Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2023 19:00 2 773 50

"Русия е част от източногерманската идентичност"

  • война-
  • германия-
  • русия-
  • оръжия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • източна германия-
  • ссср

В Източна Германия преобладава мнението, че не бива да се изпращат още оръжия на Украйна

"Русия е част от източногерманската идентичност" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои хора подкрепят Русия, но може би става дума за носталгия по собственото им минало от времето на така наречения социализъм. Това е свързано с тяхната идентичност. Не, не става дума за България, а за хората от бившата ГДР. В източните германски провинции дебатите около войната и мира също могат да се обяснят с историческите корени, пуснати десетилетия назад.

Подкрепа за мира?

Още новини от Украйна

Подкрепа за мира или подкрепа за Русия? Това се питат мнозина наблюдатели, включително и повод на вчерашната мирна демонстрация в Берлин, организирана от лявата политичка Сара Вагенкнехт и от прочутата феминистка Алис Шварцер. Според официалната информация в събитието са участвали 15 000 души, а според организаторите - 50 000. Главното послание на митинга беше за мир, но миролюбието и симпатиите към Русия често пъти се смесват.

Министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер също предизвика дискусии с изявленията си, че войната трябва да бъде „замразена“, а на Украйна да не се доставят тежки оръжия. Особено в Източна Германия мнозина мислят като Кречмер: че Германия трябва да се държи настрана, защото това не е неин конфликт. Политоложката Сара Пагунг, която сама произхожда от Източна Германия, казва пред АРД, че симпатиите към Русия са част от социализацията на хората в бившата ГДР: "Русия е част от източногерманската идентичност", твърди тя.

Опит да не се взима страна

Политоложката смята, че исторически в ГДР се е развило масово недоверие към управленците, към политиката, институциите и медиите, но в същото време и по отношение на Запада, който е непознат за източногерманците. Така мнозина от тях днес смятат войната в Украйна за конфликт между Запада и Изтока. Сара Пагунг твърди, че желанието на тези хора да стоят настрана произтича от липсата на идентификация със Запада. Те просто смятат, че трябва да се държат на еднаква дистанция и от едните, и от другите.

В интервюто си за АРД политоложката добавя и нещо очевидно: хора, които са живели 40 години под управлението на режим по съветски модел, естествено са белязани от това време. Според нея реакцията на много източногерманци към войната не е проруска или антиукраинска, а по-скоро опит да не се взима страна. Или желание да не попаднеш между фронтовете в конфликта Русия-САЩ или Изток срещу Запада.

Политоложката припомня, че докато в Западна Германия благосъстоянието на хората непрекъснато растеше, в ГДР се живееше доста по-оскъдно. Ето защо източногерманците очакваха, че обединението на страната бързо ще подобри материалното им положение. И след като това не се случи, според представите им, мнозина се почувстваха ощетени и подценени. Както казва Сара Пагунг, източногерманците се усетиха декласирани както материално, така и символично. И до днес процентното им присъствие на ръководни позиции в страната е ниско. Включително и по тази причина те изпитват необходимост да защитят своята идентичност и „да си вдигнат цената“.

Защита на собствената идентичност

Мнозина от тях твърдят, че знаят за Русия повече, отколкото западногерманците, че в тази война те са по-компетентните експерти. Освен това съзнателно или не те възприемат Русия като част от своята източногерманска идентичност и в резултат защитават Русия, докато всъщност защитават собствената си идентичност, казва Сара Пагунг.

В същото време тези хора подсъзнателно поставят знак за равенство между едновремешния Съветски съюз и днешна Русия. Но Русия не съвпада със СССР нито като граници, нито като политическа ориентация. В обобщение политоложката казва, че въпросът за източногерманската идентичност и за трайното недоверие на много хора от източните провинции към властта и към Запада трябва да се превърне в тема на обществен дебат в цяла Германия. Защото проблемът не е само на източногерманците, той изисква разговори и решение на национално равнище, казва Сара Пагунг пред АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 6 Отговор
    Руският танк в Берлин е засипан с цветя.
  • 2 Така е

    59 3 Отговор
    Обаче DW са тъпи
  • 3 КОТарАК

    16 34 Отговор
    всички царе и царици на Рашка , 500 години са били немци...после дойде 1 грузинец
  • 4 Майна

    70 8 Отговор
    Така е!
    Източна Германия уважава Русия!
    Източна Германия е против нацизма и фашизма!
  • 5 То така

    52 3 Отговор
    И в България,не искаха опашки за банани ама сега пък се вдигнаха цените и бананите се скапват
  • 6 За размисъл

    48 5 Отговор
    Май последните новини за протести не са от Източна Германия, а от Западна. Нещо ... да обясни някой. За един приятел питам.

