Last news in Fakti

30 Април, 2023 20:00 3 830 29

Законодателният акт, от който България се нуждае, но за който Германия е против (засега)

  • свобода на медиите-
  • ес-
  • брюксел-
  • европейски законодателен акт за свободата на медиите-
  • медии-
  • цензура-
  • елена йончева-
  • еп-
  • преса-
  • дезинформация-
  • вера йоурова-
  • прозрачност-
  • българия-
  • германия-
  • журналисти-
  • журналистика

Европейският законодателен акт за свободата на медиите иска да гарантира прозрачността на пресата и защитата на журналистите

Законодателният акт, от който България се нуждае, но за който Германия е против (засега) - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Брюксел се състоя дискусия на тема „Свободата на медиите в ЕС – какво остава неизяснено“, на която бе поканен представител на ФАКТИ и на която основен акцент бе Европейски законодателен акт за свободата на медиите. Или иначе казано – възможно ли е всички медии в ЕС да са еднакво свободни и еднакво „медии“, а не политически инструмент за влияние.

През месец септември 2022 година Европейската комисия прие Европейски законодателен акт за свободата на медиите — нов набор от правила за защита на плурализма и независимостта на медиите в ЕС. Предложеният регламент включва, наред с другото, предпазни мерки срещу политическа намеса в редакционните решения и срещу наблюдението. В него се поставя акцент върху независимостта и стабилното финансиране на обществените медии, както и върху прозрачността на собствеността върху медиите и разпределението на държавната реклама. В него също така се определят мерки за защита на независимостта на редакторите и за оповестяване на конфликтите на интереси. Проектът за регламент вече активно се обсъжда в ЕП.

Основният проблем

На теория законодателният акт за свободата на медиите звучи прекрасно. Но в Европейския съюз не всички медии са еднакво свободни. Някои държави са първенци в класациите за свобода на медиите, докато други, като България, са далеч назад и са известни със своята корупция, погазване на човешките права и тежки политически зависимости по всички етажи на властта и частния бизнес.

Поради това и държави като Германия до момента са твърдо против приемането на този закон, който да уеднакви законодателството по отношение на прозрачността на пресата в целия ЕС. Някои държави не желаят да има европейска намеса в националното им медийно законодателство. Освен това и към момента всяка една членка на ЕС има собствено законодателство по отношение на медиите и някои държави не виждат смисъл от приемането на този акт. Очаква се най-рано през ноември тази година да има яснота ще бъде ли приета тази регулация.

Битката срещу дезинформацията

Заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че сега, повече от всякога, ЕС се нуждае от свободни медии. Заради войната в Украйна този законодателен процес придоби още по-голяма значимост, тъй като много медии разпространяват руска пропаганда и умишлено дезинформират своите читатели. Самата Вера Йоурова обаче осъзнава колко труден ще е процесът и заяви, че тук не става въпрос за „разходка в парка“. По думите ѝ финансирането на медиите трябва да е прозрачно, а Източна Европа, включително България, най-много се нуждае от прозрачност и промяна на дългогодишното статукво на натиск и контрол над медиите.

Евродепутатът Елена Йончева каза, че трябва да има медии, които са независими от политици и бизнесмени, а актът има за цел да защити журналистите и свободата като цяло. Трябва да се знае кой е собственик на дадена медия, както и кои са и спонсорите. „За да освободим медиите от политически натиск и зависимост, а и за да върнем доверието на читателите и зрителите към тях, не е достатъчно само да е прозрачна собствеността им, която често се прикрива. Необходимо е да се знае кои са техните спонсори, рекламодатели и донори, защото именно там се крият интересите, които журналистите са принуждавани да защитават“, подчертава Йончева.

България има положително отношение към предложенията на Европейската комисия, заяви Живка Хаския. България счита, че законът ще разреши предизвикателствата, които срещаме на национално и на европейско ниво.

Самоцензурата

В българските медии най-големият проблем си остава самоцензурата. Много журналисти нямат свободата на напишат това, което смятат за правилно, и следват редакционната политика на своите редактори и техните началници, които в много случаи са поставили чадър над определени политици, партии и бизнес групировки.

Свободата на медиите трябва да се гарантира и отвътре, смята и Вера Йоурова.

Нито едно законодателство не може да контролира морала на един журналист и неговото собствено желание да бъде зависим. В България покрай руската агресия срещу Украйна и коронавируса ясно си пролича кои журналисти и медии са готови умишлено да излъжат своите читатели, следвайки финансови или други интереси. Срещу това няма лек.

Текстовете на Европейския законодателен акт за свободата на медиите предвиждат забрана на държавна намеса в редакционната политика, така че медиите да не се превръщат в пропагандатори; защита на журналистите от подслушване, както и от разкриване на източниците на информация; ясно финансиране на обществените медии без това да ги прави зависими от управляващите и др.

Свободата и плурализмът на медиите са жизненоважна част от демокрацията и от основните права на гражданите на ЕС. Истинската демокрация не е възможна без свободни медии. Журналистите продължават да се сблъскват с тежки условия на труд с нарастващ финансов и политически натиск, наблюдение, наказателни присъди или насилие за това, че вършат работата си.

