12 Май, 2023 05:50 1 539 12

Надежда Йорданова за Мария Габриел и Гешев: Правилна, но недостатъчна позиция

  • надежда йорданова-
  • мария габриел-
  • иван гешев

Бившият правосъден министър с позиция по исканата оставка на главния прокурор

Надежда Йорданова за Мария Габриел и Гешев: Правилна, но недостатъчна позиция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Габриел като кандидат премиер на ГЕРБ заяви, че първото действие на министърът на правосъдието в нейния кабинет ще бъде да поиска предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността му главен прокурор, поради уронване на престижа на съдебната власт. ДПС одобриха това.

Правилна позиция. Но недостачна. Повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори.

Преди повече от 14 месеца поисках ВСС да освободи предсрочно Гешев, поради уронване на престижа на съдебната власт и съществено неизпълнение на служебните му задължания. Представих 9 различни основания. Поддържах и искането на проф. Стоилов за още 4 основания. Успоредно с това работех по конкретни законодателни решения, които да създадат механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

Никой от предложените от ГЕРБ, ДПС и БСП членове на ВСС не подкрепиха това искане.

Месеци наред и ГЕРБ и ДПС обясняваха, че тези действия били "стани, за да седна" и грешка било да се фокусираме върху личността на главния прокурор.

За пореден път ще заявя, че и институционалната рамка е важна и персоналните качества на лицето, което заема съответната публична длъжност са важни.

Българската Прокуратура в този си вид е по съветски модел, не е ефективна, не е прозрачна, не е демократично отчетна. За сметка на това е многбройна и много скъпа. Конституционният съд обобщи " ...конституционният законодател съсредоточава и персонализира в лицето на главния прокурор крайната отговорност за законосъобразното упражняване от прокурорите на правомощията по чл. 127, т. 1-6 от Конституцията" (Решение № 11 от 2020г.).

Известно е, че властта корумпира. Безконтролната власт корумпира повече и по-бързо.

Нужна е истинска, дълбока реформа на Прокуратурата, която да гарантира, че всяко престъпление ще се разследва обективно, всестранно и пълно, без замитания под килима или трупане на пампки в чекмеджета, за да се извадят в удобен момент.

Големият, важният за бъдещето въпрос е този за измененията в Конституцията ни за реформа в прокуратирата и за гарантиране на независимост на съда. Само 6 месеца са нужни на Парламента, за да справи с това.

В противен случай, смяната на Гешев ще е просто замяна на една овехтяла, дефектирала фасада с друга, по-добре боядисана, но все тъй направена от велпапе, фасада. А безобразията от завладяната държава ще са все тъй ненаказани.

Къде стои ГЕРБ в този дебат? Как ще гласува ГЕРБ при този дебат?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Доктор"

    17 3 Отговор
    Мара пусна стръв за балъци и нищо друго ! Никаква позиция , а преживяне на наизустени фрази и клишета ! Някакви обещания , нещо като при петилетките в соца ! Безлична женица - и в Брюксел , и в България , въпреки Боковото старание да я величае !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абсурдистан

    5 0 Отговор
    Да, твойта позиция бе достатъчна! Каква беше тя? Какво постигна?
  • 4 Гандалф

    6 0 Отговор
    Същите хора.. които сега искат смяна на главния прокурор и смяна на модела на прокуратурата...не са от вчера или от 2..3 години в политиката...защо досега 30 години не искаха смяна на модела и на досегашните главни прокурори...какво във фигурата на сегашния главен прокурор или деиствието му...ги принуди да му искат оставката...тази мантра..че защитава борисов и пеевски се изтърка...предишните не го ли защитаваха...или бориха корупцията във висшите етажи..при предишните главни прокурори...прокуратурата..не беше ли по съветски модел...или гоподарите им...попаднаха под ударите на прокуратурата..
  • 5 Умения

    8 0 Отговор
    Марийчето Габриел може само да свали ципа на Гешев в което е добра но не може да го свали от поста . Толкова могат калинките .
  • 6 ГОЛЕМ СМЕХ

    2 0 Отговор
    МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е БЕЗЛИЧНА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА КАЛИНКА ДО КАТО НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА Е ФАКТОР В РАЗГРАДСКОТО СВИНЕВЪДСТВО БРАВОС
  • 7 Грантаджиев соросоид

    6 0 Отговор
    Ха ха, дружинната, дето се заканваше на Гешев и стана за смях като не постигна нищо, сега подлайва срещу брюкселската калинка, дето я домъкна Тиквата. Едно му признавам, направи умнокрасивите сами да си говорят.

    Коментиран от #8

  • 8 Касапин

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Грантаджиев соросоид":

    БОКО ОБЯСНИ ОЩЕ ОТДАВНА МИНАВАМ ГИ С 200 ЕМИ МИНАВА ГИ МАЛКИТЕ ЦВНТРАЛНОСОФИИСКИ БАЛЪЧЕТА
  • 9 Габата

    2 0 Отговор
    Добре де, ще ви сготвя и една баницА.
  • 10 Гешев Президент

    6 1 Отговор
    Един бе Гешев да застане на пътя на организираната престъпност. Предлагам Гешев за кандидат президент. България има нужда от своите смели синове. Със своите знания, организационен опит и познаване дебрите на властта, Гешев най-ефективно може да застане на страната на народа.
  • 11 наблюдател

    5 1 Отговор
    Оставам с впечатлението че Надежда Йорданова ще бъде преждевременно пенсионирана. Отива при Мая Костинбродска да клечи за благоволението на Васил Божков.
  • 12 Да, ама

    0 0 Отговор
    Колкото и да и е мъчно на Пиги, народа видя единствения който се опита да потърси сметка от самозабравилия се обитател на Дондуков № 2.