    Коментиран от #14

  • 7 Хихихи..

    50 3 Отговор
    Май ост-дойча иска нова Берлинска Стена? Нема лошо,аз съм ЗА. Западът излезе Пълен Провал..
  • 8 Потребител

    50 5 Отговор
    ГДР са по-умните германци за някои работи, но онези от западната част ще го разберат прекалено късно!

    Коментиран от #45

  • 9 Майна

    39 4 Отговор
    Източна Германия прилича вече на ..България...
    Разбиха заводите ...
    Германците са добри хора и източните са много сходни с българите..
    Та не е тайна, че българи са били по тези земи..
    Имена- Нела, Гита ., Петра , Петър .., Аня..
  • 10 Интересно защо

    52 2 Отговор
    не публикувате други интересни новини. Например как изправят на съд 73-годишенн пенсионер в Полша за изразено мнение в полза на Путин в социалните мрежи. Оказва се, че в "демократичния" Запад не само нямаш право на мнение, но и подлежиш на затвор за това. "1984" на Оруел вече не е никаква фантастика, а жестока реалност. Както и това, че един американски наемник в Украйна - Джон Макинтайър, служил в батальона "Карпатска сеч", е преминал на страната на Русия. Сега разказва как бил втрещен от нацистката символика и нацистката идеология във ВСУ.
  • 11 Русофиуууу

    23 7 Отговор
    Ние сме за мир, ама трябва Украйна да се предаде и да загуби територии, не трябва Русия да се изтегля за да има мир.

    Коментиран от #16

  • 12 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Явно не помните какво е Черното слънце и Врил!
  • 13 пешо

    32 0 Отговор
    по всичко хубаво има носталгия
  • 14 Майна

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "За размисъл":

    Нещо не си информиран, ама кой дава и гласност..
    Тука протестират с дисциплина на германци..
    В малките градчета всяка седмица се събират на протест срещу подкрепата на войната, за несъгласие с политиката на глобалното правителство..
    Германското законодателство се ОБЯВИ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВЗРИВА НА СЕВЕРЕН ПОТОК..
    Ще видим.

    Коментиран от #19

  • 15 БАЙ КУРТИ

    21 0 Отговор
    Мдаа , първо като видя DW, BBS , SNN и .... . производните веднага си бъркам в джоба . А той отдавна е скъсан и хващам едни к...ай....си..и , Опа изтървах се ,сега Триполови веднага ще ми търсят телефона
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Някой

    31 0 Отговор
    Да светна зелето, че в много от страните хората не харесват в какво се е превърнал днешния свят. Може би защото могат да направят паралел.

    Коментиран от #21

  • 18 Хохо Бохо

    2 9 Отговор
    Как си го представят този "мир"?
  • 19 ...

    2 16 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    И аз не подкрепям войната на Путин.
    Прав си, трябва да се протестира...
  • 20 Урюрвкос

    24 0 Отговор
    руския ударен танка който цопнаха в Берлин пред руското посолство бе окичен със цветя в памет на загиналия екипаж и се наложи рано тази сутрин да го махнат
  • 21 Ветеран от Протеста

    6 34 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Носталгия ,защото след Фалита на Комунизъма изграден в Руска окупация и по Руски модел,при обединението на двете Германии,ГФР пое дълга на ГДР възлизащ на 500 милиарда Дойче марки в бюджета ,за да ги спаси...500 милиарда Дойче марки излапали германските Комунисти,без да са ги изработили...Носталгия,а???

