Last news in Fakti

24 Април, 2023 13:25 3 165 55

Геновева Петрова пред ФАКТИ: От лятото на 2020-а Румен Радев се опитва да бъде фактор в политическия живот

  • геновева-
  • петрова-
  • избори-
  • алфа рисърч-
  • герб-
  • кабинет-
  • пп-
  • дб

Видимо е, че държавният глава следва собствен дневен ред, казва социологът

Геновева Петрова пред ФАКТИ: От лятото на 2020-а Румен Радев се опитва да бъде фактор в политическия живот - 1
Снимка: БТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички партии говорят как повече от всякога имаме нужда от стабилно редовно правителство, а в същото време поведението им не кореспондира много с това. Първи мандат, втори мандат, заявки за кабинети и ролята на държавния глава... Пред ФАКТИ по темата говори Геновева Петрова от социологическа агенция „Алфа Рисърч“.

- Г-жо Петрова, видяхме бързи консултации при президента. Ще смогнат ли партиите на това темпо?
- Към момента партиите показват, че техният дневен ред се движи една идея по-бавно от темпото, което зададе президентът. Но това не може да бъде интерпретирано като показател дали ще успеят, или няма да успеят да стигнат до формула за излъчване на редовно правителство. Не толкова времето е ключовият фактор за подобни действия, а позициите и възможностите да постигнат единомислие със своите опоненти. Това е проблемът, който виждаме през целия период след изборите и до ден днешен. Този процес се движи на приливи и отливи.

- Какъв фактор се оказва държавният глава в момента. Как гледате на действията му…
- Още от лятото на 2020 година Румен Радев се опитва да бъде фактор, който участва в политическия живот и така е до днес. Независимо дали дава време за разговори между партиите, или пък забързва процедурата. Мисля, че вече дори и за партиите, известни като "партии на протеста", които тогава горещо го подкрепяха, дори и за тях е ясно и видимо, че държавният глава следва свой собствен дневен ред. И в този дневен ред има една перманентна характеристика - липсва опит да се укрепи парламентарното управление. От тук нататък остава партиите да поемат инициативата в свои ръце и да наложат на политическата сцена дневния ред на обществото, а не дневният ред на някои фактори в държавата, които са повярвали, че управлението зависи от тях.

- ГЕРБ ще предложат кабинет, защото така трябва. ПП-ДБ са готови с кабинет на малцинството. „Възраждане“ са готови с кабинет. ИТН обявиха също. Виждаме желание да се управлява. Но в крайна сметка какво да очакваме…
- Ще си позволя да ви поправя. Виждаме заявки, а не виждаме толкова желание. Ако го виждахме въпросното желание за сформиране на кабинет, включително и готовност за преговори, за някои отстъпки, то до момента можеше да имаме по-добри предпоставки такова нещо да се случи. В момента ние виждаме единствено такова желание от страна на ГЕРБ-СДС. Всички останали политически сили, които имат представителство в парламента и се очаква да бъдат част от процеса по излъчване на правителство, бих казала, че са длъжници и на цялото общество, и на собствените си избиратели. Така че ако има нещо сигурно, то това е видимото нежелание от страна на повечето партии да сформират кабинет, а това много затруднява намирането на решение. Много добре знаем, че решения се търсят в разговори, в диалог. И тук ще отворя една скоба. Партиите започнаха да водят разговор в парламента и това наистина е една добра стъпка напред. Доколко обаче изобщо съществуват усилия за преодоляване на политическата криза, все още останалите партии трябва да покажат с поведението си, а не толкова чрез заявките си. Защото така ще можем ние да преценим дали те работят в посока на съставяне на кабинет, или се опитват да минимизират електорални щети, които реално ще претърпят, ако се стигне до скорошни предсрочни избори.

