Last news in Fakti

12 Юни, 2023 13:00 2 203 14

Палпатин* срещу Силите на мрака?

  • иван гешев-
  • палпатин

Далеч сме от идеята, че главният прокурор е този, който дърпа конците на всичко и всички, както тъмния лорд Палпатин в Междузвездни войни

 Палпатин* срещу Силите на мрака? - 1
Колаж: Фрогнюз
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитите за погазване на Конституцията не са насочени само към главния прокурор. Това е само първата стъпка. Целта на “Силите на мрака” е чрез откраднатите в годините финансови и икономически ресурси и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение и да ни отклоняват от демократичния ни избор. Думите са на (все още) главния прокурор Иван Гешев, но могат със същия успех да са част от репликите на тъмния лорд Шив Палпатин* от Междузведни войни.

Случващото се в България и без това е достойно за екранизация. Кризите в политическата и съдебната система през последния месец ще се впишат добре както в спагети-уестърн, така и в холивудски филм за мафията. Оказва се обаче, прокуратурата у нас би била добро вдъхновение за нова част на Междузвездни войни.

Господин Джордж Лукас да следи внимателно!

Предстоящата седмица трябва да реши съдбата на искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците във Висшия съдебен съвет ще гласуват да бъде ли отстранен обвинител №1 от поста си или в понеделник, или в четвъртък, когато впрочем е насрочено и отмененото вече веднъж обръщение на Гешев към нацията.

Докато чакаме какво ще каже главния прокурор в ефира на Българската национална телевизия, обвинител №1 на републиката играе на няколко фронта - ту пуска стихотворения с намеци в социалните мрежи, ту дава остри интервюта пред медиите в стил “силният джедай срещу силите на злото”.

Истината е, че за годините, в които Гешев заема поста главен прокурор е бил обвиняван системно в протакане на дела и политическо угодничество, докато същевременно самият той се определя като пръв борец срещу олигарсите на страната и корупцията. Осъдени за подобни престъпления по високите етажи ня-ма. Нещо повече - няколко години обвинението се правеше, че случай като “БарселонаГейт” няма, а Бойко Борисов е чист като момина сълза. Сега, когато служебното правителство на Румен Радев приключи, а лидерът на ГЕРБ обяви война на доскорошния си ортак, Гешев се активира, внесе всички документи в парламента и поиска имунитета на Борисов, за да му повдигне обвинение. Дали между всичко това има нещо общо - можем само да предполагаме.

Далеч сме от идеята, че главният прокурор е този, който дърпа конците на всичко и всички, както тъмния лорд Палпатин в Междузвездни войни. Въпреки това обаче сравнението е подходящо и то не само заради “силите на мрака”, за които говори Гешев, сякаш е протагонист в космическа сага.

*Шив Палпатин е измислен персонаж и главният злодей във филмовата сага на Джордж Лукас “Междузвездни войни“. Той е ловък политик, който става първо сенатор в Галактическия сенат, после върховен канцлер на Галактическата република, а накрая и император на Галактическата империя. Малцина знаят, че той всъщност е тъмен лорд на Ситите и майстор в използването на Тъмната страна на Силата.

Шив Палпатин започва политическата си кариера като скромен сенатор от далечната планета Набу, считан за честен човек и с малко остарели виждания. Политическият му възход започва по време на блокадата на Набу от страна на Търговската федерация, която той управлява задкулисно като Дарт Сидиъс. По време на последвалата политическа криза дотогавашния канцлер Финис Валорум бива отстранен чрез вот на недоверие и Палпатин е избран за нов канцлер.

ФрогНюз


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НашиятПалпатин

    8 16 Отговор
    има сила на пате,ама не се знай знай ли се.Може и да му кипне "македонската кръвтиня"..
  • 2 Пич

    21 19 Отговор
    Спомнете си , как започна белята в Украйна ! Като отстраниха украинският главен прокурор , който разследваше далаверите на Байдън син !!!
  • 3 Шамари са му удряли

    20 2 Отговор
    Попитайте го за Пернишките мутри и милиционери, може инфаркт да получи!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 истина е

    18 2 Отговор
    Боко е най-големият престъпник в държавата ,и заслужава хиляда години затвор !!
  • 6 Голата истина

    22 6 Отговор
    Герб се наведоха яко и се видя че Доган чрез Пеевски опъва българия
  • 7 Псевдоним

    7 15 Отговор
    Гешо го докарва повече на Хан Соло.

    Коментиран от #14

  • 8 Анонимен

    10 1 Отговор
    Чисто и просто има две българии едната за другата против.
  • 9 АБВ

    10 14 Отговор
    Боклуци Гешев е хиляди пъти по добър в всяко едно нещо от вас гадове мръсни
  • 10 Дрът милиционер

    18 4 Отговор
    Така е, като назначавате за прокурори и други магистрати хора, които са завършили милиционерското!
  • 11 Абсурдистан

    11 0 Отговор
    Проблемът е, че в българският вариант на филма няма "добри"! Така че краят е предизвестен - печелят "лошите"!
  • 12 ИВАН

    3 1 Отговор
    Парцал до парцала мила моя майно льо - който и да хванеш, когато и да го тикнеш зад дебелите решетки - все ще е късно ..... само защо се занимава обществото с подобна измет, а не се върши работа за която плащаме данъци.
  • 13 без имена

    5 12 Отговор
    що бе ? при цацаров , велчев и тн имаше ли осъдени? не . но това не е важно за опорките.
  • 14 Тоя

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Е Дарт Вейдър.