират като „чуждестранни агенти.Следващите са РТ ТВ Америка (медия финансирана и вероятно контролирана от Русия), контролираните от Китай Информационна агенция Синхуа и Китайска глобална телевизионна мрежа както и Ал Джазира като чуждестранни агенти през 2017 г. и 2018 г. Регистрациите имат и директен ефект върху работата не медиите като на кореспондентите на РТ ТВ Америка са отнети журналистическите пропуски за Конгреса, а компании предоставящи услуги на тази медии, като осигуряване на излъчване, са заплашени също от регистрация.Всъщност "чуждестранен принципал" по смисъла на ФАРА включва не само чуждестранни правителства, но и чуждестранни физически лица, фондации, организации с нестопанска цел, дружества и други юридически лица.Дали американците го наричат "руски фашизъм"?
  • 21 Само

    21 7 Отговор
    Възраждане другите са безгръбначни мекотели и слуги на знаете кои.
  • 22 Голем смех

    7 21 Отговор
    Първият чуждестранен, разбирай рашистки, агент е самия Костя Копейкин. Не знам какви наказания е измудрил гагаузина, ама дано да не е разстрел. Неговата работа е: хитрата сврака - с двата крака.
  • 23 Голем смех

    4 20 Отговор

    До коментар #2 от "Копейкин":

    А какво е това чудо соросоид бе, ушанко? Нещо като русоид ли?

    Коментиран от #26

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 3 Отговор
    Голям Т@6@К сте ‼️

    Възраждане" последва Путиновия пример и внесе проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти.


    Но

    През 1939-а година в САЩ влиза в сила Закон за регистрация на чуждестранните агенти.
    🤔🤔🤔🤔
  • 25 Закона за чуждите агенти(ФАРА)

    24 0 Отговор
    Е приет в Израел през 2016,като копие на този от САЩ.До момента в Европейския съюз само една държава е приела закон „вдъхновен“ от ФАРА и това е Унгария през 2017 г.След приемането на закона,първите НПО-та които са забранени в Унгария са тези на Сорос,а университета му по подобие на нашия в Благоевград е затворен.Започва вой срещу закона от всякакви НПО-та,бъркащи се в политиката и в медиите на Унгария.В отговор на критиката, която получава от международни правозащитни организации24 както и от Министерството на правосъдието на САЩ, унгарското правителство дава отговор – приетият от тях Закон за прозрачност, се основава на американския ФАРА.
  • 26 Като теб 1:1

    19 2 Отговор

    До коментар #23 от "Голем смех":

    ГнусноПродажноМекотело,работещо за НПО Америка за България,което се финансира от САЩ и Сорос
  • 27 Този е Матрьошка

    3 16 Отговор
    Куха Матрьошка.Отваряш я,отвътре вежливо те поздравява другаря Путин!

    Коментиран от #41

  • 28 Някой

    18 2 Отговор
    Леете ли помия по Костадинов?
    Не се хабете, все повече подкрепа събира партията му. То, с такива неразумни решения на другите парламентарни групи, няма как и да е иначе.
    Докажете първо, че той е чуждестранен агент, а другите не са.
  • 29 Законът за чужди агенти"ФАРА"

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "чужди агенти":

    Ако беше само да си сложат на статията, че са чужди агенти,нямаше да има такъв рев.Всъщност,когато се регистрират като чужди агенти,ще имат ограничени права.Няма да имат право да ходят в парламента,нито да дискутират политически решение,освен ако не ги публикуват 1:1 без да разсъждават.Другия момент е че.ако служителите на държавата,отговарящи за този закон(прокуратура),установят,че чуждите агенти,не спазват ограничения достъп и го нарушават,рискуват да бъдат изгонени от България,както направи Унгария със Соросидните НПО-та,които затвори и забрани.Затова е този рев,защото са с единия крак извън България.Юридическите фирмо от България и всякакви под изпълнители,също ще бъдат затваряни,ако се докаже че НПО-то за което работят или разпределят пари е нарушило закона за ограничен достъп.
  • 30 Негласувал

    3 8 Отговор
    Чудесно! Това определение в пълна сила важи и за партията на вносителя на законопроекта. Какво по-хубаво от това, да отрежеш сам клона, на който седиш! Капиш?!
  • 31 Минувач

    18 1 Отговор
    Законопроектът на Възраждане е 1:1 преписан от американския! Е, тогава, защо ревете? Плюс това не ви ограничават с нищо, просто да се изсветлите и да се обозначите. Това проблем ли е? Май се плашите от това, хахаха. Отделно - ами този закон би бил и против тези, получаващи пари от Русия, ако има такива. Нали сте медии, журналисти, правете разследвания и докажете, ако има пари от Русия. Ето, ще ви даде дори силен коз да се борите с враговете си. Но го играете яко уплашени. Дали ще бъде приет или не този закон, вече половината от ползите си я свърши - повдигна се дискусия и хората виждат много добре, кой се страхува и си правят изводите. Колкото и в централните медии и телевизии да не искат да споменават този законопроект, то хората са запознати много добре.

    Коментиран от #45

  • 32 Нищо страшно и фатално няма

    13 1 Отговор
    Доколкото разбрах този закон няма за цел да забрани чуждестранното финансиране на партии и медии. Така например ГЕРБ ще продължат да бъдат фиксирани от двете германски държави фондации, както и демократите ще продължават да бъдат фиксирани от Америка за България. Просто ще трябва тези обстоятелства да се регистрират по надлежен ред и да са публична информация, а не да се укриват от публиката. Какво лошо има в това ?