    Коментиран от #23, #25, #30, #33

  • 22 ПЕТКО ЛИЛОВ от ОССЕ амер подлога

    30 1 Отговор
    "политоложката добавя и нещо очевидно: хора, които са живели 40 години под управлението на режим по съветски модел, естествено са белязани от това време. "
    Колкото и да се опитват да обидят с това немците от изтока , трябва да се признае че хората умеят да съпоставят и да правят разлика между преди и сега . Казвал съм го и пак ще го кажа а дали е случайно че ГДР е единствената държава от СИВ която предлага на СССР да изпрати свои батальон в Афганистан по онова време ? Не , няма нищо случайно защото аз лично съм разговарял с немци от Берлин които с радост говорят за ония времена .
  • 23 Ку-ку,ку-ку

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ветеран от Протеста":

    Кукуригууу...

    Коментиран от #26

  • 24 Зелето да отрази също

    31 0 Отговор
    как в Испания тези дни легализираха зоофилията. Сега остава да оправдаят и убийствата на определени хора. Вече нищо не ме учудва. А пък американската армия щяла да стане първата джендър неутрална армия. Според Лойд Остин искат да го постигнат до 2025 г., когато се очаква 40% от личния състав да е вече джендър неутрален. Като ги видя тези офицери, яки мъже, с грим и обички, ми става смешно и жално за това, в което се превръща човечеството. Но може проблемът да е в мен. Като поям няколко години червеи и други гадини по неволя, може да си сменя мнението.

    Коментиран от #36

  • 25 Някой

    24 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ветеран от Протеста":

    А пък сега новите господари на Германия направиха всичко възможно да я съсипят икиномически. Носталгия, а?
  • 26 Кандидат Милионер

    2 25 Отговор

    До коментар #23 от "Ку-ку,ку-ку":

    И да кугуригаш,ще си останеш само с Кукуригането!!Оная лапаница в Комунизма свърши - ще се наложи и да работите,и да се научите какво е Частна собственост,Приходи,Разходи,Себестойност,Принадена стойност и други подобни неща за Оцеляването!!
  • 27 Ляв плюс

    16 0 Отговор
    Бла, бла, бла....Каквото и да "дрънкат" демо(н)кратичните демагози, носталгията на източногерманците по Сициализма е нестихващо голяма
  • 28 ха ха

    12 0 Отговор
    опит за оправдание на клептокрацията за войната в украйна , крайно не успешен
  • 29 ТрампЛин

    2 14 Отговор
    От Окупационния контингент в ГДР наброяващ 380,000 военни, който в 1990 беше разпуснат, поне 50,000 останаха в Германия! Не е чудно защо там и в Австрия има все още про руски сантименти!

    Коментиран от #32

  • 30 ТрампЛин

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "Ветеран от Протеста":

    От тези 500 милиарда поне половината са натрупани за издръжка на Окупационния корпус!

    Коментиран от #42

  • 31 Дойче Гьобелс

    23 0 Отговор
    Да драсне нещо и за Франция.
    Щото в Париж има нов митинг в подкрепа за излизането на Франция от НАТО и ЕС и срещу доставката на оръжия за Украйна. Демонстративно късаха изображения с флаговете на НАТО и ЕС и скандираха "ФрЕкзит"
  • 32 Хасковски каунь

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "ТрампЛин":

    Ами тукашните сантименти бе отворко! Всезнайко !
    ИДВА ТРЕТИ МАРТ !

    Коментиран от #35

  • 33 Спасител на плажа

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ветеран от Протеста":

    500 млрд марки , нещо около 250млрд $ по онова време дали, ама кво са получили,една сравнително голяма страна,с на селение ,инфра структура и предприятия,за парчета напечатана хартия.А кво получават засега Джуунайтед Снейкс,за вложени в Украйна, горе долу нещо подобно от2 014г насам? Засега един голям б1у1й.Инвестициите не са това което бяха.
  • 34 И аз

    1 10 Отговор
    СССР и останалите соц. страни, поддържаха изкуствено стандарта на живота в Източна Германия, на ниво, съответстващо на стандарта в Западна Германия. А, колкото до Русия, почти всички хора в света, симпатизират на народа й, но не и на тия, които го въвлякоха в тая война и заплашват света с унищожение!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тези имат най-добро

