Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 21:00 3 479 55

Могъщество и власт: става ли Пригожин неудобен за Путин

  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

В интервю преди седмица Евгений Пригожин призна, че след съкращаването на числеността на "Вагнер" групата му ще има по-ограничена роля на бойното поле

Могъщество и власт: става ли Пригожин неудобен за Путин - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той ръководи зловеща армия от наемници и огромна ферма за тролове в интернет. В Украйна играе ключова роля, възможно е да основе и партия. Става ли шефът на "Вагнер" Пригожин прекалено силен и може ли да застраши Путин?

Евгений Пригожин, шефът на руската частна военна компания "Вагнер груп", е една от най-значимите фигури във войната на Русия срещу Украйна. Световните медии нееднократно коментираха, че безпрецедентните му и остри критики към армейското командване в Москва го показват пред света дори като потенциална заплаха за самия Владимир Путин. С какво реално влияние обаче разполага бившият готвач и затворник?

"Вагнер" се прочу с жестокостта си на бойното поле. Бруталните тактики на наемниците се виждат и във видеоклипове с предполагаеми екзекуции на бойци от групата, дезертьори в Украйна. Тази седмица каналът в Телеграм "Сива зона", смятан за близък до групировката, публикува клип как боец на "Вагнер" и бивш затворник, представил се като Дмитрий Якушченко, е пребит до смърт с ковашки чук. Но в сряда Пригожин се появи пред военни блогъри и държавни медии заедно с него, представяйки го като "прекрасен човек, донесъл голямо количество важна информация от украински плен".

Групата прие ковашкия чук за свой символ миналата година след предполагаема екзекуция на дезертьор от редиците ѝ.

От съветски затвор до "готвач на Путин"

Твърди се, че роденият през 1961 г. в Ленинград, сега Санкт Петербург, Евгений Пригожин е бил в съветски затвор, излежавайки присъда за грабеж и измама. През 1990-те години неговият луксозен ресторант в Санкт Петербург се превръща в средище на руския елит, включително и на тогавашния заместник-кмет на града Владимир Путин. През 2014 г. той създава частната военна компания "Вагнер груп". Според ФБР руската Агенция за интернет изследвания, зад която Пригожин призна, че стои, е провела мащабна дезинформационна кампания на президентските избори в САЩ през 2016 година.

"Той правеше живота на своя шеф и неговото обкръжение по-лесен в регионите, в които те не искаха да участват публично и официално", обяснява Александра Прокопенко, независим руски анализатор. "Например в Донецка и Луганска област в Украйна, както и в Африка и Сирия, където наемниците на "Вагнер" не само участваха в бойни действия, но и охраняваха някои петролни съоръжения."

"Вагнер" срещу армията на Русия

Наемниците на "Вагнер" се включват в конфликта в Украйна през 2014 г., като помагат на подкрепяните от Кремъл сепаратисти да анексират незаконно Кримския полуостров. След инвазията в Украйна през февруари 2022 г. способността на наемниците да напредват в Източна Украйна се превръща във важен военен активи за Москва. Миналия месец наемническата групировка обяви, че е поела контрола над украинския град Соледар. Това се разглежда като една от редките победи на Москва от началото на войната.

Ефикасността на наемниците и нарастващото им значение на бойното поле позволиха на Пригожин да започне публична кампания срещу висши руски военни. Той обвинява армейските ръководители в некомпетентност и си позволява публични атаки срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов. Вини военната бюрокрация и за неуспешните опити за превземането на Бахмут.

Според Андрей Колесников, старши изследовател във Фондацията за международен мир "Карнеги", в Русия единствено Путин има правото да критикува висшите военни. "Путин има нужда от Пригожин, за да изпълнява функцията да държи военните генерали изправени на пръсти", казва той. "Така Путин балансира и контролира различните фигури, настройва ги една срещу друга, държи ги под око, така че нито една от тези фигури да не получава прекомерна сила."

Въпреки критиките на Пригожин, руският президент повиши Герасимов през януари. Анализатори смятат, че този ход демонстрира ограниченото значение на шефа на "Вагнер" върху решенията на Путин.

Актив или главоболие за Кремъл?

Нарастващата роля на Пригожин в Украйна породи спекулации и за негови политически амбиции. Според независимия руски сайт "Медуза" той планира да основе патриотично и консервативно движение, което да прерасне в политическа партия. Самят шеф на "Вагнер" отрича подобно нещо.

"Надзорниците на вътрешната политика не харесват неговата политическа демагогия, атаките му срещу официалните институции или опитите му да троли служителите на Путин, заплашвайки да създаде политическа партия. Това би представлявало главоболие за всички в Кремъл", пише Татяна Становая в своя статия.

Но стремежът на Кремъл да поеме по-изкъсо юздите на Пригожин вероятно пролича най-ясно с отнемането на правото му да вербува осъдени. Според Съвета за национална сигурност на САЩ тази група бойци представлява 80% от наемниците на групата. В интервю тази седмица Пригожин призна, че след съкращаването на числеността на "Вагнер" групата му ще има по-ограничена роля на бойното поле.

