Last news in Fakti

16 Март, 2023 21:00 2 677 45

За да не стане "като в Украйна": рискът и другаде е голям

  • русия-
  • молдова-
  • владимир путин-
  • украйна

Изглежда добрите новини за Москва от бившото съветско пространство съвсем са се изчерпали

За да не стане "като в Украйна": рискът и другаде е голям - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна е отрезвяващ пример и за други държави. Да бъдеш в сферата на влияние на Кремъл означава да рискуваш с ясното съзнание, че във всеки момент на Путин и другарите му може да им хрумне да погълнат страната ти.

Полицията в Молдова твърди, че е успяла да попречи на Русия и агентите ѝ да превърнат масовите социални протести от миналия уикенд в държавен преврат. В същото време масовите протести в Грузия принудиха властите в Тбилиси да се откажат от въвеждането на закон за “чуждестранните агенти”, написан по руски модел. Германските медии наричат това “лоши новини” за Кремъл.

Изглежда добрите новини за Москва от бившото съветско пространство съвсем са се изчерпали. А гръмките изявления на руските пропагандатори, че ще изсипят бомби над Тбилиси не са истинска заплаха, а просто реакция, породена от собственото им безсилие.

Противодействие на Кремъл

В продължение на десетилетия Молдова бе в сферата на влияние на Кремъл и не успя да се откъсне от нея, въпреки че сродената с нея съседна Румъния отдавна вече е част от Европейския съюз и НАТО. Изглежда Русия използва самопровъзгласилата се “Приднестровската молдовска република”, където са разположени руски войски и складове за муниции още от съветско време, за да държи молдовците под контрол.

Вече от 30 години се случва едно и също: веднага щом “изпепеляващото око” на Кремъл отклони вниманието си от Молдова, на власт там излизат сили, които искат да работят за европейската интеграция на страната. И тогава отново се появяват проруските партии. Сега това е партията “Шор” и социалистите, които разпространяват радикални популистки тези - например, че правителството трябва да плати на цялото население режийните разходи за трите зимни месеца.

Но това е само външното проявление на сегашните молдовски протести. Другата им страна са обиските с иззети пари, които според полицията са били предназначени за „подривна работа” и задържането на московски емисари, в това число и членове на частната армия “Вагнер”, които молдовците успяха да върнат обратно или да арестуват по обвинение в подготовка на бойни групи. Предполага се, че тези бойци са се подготвяли да превземат парламента и други правителствени сгради.

В крайна сметка този път руското вмешателство в Молдова постигна обратен ефект за Кремъл. Властите в Кишинев започнаха още по-активно да подкрепят Украйна, а президентката Мая Санду се срещна във Варшава с президента на САЩ Джо Байдън. Там тя получи подкрепа, включително и финансова - в размер на повече от 250 милиона долара.

Грузинските "мечтатели"

Преди време Грузия беше част от отдавна забравения съюз ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан, Молдова), който трябваше да противостои на руското влияние след разпадането на Съветския съюз. Днес омразният на Кремъл бивш президент на Грузия Саакашвили бавно умира в затвора, а за управляващата в страната партия “Грузинска мечта” се твърди, че се контролира от милиардера Бидзина Иванишвили, който е натрупал богатството си от сътрудничество с Русия. Руските опозиционери и журналисти, които са в изгнание в Грузия, защото са преследвани от Кремъл, не се екстрадират в Русия, но пък периодично им се отказва правото на пребиваване в Грузия.

Грузинските управляващи се опитаха да затвърдят монопола си върху властта, като приеха аналог на руския Закон за чуждестранните агенти, с цел да потиснат опозицията и гражданския сектор в страната. Те обаче не успяха - дори президентката Саломе Зурабишвили се противопостави на решението. Въпреки слуховете за руски "съветници" (Кремъл и самите грузински власти го отрекоха), протестите започнаха да се разпространяват, хора от други градове пътуваха към Тбилиси и законопроектът за "чуждестранните агенти", приет на първо четене, беше отхвърлен.