- Лансира се отново лидерска среща. Какво да очакваме на нея. Стана май модерно от последния парламент, когато беше свикана такава от БСП…
- По правило на лидерски срещи се обсъждат политически въпроси, а не законодателна рамка и оперативни детайли. Съвсем искрено се надявам, че тази лидерска среща, която беше заявена, наистина ще се състои. Това първо. Второ - че на нея наистина ще се обсъждат политически въпроси. Какъв ще бъде резултатът от нея не бих се ангажирала да прогнозирам. Според мен, резултатът от такава среща е абсолютно необходим, за да чуят хората от политиците дали те имат волята да се върви към излъчване на редовно правителство и какво са готови да направят. Или ако лидерите имат политическо решение да се рискува да не се излъчи редовно правителство, а да се отива на нови избори, нека да го заявят на хората открито. Големият проблем на българските партии в момента е липсата на силно политическо лидерство. Визирам основните играчи - ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“. Към момента все пак лидерът на ГЕРБ, въпреки всичките резерви, които хората могат да имат към него, успява да лансира лидерско поведението. За разлика от него лидерите на ПП и ДБ някак им е трудно дори на собствените си избиратели да обяснят собствените си политически действия - независимо дали те са в посока сътрудничество или дистанциране от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    22 37 Отговор
    Радев не е фактор, той е скрита руска лимонка

    Коментиран от #29

  • 2 Алфа е продажна агенция

    42 12 Отговор
    Подправят изборите в полза на ГЕРБ.
  • 3 И политичвеският

    23 5 Отговор
    живот заприлича на кръжащ вертолет !
  • 4 123

    39 21 Отговор
    Подлого Петрова, Радев нищо не се опитва. Той Е фактор в бг политика, и така ще бъде в следващите още 4 г. Набийте си го, кухите козяшки тикви.

    Коментиран от #6, #14, #28

  • 5 Тъмен субект

    36 14 Отговор
    Ами вкъщност е чудесно че президента следва собствен път. Слава богу че има собствено мнение и не се поддава на изнудване и манипулации. Но всъщност Конституцията го задължава да управлявва чред служебни правителства, когато няма парламент. Какво значи "иска" да управлява? По закон е длъжен.
  • 6 уаууу

    15 33 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Вуйче,фатмакът Радев ,не го знаехме кой е ,по времето на Бойко !

    Коментиран от #8, #18, #48

  • 7 нннн

    26 15 Отговор
    Що да не се опитва? По- лош ли е от Боко, Кирчо, Кокорчо, Пинокио и всички останали л....а, изплували на повърхността?
  • 8 Чичо

    14 7 Отговор

    До коментар #6 от "уаууу":

    Ааа,знаехме го,ти ако не си го знел е друг въпрос.Виж когато е на гости в шоуто при С.Трифонов през 2008 г. Има го в тубата.3 после Боко го награждава ....и т.н.Не се е появил от нищото както искат да ни го представят.Едни го харесват,други не, едва ли е толкова далновиден( но пък знае ли човек) ,че да подкоророса едните срещу другите преди две години,знаейки ги какви "стоки" са,че да управлява през служебни правителства.

    Коментиран от #55

  • 9 дедо

    16 6 Отговор
    Многострадална, и ти като шефката ти се опитваш да бъдеш фактор, ама докато вие само се опитвате, Радев сглоби вече 5 служебни правителства.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо

    10 3 Отговор
    Ами като се надпреварвате кой какво да вземе, той печели. Не е виновен, че сте много, много алчни.
  • 12 Българин

    9 9 Отговор
    Такива са указанията от големите шефове в МаЦква.
  • 13 Локо Сф1956

    13 8 Отговор
    Г-жо Петрова, това, че Президента се опитва да бъде фактор в политическия живот от 2020 г. не е лошо. Лошото е, че през тези 2-3 години се пръкнаха партии с лидери, които не са и помирисвали политика. Интересно е , че някои от тях печелиха и първите места от избори . И какво се получи на практика. Та те не знаеха как и с какво да започнат, а и нямаха практика за управление на страната. Е, Президента училище за политици ли да отваря. В момента политическите партии са орел, рак и щука. Има такава стара българска поговорка.

