Last news in Fakti

22 Юни, 2023 21:00 3 282 70

Вееш знамена, пееш химна и вярваш, че си голям патриот

  • рожен-
  • знаме-
  • пилон-
  • българия-
  • патриоти-
  • патриотизъм-
  • юрген хабермас-
  • история

Тонът е агресивен, а любовта към своето нерядко отхвърля различното, чуждото

Вееш знамена, пееш химна и вярваш, че си голям патриот - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато играе германският национален отбор по футбол, по улиците и автомобилите могат да се видят национални знамена. Но те изчезват, когато футболната треска приключи. Германските християндемократи смятат, че трябва да се насърчат патриотичните настроения в страната. Според тяхната „Федерална патриотична програма“ в Германия трябва да се веят повече знамена, химнът да звучи по-често, а заслугите на Бундесвера да получават по-високо признание.

По тази деликатна тема ДВ разговаря с известната германска историчка Уте Фреверт, директорка на Института за човешко развитие „Макс Планк“. В началото на разговора тя припомня, че философът Юрген Хабермас още навремето издигна идеята за така наречения „конституционен патриотизъм“, съсредоточен не толкова около химна, националните флагове и заслугите на предците, колкото около чувството за принадлежност към конституционния ред на страната. В този смисъл историчката смята, че идеята на християндемократите не е изцяло погрешна, но все пак изглежда проблематична, доколкото се съсредоточава около знамената и пеенето на химна. „Аз съм много скептична, че една програма, спусната отгоре, може да бъде ефективна“, казва тя.

В Германия национализмът и патриотизмът често пъти попадат в един кюп. Дали на хората не им е трудно да мислят патриотизма просто като любов към родината?

Фреверт: Негативната история на национализма датира от времена много преди Третия райх. Концепцията за национализма като идея, която мобилизира населението, е стара - почти толкова стара, колкото е Френската революция. И никога не е съществувал национализъм без недостатъци. Към него се посяга особено често по време на войни и конфликти. Тонът винаги е доста агресивен. Любовта към своето е тясно свързана с отхвърлянето на различното, чуждото. Това разграничение често води до извода, че „ние сме по-добри“. На национализма е присъща тъкмо тази форма на съревнование за правото да се наречеш „най-добрата нация“. Много рядко явление е „добрият национализъм“: когато хората просто са доволни, че живеят в страна с добри условия. Не познавам нито една нация, може би, с изключение на исландците, която спокойно да практикува един национализъм в положителния смисъл.

Тоест, патриотизмът и национализмът са различни понятия, така ли?

Фреверт: Преди да се появи национализмът е съществувал патриотизъм в различни форми: любов към отечеството, към родината, към мястото, където си се родил. В началото национализмът е бил много демократичен: всички хора са били смятани за членове на нацията, щом изпитват гордост и национални чувства към страната си. През 19 век тази програма е привлекателна, но по-късно, през 20 век идеята започва да се реализира за сметка както на „външните врагове“, така и на „вътрешни врагове“. Винаги е имало хора, които не споделят в достатъчна степен националния мироглед, поради което биват наричани „национални предатели“. В Германия в края на 19 и началото на 20 век социалдемократите са били смятани за „изменници на родината“, а на евреите открай време им се отказва признанието, че са германци – те остават чужденци в собствената си страна. Нещо подобно се случва и на различните малцинства. Ето защо издигнатият призив национализмът днес да се възприема като нещо положително, а хората – видите ли – да размахват байраци и да пеят химна, звучи неестествено, звучи като преиграване. Такива чувства могат да възникнат само отдолу, те не могат да се спускат от горе.

Но дори когато патриотичните чувства възникват отдолу, например по време на футболни първенства, в Германия веднага започват дискусии. Нима не е възможно да се развява националният флаг и да се пее националният химн без угризения на съвестта?

Фреверт: Историята на Германия в периода 1933-1945 е тежко бреме. Да не забравяме също ГДР и тамошния вид национална гордост и вяра в победата на социализма. Знамена и военни паради: ето такава беше там класическата програма на национализма.

