Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 13:00 11 221 45

ЕС ще плати милиарди за руската истина

  • русия-
  • енергетика-
  • запад-
  • санкции-
  • украйна-
  • война-
  • ембарго-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • европа-
  • еп-
  • ек-
  • газпром-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • москва-
  • сергей савчук-
  • риа новости

В момента в света на енергетиката се случват събития, които най-ярко потвърждават един крайно неприятен за западната публика факт – Русия отново се оказа права

ЕС ще плати милиарди за руската истина - 1
Снимка: Туитър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Сергей Савчук, РИА Новости

В момента в света на енергетиката се случват събития, които най-ярко потвърждават един крайно неприятен за западната публика факт – Русия отново се оказа права. Международната група на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL) съобщи, че в света са сключени всички възможни дългосрочни договори за доставка на LNG до 2026 г. Припомняме ви, че е краят на 2022 г., тоест през следващите четири години всички ще бъдат принудени да купуват LNG изключително по спот договори, независимо от размера на партидата. Изглежда, че има такова нещо. Колективният Запад се възхищава до лудост от схемата за еднократни контакти, дупки в плешивостта на обикновения гражданин, уверявайки го, че именно мястото е истинското проявление на свободния пазар, който гарантира независимост от големите доставчици ( като Русия), а конкуренцията между производители и превозвачи е гаранция за винаги ниски цени. Всичко това е вярно, но, за тъга на западния обитател и бюджета, само в рекламните брошури и пламенни речи на политици.

Нека започнем с факта, че първоначалната идея за така наречените къси сделки наистина означаваше приятни условия за купувачите на въглеводороди. Вярно, този алгоритъм работеше само докато не беше подкрепен от мощни невидими колони от дългосрочни договори, осигуряващи приятна и стабилна възглавница от ресурси. По предложение на Вашингтон (много преди началото на NWO) в масовото съзнание на обикновените граждани и работници в основните индустрии на целия свят започна да се набива постулат, който Европейският съюз с радост подхвана: че отдавна- срочните договори с Русия са робство и зависимост и че трябва да купувате тук и сега, в полза на пазара, преливащ от предложения за петрол и газ. Думите на Владимир Путин, на руския министър на енергетиката и на ръководителя на "Газпром", от години се разтварят в западната информационна мъгла, не достигайки до съзнанието на хората, които вземат жизненоважни решения. Путин, Новак и Милър са прекарали вероятно стотици часове напразно, за да донесат на западния истаблишмънт една проста и очевидна истина: спотът не е панацея и гаранция за ниски цени. Енергийната и финансова стабилност могат да бъдат гарантирани именно чрез дългосрочни договори, които винаги включват всички възможни кризисни ситуации, които засягат изпълнението на споразумението, независимо дали става дума за бързи колебания на цените или тежки форсмажорни обстоятелства като земетресение или война.

Всички тези условия са показани по най-стриктния начин в договорите, което улеснява разрешаването на всички спорове в съда. Всеки адвокат ще потвърди: няма нищо по-приятно от съдебни договори. Написано е - направете го, всеки съд ще вземе страната на фирмата, чиито интереси са били нарушени, ако например цената на продуктите се е увеличила без основателни причини или обемът на доставките не съответства на декларирания. Този постулат беше напълно потвърден в самото начало на пандемията от COVID-19, когато страните и континентите започнаха да се оформят в собствените си граници, а международната логистика се срина за една нощ. Целият свят беше безмилостно щурмуван цели две години, през които правителствата буквално се бореха за безплатни количества въглеводороди, без да избират методи и цени. Апогеят на антируската спот лудост беше март тази година, когато група западни държави се опитаха да наложат първите санкции и да източат руския бюджет чрез намаляване на вноса. По това време цената на природния газ постави абсолютен рекорд в историята на човечеството, преминавайки главната граница от 3000 долара за хиляда кубически метра синьо гориво. Само за разбиране: това е шест до седем пъти по-скъпо, отколкото Германия, Австрия и Полша, които получаваха газ по многогодишни договори, и плащаха за същия обем едновременно.