    Коментиран от #48

  • 33 Урюрвкос

    11 1 Отговор
    който плаща той поръчва музиката, какво лошо има някой за пари да изразява чуждо мнение, въпроса е да се представя за чужд агент а не за патриот защитаващ национални интереси.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Темерут

    12 1 Отговор
    Много рев, много жалби. Много страх от закон, който би извадил на светло парите...
  • 36 Патриот

    3 12 Отговор
    Копейкин следва да бъде арестуван и съден за държавна измяна.
  • 37 Сандо

    16 1 Отговор
    В България и Русия е мракобесен закон,а в САЩ - образец за демокрация!Макар,че са едни и същи!Ех,как обичат някои грантовете и подаръчетата,и как си пазят дребните привилегийки - и изобщо не усещат как всичко овоняват около себе си и започват да живеят в кочина.И те,и поколенията им.
  • 38 Вирус

    7 2 Отговор
    Хаха сезонът на зеуето наближава пак ли ни поучавате и наставлявате
  • 39 Дойче Гьобелс

    16 1 Отговор
    Нищо не разбрах. Защо да нямаме закон като в най-голямата демокрация - САЩ???
    Нали този закон ще е за всички, и за гадните ушанки също!!
    Защо от ДВ не искат да има ред,правила и демокрация в България??
  • 40 Т.е.

    15 2 Отговор
    До колкото разбирам според ДВ, такъв закон не трябва да има, щото сме в съюз с ЕС и НАТО и трябва само тяхната пропаганда да се слуша.
    Т,е.си е фашизъм, откъдето и да го погледнеш.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    Каква регистрация,трябва да бъде направен закон за лов на чужди агенти,както навремето закон за изт-треб-ление на раз-бой-ниците,а всички чужди капитали и собственост на българска територия,конфискувани.Костадинов не е достатъчно радикален,като ще е гарга,да е рошава.Как щеше да стане социализма след 44 г.,ако комунистите са пипали толкова меко,изриването на Авгиеви обори изисква действия с желязна ръкавица.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Перо

    16 1 Отговор
    Българският персонал на DW да се ограмоти, защото този закон действа,без прекъсване от 30-те години на миналия век в САЩ и скоро “мракобесният” закон ще стане на 100 г. Много са ми смешни джендарията,която само избирателно приема приетото от началниците! Явно ефективността на закона е недопустим за колониите!
  • 47 От дойчезеле

    6 1 Отговор
    Трябва да бъдат поставени на трибунал.
  • 48 Има и то много

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Нищо страшно и фатално няма":

    Партия регистрирана в България,не може да бъде финансирана от чужда държава.Това е нарушаване на конституцията и се нарича вмешателство в делата и суверенитета на България от друга държава.Закона е точно срещу такива фондации,които са създадени в България с чужд капитал и финансират който си искат,докато ако е директно от Германия е забранено.Когато този закон влезне в сила фондациите ако финансират поличическа партия,ще бъдат изхвърлени от България,а медиите нямат право да дават мнение за политика,освен ако не предават 1:1 какво се случва.Такива като ДВ,Америка за България,адвокатските кантори към тях от БГ страна.ще бъдат изхвърляни от България а адвокатските кантори ще останат без лиценз.
  • 49 Вирус

    5 2 Отговор
    Зелето пищи ще трябва да ги осветляват хаха
  • 50 Про-азиатската вражеска партия

    3 5 Отговор
    внася руски закон за вражеските агенти 🤣 И това ако не е ирония 🤣
    Вражески агент в България е човек, работещ в интерес на вражеска държава!
    Вражеска държава е РУСИЯ, следователно вражески агент е всеки, които работи в нейн интерес🤨
    От което следва, че Копейкин и шайката му от дивваци, развяващи руски вражески знамена в София, са ВРАЖЕСКИ АГЕНТИ😊
    Освен това Копейкин само внася руския закон, защото потенцияла му е колкото на неговите избиратели ( под нулата), така че той е неспособен сам да напише такъв 🤣
    Про-азиатците от тази партия естествено няма да спрат да се опитват да пречат на България и да засилват позицията на врага, с пропаганда, шпионаж и друга подривна дейност! Затова им се ПЛАЩА 🤑🤑🤑
    Но докато сами не съборим тотемите на вражеска Русия в страната ни, ние сами ще произвеждаме национални предатели, които ще пишат закони срещу самите себе си😞😞😞😞😞

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Чиба на козяците

    7 1 Отговор
    Соросняята вън! Евала на Орбан, че ги изрита отзад!!!
  • 53 Алооооооо

    3 0 Отговор
    Абе зелето май ще ви мандр.....сат ама шъ зимате кинти и от САЩ и от Русия само се регистрирайте и готово
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дааааааа

    1 0 Отговор
    """Мракобесният закон""" на Костадинов, е американският закон !!!!!
  • 56 Дааааааа

    1 0 Отговор
    """""Враг е онзи, който те е обявил за неприятелска държава - Русия.""""глупости пълни......но не се споменава обаче: след като "приятелски" още от 2014 година подкрепяхме всички безумни санкции и декларации !!!!! Гонихме неоснователно служители на посолството и кви ли не дивотии още......
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пиер

    1 0 Отговор
    Нещо много уклончиво пишете господа журналисти. За САЩ, ЕС -МОЖЕ, за останалите - НЕ!!. Не бива да се пише ей така на ангро. В крайна степен когато не си запознат със закона, как можеш да го анализираш без да си имаш и понятие от право. Мисля, че тези нароили се НПО та у нас са като бомба със закъснител и създават проблеми в страната. Време е да им се сложи край, както направи Орбан в Унгария. В най-добрия случай да се ограничи максимално негативното им корупционно влияние.