В съседни държави като Франция, например, има различно отношение към национални флаг и към честването на националния празник…

Фреверт: И в Германия има национален празник: Денят на обединението 3 октомври. Спомням си обаче какви чувства изпитвах на младини към знамената и военните паради във Франция. Тогава губех и ума, и дума – и бях щастлива, че у нас няма подобни неща. Защото от историята знаехме как могат да се използват тези чувства. И не искахме това да се повтаря. Когато днес наблюдавам как властите в Русия използват патриотизма, за да разпространяват лъжи и митове за войната в Украйна, как тези лъжи се поднасят „в патриотичен сос“, така че хората да ги преглътнат по-лесно, аз все си мисля, че не това е пътят, който Германия трябва да избере.

Понеже споменавате Русия. Много руснаци, които обичат родината си, бяха принудени да я напуснат. В същото време в страната има предостатъчно тъй наречени „истински патриоти“, който подкрепят действията на политическия елит. Кой е истинският патриот: този, който обича родината си, или този, който споделя идеологията на държавата?

Фреверт: Патриотизмът в класическия смисъл на думата включва не само любовта към родината, към мястото, където си се родил, не само копнежа по родната страна, когато си я напуснал, но и – казано по леко патетичен начин – идентифицирането с онова, което страната ти е направила, както в положителен, така и в отрицателен план. А в новата програма на християндемократите на мен ми липсва тази рефлексия. Човек не може просто да каже: „Ах, каква прекрасна страна създадохме през последните 75 години!“ Да, тя наистина е прекрасна и навярно най-свободната, която е съществувала някога на германска земя, но това си има предистория, която не бива да се забравя. И още нещо: демокрацията не означава, че мнозинството винаги е право. В една демокрация винаги има дискусия, диалог между мнозинството и малцинствата, в чиито рамки се търси съгласие: този диалог замества насилието. И когато казвам, че съм патриот, това означава, че аз споделям именно тази култура на ценностите, заложена в нашия Основен закон.

Днес не е възможно да бъдеш патриот само на базата на чисто германските ценности. В днешна Германия като модерна демокрация винаги трябва да се има предвид, че обществото се състои от различни култури.

Фреверт: Определено не можем да си позволим патриотизъм, който се обръща единствено към миналото и се основава на някаква несъществуваща Германия. В Германия винаги е имало миграция, тъй че идеята за Германия като страна, в която живеят само германци, не отговаря на действителността. В Основния закон са вписани редица ценности, които са валидни за всички. И всеки, който живее в Германия, трябва да се съобразява с този закон. Това е минималната форма на патриотизъм. Нужно ли е да се подкрепя той и със знамена? Това не знам.

Автор: Марина Борисова


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буч

    18 53 Отговор
    Прав беше Хазарта като ги нарече "банда нащастни фашизоиди"!

    Коментиран от #2, #11, #43, #44

  • 2 Туй ......

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Буч":

    Е СРАМ ЗА Софията....така да знаеш"Брат"

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 срамно е

    13 48 Отговор
    Всичко около боядисаната стена на морска гара е пълен леш , и тези патрЕ отиии , ще искат властта !!!А Копейкин си построи палата с евра !!
  • 5 СИНЬОТО

    35 14 Отговор

    До коментар #2 от "Туй ......":

    Запомни че по голям СРАМ ОТ зеленясалите шопски олигофрени НЯМА ,софия е ЕДНО ЗЕЛЕНЯСАЛО СВЕТОВНО ПОСМЕШИЩЕ

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    8 24 Отговор
    Защо маркирахте само един търговски обект в София с "Jude"?
    Фашистите могат повече! Спомнете си Хитлер...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Евррррейските утрепки...

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Буч":

    Никой не ги брои за....джанки :)

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ХАХАХА

    31 4 Отговор
    Еее по големи патриоти са от козяшките лакеи назначени, за да предат напълно България в ръцете на говедарите . Назначенците не зачитат българския химн,знаме и език ,така че полемиката за кой какъв и дали е патриот е излишна.

