Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 13:41 2 694 22

Добромир Живков пред ФАКТИ: С измененията на Изборния кодекс ГЕРБ, ДПС и БСП се подготвят за местните избори

  • добромир-
  • живков-
  • избори-
  • машини-
  • хартиена бюлетина-
  • герб-
  • бсп

Предстои да се преразпределят властовите ресурси по регионите, а знаем, че това е основен елемент от мрежовата структура на ГЕРБ и ДПС, казва той

Добромир Живков пред ФАКТИ: С измененията на Изборния кодекс ГЕРБ, ДПС и БСП се подготвят за местните избори - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще мине ли предложението за смесен вот в парламента и ако „да“, какъв е смисълът от машините… Каква е вероятността за съставянето на кабинет? Пред ФАКТИ говори Добромир Живков, социолог от агенция "Маркет линкс".

- Г-н Живков, защо бюлетината – била тя хартиена или машинна, се оказа такъв препъни камък за демокрацията в България?
- По-общо, защото за част от политическата класа демократичните ценности са такива само на декларативно ниво. Това са политици, които отказват да приемат, че гражданите на страната имат правото да направят своя суверен избор, а ги възприемат като изборна стока, която можеш да принуждаваш, изнудваш, купуваш, ако щете и да преотдаваш. Опасявам се, че е защото на изборните правила се гледа като на инструмент за печелене на политическата игра, но не по нейната вътрешна логика.

- Защо тезата „откраднаха изборите“ винаги е актуална у нас?
- На първо място не трябва да забравяме, че с подобни изказвания дългосрочно се руши доверието в изборния процес и изобщо легитимността на политическото представителство и българските институции, а това е пагубно за държавата. Иначе става въпрос за възможно най-опростената логическа конструкция, която има две тактически цели - опит за оправдаване на минали или бъдещи политически действия и мобилизация на партийните симпатизанти за постигане на тези цели. Да не пропускаме, че и понастоящем, у нас, никакви реални доказателства в подкрепа на такива твърдения не биват давани, а зад това прозира холограмата на Доналд Тръмп и неговата кампания за отричане на резултатите от последните избори в САЩ.

- „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ търсят подкрепа от гражданския сектор срещу изборните промени. Колко е силна улицата и какво може да продиктува…
- Улицата е силно реактивна. Събитията от петък вечер са пример за проявление на относително устойчиво ядро на гражданското общество в България. Да, вероятно протестите срещу връщането на хартиената бюлетина няма да са най-многобройните и няма да предотвратят плановете на "хартиената коалиция", но това не означава, че в обществото не се натрупва протестна енергия.

- За БСП пък връщането на хартиената бюлетина се оказа водеща тема. Колко по-добър резултат ще имат социалистите с хартиен вот…
- Нека да бъдем наясно, че с измененията на Изборния кодекс, голямата цел на ГЕРБ, ДПС и БСП не са следващите парламентарни избори. Това е подготовка за местните избори, на които ще се решава бъдещето развитие на държавата и на политическата среда в по-общ план. Това е така, защото предстои да се преразпределят властовите ресурси по регионите, а знаем, че това е основен елемент от мрежовата структура на ГЕРБ и ДПС. БСП разчита да се стабилизира и да се намеси активно в това преразпределение в опит да овладее процеса на загуба, на роене през последната година и половина. Иначе

не мисля, че има изгледи БСП значително да увеличи гласовете си на парламентарни избори при връщането на хартиената бюлетина.

Анализът ни на профила на гласуващите през последните четири кампании потвърждава, че при машините възрастовата структура се запазва, което еднозначно ни казва, че няма отлив сред гласоподавателите над 60 г. - една от основните тези на БСП.

- ГЕРБ пък декларираха, че са готови да оттеглят текстовете за закриването на Обществения съвет към ЦИК и закриването на район "Чужбина". Какво носи това… Първо си „за“, а после готов да оттеглиш…
- Тълкувам го като част от линията на политическата им комуникация, при която държат на финала на тази законодателна драма поне отчасти да запазят образа на диалогична формация. Можем да бъдем сигурни, че това ще бъде цитирано от Борисов сред аргументите в подкрепа на евентуален отказ да предложат проекто-кабинет в пленарна зала.

- В парламента се образуват тематични мнозинства. Това работещо ли е?
- Образуват се и се рушат буквално пред очите ни. Изглежда партиите предпочитат просто да се коалират по казуси, с лекота прескачайки високите политически бариери, които сами си поставиха.
Работещо е за краткосрочните цели, но е меко казано непоследователно. Лично аз оставам с впечатлението, че това е някакъв съвсем откъснат от реалността свят, в който обществените настроения са целенасочено пренебрегвани.