„Медиите са стълб на демокрацията“

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: „Медиите са стълб на демокрацията. Днес обаче този стълб се пропуква под натиска, който правителства и частни групи се опитват да окажат върху медиите. Журналистите следва да могат да вършат работата си, да информират гражданите и да търсят отговорност от властта, без да са повлияни от страх или предпочитания. Провеждаме широки консултации, за да излезем с възможно най-доброто предложение“.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон каза: Трябва да гарантираме, че европейските медии остават независими, иновативни и устойчиви и функционират без каквато и да било необоснована частна или публична намеса в техните дейности“.

Европейският законодателен акт за свободата на медиите ще върви ръка за ръка и с действия, свързани с жизнеспособността, устойчивостта и цифровата трансформация на медийния сектор, осъществявани в рамките на Плана за действие за медийния и аудио-визуалния сектор.

Засега медийният акт е една хубава мечта. Предстои да разберем дали ще се осъществи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    77 3 Отговор
    Каква свобода бре, то ако я имаше истинскста демокрация асандж нямаше да е в затвора и "политици" като урсула трябваше да са в панделата
  • 2 ПИЧ СИНИЯ

    5 41 Отговор
    ВСИЧКИ ТРОЛОВЕ ФАШИСТИ СА ЧЕРНИ ПОМИЯРИ ,ФАКТИ ВИ РАЗКРИ БЪЛГАРИТЕ СА ЧЕРНИ ФАШИСТИ ,ВСИЧКИ ФАШИСТИ ПЕТ МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА ЗАЕДНО С ЧЕРВЕНИТЕ ВИ ДРУЖКИ ,ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ И ИДИОТИ
  • 3 тоз кой тоз ма

    48 4 Отговор
    Нещата ще стават все повече яснни и прозрачни, дори и заблудените Либперофили ще се проклинат сред време, като разберат, че са изполвани само за изтривалкиь от хубавите и красиви модерни западни многополови - като такива.
  • 4 В БГ

    63 1 Отговор
    Няма журналисти!
    Има преписвачи и долнопробни разказвачи!

    Коментиран от #27

  • 5 БОЗА

    43 1 Отговор
    "В българските медии най-големият проблем си остава самоцензурата."

    Смееех...липса на дупе,страх,липса на гръбнак,слагачество...журналя... ;-)))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 6 факт

    35 3 Отговор
    Блъсков си купува спокойствието от боко със строеж на голям жилищен комплекс ,а отказваш да плаща наем за печатницата си ., защото нямал пари !!
  • 7 Тома

    52 1 Отговор
    Само глухите и слепите в България не са сигурни че всички медии са купени
  • 8 Мдаа....

    41 1 Отговор
    Както намалиха силата на звука на рекламите, намалиха всичко останало и пак рекламите влезнаха в норма.На 98% от нещата който чета и гледам. НЕ ВЯРВАМ!!!
  • 9 Руска пропаганда има навсякъде в БГ!

    1 45 Отговор
    Радио, ТВ, кабеларки!
    СЕМ ги няма!

    Коментиран от #19

  • 10 дядото

    41 3 Отговор
    защо ли имам усещането,че тази медиина свобода за която толкова говорите по-горе накрая ще убие всичко свободно в журналистиката.и накрая ще четем само угодното на ес и нато,а ние искаме да знаем истината и сами да преценим кое и какво е,не да ни промиват мозъците и ни насилват с техните интереси
  • 11 Проучване на възможностите

    3 38 Отговор
    Какъв шанс във живота има лице като Волгин..Карбовски Дачков и още стотина клоуна дето подскачат надолу нагоре и се правят на обичащи Русия безплатно?
    След като подпишеш пакта със сатаната във мазето ставаш негова собственост
    от там нататък какви са ти опциите?
    дали да си прибираш руската шума и да си добре
    или да счупиш крак или пък случайно да те изтекат при руските приятели във ДАНС и в най-добрия случай да си безработен завинаги..колко души са обхванати по тая схема мислите и дали ще спрат доброволно да "обичат" Русия
    трябва много целенасочена държавна политика на изкореняване на тия субекти или ще си кретаме както и досега със милиардни подаръци за сатрапите във Москва
  • 12 Христо

    30 1 Отговор
    Много тъпа статия (като повечето напоследък). Вече ще чета само за Ергени и плеймейтки в сайта ви. Мисирки сте, ама много големи мисирки. Каква журналистика, какви пет лева.
  • 13 1234

    20 0 Отговор
    ако няма информация за реалните собственици и за реалните носители на приходи , няма свобода на медиите , има замазване на очите
  • 14 Сандо

    26 0 Отговор
    Свобода на медиите в Европа?Тия са за преглед при цяла комисия от специалисти и подложени на многогодишни лечения в специализирани заведения от затворен тип,съчетани с трудова терапия в най-близката нива.
  • 15 Орка

