949 23

Равин Менахем Марголин: Социалните медии увеличиха поляризацията и нетолерантността

 • европейската еврейска асоциация-
 • равин менахем марголин-
 • „stop hate speech“-
 • иван гешев -
 • международна конференция

Социалните медии увеличиха поляризацията и нетолерантността, като създадоха балони, в които онези, които мразят другите, могат да намерят обща цел

Равин Менахем Марголин: Социалните медии увеличиха поляризацията и нетолерантността - 1
Снимка: Европейската еврейска асоциация
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социалните медии увеличиха поляризацията и нетолерантността, като създадоха балони, в които онези, които мразят другите, могат да намерят обща цел. Това каза в интервю за БТА Равин Менахем Марголин - председател и основател на Европейската еврейска асоциация. Той и главният прокурор Иван Гешев са организатори Международна конференция на тема „STOP HATE SPEECH“, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София.

Антисемитизмът като цяло, за съжаление, нараства. Това, което виждаме, е смесица от варианти, ако използваме вирусната терминология, посочи Равин Марголин.

Социалните медии и популистите говорят за мълчаливо мнозинство, готово да се надигне и да свали „елитите“, но политическите доказателства и нашият собствен опит сочат съвсем различна картина: мълчаливото мнозинство всъщност се състои от добри хора, които се опитват да са встрани от политическите и социалните медийни бури. Те осъзнават опасностите за демокрацията, подкрепят многообразието и либералните демократични ценности, просто не крещят за това, посочи той.

Следва пълният текст на интервюто:

Равин Марголин, като председател на Европейската еврейска асоциация вашият поглед върху явленията антисемитизъм и престъпления от омраза е широк и анализът е от значение за разбирането на процесите. Какви са тенденциите?

- Антисемитизмът като цяло, за съжаление, нараства. Това, което виждаме, е смесица от варианти, ако използваме вирусната терминология. „Старият“ суеверен тип антисемитизъм, като кръвни клевети, които съществуват от
хилядолетия, нарасна по време на COVID пандемията с вменяване на вина на евреите, парите на Ротшилд, подкрепящи пандемията и изображения на звезда на Давид, насложени върху вируса. Видяхме и много антиваксъри на протести, които си присвоиха жълтата звезда на Давид, изобразявайки я върху плакати и ленти за ръце.

Наред с това сме свидетели на драматичен ръст на антиционизма. Докато антисемитизмът е много по-малко толериран и в някои страни е наказуем от закона, има вратичка, която се използва от антисемитите: в критиката към Израел. Искам да бъда ясен - легитимната критика към израелското правителство и неговите политики е нормална и дебатът и критиката са част от здравословен демократичен процес, но това, за което говорим тук, е ирационална омраза и подстрекателски език като наричане на израелците нацисти, отричане правото на Израел да съществува, подкрепяйки
тероризма и заклеймявайки единствената еврейска държава в света като апартейд.

Докато в днешно време е незаконно да се нарича евреин „мръсен евреин“, антисемитите могат просто да сменят евреин с „ционист“ и това често спада към свободата на словото. За нас, евреите няма разлика в тази терминология, етимологията може да се промени, но значението и чувството остават същите, ние разбираме това много добре.

И накрая - виждаме най-голям ръст в социалните медии. Не е ли тъжна ирония, че инструмент, който обещаваше да обедини хората, вместо това изостри разделението? Вярвам, че социалните медии увеличиха поляризацията и нетолерантността, като създадоха балони, в които онези, които мразят другите, могат да намерят обща цел. Няма филтри. Може да се свържете с хора с подобно мислене, често криещи се зад псевдоними и да подхранвате омразата си заедно, без никой да се противопостави или модератори да се намесят. Естеството на социалните медии също е фактор,
подкрепяйки бързи публикации и шокиращо съдържание за генериране на харесвания и споделяния, без да оставя място за аргументиран дебат или диалог. Това е точно основата, от която антисемитизмът се нуждае, за да расте.

„Defcon 3“ за евреите, теориите на конспирацията за еврейския контрол над Холивуд, медиите, политиката и музикалната индустрия вече не са нещо крайно маргинално, но до голяма степен са нормализирани благодарение на социалните медии. Като цяло, това, което видяхме, е перфектна буря, в която антиционистите, предимно отляво, намериха обща кауза с крайнодесните антисемити и теоретиците на конспирацията, за да създадат много непостоянна смес от омраза, на която е трудно да се противодейства, тъй като съществува на толкова много фронтове и тъй като пазарът, който представляват социалните медии, е нараснал до такива неуправляеми размери, че компаниите, създали чудовището, не желаят или не могат да го контролират.

Съвместно с прокуратурата организирате международната конференция „STOP HATE SPEECH”, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София. Необходимостта от толерантност изглежда е основата за справяне с езика на омразата. Възможно ли е обаче толерантността да замени езика на омразата и проявите на антисемитизъм, расизъм и сегрегация в отделните страни и как?