Двойно поражение

Отстъплението на ориентираните към Русия грузински власти и потушаването на социалните по форма, но проруски по съдържание протести в Молдова са два грандиозни провала на “меката сила” на Кремъл в рамките на само няколко дни. Това е достатъчен повод да кажем, че усилията, които полагат Владимир Путин и обкръжението му, в последно време водят до пълната противоположност на онова, което е било замислено.

Най-добрият пример със сигурност е престъпната война на Русия срещу Украйна. Опитът да предизвикат там хуманитарна катастрофа през зимата само сплоти украинския народ още повече и стана предпоставка за страните от НАТО да изпратят тежко въоръжение, за каквото през есента на 2022 все още никой не смееше и да помисли.

Отрезвяващ пример

А на други държави Украйна действа като отрезвяващ пример. Да бъдеш в сферата на влияние на Кремъл означава да рискуваш с ясното съзнание, че във всеки един момент на Путин и другарите му може да им хрумне да погълнат страната ти. “Меката сила” на Русия винаги може да бъде последвана от танкове. Това обезсилва всички руски агенти както в Грузия, така и в Молдова. Дори обикновените граждани не желаят “да стане като в Украйна”.

Това обаче не е повод да се отпускаме. Щом Путин иска да води “дълга война” в Украйна, то и натискът на други постсъветски държави явно преследва същата стратегия. Още при първата грешна стъпка Кремъл ще поднови атаката си срещу свободата и независимостта на онези държави, чиято независимост той смята за грешка.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    25 48 Отговор
    Русия е пред разпад
  • 2 Комарджиев

    31 14 Отговор
    То ,защото в държава от ЕС-България не е мизерия и с Руснаците и без тях. Масово куклен театър на роднините...
  • 3 Петьо Петров

    20 43 Отговор
    скоро ще гледаме сгромолясване на руската империя

    Коментиран от #14

  • 4 Индийски БИВОЛАР

    18 32 Отговор
    много народ има да връща на Русия

    Коментиран от #13

  • 5 Майна

    20 11 Отговор
    Т.е. - гответе се за съдбата на Окраина..
    Така решиха тъмните..

    Коментиран от #45

  • 6 Джамбaза

    34 10 Отговор
    Под статията пише Молдова, а отгоре Дойче веле.
    Ксерокопирано от Фатки.
    Много журнализъм, много нещо!
  • 7 гого

    18 29 Отговор
    Путин катализира края на Империята на злото
  • 8 Русофил

    18 37 Отговор
    Българите ще са бедни, докато ги управляват и си избират руски слуги.

    Коментиран от #33

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Човек с памет

    28 9 Отговор
    Ако една държава си избере нацист - масов убиец за национален герой и започне да не зачита основни човешки права на населението си, съседите са длъжни да се намесят. Подписвали са харта за човешките права.

    Коментиран от #17

  • 11 Мнение

    35 6 Отговор
    В Молдова си протестираха против високите сметки,които от три месеца не могат да си платят.Да разбирам ли,че ако ние протестираме против високите цени ще кажете после как било "руска пропаганда" и си въобразяваме инфлацията?!
    В Грузия протестираха против закон,който е приет в САЩ още през 1938-ма година.Това не попречи лицемерно да ги поздравят за отмяната му.За тях може,за другите не може.
  • 12 Сатана Z

    30 7 Отговор
    Германците много добре знаят,че Руснаците винаги се връщат за парите си.А немците откраднаха много и участваха във взривяването на СП.Изобщо да не си мислят,че ще минат метър
    Ферщейн?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сега

    28 8 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    Гледаме згромолясването на долара и американските банки
  • 15 Реалист

    21 7 Отговор
    Одеса се взима на абордаж за часове и Руската армия пристига в Молдова, а грузинските колабороционисти които протестираха не представляват Грузия.
  • 16 Монгола

    17 9 Отговор
    Руската армия прави десант в Одеса преди това руските ВВС, ВМФ и военно космически сили унищожават крайбрежието за да обезпечат десанта. Руснаците за 10 часа пристигат в Приднестровието от там поемат към Кишишев.

