30 Август, 2023 15:00 11 970 17

"Предстои труден разговор в руската столица"

  • хакан фидан -
  • украйна-
  • москва-
  • владимир путин -
  • реджеп тайип ердоган -
  • сочи-
  • преговори

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в скорошно интервю всъщност премахна основното условие за започване на преговори с Русия. По принцип можем да кажем рационализирани - коригирани. Ако по-рано той говореше изключително за връщане към границите от 1991 г. и не искаше да чуе нищо друго, сега той е съгласен да води диалог, ако украинската армия се приближи до територията на полуострова

"Предстои труден разговор в руската столица" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Киев не иска да върне старата сделка за зърно. Това заключение правят турските медии след посещението на външния министър на страната Хакан Фидан в Украйна. На 31 август той пристига в Москва, където ще съгласува основните теми за предстоящите разговори между руския и турския лидер Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Срещата им е насрочена за следващата седмица. Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе смята, че посещението на Ердоган е шанс за възобновяване на мирния процес в Украйна като цяло.

Снимка: Коммерсантъ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в скорошно интервю всъщност премахна основното условие за започване на преговори с Русия. По принцип можем да кажем рационализирани - коригирани. Ако по-рано той говореше изключително за връщане към границите от 1991 г. и не искаше да чуе нищо друго, сега той е съгласен да води диалог, ако украинската армия се приближи до територията на полуострова.

Според г-н Зеленски тогава е възможно политически да бъде принудена Русия да демилитаризира Крим. Може, разбира се, да се дискутира дали това е отстъпка или сериозна промяна на условията, но всъщност това каза той. И втората гореща тема са изборите. Страната е под военно положение и на теория те не могат да бъдат проведени, но изглежда Западът настоява, че Зеленски няма нищо против съюзниците да финансират вота.

Всъщност, за какво е всичко това? Западът очевидно оказва натиск върху офиса на Зеленски да промени по някакъв начин позицията си. За да има поне теоретична възможност за връщане към преговорния процес. Това е важно и за вътрешната обстановка в западните държави – те също имат свои мирни партии. А защо избори, е ясно: може би трябва нов лидер - по-компромисен.

Тук Зеленски получава срок преди изборите да промени ситуацията по фронтовете. Ако не, съюзниците ще приемат всеки сценарий.

Снимка: Shutterstock

Веднага трябва да се каже: всичко това са само версии - реалността изглежда, като правило, по различен начин.

Междувременно турският външен министър Хакан Фидан приключи мисията си в Киев и скоро пристига в Москва. Резултатите от неговите консултации не се разгласяват особено. Това не е изненадващо, тъй като той ще има много труден разговор в руската столица. И въз основа на резултатите от него най-накрая трябва да обявят датата на посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

Ясно е, че говорим не само за сделката със зърно, но и за положението като цяло. Очевидно подреждането за днес е следното: ето го - последният шанс за съгласие. Ако не, битката преминава на ново ниво и очевидно се проточва. Трябва да се подготвим за зимната кампания на 2024 г. Напълно възможно е и до пролетта.

Снимка: Shutterstock

Украйна получава бойни самолети и други нови видове съвременно оръжие. Русия също има големи избори догодина, така че има смисъл да се коригира позицията. С това, очевидно, президентът на Турция ще дойде в Сочи. Или може би няма да дойде. В този случай мирният изход от ситуацията поне още веднъж се отлага. Никой не е оптимист. Но Западът дава да се разбере, че определено е готов за зимната кампания. Явно и Русия.

Сега по отношение на зърнената сделка: Володимир Зеленски каза, че старата версия вече е история, трябва да търсим нова формула за черноморската инициатива. Междувременно корабите все още преминават през така наречения временен коридор.

Интересен момент: ако преговорите с Ердоган се провалят, каква позиция ще заеме тогава? Едва ли проруска. Но няма смисъл да бягаме напред, особено след като се случват толкова много интересни неща, както в Русия, така и в чужбина.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 46 Отговор
    Руската гледна точка започва да омеква.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киiв е едно нищо

    42 8 Отговор
    Вашингтон като иска да "преговаря" да идва на дългата бяла маса и да приседне като Макрон,друг вариант няма..
  • 4 Сибиряк

    31 7 Отговор
    Приближават се към СИБИР. Чакат ги чистак нови Бараки , Чаршафи , 0храна ...

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зеленски - развинтена матрьошка съм

    45 17 Отговор
    Западът видя, че до никъде няма да я докарат бандерите и взе да натиска зелената друсалка за примирие с Русия.
    И ако днес наркото се направи на велик и откаже диалог с Русия, утре западняците ще му намерят цаката...
  • 7 Владимир Путин

    14 32 Отговор
    аз съм жена
  • 8 Ъхъ

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сибиряк":

    Без чаршафи! Кучета и бодлива тел!
  • 9 Данчо

    36 14 Отговор
    Одеса е Руска. Факт.

    Коментиран от #11

  • 10 Пффф

    13 26 Отговор
    Взривете маскву и преговорите да започват.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Това е безспорен

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пффф":

    Факт.
  • 13 Руский

    21 9 Отговор
    Нужно е нов Украйнски президен , който да не е наркоман . Русия победи в тази война и условията вече ги диктува ТЯ .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Руский

    7 4 Отговор
    Зеленски е наркоман и е нужно нов президент. Русия победи и правилата ще ги диктува ТЯ .
  • 17 Александър

    2 0 Отговор
    Тая бръснатата пак ли са изхожда!