    Коментиран от #25

  • 22 12345

    18 4 Отговор
    Пък тея от DW са толкова купени, дават им се едни пари за да драскат.
  • 23 Фон дер Миндер

    21 2 Отговор
    Гнуснооооо , не става и за кло зетна лирика . Имам предвид автора
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дойче Зеле

    21 5 Отговор
    за патриотизма да върви да пише в Патридата Еллада! Тук си имаме българска дума за това и тя е Родолюбие - родолюбец. Дойче Зеле да си пише глупостите в Патридата - Дойче Зелеландия!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абсурдистан

    14 0 Отговор
    Патриотизмът е с много проявления, но никога не търси известност и натрапчивост. Не е загърване с националния флаг, като дъждобран и да изкачиш връх за да се снимаш там.
  • 29 Мехди

    13 0 Отговор
    Там в Берлин са и осман рокер гиби. А тия "пичове" как ще ги отчетем? Всичките с татуиран полумесец с петолъчка!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Калпазанин

    16 3 Отговор
    Само по заглавието на еврейското едно коментарче. Ако знамето на тази фасада ли ограда беше в цветовете на дъгата щеше ли да драснете пак нещо
  • 32 С0юзмультфильм

    12 0 Отговор
    Дреме ми на байряка.
    За българите официален празник - Никулден, защото тук е пълно с шарани които вярват на всичко.
  • 33 С0юзмультфильм

    4 14 Отговор
    И всичките копейки да минат на хероин.
    Амин!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сикрет сървис

    12 1 Отговор
    Трябва да, сте широко скроени, като Бай изДън и да сложите ръка на сърцето на чужд химн, напр. индийския 😅
    God save the Queen!

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Перо

    21 2 Отговор
    Четенето отпадна, като видях автора, БГ екипа на DW!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Борислав

    12 3 Отговор
    От Германия,през Франция и разбира се отидоха и до Русия/Картаген трябва да бъде разрушен/.Та така де ,да си знаем,че да си патриот не е някаква евро-атлантическа ценности.
  • 41 Антон

    18 5 Отговор
    Няма нишо лошо във веенето на БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА! Няма нищо лошо в пеенето на ПАТРИОТИЧНИ ПЕСНИ! Даже е похвално. Колективния запад, много се страхува по-голяма част от да не заобичат в повече държавата си. Именно по тази причина лидери като Путин, Ердоган, Орбан, Тръмп са недолюбвани. Жалко, че в България си нямаме някой такъв.
    А идеята с пилона и българското знаме е отлична. Дори трябва десетки такива пилони да бъдат издигнати из различни части на България!
  • 42 !!!?

    5 13 Отговор
    За днешните съветски въzрожденци патрооризъм е да издигнеш трибагреника в Родопите на Пилон, а в София - Троянски кон !!!?
  • 43 Ббб2

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Буч":

    Кой Хазарт,оня дрогираня фашизоид ли,мдаа..
  • 44 Ъхъ

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Буч":

    Много мразите България, но ще ви излезе през г...а!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Така така

    14 2 Отговор
    Че вие сами сте си сложили сано знамето на дъгата и украинското навсякъде,а немско няма, кой ви е крив. Робска нация на сащ от криваци
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ХАХАХА

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "СИНЬОТО":

    ХАХАХА той и женката дайновия слуша рок ,че и се облича като такъв ,за което българите казват на дърт .... бъз ,та и твоето е същото.

    Коментиран от #50

  • 49 слагайте кравешкото знаме и сичко млъква

    10 3 Отговор
    дошло е време за възраждане ! ДА ГИ ВИДИМ И ТЯХ И АКО НЕ СТАВАТ ВЕДНАГА ЧИБА !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 СМЪРТ НА ВСИЧКИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ

    11 7 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ВЪЗРАЖДАНЕ !