- По природа съм оптимист. Дебора Липстад, специалният координатор на САЩ за борба с антисемитизма каза, че „да се опиташ да победиш твърдо поддържан ирационален възглед с рационално обяснение е практически невъзможно“. Изключително уважавам Дебора, но като равин отказвам да допусна невъзможното в лексикона си. По същество в хората има присъщо добро. Социалните медии и популистите говорят за мълчаливо мнозинство, готово да се надигне и да свали „елитите“, но политическите доказателства и нашият собствен опит сочат съвсем различна картина: мълчаливото мнозинство всъщност се състои от добри хора, които се опитват да са встрани от политическите и
социалните медийни бури. Те осъзнават опасностите за демокрацията, подкрепят многообразието и либералните демократични ценности, просто не крещят за това. Те излизат по време на избори и от чувство за граждански дълг и вяра в общото благоприличие събарят с вота си балоните, за които споменах по-рано, теоретиците на конспирацията и
политическите шарлатани. Тази група хора е нашата надежда. Можем да достигнем до тях и до бъдещите поколения чрез конференции като тази, като ги уверим, че онези, които имат властови позиции, независимо дали в юридически,
политически или дипломатически кръгове, са ангажирани със същите ценности като тях и не се страхуват да говорят.

В същото време трябва да подкрепяме този постоянен диалог за защита на нашите споделени ценности чрез образование. Винаги трябва да гарантираме, че тези, които мразят, които търсят разделение и враждебност, никога няма да бъдат допуснати да станат мейнстрийм. Това трябва постоянно да се случва в училищата и университетите чрез преподаване на различията – в нашия случай какво всъщност е юдаизмът – и как основните стълбове, които изграждат ЕС: свободата на религията, свободата на живот и свободата на мисълта, трябва постоянно да се защитават.

Екстремизмът винаги е в стените на либералната демокрация, винаги трябва да се борим. Но вярвам, че това е битка, която може и трябва да бъде спечелена. Алтернативата, която сме виждали преди, тя завършва в Аушвиц-Биркенау.

Проблемът с радикализацията на общественото мнение и определени процеси е широко разпространен в Европа през последните години. Виждаме и завръщане към националистическите движения, към идеологиите на крайната десница в страните от ЕС. Въпреки че в същото време говорим за върховенство на закона. Кое провокира тези крайни тенденции?

- Това са трудни въпроси и често мисля за това, което питате. Смятам, че основните понятия, които движат голяма част от това, са несигурността и до известна степен страхът. Патриотизъм и национализъм не са едно и също нещо. Докато патриотизмът е любов към родината и това, което тя представлява, национализмът е шовинистичен и краен и се основава на усещането за това какво представлява една нация и кой може да бъде част от нея.

Нека разгледаме британския патриотизъм и национализъм за минута. Британският патриотизъм е кралското семейство, кърито, рибата и чипса и многостранната природа на страната, в която всеки може да бъде гражданин и всички са добре дошли, стига да зачитат основите ѝ. Британският национализъм, от друга страна, е почти изключително бял, обвързан с представи за благородна традиция на чистокръвен британски народ, който е подкопаван от имиграцията и чуждото влияние.

Патриотизмът може да бъде нещо добро. Световното първенство е доказателство за това. Национализмът е нещо, от което винаги трябва да се пазим, а мостът от едното към другото е тесен. Във времената на несигурност, на икономически трудности, когато някои страдат или са изостанали в образованието и възможностите си, те често ще търсят нещо или някого, за да обвинят. Това е мостът. И с големи количества имиграция, икономически натиск и усещането, че страната им не е толкова добра, колкото е била на целия континент, този тесен мост става все по-широк и по-широк. Това позволява на национализма да расте и на патриотизма да се свива. Това е моето усещане за нещата.

Къде трябва да поставим границите на свободата на изразяване, за да не станем реално жертви на езика на омразата? Имаме ли нужда в европейската общност от по-ясни дефиниции, кое е допустимо и кое не?

- Е, по отношение на антисемитизма имаме определението Международен алианс за възпоменание на Холокоста, което е еталон, що се отнася до нас. И е добре, че все повече и повече държави са го приели и че ние като асоциация сме активни в целия континент за приемането му на местно и правителствено ниво, като градове, академични институции и дори спортни клубове, които приемат това. След като приемем това определение, границата е определена и ясна за всички.

Свободата на изразяване е сива зона и където параметрите не са ясни или определени, речта на омразата и антисемитизмът могат да процъфтяват, както можем ясно да видим. Ето защо се нуждаем от ясни определения. Нека ви дам един пример - нацистки сувенири. Кога свършва историческият интерес и започва идеализирането? Вярваме, че истинските исторически предмети имат стойност в образованието. Но търговете, предлагащи приборите за хранене на Хитлер или пепелникът на Гьоринг, не спазват тези закони за историческия интерес и ги използват за финансова печалба. Това са сложни въпроси, които стигат до същността на това какво представлява демокрацията, но мисля, че можем да се съгласим, че споделените и съгласувани дефиниции всъщност могат да помогнат за поддържането на демократичните ценности, а не да ги подкопават.