"Докато Владимир Путин е в състояние да контролира изкусно политическия баланс на силите, той може да изтегли Пригожин от шахматната дъска в подходящия момент и да го върне на обичайното му място - в подземната политика", коментира анализаторът Колесников пред ДВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Феликс Дж

    22 20 Отговор
    СЛАВА НА ЕВГЕНИ ВИКТОРОВИЧ!!!!
  • 2 Пригожин

    14 23 Отговор
    е най добрата част от руската армия в този момент.

    Коментиран от #27, #38

  • 3 Бях сигурен че са ШвабскитеЗелки

    23 24 Отговор
    По заглавието могат да бъдат познати. ШвабскитеЗелки ще горят в един момент. Пумярите не трябва да живеят
  • 4 И едните и другите

    8 12 Отговор
    то руснаците били... Щото западните държави са по различни? Хайзък, че умре циганката дето...
  • 5 Токсик

    29 22 Отговор
    За три дни трета поредна статия за Пригожин на неофашистите от Дойче Зеле! Значи този човек много им е бръкнал в здравето и явно е избил прекалено много фашисти край Артьомовск ( Бахмут).

    Коментиран от #23

  • 6 А дали е така

    0 23 Отговор
    Чуват се приказки в нета за готвено настъпление на западните сили и укр-те?!
  • 7 Перо

    22 11 Отговор
    Колкото наемническата армия на ЦРУ Черна вода застрашава Байдън, толкова и Путин е застрашен от Вагнер!

    Коментиран от #13

  • 8 Хахахаха

    20 16 Отговор
    Факти пуснете едно видео, как украинците посрещат "руския мир"! Не е с хляб и сол, както твърди руската пропаганда.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сатана Z

    13 21 Отговор
    Армията на Пригожин :
    След изтичане на шестмесечен договор в редовете на ЧВК „Вагнер” много бивши затворници си правят татуировки със символите на „Оркестъра” в памет на братството.

    Някой признава, че преди да участват във военни действия и да подпишат договор с компанията, не са планирали да си направят татуировка - сега искат да останат част от военното братство.

    Където и да са и каквото и да правят, всеки от тях ще се гордее с това произведение.

    Z

    Коментиран от #19, #52

  • 11 Реалист

    22 16 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    И фашистите в Германия не харесаха Червената армия обаче свикнаха и окраинските фашисти ще свикнат.
  • 12 Боклук

    15 22 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    В България повечето хора посрещат Укроините с камъни.

    Коментиран от #17

  • 13 Българин🇧🇬

    18 14 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Остави петата колона на Сорос да по фантазира още малко, че после ще бягат към летището като афгански колабороционисти.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И нас това

    3 5 Отговор
    Какво ни интересува?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахахаха

    6 27 Отговор

    До коментар #12 от "Боклук":

    Нормално, българите винаги са подкрепяли нацистите, нормално е да не харесват украинците! Но е важно, че във войните българите винаги са били със загубеняците, по която логика се оказва, че Русия ще загуби.

    Коментиран от #28

  • 18 Някой

    15 7 Отговор
    Започнаха интригите, защото нищо друго не им остана на тия, които се изживяват като демократи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 007

    8 9 Отговор
    Дали е неудобен не знам, но със сигурност е по кръвожаден от господаря си!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬
  • 21 йхнкхйких

    12 4 Отговор
    На гномче зелките и заглавията са им скапани !
  • 22 Приказки под шипковия храст

    16 4 Отговор
    Е, колко пък неудобен да стане. Нали точно днес писахте, че Пригожин нямал патрони. Пък и спряхте руските канали и сега си ги нареждате, каквито си искате
  • 23 Може Путин да го арестува

    5 10 Отговор

    До коментар #5 от "Токсик":

    Става опасен за царския двор.Много авторитет събира,а това е патент само и единствено на царя.Да не стане на канец да тръгнат армиите в бой кой да надделее за цар.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бесен- _Язовец

    14 6 Отговор
    Сайта е сорос.ссоидна подлога имайте го в предвид получават спонсорство от Разложено общество.
  • 27 Така е

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пригожин":

    Шайката на Пригожин е по-качествена от дрипавата руска армия.
  • 28 РЕАЛИСТ

    19 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Бъркаш българския народ с управляващите България. Народът никога не е бил с фашисти, както и сега. Управниците и тогава и сега подгазуват на фашисти. Всички политици сега се надпреварват, кой повече мрази Русия и кой повече оръжие за Украйна иска да изпрати. Белким го забележат от САЩ, какво вярно куче е и му дадат някакъв пост.
  • 29 Хинин

    7 0 Отговор
    Не ви ли омръзна?кои сте вие да миопределяте кои добър и т.н.
  • 30 Гражданин

    11 5 Отговор
    Изключително глупави "анализи". Всички руски ръководители от Черненко насам са КГБ офицери. Също и двете джуджета, които се сменяха по три пъти. Болшевизма продължава да се управлява от КГБ.
  • 31 007

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен- _Язовец":

    Пирожкин не може и едни пирожки да изпържи!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тъпо соросоидче