    Коментиран от #28, #41

  • 17 да питам

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Човек с памет":

    Путин , да ?!
  • 18 Собчак

    4 6 Отговор
    " За Русь - усрусь " !!! ✌️
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факт

    20 9 Отговор
    Европа потъва и европейците ще стават все по бедни, разбирай и българите. Русия взе много украинска територия и ще стане още по богата държава.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Одит

    16 7 Отговор
    Да бъдеш в сферата на влияние на Кремъл ли на САЩ е един и същ гьол. Гаден и кален гьол!
    Пишете за Путин за да не се пазим от Байден - олигофрена!
  • 23 ТрампЛин

    5 7 Отговор
    “Не мастурбира! Ела да се биеш за ЧВК Вагнер!!”
  • 24 ТрампЛин

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Пали Запорожеца и с 200…..
  • 25 Павел

    16 7 Отговор
    Отдавна чакаме руснаците да седнем отново на една маса, да се прегърнем и да полеем победата над фашизма!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Токсик

    13 9 Отговор
    Да бъдеш в сферата на влияние на братска Русия е привилегия, за която ние вече не сме достойни, но иначе всеки руснак е добре дошъл във всяка една българска къща!
  • 28 Лудия касапин

    10 10 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    Мдаа на ушанките точно сега им трябва да си отварят втори фронт или да го направят с цел по лесно да стигнат до Киев през Кишинев като заобиколят Бахмут,че там нещо не се получават нещата.
  • 29 Някой

    15 6 Отговор
    Как не ви омръзна да пускате подобни пасквили.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ще бъде

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    А Оsрайна ще бъде Подмосковието
    .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дими

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Чета ти коментарите изглежда да си голям наивник !
  • 34 Коментар

    15 3 Отговор
    Нормалният човек вижда чия е статията от Deutsche Welle.
    Затваря я и минава нататък без да я чете.
    Това е най -дол н о т о ,най-омерзи т е л м о т о sataninsko издания в света.
  • 35 Хохо Бохо

    7 14 Отговор
    РФ се разпада.
    Само въпросът е кога...

    Коментиран от #40

  • 36 Вова

    14 6 Отговор
    Нека всички знаят, шега с Руската Мечка не бива!
    Краварите са много до л ни, но рано или късно и те ще си намерят майстора, задето създават войни в цял свят!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТрампЛин

    4 12 Отговор

    До коментар #36 от "Вова":

    Тя стана за посмешище тази циганска мечка.
  • 39 Боже каква некадърна проза

    8 2 Отговор
    Украйна илюстрира рискът да си в сферата на влияние на САЩ, а не на Русия. В това е рискът за България.
  • 40 Дау Джоунс

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо Бохо":

    Американски банки гърмят! Това е знак за невиждан просперитет!
  • 41 Смях в залата

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    Същите военно космически и интер галактически сили на Русия,които изостават с 50 години от света щяха да стигнат и до Киев за 3 дни,ама вече една година не могат да се отдалечат на 100км от руската граница и останаха без 40% от армията и въоръжението си 😂😂
  • 42 Христова Х

    3 2 Отговор
    Братче ,ти не разбирыш ништу ,исчирвыкай по дылбоку закво стана такыва ситуация на Украинта и в Молдовада и в други держави коиту бяха в СССР товае продажни политици гу прават ,ама нормальни хора сичкити искат с Руссията да са поблизу
  • 43 ИНЖ

    1 3 Отговор
    Украйна, Молдова, Грузия...... Добре, че сме в НАТО и ЕС, иначе щеше да ни сполети нов 9-ти септември 1944!!!
  • 44 Админ

    2 1 Отговор
    Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Всички говорят за война,ние не искаме. Искат дори арест за Путин. Тези западняци луднаха. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна. Слава Русия, за победата над фашистка Украйна, факт неоспорим, азов,бандера, фашисти,сега възхвалявани в Украйна. Комично е. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна. Запада иска богатствата на Русия, дето стъпят крадат всичко, и нас окрадоха и съсипаха България. Под думата демокрация, запада налаг тирания, гнет,по цял свят, факт неоспорим. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна, за победата над фашистка Украйна и западняци фашисти. Слава Русия, България е с Русия, во веки векох,слава, за правдата, за победата на Русия над този западен гнет. Слава Русия, слава Путин, голям президент на велика страна.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.