    Коментиран от #16

  • 14 Българин

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Президента няма никакви конституционни правомощия да диктува политическата посока на страната.Всичко, което прави тоя лапар е в разрез с конституцията под диктовката на Путлер.В този ред на мисли резидента Срадев е за съд и затвор за държавна измяна.Това, че руските ... му се кефите не значи, че не е престъпник и изменник.

    Коментиран от #21, #30

  • 15 Сектант

    8 3 Отговор
    Много ясно. Като политическия живот бавно и сигурно умира в последните години. И в политиката вакуум не се търпи. Справка киртаците как се появиха от нищото (далечния запад)!
  • 16 А твоят

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Локо Сф1956":

    Любимец кое училище за политици е завършил, бе шмульо. Онова в Аскюу, а.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Леля Ката

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "уаууу":

    Ще ти кажа и напомня думите му от трибуната на НС към ГЕРП. "ВАШЕТО ВРЕМЕ ИЗТЕЧЕ И НАРОДА ВИ ГО ПОКАЗА НА ПЛОЩАДА". Още вият като кучки за "юмручето" което им дойде като тупаник в наглите муцуни!

    Коментиран от #35

  • 19 Веселяка

    1 5 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, глупаци 🤣
  • 20 сноу

    7 4 Отговор
    Видя ли ги тия ,веднага заставам на страната на коцето и искам да знам кой ги рани и ги стриже тия..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Теляк

    2 2 Отговор
    Фактор е ами! Кой друг да провежда политиката на американското посолство? ГЕРБ бяха мафия докато укрепнем във властта. Сега ГЕРБ са партньори.
  • 23 пенко

    9 4 Отговор
    ВСЕКИ БЪЛГАРИН С НАД СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ОПИТВА ДА Е ПОЛИТИЧЕСКИ ФАКТОР !!!!!! А ТИ НЕ СИ ГЕНОВЕВА , А СИ ГАНЬОВАТА !!!!!!!!!!!!!
  • 24 Павел пенев

    8 8 Отговор
    Каква патка. Защо да не е фактор? На коя държава е редовно избран Президент?
  • 25 Факт

    4 5 Отговор
    Всеки егоист тарикат самог@зник, който има "афинитет" към политиката и който взема пример от един всеизвестен пожарникар - може да се гъбарка със или в политиката т.е и с обществото, А ПРЕЗИДЕНТА НЕ ТРЯБВАЛО ДА Е ФАКТОР ! АЛО... де шамари де !
  • 26 Име

    1 1 Отговор
    Е - представителен е - сега - честно - не съм карал самолет и - нямам намерение.

    По принцип, мъжете - интелектуалци - сме малко - гевгири - на мен ми харесва - българите да се свързват с представителни визии.
  • 27 Тъпият президент Радев

    7 9 Отговор
    докара държавата до просешка тояга !

    Коментиран от #32, #50

  • 28 Бай араб

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Малко по-кротко с тона . Да не ми налапаш ръкава на потника
  • 29 Бай Ставри

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И ти не си фактор, ама ти траем глупостите.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не се опитва

    5 4 Отговор
    Президентът не се опитва,той Е фактор и то не малък.Има една приказка "Не е виновен този,който яде баницата,а този,който му я дава".Не мога да разбера само,каква "игра играят" партиите.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай бай

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Ставри":

    Ставри ИДИ НА Х @ Й
  • 34 За каквото и да ти говорят

    5 0 Отговор
    Знай че става дума за едни 12 млрд. европари.
  • 35 Пълни глупости

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Леля Ката":

    Виж сега,вземи и се поинтересувай от актуалното положение в страната.Кой как вие,като е класиран на първо място от избирателите.За сведение--ПП даже не са си регистрирали партия.Коалират се с хиляда знайни и незнайни партийки и пак не могат да победят.Това е защото хората виждат кой е загрижен само за себе си и не го интересува България. Пък протестите "блокираха"развитието на страната за цели две години.