- На фона на всичко това шансовете за кабинет колко са обозрими …
- Все още нямаме нищо достатъчно конкретно на хоризонта, но единственото сигурно е, че ключът е у ГЕРБ. Дори при измененията в изборния кодекс БСП само привидно са главната движеща сила. Всъщност основната тежест на тези решения е именно на ГЕРБ. От друга страна, “Български възход“ и ДПС вече дадоха ясни знаци, че са готови да гласуват предложение с мандата на ГЕРБ, а от БСП или „Възраждане“ може да се настоява за поне частична подкрепа.

Видно е, че ГЕРБ търсят пътя на най-малкото съпротивление

и затова оставят и повече възможности пред себе си, т.е. нямат ясно изкристализирала концепция за конкретни политически действия, отвъд гласуването на оръжейната помощ за Украйна, промяната в Изборния кодекс и основните им позиции по бюджетната рамка. Както чухме, вариант за тях е и втори, и трети мандат. И президента вече заяви, че предсрочни избори преди март не можем да очакваме, а това предполага дълъг и мъчителен политически процес. Заради това смятам, че гласуването на редовен кабинет остава по-вероятен изход от избори през късната зима.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Промяната идва

    12 34 Отговор
    с победа на местните избори ще изчистим пипалата на мафията в държавата!
  • 2 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    34 0 Отговор
    .....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......
  • 3 Дидо Д

    13 25 Отговор
    "Обръчите от фирми" са пряко свързани с местните избори!
  • 4 5577

    31 0 Отговор
    Вдигайте четири процентната бариера. Така демокрацията не работи. Политиците трябва да си носят отговорността. Хората не са виновни. Слушаме само оправдания и го правят много сложно а е толкова просто. Една шепа хора сме останали и както продължаваме става по зле.
  • 5 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    28 0 Отговор
    И ще бъдат редуцирани партийните ядра !!!! Масовост ще има и представителност. Броя на безсмислените партии ще бъде намален, особенно ако се увеличи прага за влизане в парламента
  • 6 Тома

    13 22 Отговор
    Най много милиарди се крадат от кметовете на големите градове и те зареждат чекмеджето.Че за това е борбата
  • 7 кокала не се пуща лесно

    10 18 Отговор
    кой яхне местната власт - реално той управлява

    на боко и шиши не им се лежи ....след гешев си напазаруваха и радев.....въобще краденето е доста и като гледаме ще стигне за да се върнат пак на бел кон
  • 8 ...

    21 3 Отговор
    Бойко пълнел чекмеджета, а от 33,последните 2 нима и те не ги пълнят. Баба Станка на 82 г кара кола, а на 81 е взела книжка, казват го селските хора от славяново. Един дол дренки са всички, без изключение. Няма мераклии за овце, крави, свиневъдство, строителство
  • 9 оня с коня

    7 18 Отговор
    Хубо отбелязва Живков че с изменение на Изборния Кодекс ГЕРБ,БСП и ДПС се подготвят за Местните избори ,но не казва и дума ЗАЩО Шматките в Партията му не правят същото,А ДРЕМЯТ?И ще отправя Упрек към недоволните Тролове тука от ГЕРБ:ЗАЩО не успокоите Човека Живков че Кахърите му за евентуална победа на ГЕРБ са "бели" защото "ГЕРБ умре" и "Никога повече ГЕРБ",а Борисов отива при бай Ставри?
  • 10 Анонимен

    12 9 Отговор
    И в малките градове кметовете са и те същите. Доган кво каже. Те са мнозинство 3 етноса на дпс плюс българите. Всеки сам се спасява. Ако чакате депутатите може и да гладувате.
  • 11 Гражданин

    3 14 Отговор
    Бойко Борисов все отива при бай Ставри, накрая да не се окажете вие ице. Държал си изгонената каза за малцинствата. Дай им пари, на квартира са, да си ремонтират стаята, че като се напие за 5 г всичко е изпопупил, чак и тоалетната чиния. Майстора иска да й сложи стара, но не дават, а живеят в блокове на живков, строени за специални хора. То не само да искате властта. И гн Борисов е уморен. Доган и той както вежди са на възраст, младите не ви се работи.
  • 12 А не ,бе

    5 0 Отговор
    Сигурно трябва да чакат от ПП иДБда си направят структури по места,да се организират,да анализират и т.н пък тогава да се оправят.Не може да ги обвиняваме ГЕРБ, БСПи ДПС,че си гонят интереса.,докато другите само говорят.Пример-- един човек ме обвини,че са ни включили за саниране,пък сме ЕПК,а тях не са ги включили,пък били панел.Попитах го,вие кандидатствахте ли отговорът беше не.Е как тогава да ви санират.Хр Иванов иска поредното обединение с ПП за местните избори,но те се назландисват. Ама и те нямат структури.Ама действайте,бе,стига сте говорили.После пак ще се чудите кого да обвинявате
  • 13 Хахахах