    Коментиран от #53

  • 52 Хохо Бохо

    10 1 Отговор
    Прави са. Далеч по-патриотично е да избесиш всички чуждопоклонници, лакви на чужди правителства и съгласувачи с чужди посолства на същите тези пилони......в добрият смисъл на думата естествени
  • 53 Възражданеците

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "СМЪРТ НА ВСИЧКИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ":

    Са най-големите лъжепатриоти, съюзиха се с немските фашисти.
  • 54 Естествен Интелект

    5 0 Отговор
    Вие прашките ли си веете на пилоните? Кога е откриването да ходим?

    Коментиран от #55

  • 55 Продължаваш да се подвизаваш

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Естествен Интелект":

    Без да си питал изкуствения интелек дали си интелект.

    Коментиран от #59

  • 56 Време ни е за Възраждане

    17 2 Отговор
    ДВ цвърчат и усещат, че им идва време.
    Спасение и прошка няма да има !
  • 57 Милен

    8 0 Отговор
    А снимката какво общо има със статията, освен, има знаме на нея?
  • 58 Миии

    12 0 Отговор
    Вееш цветни знамена, пееш техно и вярваш, че си голям джендър
  • 59 Естествен Интелект

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Продължаваш да се подвизаваш":

    Аз пиша изкустения интелект за да те замества-да се прибереш, като се застъмва....
  • 60 Тон

    4 0 Отговор
    София стана за посмешище на всички,нас не ни смятат за държава ,а за племе !
  • 61 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    омъжваш се за мъж, сменяш си пола и вярваш че си голям демократ
  • 62 Мдаааа

    7 0 Отговор
    Определено манипулативна статия, публикувана за косвена защита на "не чак дотам патриотичните", предателски действия на новото българско колаборационистко правителство на Денкоff и опитваща пак косвено да уязви ПП "Възраждане" - единствената, защитаваща националните ни интереси.
  • 63 Едуард Петров

    4 0 Отговор
    Това е Изказване, което заслужава внимание, защото се забелязва, как едни патриотарски групички агитки, яростно скандират на местни и национални футболни срещи, явно излезли извън нормалната радост и триумф от Победата! Палят факли, хвърлят бомбички, прекалено шумно скандират! Така правят, забелязал съм, маргинализирани, безработни младежи, а и деца на проблемни семейства! Не че ние, по-възрастните, сме индиферентни, безразлични към евентуални Български успехи! Напротив! Но трябва да можеш да се поставиш и на мястото на другия, който не е по различен от теб, който има абсолютно същите Духовни потребности! Уважението към Другостта трябва да се възпитава! Само възпитани и образовани родители могат да внушават Висока Култура и Общочовешки Ценности, на Първо Место - ЛЮБОВ КЪМ БОГА И ЦЪРКВАТА на Своите Любими Деца! ТОВА НИ Е СЪХРАНИЛО КАТО ЕДНА НАЦИЯ ПРЕЗ ДЪЛГИТЕ ГОДИНИ НА ЧУЖДО ВЛАДИЧЕСТВО! Понастоящем, безбожието, което ни се внушаваше през 45-те години комунизъм, възпита три безбожни поколения, Които създадоха още три такива поколения! Църквата трябва да работи за възстановяване на Спасителната Вяра в Бога! И да спасим Държавността, Която изисква Честни и Трудолюбиви Граждани! ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 64 Ако аз съм Държавата

    2 1 Отговор
    За мен патриоти са тези които си плащат данъците, а не търсят начини да се “откачат” , спазват законите, имат доверие на институциите, купуват по възможност български продукти вместо чужди аналози, нетърпими към корупцията, постоянно търсещи начини за усъвършенстване и подобрение , знаят си правата и задълженията, изискващи от политиците и държавните служители да си вършат работата за която за назначени и или избрани. Плакатния патриотизъм е вторичен и не е определящ за състоянието ми , приемам го , но не определящ фактор за развитието ми. Трудно изпълнимо за много “патриоти”.
  • 65 Лелеее

    6 1 Отговор
    Това е писано от краен болшевик. Те бяха против патриотизма и нациите и проповядваха Пролетарски интернационализъм. В случая обаче "работническата класа" е заменена с " малцинства и човешки права" , но същността е същата.

    Айдеее, „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ ..
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.