Днес, в края на ноември 2022 г., газът се търгува в района на хиляда и двеста долара, което изглежда скромно на фона на последните рекорди, но само на теория, но бюджетът и джобът на данъкоплатците и потребителите на комунални услуги са много чувстват неприятните промени. Тук, за да не ви сметнат за неоснователни, трябва да разберете прости неща и факти. В момента Европейският съюз е натрупал около сто милиарда кубически метра природен газ в своите подземни хранилища, от които само десет принадлежат на една или друга държава. Тоест, девет десети от споменатия обем е собственост на частни компании, които ще продават енергийни ресурси през пиковия сезон и, разбира се, в съответствие с основната повеля на бизнеса, а именно да се максимизират печалбите. Теориите, че един сферичен Брюксел може да повлияе на частните собственици и да ги принуди да продадат имотите си - които също са изключително търсени на пазара - поне с минимален марж, ще оставим на простодушните и лековерните. Дори ако симулираме ситуация, при която населението на всички европейски страни започва драстично да пести електроенергия и топлина, резервите в подземните хранилища все още няма да са достатъчни за комфортна зима. Защото ЕС е похарчил 160 милиарда кубически метра газ миналата година само за задоволяване на чисто битови нужди - тоест за отопление на питейна и промишлена вода, както и за производство на електроенергия.

Естествено европейският отбор ще преживее предстоящата зима, но остава въпросът как и с какви финансови загуби. Тъй като руските тръби по дъното на Балтийско море са взривени, украинският транзит не работи и газовозите частни износители могат лесно да отидат в Азия, ако ценовата оферта там стане по-привлекателна. И ако го направят, те без съмнение ще победят максималната възможна цена от купувачите - и няма съмнение, че ще я получат. Европейците просто няма къде да отидат. Отново, за да не бъдем обвинени в празни приказки и пропаганда, добавяме, че единствената страна, която относително спокойно гледа в дълбините на предстоящите снежни бури, е Унгария. По странно стечение на обстоятелствата именно унгарците на държавно ниво всъщност извършиха европейски корпоративен саботаж и не само отказаха да наложат санкции срещу руската енергетика, но и предоговориха договора за доставка на руски природен газ. Според новите условия Будапеща ще получи допълнителни 5,8 милиарда кубически метра през следващите 15 години, които ще бъдат изпомпвани през Сърбия и Австрия. Между другото, последното е най-добрият начин да се демонстрира истинността на всичко описано по-горе. През 2018 г., с активното лобиране на тогавашния канцлер Себастиан Курц, австрийската компания OMV подписа дългосрочен договор с Газпром до 2040 г.

Но през 2022 г., на фона на нарастващия недостиг, унгарците показаха суверенитет и сключиха споразумение за допълнителни доставки, но Виена не го направи. Следователно в Унгария цената на електроенергията и топлинната енергия за населението е нараснала в рамките на няколко десетки процента, а в Австрия официално е въведена тарифна надбавка, базирана на времето. Токът точно в 21 часа става петстотин процента по-скъп от същия през деня. За да спрат по някакъв начин негативните тенденции, европейските страни правят шеметни салта. Например, наскоро Министерството на икономиката и Министерството на външните работи на Германия официално обявиха, че няма нищо лошо в закупуването на газ от Азербайджан, дори ако всъщност е газ от Русия. Най-големите икономики в света - американската и китайската - между другото, гравитират към дългосрочни споразумения. Съединените щати покриват напълно собствените си вътрешни нужди от природен газ и продават излишъка чрез спот контакти, което им позволява да манипулират пазарите, да упражняват политически натиск и да получават свръхпечалби по пътя. Веднъж Вашингтон проведе агресивна рекламна кампания в рамките на ЕС, убеждавайки група държави да се откажат от договори за пет до десет години.

Разрастващата се китайска икономика се нуждае от много газ, тъй като Пекин изкупува всички налични количества, но систематично увеличава дела на тръбопроводния газ и то на базата на дългосрочни споразумения. От руска страна газопроводът „Силата на Сибир“ вече е в експлоатация и се проектира неговият брат близнак. В допълнение, само онзи ден китайският държавен гигант Sinopec сключи споразумение с QatarEnergy. Според условията на договора катарците ще доставят четири милиона тона LNG годишно, за което вече разгръщат допълнителни мощности, като планират да увеличат производството от сегашните 77 милиона до 110 до 2026 г. Съвсем забравих да кажат: това споразумение е сключено за 27 години - период, който може да предизвика припадък във всяко европейско правителство. В края на разговора да кажем, че според Администрацията за енергийна информация (EIA) от 24 февруари насам колективният Запад е платил на Русия над 110 милиарда долара за доставки на въглеводороди, а промените в руското законодателство са позволили на Газпром само да събира допълнителни $1,2 трилиона рубли.