    Коментиран от #43

  • 36 Иван

    0 3 Отговор
    Утка заспала
  • 37 Дълго_Име

    1 4 Отговор
    Лошо ли е бе гусжа многострадална Геновева, защо Президентът да не е определящ фактор? Та те самите лъжливи партийки и коалиции му помагат за това. Не се кахъри, вярно е че две години останахте на полупразни политически ясли, ама не виждам да сте поогладняли. За вас, пишман-политолозите, Президентът ви е трън в очите, не можете да разигравате коня си на политическата сцена!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хитрото

    0 2 Отговор
    На теб пък за първи път ти чувам името.
  • 40 ДрБр

    0 3 Отговор
    Радев не се опитва, той е фактор.
  • 41 Да бе да

    2 1 Отговор
    "Към момента все пак лидерът на ГЕРБ, въпреки всичките резерви, които хората могат да имат към него, успява да лансира лидерско поведението"

    А така , изплю камъчето !🦩 боко" лидера" ,по съвместителство и собственик на кюлчета и евраци е и спасител на държавата в свободното си време😂 това и сатиричния няма да го постави !
    Извадиха от нафталина всички молци , но и те не стигат да почистят силно кафявия панталон на крадеца😂😂
  • 42 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор
    МЕРАЦИТЕ НА ........ ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП СА ......НИ МНОГО ДОБРЕ ЯСНИ ....... ТОЙ ИСКА ДА Е ...... ДИКТАТОР КАТО ........ПУТИН ........ ФАКТ !

    Коментиран от #54

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ⚜️Просветен⚜️

    0 3 Отговор
    Таз да я използват за социален коментатор е все едно жена да ползва пасатор вместо вибратор! Щото преди 2020г. той не беше президент и не беше фактор , така ли ма, мушмулооо? Просто някакъв си действащ президент и политик с най висок рейтинг! Къде ви намират такива проницателни АНАЛлизатори?
  • 45 ДАНС и МВР с политика ли се занимават

    0 2 Отговор
    Промиват мозъците на много хора да пишат срещу Радев, явно Държавна Сигурност е жива!
  • 46 Име

    0 3 Отговор
    Румен Радев не пречи на никого, аз не разбирам тази страст.

    Човекът говори свободно с чужденци, има маниери, стремителен е.

    Коментиран от #49

  • 47 Студопор

    0 3 Отговор
    Не знам на Геновева дали й е ясно, ама щем, не щем, този човек е фактор в българската политика от януари 2017-та, когато стана президент.
  • 48 Студопор

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "уаууу":

    То и фатмака Бойко не го знаехме кой е по времето на Тато.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Факт

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпият президент Радев":

    Ей , мутро гербаджийска , я си налягай парцалите!
  • 51 Кочан

    1 0 Отговор
    Радев вече е извършил поредица от углавни престъпления. Като президент има право да взема политически решения, но те трябва да бъдат в съответствие със закона. Президента не пише закони. Те се създават в НС.
    Поставянето в услуга на чуждо правителство е национално предателство.
  • 52 Моряка

    0 1 Отговор
    И защо да не е фактор,след като за него гласуваха най много избиратели.Да ви изглежда на шушумига като предшественика си?
  • 53 Моряка

    0 1 Отговор
    От 33 години правителствата на СДС,Царя,Тройната,ГЕРБ и Промяната работят за американските интереси,т.е.- национални предатели.Някой да ги е съдил???
  • 54 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    А Боко не беше ли диктатор?
  • 55 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо":

    На гости при чалгар-по-обидно от това едва ли има! Нали сегашната президенша е била някаква при чалгаря, та се е уредил с връзки(при такъв голям наплив да ги интервюира голям " интелект" като др. славча). И за да сме коректни, К. Петков, също неразумно е бил на диванчето, само че е ядосал май нещо нарциса.