    4 2 Отговор
    Веднъж си дописахме едни 300хиляди гласа само за да "усвоим" парите от гласовете. (даже не и запечелене на изборите). . . По 150 хиляди невалидни бюлетини, когато не ни изнася, кое да е лошото на хартията:))
  • 14 Никой

    4 2 Отговор
    Някои вече знаем ,че поминъка на партиите ГЕРБ, ДПС, БСП се състои в паричните ресурси по региони. Наречено накратко общински или държавни поръчки. Хартиената коалиция дава знаци ,че могат да работят скрито за усвояването на този ресурс жизнено важен за тяхното оцеляване.Но не си мислете ,че цялата сума ще остане в регионите,тя в по голямата си част заминава в партийните централи за издръжка на апаратчиците. Видно е и от икономическите показатели в дадена община. Най общо казано ,малките и средните общини загиват.Увеличават се общинските и държавните служители на заплата ,частния бизнес едва крета. Отделно натиска който се оказва върху него.
  • 15 !....

    4 1 Отговор
    За Мъртвите гласове, никой не повдига въпроса да се изчистят. Само в Македония са 150000. За какво правихме преброяването да питам, за да продължават да вземат субсидия по 2 и да грабят народа ли ?.....
  • 16 МИЖАВ ИНТЕРЕС

    4 0 Отговор
    Отрязъкът от машината показва всеки за кого гласува. Час, минути и секунди, и за кого е гласувано, от коя машина. НЯМА ТАЙНА НА ВОТА, КОНТРОЛИРАН ВОТ, КУПЕН ВОТ!

    Коментиран от #17

  • 17 Така е

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "МИЖАВ ИНТЕРЕС":

    Така е,но после е важен отчетът на машината,а това е софтуер.Представи си сега,че е програмиран всеки пети глас ,пуснат за ГЕРБ, да отива за ПП.Кой може да ти каже какво става във флашките. Да ни обяснят.Не сме длъжни от всичко да разбираме.Моят син(IT),като ми говори нещо на технически език,все едно ми говори на китайски.Пък аз не съм учила китайски.Имам право да се съмнявам.

    Коментиран от #19

  • 18 ха, ха, ха

    0 2 Отговор
    " Добромир Живков пред ФАКТИ: С измененията на Изборния кодекс ГЕРБ, ДПС и БСП се подготвят за местните избори "

    Аз пък си мислех, че си поръчват по един сладолед...
  • 19 МИЖАВ ИНТЕРЕС

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Така е":

    То е ясно, че всеки държащ машините мами и доверието е на юнашко доверие, без покритие. Някои предлагаха дори най сигурната система като криптовалутите, но и тя не гарантира нищо-. Можеш да си видиш гласът в общият кюп на куково лято, а парите ги знаеш, така - че банково електронно не е същото. Но за отрязъкът пиша защото Витанов БСП, ЕВРОДУПЕДАТ, каза, че в други страни нямало машини но там не си продавали гласът за 20 лева. Сякаш машината го предотвратява, тази търговия? УЛЕСНЯВА Я! (Отрязъкът от машината показва всеки за кого гласува. Час, минути и секунди, и за кого е гласувано, от коя машина. НЯМА ТАЙНА НА ВОТА, КОНТРОЛИРАН ВОТ, КУПЕН ВОТ!)
  • 20 гаранция-франция

    1 1 Отговор
    То е ясно, че всеки държащ машините мами и доверието е на юнашко доверие, без покритие. Някои предлагаха дори най сигурната система като криптовалутите, но и тя не гарантира нищо-. Можеш да си видиш гласът в общият кюп на куково лято, а парите ги знаеш, така - че банково електронно не е същото. Но за отрязъкът пиша защото Витанов БСП, ЕВРОДУПЕДАТ, каза, че в други страни нямало машини но там не си продавали гласът за 20 лева. Сякаш машината го предотвратява, тази търговия? УЛЕСНЯВА Я! (Отрязъкът от машината показва (всеки за кого гласува) час, минути и секунди, и за кого е гласувано, от коя машина. НЯМА ТАЙНА НА ВОТА, КОНТРОЛИРАН ВОТ, КУПЕН ВОТ!)
  • 21 ХаХа

    0 0 Отговор
    Машини и с хартии, хората в провинцията си гласуват в смесените региони за дпс герб и част от бсп. От 1989 дпс беше с бспабв, беше със сдс, беше с герб. Кво очаквате, едните раздават червени химикалки, другите сини, а дпс храна до корем и 20, 50 лева. Да асфалтират пътищата ги оставете. Ице, радев ти го тури 2 ката. Айде идвай, че ромката иска пари, ице
  • 22 123

    0 0 Отговор
    Трябва да се бетонират местните дербей на власт.И така да няма шанс да има конкуренция.После защо сме пропаднала държава.