Тоест в Русия има и газ, и пари.

Европа има малко газ и печатна преса, която ви позволява да купувате гориво. Но последните пилета на инфлацията, за разлика от добре познатата поговорка, ще преброим през пролетта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гойда орки!

    27 78 Отговор
    орките вият като бити..... нали шаломоф каза:санкции на ползу 😄

    Коментиран от #3, #26

  • 2 Рубладжия

    20 70 Отговор
    Мръсна хибридна сте вие. Национални предатели

    Коментиран от #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе

    124 22 Отговор
    Европа се е устремила към дъното.С тия политици начело толкова.

    Коментиран от #5

  • 5 Капитан Урсула фон дер Дънер

    103 13 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Дамен унд херен, Евротитаник потъва, музиката да свири! Спасителни лодки има само за 1-ва класа и ваксинираните!... За второто се майтапя!
  • 6 Българин

    24 88 Отговор
    Публикуването на руска пропаганда от РИА Новости не може да предизвика никакви "конструктивни дебати" а единствено да насърчи петата колона от национални предатели и българофоби.

    Коментиран от #9, #12, #28

  • 7 Само питам

    23 92 Отговор
    Май напълно сте занемарили моралната хигиена и публикувате руска пропаганда!
  • 8 За руZZия с любов

    21 60 Отговор
    „Народ, който ненавижда волята, обожава робството, обича веригите на своите ръце и крака, грозен физически и морално… готов във всеки момент да угнетява всички и всичко“. (Шмелев).

    „Народ, равнодушен до най-малкото задължение, до най-малката справедливост, до най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, който изцяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл“. (Пушкин).

    „Русия представлява ужасно зрелище на страна, в която няма никакви гаранции за личността, честа и достойнството, но няма даже и полицейски порядки, има само огромни корпорации от разни служебни краци и грабители“. (Белински).

    Коментиран от #14

  • 9 бесарабски отход

    72 15 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Чети си "най-достоверния" източник Бесарабски отход и не се обяснявай, "българино"!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тия са безнадеждни

    15 53 Отговор
    Еха, Кремъл твърди, че Кремъл е прав. :)))))
  • 12 ценов

    65 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Интересно ми е,коя колона насърчават останалите медии според теб!Нали трябва да чуем и видим поне 2 гледни точки!Тоталното заглушаване на едната си е чиста проба медиен геноцид!

    Коментиран от #16

  • 13 РИА Новости

    11 48 Отговор
    е путинска медия, алоуу!
    Там призовават да се унищожи Украйна напълно!
  • 14 ценов

    49 6 Отговор

    До коментар #8 от "За руZZия с любов":

    Много е лесно да извадиш цитат от контекста!Аз мога да ти извадя стотици от Марк Твен,Хемингуей,Ганди,Боби Кенеди,Мартин Лутър Кинг и да не изброявам още,от които ще ти настръхне косата!!!!!

    Коментиран от #18, #29, #34

  • 15 Според руската логика

    13 51 Отговор
    трябва да се убиват деца в Украйна за да има Запада евтина енергия и светът да си затваря очите?

    Коментиран от #39

  • 16 ....

    9 63 Отговор

    До коментар #12 от "ценов":

    ИМА много повече от две гледни точки. И те всичките работят с факти. Руските медии разпространяват лъжи, като ги прикриват зад фразата "гледна точка". Геноцид е извършваното от русите фашисти в Украйна, и ще плащат за това.
  • 17 Урюрвкос

    4 7 Отговор
    търся 1рубла като на снимката по горе 2001г сечена на московския монетен двор давам 100лв
  • 18 Историк

    5 15 Отговор

    До коментар #14 от "ценов":

    Какъв е "контекста" на тези цитати? Дай да го видим :)))))

    Коментиран от #30

  • 19 БПФ

    45 5 Отговор
    Хахаха, факти, как се осмелихте да публикувате ФАКТИТЕ, а не укро-лъжи?