    8 3 Отговор
    Само Урсула е най добра..
  • 36 да питам

    2 0 Отговор
    Има ли тука "фермери" от ОЛЬГИНО , а ...🤭😁 кажете си ве ..
  • 37 Оракулът от Каспичан

    2 9 Отговор
    Пригожин определено е опасен за путин,заради ролята на своята прокси армия,която в много отношения се представя по-добре от редовната "втора в света".Възхода на "готвача" освен това осветли кризата в кремъл и генералният щаб по отношение на целите и начина на провеждане на "специалната операция".Задкулисното боричкане за надмощие премина през няколко етапа с променлив успех.Докато преди време "опозицията" в лицето на кадиров и пригожин успя да издигне суровикин до поста главнокомандващ,след провала при Херсон,шойгу и компания успяха да притиснат путин,като го принудиха да върне герасимов и лапин в играта и да изтика пригожин на заден план.Кадиров,като по-хитър сам се отегли и престана да дразни путин с претенциите си към командването.За да е пълна бъркотията,гиркин,като явен говорител на службите,който също открито критикува путин и дори нарече шойгу некадърник,влезе в конфронтация и с пригожин,за да осветли трета групировка с претенции към престола на "самодържеца".Всичко това е добре дошло за путин,а вероятно се и провокира от него,защото отклонява вниманието от собствената му персона и размива отговорноста за провала на "специалната операция".
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ханс

    7 2 Отговор
    От вкиснато зеле само тъпотии
  • 40 Сащ са терористична държава

    9 4 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Всяка война на Американския бандит е съпроводена с тонове лъжи и манипулативна пропаганда!

    Коментиран от #55

  • 41 Жоро

    3 6 Отговор
    Русия намали броя на престъпниците в държавата. Даде им оръжие и ги пусна на свобода. Сега гордо защитават родината и ценостите - кради, убивай, изнасилвай. Пада се на украйна тежката задача да изчиси тоя неземен буклук.
  • 42 фен

    4 0 Отговор
    Целокупните останки на бившият горд "Запад", катастрофираха в една частна армия, и две милиции... Смях!
  • 43 Теле

    2 0 Отговор
    Туй не е ваша работа, салами мазни
  • 44 7377337272727

    2 0 Отговор
    Хахахаххахаахх,кви гу пишете е ,ЧВК без помощта на държавните групировки и създаване на закон и договор с който се уреждат дейностите на самото дружество.Както САЩ имат така и всека държава си има частни армии ,,Академията на Сащ що не е заплаха за бай Дон,ко става с тия кеи глупости пишете наистина на запад разум и съзнание вече няма.
  • 45 Ленко

    3 0 Отговор
    Интригантите усилено работят за смразяване между Путин, Пригожин и Кадиров и се надяват някой от последните двама да се подаде като Токаев и да заработи в полза на западните колонизатори , като им подари природните ресурси и суверенитета на държавата си .....това вече ще бъде много демократично , както е при нс
  • 46 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор
    ПРИГОЖИН КАДИРОВ И МЕДВЕДЕВ КАЗВАТ НА ГЛАС
    ....
    ТОВА КОЕТО ПУТИН КАТО ДЪРЖАВЕН ГЛАВА НА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ .....
    ....
    И ВЪТРЕ В РУСИЯ И НАВЪН :))
  • 47 D W фейкове и Маниполация!!

    3 0 Отговор
    Сега се опитвате да Маниполирате, че има на
    някакво противопоставяне между Пригожин и Путин!!! DW Лъжи и Маниполации! Ставате Смешни!!!!
  • 48 Демократ

    3 3 Отговор
    Могъществото за управлението на Русия,империята на злото,е правилно определено. Колкото повече брутални убийства са извършени,колкото по-жесток и безогледен терор над невинни хора е осъществен,колкото повече жертви и разрушения в независима държава има, толкова си по-велик управник на Русия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Шаро

    2 0 Отговор
    ДВ-но комент!
  • 51 Пенев

    1 0 Отговор
    Когато Пригожин стане неудобен, ще скочи от някой прозорец. Въпросът е от кой етаж?
  • 52 Демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Колко добре са запознати путинските подлоги с правилата на наемните убийци и колко много им се възхищават. Ние, истинските честни българи,които обичаме България,не харесваме убийците,каквито и да са те,наемни или редовни.Затова тези нарекли се българи,свирепи и жестоки,да заминават при котилото си в Кремъл и да освободят България от присъствието си,за да станем най-после нормална държава. Стига са тровили обществото.
  • 53 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    На всеки компромис му идва края!
  • 54 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    Снощи си направих труда да изгледам интервюто на Карбовски с Малинов….какво да кажа, пълна утайка. Дори не се посвени да каже, че някой от кремълския вертеп му е дал достъп до нашия Държавен Архив за да направи някаква справка.
  • 55 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Сащ са терористична държава":

    Тия загубеняци така и не разбраха че от нашите руски разбойници няма по добри и човечни.След тях винаги идва рая задължително.Па и нагли тия укри да нападнат те великия руски рай