    17 0 Отговор
    сравнение! Бившото ГДР вече над 30 години вече е в западната, либерално-капиталистическа система!
    Те доста вече се бунтуват и имат напълно различно мнение, не само за тази война, от западните немци! Вече видяха разликата между рекламите на запада и реалния живот. Те изпитаха на собствен гръб т.н. "демокрация"! Тука не става въпрос само за "носталгия" по соц-системата. Онази система е била много по-социална от тази. Държавата в бившата система е играела централна роля за почти всичко. Докато капиталистическата държава почти нищо не прави за хората. Тя е само фиктивна, понеже има ли избори или не, на власт са винаги някакви олигарси. Самата държава е паразит в тази система. Човекът е беззащитен и оставен сам на себе си. А самата държава е напълно подчинена на олигархията и това особено добре го видяхме по време на т.н. "пландемия" и "мерките" на държавните органи, ... по цял свят хората бяха хвърлени в диктатура и вече се разбра, че всичките тези мерки са били излишни, НО ПЛАНИРАНИ! Накратко много ГДР-ейци съжаляват, че преди 30 години си унищожиха онази държава, за да вземат тоз боклук, за система!
  • 39 Баро

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "ТрампЛин":

    А аз не се съмнявам ,че ще мля1скаш на Бай Дън дай1пърса.Кво е дайпърс ли ,същото като пам1перс,даже и на вкус.
  • 40 "Подкрепа за мира- подкрепа за Русия"

    14 0 Отговор
    Американските клакьори, финансирани от ЦРУ, очевидно са изпуснали неволно тая фраза.

    Един от малкото случаи, в които Дойчу Зелето са написали истината.
  • 41 Павел

    12 1 Отговор
    Лошо няма, за България също важи. Руснаците са вековни наши братя и приятели и това няма как насила да бъде променено. Тук говорим за съвсем друга от западняшката нравствена ценностна система и съвсем друг мироглед към света от ограничения западняшки.
  • 42 Ветеран от Протеста

    0 7 Отговор

    До коментар #30 от "ТрампЛин":

    Така е,обаче това е Вътрешен дълг.Задлъжнялост на предприятията,които работят на ЗАГУБА към банките.Планова Икономика бе Там няма себестойност и други такива ..Тази петилетка произведохме сто трабанта ,другата сто и двайсет - ура другари и Урааа...Обаче дълговете се трупат.И понеже нямахме Западна България да ни спаси 1997 на от дълговете - 16 банки фалираха и хиперинфлация 3000 лева за долар...Обаче ГФР ги спаси.Нито една фалирала банка там....Никаква хиперинфлация..Просто поеха Вътрешния дълг!!
  • 43 Тия мало умници от дв

    9 1 Отговор
    дали са наистина некомпетентни,или така им изнася да пишат глупости!Много ясно ,че ще има носталгия по социализма!Това го има във всички източноевропейски страни ! Но най изявена е в България и бившата ГДР!Защо? Защото се живееше по спокойно и достойно!Обикновения човек се чувстваше важен и ценен! Това е!

    Коментиран от #46

  • 44 ??????

    5 0 Отговор
    Германеца е умен и прагматичен. Парен каша духа . Още му държи влага последния бой. Американеца не е ял бой досега и дърпа мечката за опашката ,но може да съжалява след време , че го е правил..
  • 45 Фактъ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Потребител":

    Сравняваш Мерцедес със трабант ? Ама не ще само ядене , трябва и акъл .
  • 46 ТрампЛин

    1 6 Отговор

    До коментар #43 от "Тия мало умници от дв":

    Толкоз достойно се живееше, че на 11 ноември 1989 от България изчезнаха с 200 около 1 милион хора.
  • 47 Прозрял

    3 0 Отговор
    Мир и Русия е едно и също!
    Война и САЩ е..... отговорете си сами.
  • 48 Перо

    3 0 Отговор
    Източногерманците са прави, защото реда, дисциплината и образованието са ги направили хора и джендърското разложение не може да пусне корени там! Запазили са се здрави в духовен и физически смисъл!
  • 49 Кергор

    1 1 Отговор
    Не просто през комунизма много са ги лъгали като нас и това ги е направило по-умни от западно германците.
  • 50 пенко

    0 0 Отговор
    ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА - Е ГЕРМАНКА !!!!!!!!!!!?