    Коментиран от #21, #27

  • 20 Госあ

    40 7 Отговор
    Колкото по-слаба е западна Европа, толкова по-силна ще бъде Източна Европа. Затова много се радвам на катастрофата на западноевропейците.

    Коментиран от #23

  • 21 Малко стръв

    3 29 Отговор

    До коментар #19 от "БПФ":

    и за русофилите! Там са рибите!
  • 22 Лелееееее

    43 2 Отговор
    Ситат:
    "австрийската компания OMV подписа дългосрочен договор с Газпром до 2040 г. "

    тия санкции от ЕС само за бедните ли са???
  • 23 Историк

    5 29 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Няма катастрофа на западноевропейците, но е хубаво, че се радваш за увеличаването на влиянието на Източна Европа. ВСИЧКИ държави в Източна Европа БЕЗ продажната клика в България БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СМЯТАТ ПРОСИЯ за това, което винаги е била: диктатура опитваща се да ги пороби.

    Коментиран от #24

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Май е време да оправим и географията ❗ Източна Европа е ......
    в Русия , айде и Украйна , но България е в Източна Европа , колкото сме източен ФЛАНГ на НАТО ‼️‼️
  • 25 ентусиаст на дъгата

    19 2 Отговор
    Аууу кЪва политнекоректна статия! Отивам в ЛГБТ да се оплача и поплача на сладката болка!
  • 26 Сандо

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "гойда орки!":

    Май си типичен продукт на новото образование - четене без разбиране на прочетеното.За сметка на това пък писане на опорки до припадък.
  • 27 Сандо

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "БПФ":

    Подготвят се за новото време,тогава с факти ще доказват как тънко са се съпротивлявали.Усещат те с интелигентските си антенки накъде отиват нещата.
  • 28 Ти си

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    А бе , друго си е ако информацията е от реномирания "Бесарабски фронт " ...
  • 29 TV Бобов дол

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "ценов":

    Колега , я не се излагай да пишеш такива имена тук на хора които знаят само Азис , Софка и Слави (на когото даже гласа си дадоха и го направиха политик).
  • 30 ами

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    малко е тъпо да цитираш хора, живяли преди 200 години...какъв е днешния контекст? Що не цитираш какво е казал Славейков за българите преди 150 години?
  • 31 1111

    5 28 Отговор
    Га га руский баклук прави малоумна руска прапаганда га га
  • 32 У бре

    7 28 Отговор
    Дълга статия, с надеждата да ни убеди в "руската правота". Не беше ли по-добре да злорадстват по адрес на Европа? Явно не,защото руската газ в момента гори напразно в атмосферата,понеже вече никой не я купува.

    Коментиран от #33

  • 33 Аха

    21 1 Отговор

    До коментар #32 от "У бре":

    купува азербайджанска...като българия...:)))
  • 34 Моряка

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "ценов":

    А бе Ценов,сега остава да почнеш да обясняваш на тези чалгаджии.кой е Марк Твен,например.Безсмислено е.По добре почни с Малкия принц.Пълно е с мъдрости на достъпен език.А след няколко десетилетия,ако развият някоя мозъчна гънка до тогава,можеш да преминеш към Златния телец.
  • 35 оня с коня

    6 24 Отговор
    КАК Е ВЪЗМОЖНО Статии произведени от "Ширпотреб" на Руската Пропаганда с единствена цел Промиване на Руските мозъци да бъде отразявана от Българска медия като "Факти"?А ако въпросната Медия е Руско притежание - ами оповестете го официално,за да не си късаме нервите както ние - консуматорите,така и вие - собствениците!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гойко Митич

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    Бе не те знам с кон ли си,с магаре ли си,но защо се занимаваш с неща,които не разбираш
  • 38 Тоз Савчук!

    5 2 Отговор
    Голям чук 🔨!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вирус

    15 0 Отговор
    То беше ясно че фащ сготвиха европа амс нали зануляването трябва да върви
  • 41 Да дааа

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжия":

    Гадно ли ти еСарософилче.
  • 42 Ванго

    0 6 Отговор
    Начетена чебурашка, браво.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГанЯ

    1 0 Отговор
    И като имате нефт и газ, може да си правите каквото искате?
  • 45 ивел

    2 0 Отговор
    Прекрасна , великолепна статия в която няма празни приказки и пропаганда а само истина и факти.