17 Ноември, 2023 18:45 1 572 8

„Самолетоносачите са добър аргумент в спор“

  • сащ-
  • русия-
  • иран-
  • техеран-
  • new york times -
  • иранския външен министър -
  • хосейн амир-абдолахян

New York Times публикува изявления на иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахян. Според него Техеран не иска голяма война, но настоява военните действия на Израел да бъдат ограничени

„Самолетоносачите са добър аргумент в спор“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

New York Times публикува изявления на иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахян. Според него Техеран не иска голяма война, но настоява военните действия на Израел да бъдат ограничени. По-рано се появи информация, че САЩ са готови да обсъдят възобновяването на диалога с Иран, включително по т. нар. ядрена сделка. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе вярва в победата на здравия разум.

„Самолетоносачите са добър аргумент в спор“
Снимка: Коммерсантъ

Антъни Блинкен посети Израел за втори път от началото на войната. Програмата на държавния секретар не беше до последно известна със сигурност. Въпреки това беше посочено, че след преговори с премиера Бенямин Нетаняху той ще посети и редица съседни страни.

Междувременно в световната преса, включително и в американската, се появиха различни версии, че САЩ уж са готови да възобновят голямата търговия с Иран. Естествено, официално потвърждение за това няма. Но вестник "Ню Йорк Таймс" цитира иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан, който казва, че имат контакт с Вашингтон по оперативни въпроси.

Един ирански служител го представи така: ние ги предупреждаваме - ние не носим отговорност за себе си, ако нещо се случи.

Тук наистина бих искал да ви припомня един стар доказан житейски принцип. Как да го кажа по-меко, без да използвам криминален жаргон: думите не трябва да се разминават с делата. Не можете да заплашвате през цялото време, в противен случай ще загубите авторитета си.

Досега йеменските хуси, които се наричат ​​„ирански проксита“, показват смислена агресия, като изстрелват ракети към Израел. Изглежда подобни действия няма да останат без отговор. Освен това тази организация не е главоболие за Израел, а преди всичко за Саудитска Арабия, най-голямата регионална сила.

Неприятно е, когато ракети прелитат през вашата територия. Те се биеха дълго време, но накрая сключиха примирие. Всичко обаче отива дотам, че може да се прекъсне. Много хора в Близкия изток са недоволни от Иран и неговите приятели.

Междувременно, ако всички тези слухове за възобновяване на диалога със Запада се потвърдят, тогава Техеран може да се окаже в голям плюс в резултат на всички случващи се събития. Например, той ще размени или продаде частично премахване на санкциите срещу себе си за ненамеса в конфликта. Големият въпрос е колко правилно ще бъде това.

Отстъпките на такива играчи, да го наречем така, често се превръщат в още по-лошо развитие. Но кой знае? Има много причини да се смята, че режимът на аятолаха не е толкова силен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Отново американските самолетоносачи са наблизо - това е добър аргумент в спора, убедителен.

Във всеки случай е нелогично да се започне голяма война с перспектива за загуба тогава, когато има възможност да укрепите позицията си и поне веднъж да заживеете нормален живот. Спомняме си как през 2015 г. буквално цял Иран празнуваше вдигането на санкциите. Радостта беше кратка, но въпреки това. Като цяло да си в цивилизована рамка, както е обичайно в 21 век, а не в Средновековието, е много добре.

Но ние се отклонихме. Както и да е, страхотни възможности се отварят за всички участници в това парти. С изключение на терористите, разбира се. Разбира се, има разбиране в това отношение, все пак те са умни и опитни хора. Това означава, че оставаме оптимисти, защото не всичко е загубено.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

„Самолетоносачите са добър аргумент в спор“
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не е вярно

    0 2 Отговор
    Добър аргументе, че лудите америнци ще ударят с ат. бомба, ако им пипнат самолетоносачите, вече са го правили.

    Коментиран от #7

  • 2 много пошла статия

    4 0 Отговор
    Къде видях парти, като сумати хора ги убиват, само не разбрах
  • 3 Боб

    4 3 Отговор
    Тия самолетоносачи за един Кинжал са само една голяма удобна цел.

    Коментиран от #4

  • 4 така е

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Боб":

    „На ЧФ му остана много малко от ударната мощ“, заяви Ищенко пред „Взгляд“. „Струва си да обърнем внимание на това, че когато се изостри ситуацията около Сирия и ние обещахме да сваляме американските ракети и даже техните носители, на дежурство изкараха даже „Пилкий“. Това е стар-престар стражеви кораб със старо оръжие, който също беше довлечен там, защото нашите са наясно, че „Адмирал Ессен“ и „Адмирал Григорович“, които са на разположение там, са абсолютно недостатъчни“, разказа Ищенко.

    А ЧФ няма повече съвременни надводни кораби, добави събеседникът. „Фрегатата „Адмирал Макаров“ и до този момент е на Балтика, въпреки че беше приет в боевия състав в края на декември, доколкото разбирам, затваряйки очи за проблемите му. Независимо от цялата острота на ситуацията в Сирия, „Адмирал Макаров“ просто физически не е в състояние да доплава до Черно море“, отбеляза събеседникът.
  • 5 така е

    3 3 Отговор
    "За да се противопоставим на 6-и флот на САЩ трябва да създадем някаква заплаха за неговите ракетни крайцери и самолетоносачи“.

    В състава на 6-и флот на ВМС на САЩ (който отговаря за Средиземноморския басейн) влиза ескадра от четири есминци с управляемо ракетно оръжие (УРО). Този флот разполага в Средиземно море с авионосна ударна група – атомен ударен самолетоносач плюс два ракетни крайцера и два есминеца с УРО. Основните сили на Шести флот се поддържат от амфибийно-десантна група със съответстващите кораби и, най-вероятно, две подводници, оборудвани с ракети „Томахоук“. Независимо от получената през последните години нова техника, проблемът с недостатъка на ударна мощ в ЧФ не е решена преди всичко заради недостига на надводни кораби, смята бившият командир на групата за управление на ракетни оръжия на Големия противолодъчен кораб (БПК) „Комсомолец Украини“ (от Черноморския флот на СССР) капитан първи ранг от запаса Сергей Ищенко.
  • 6 Олга

    0 0 Отговор
    .„Самолетоносачите (Не) са добър аргумент в спор“, а те са удобна мишена за руски хиперзвукови “Циркони” (убийци на авионосци) против, които самолетоносачите сега са купчина желязо.Уви.
  • 7 Зависи кой ги пипне

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "не е вярно":

    Ако е Русия или Китай, няма как да ударят с атомни бомби или ракети. Това ще е техния край и пълно унищожение. Те са много пресметливи и страхливи. Имат т.н. "неприемливи загуби"!
    Достатъчно е да им се унищожат два-три града и да са радиоактивно заразени, за да е за тях "неприемливо"! А това може да направи дори една Северна Корея.... Сащ днес са никой. Плашат само гаргите. Вече и много други могат там на тяхна територия да ги ударят с атомни заряди.
  • 8 Как ми беше домъчняло Оля Ахмедова

    0 0 Отговор
    да ми поговори за любимите си иранци и араби в статии преписани от в."Комерсант". Чудо ! Да живее дружбата между руснаци и араби/иранци/!
    Тези изяви нямат нищо общо с руското влияние и пари у нас!