    26 2 Отговор
    СЕГА ТАЗБРА ЛИ ТРЯБВА СВОБОДНО ДА СЕ ОГРАНИЧАВА РУСКАТА ПРОПАГАНДА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ИСТИНА И СВОБОДНО ДА СЕ ЛЪЖЕ И МАЖЕ. ПО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ АБЕ КВО СТАВА БЕ МАЙ РУСИЯ ПОЧНА ДА ВИ МАЧКА И НА ПРОПАГАНДНИЯ ФРОНТ ЩОТ МНОООО СЕ РАЗКВИЧАХТЕ А ТО Е ПРОСТО ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ АМЕРИКАНСКИ МОДЕЛ. /ЛЕЛЕЕЕЕЕ УЖАС КАК СЕ ДЕКЛАРИРАТ 48 МИЛИОНА

    Коментиран от #17

  • 16 ЕС е умряла диктатура

    36 2 Отговор
    Всичко за сащ и НАТО .. Само реват, че уж Русия имала влияние. А истината е фащ са удушили всичко. Даже ни забраниха руските канали. Най-добрият вариант е, да ни оставят да гледаме и слушаме всичко и ние сами да си направим изводите. Само факти и никакви влияния. Но това е само щастливо пожелание. Всички се опитват да ни убеждават в тяхната "правда"!

    Коментиран от #20

  • 17 Те американците са глупави такива са

    1 22 Отговор

    До коментар #15 от "Орка":

    Аве мой ти не разбра ли че хората си плащат данъците върху тия пари и се обявяват двустранно..от тоя дето ги взима и от тоя дето ги дава..ти искаш да оставиш руските мъпети да си правят каквото си искат и да плюеш по останалите

    Коментиран от #25

  • 18 Нашите Факти направо

    10 2 Отговор
    ще ге закрият като медия.
    Техният представител е бил против приемане на този казус.
  • 19 Фъшо

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Руска пропаганда има навсякъде в БГ!":

    И укрофашистка пропаганда има трябва да се забрани
  • 20 Няма да ти понесе

    1 24 Отговор

    До коментар #16 от "ЕС е умряла диктатура":

    Няма как да ви оставят да гледате и слушате всичко защото ще бъдеш облъчен радиационо като руските бабички и може да решиш че си велика сила и ти..руските медии всичките са държавни във момента и не правят нищо смислено освен да сипят тонове пропаганда за да подсилят ефекта от бълнуването на разни психопати които не ходят на избори..разбираш ли какво ти говоря?? Това там вече не е информационен канал а информационно оръжие

    Коментиран от #22, #23, #26

  • 21 съдията Дред

    22 0 Отговор
    Всеки закон за "свобода на словото" се използва за пропаганда. Ако проповядваш либерастки идеи, си свободен.Ако например подкрепяш традиционното семейство , най малкото ще те заклеймят като хомофоб и ще те отрежат от достъп до медии.
  • 22 Хей, хей...

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Няма да ти понесе":

    Ти смяташ хората за деца или много прости? А като бълват ден и нощ про-американска, про укро-фашистка пропаганда, да не би всичките да сме станали вече фашисти? Да, има лековерни хора и то не малко, но като цяло, нашият народ има здрав разум и може сам да прецени.
    Никой няма право да ни спира, каквато и да е информация. Иначе цялата лъжа за демокрацията и свободата са глупав алабализъм за прости хора.
    То вече така излиза. Излъгаха ни 90-те години, че "напред към свобода, демокрация, плурализъм, свободни пазари, няма цензура, и т.н..."
    И всиокото това се оказа наистина огромна лъжа!
    Тъпа американска реклама за балъци!
  • 23 Сандо

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Няма да ти понесе":

    Да не забравиш като обявят набиране на доброволци за месомелачката да се запишеш Първи,защото нашите медии винаги говорят Истината и ти напълно им се доверяваш.Дерзай и велики победи на бойното поле,а не на клавиатурата!
  • 24 Естествен Интелект

    14 0 Отговор
    Регламент за щастливи мисирки....
  • 25 Орка

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Те американците са глупави такива са":

    И КАТО Е ТЪЙ Я СЕГА КАЖИ КОЙ ГИ ВЗЕ В БЪЛГАРИЯ ТИЯ КИНТИ ДА НЕ Е ДАЙНОВ ИЛИ ХЕЛЗИНГСКИЯ КОМИТЕТ АМИ ТЕ ЗА ТОВА Е ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ ПРЕД ВСЕКИ КОМЕНТАР НА ДАЙНОВ ЩЕ ПИШЕ ФИНАНСИРАН ОТ ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ГОТОВО ДОРИ ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕ ЧЕ СА ГО ИЗБРАЛИ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Боклук

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "В БГ":

    Най—гнусната професия е на журналист.При всяка тяхна публикация те трябва да се третират като съучастници в престъпление.
    Токущо по новините съобщиха ,че бананите са поевтинели с 1.5% каквото и да значи това.
  • 28 Опорка

    3 3 Отговор
    ЦК на КПСС обсъжда свободата и плурализма на съветските СМИ
  • 29 Хххххххх

    4 0 Отговор
    Тоест сме съгласни с външна намеса в нашите медии, така ли? Няма да оставите хората сами да се информират, а ще им казвате какво да казват или мислят?