*Равин Менахем Марголин е председател и основател на Европейската еврейска асоциация. Завършва Йешива в Ню Йорк, след което става програмен директор в Равинския център за Европа, а през 2006 г. - негов генерален директор. Четири години по-късно вече е генерален директор на Европейската еврейска асоциация - центърът на еврейската общност в Европа.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Не бе, просто

  19 4 Отговор
  хората гледат кравария и Украйна, които се управляват от юдеи и си правят изводите...

  Коментиран от #7

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Пич

  21 2 Отговор
  Най големите врагове на евреите , са самите евреи ! Особено , ако са като този ! Не може да мрънкаш непрестанно , че някой трябва да те харесва по задължение , и да не те намразят . И още по дразнещо е , да говорят за другите , като за глупаци , които нямат никакво право , да изказват мнение , различно от еврейското !!! Социалните мрежи изненадаха създателите си ! Нали знаете - когато поискате нещо от сатаната , той ви дава това , с което да ви се подиграе.....

  Коментиран от #22


 • 5 Миризлив пор

  18 1 Отговор
  Взе мрънкат, че е лошо някой да не ги харесва, но в Израел е нормално да мразят арабите? Е туй не разбирам.
 • 6 Ротшилд

  13 2 Отговор
  Нямате право да ни мразите!
 • 7 честе ционист

  1 8 Отговор

  До коментар #1 от "Не бе, просто":

  що бе шаломоф в поссия къф е 😆
 • 8 Верно ли

  11 0 Отговор
  "Социалните медии и популистите говорят за мълчаливо мнозинство, готово да се надигне и да свали „елитите“, но политическите доказателства и нашият собствен опит сочат съвсем различна картина: мълчаливото мнозинство всъщност се състои от добри хора, които се опитват да са встрани от политическите и социалните медийни бури. Те осъзнават опасностите за демокрацията, подкрепят многообразието и либералните демократични ценности, просто не крещят за това, посочи той." Мммм, да, така е докато си кютаме по къщите и от диванчетата...
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Олее

  13 2 Отговор
  Юдите с едната ръка рисуват бели облачета и божествени мечти, докато с другата ти бъркат в джоба и те мушкат с шишове в гърба. Човечеството е все по-наясно що за марсиански рептили са носителите на е тая религия и тяхната финансова идеология и нека спрат да припяват теми като антисемитизъм и т.н. Държавата на тия избива нагло и безмилостно най-много семити. И не ги е срам да интриганстват и лъжат пред цял свят за антисемитизъм, сякаш те са света вода ненапита, а не най-големи кръволоци.

  Коментиран от #15

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 15 Олее

  6 0 Отговор

  До коментар #13 от "Олее":

  И защо беше това триене досега, 9-12, така и не разбрах.
 • 16 Рошко

  9 0 Отговор
  Срисни един евреин за вратлето и 100 започват да ревът, ревът им ще става все по силен
 • 17 🪵🪵🪵🪵🪵

  9 0 Отговор
  Някой,прочете ли този булумач.
  Все е антиси...,все се удрят на
  дирек.Сега пък, пепелници им
  виновни.Ами,направете нещо,
  да е добре на хората.То с калашник
  и подли делавери,няма как да ви
  разцелува някой.Мошенник идва
  от историческа памет,товариш
  Морголинчо.
 • 18 Чичак

  7 0 Отговор
  Равин Менахем Марголин - председател и основател на Европейската еврейска асоциация ........ Първо да види какво се случва в Израел и тогава да умува кво и що. Да признае публично, че Израел е страна на апартейда, да се разкае и поиска прошка и после някой в нещо може да обвинява.
 • 19 Чичак

  6 1 Отговор
  Това че Израел се сравнява с нацистите, и е "заклеймяван" като режим на апартейд, е позиция на ООН бе мишка, в над 90 резолюции..... Я беж и не се отваряй...
 • 20 ..........

  7 1 Отговор
  Amnesty International: Израелският апартейд е престъпление срещу човечеството
 • 21 безпартиен

  3 0 Отговор
  Как никой не написа поне един положителен коментар за този равин Марголин и евреите?!Аз също не мога,но мога да похваля пистолета "марголин" кал.22 произведен в Русия!
 • 22 мдаа

  0 2 Отговор

  До коментар #4 от "Пич":

  Ти вероятно вече си искал от сатаната, щом така добре разбираш "подаръците" му...
 • 23 Вирус

  0 0 Отговор
  Тоя нещо се оправдава ли