Last news in Fakti

22 Декември, 2023 10:01 2 508 13

Единствената ѝ вина: че се е родила в Северна Корея

  • северна корея-
  • човешки права-
  • пхенян-
  • ким чен ун-
  • диктатура-
  • китай

Стотици севернокорейци са били насила върнати от Китай в родината им

Единствената ѝ вина: че се е родила в Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните няколко месеца са били трудни за 46-годишната севернокорейка Ким Кю Ли, която живее в Лондон. На 9 октомври 2023 г. по-малката ѝ сестра Ким Чол Ок е била екстрадирана от Китай в Северна Корея. Оттогава от нея няма никаква вест.

"Сигурна съм, че ѝ нанасят побои", казва Ким Кю Ли пред ДВ. Други членове на семейството вече са изпитали същата съдба. „Задържаните в Северна Корея ги подлагат на изтезания, освен това не им дават почти никаква храна. Те ядат мишки и хлебарки и си докарват болести", казва Ким Кю Ли. Тя се страхува, че сестра ѝ няма да оцелее.

Диктатурата в Северна Корея преследва всяко бягство от страната с тежки наказания. Всеки, който напусне границите без разрешение, е смятан за предател и рано или късно попада в затвора. Според ООН изтезанията и издателствата са честа практика в севернокорейските затвори и центрове за задържане.

Масова акция

Сестрата на Ким Кю Ли не е единствената върната в Северна Корея на 9 октомври тази година. На този ден очевидно е имало масова акция по екстрадиране. Около 500 севернокорейци, живеещи в Китай, са били принудително върнати в родината им, потвърждава Итън Хий-Сеок Шин от една правозащитна организация, оказваща съдебна подкрепа на севернокорейци. Твърди се, че хората са били откарани в Северна Корея в строго охранявани автобуси и камиони. Базираната в Южна Корея правозащитна организация е документирала случилото се.

Обикновено затворниците са предават на севернокорейските власти на мостове над граничните реки Туман и Ялу. Малко се знае за подробностите, но активист от правозащитната организация "Бъдеще за Корея", която от години интервюта севернокорейски бежанци, посочва следното: "По средата на моста китайските белезници се свалят и на тяхно място щракват севернокорейски. В сравнение с китайските, те са ръждясали и стари".

Пхенян и Пекин явно са се договорили

През периода на пандемията севернокорейският режим държаше границите на страната плътно затворени в продължение на три и половина години. Твърди се, че след отварянето им през лятото на 2023 г., Пхенян и Пекин са се договорили за връщането на голям брой севернокорейци.

Връщани са били предимно онези, които преди това са работили в тясно сътрудничество с режима на Ким Чен Ун, твърдят експерти. Става дума например за дипломати, които са правили опит за бягство, или за хакери, участвали в кибероперации в Китай по поръчение на режима. Предполага се, че Пхенян е бил особено заинтересован от тези ИТ специалисти и от други севернокорейци, които са разполагали с достъп до чувствителна информация. Твърди се, че 80 души с подобни характеристики са били върнати в Северна Корея в края на август. Съществуват сериозни опасения, че тези хора ще останат до края на живота си в лагери за политически затворници.

Последни информации от екстрадираната жена

На 9 октомври на Ким Чол Ок за кратко ѝ е било позволено да използва мобилния телефон на китайски охранител, за да се обади на семейството си и да го информира за предстоящата депортация в Северна Корея. Това е било шок за близките ѝ. 40-годишната Ким е живяла в Китай в продължение на 25 години. Избягала е от Северна Корея през 1998 - година след по-голямата си сестра. По онова време в Северна Корея е имало масов глад. Ким Чол Ок пристига в Китай едва 14-годишна, където я омъжили за човек, който бил с 30 години по-възрастен от нея. Двамата имат дъщеря, която е гражданка на Китай.

Без документи

Самата тя обаче така и не получава разрешение за пребиваване и живее уединено в селски район в Североизточен Китай. Работила е на полето, а по-късно и в ресторанти. Съпругът ѝ е имал добро отношение към нея, разказва сестра ѝ Кю Ли. През април тя била арестувана от китайската полиция, най-вероятно при опит да напусне страната. "Тя не е направила нищо лошо. Единствената ѝ вина е, че се е родила в Северна Корея", казва Кю Ли. След 25 години прекарани в Китай сестра ѝ вече няма никакви роднини в Северна Корея.

Братът умира в ареста

Екстрадирането на Ким отваря стари семейни рани, които така и никога не зарастват. Освен Кю Ли, другата сестра в семейството също е успяла да избяга от изолираната страна. Преди това и тя е била изтезавана в севернокорейски затвор. Спомените за това я преследват и до днес: "Откакто Чол Ок беше арестувана в Китай, сънувам ужасни кошмари", разказва Ким Ю Бин, която подобно на сестра си, също живее в Лондон. Тя си спомня и за брат си, който умрял, докато бил задържан от севернокорейските власти: "Пребили са го до смърт и са го изхвърлили". Други затворници ѝ разказали за съдбата му. "Това разби сърцето ми", казва жената.

Многобройни нарушения на човешките права

Много севернокорейци, успели да избягат в Южна Корея или в друга безопасна страна, разказват за жестоко малтретиране от страна на властите. "С нас се отнасяха по-зле, отколкото с животни", казва 50-годишната Ли Йунг Джу пред ДВ във видеоинтервю от Сеул. Жената е била бита по време на разпита си: "Ако се колебаех дори за секунда дали да отговарям на въпросите, те вече бяха подготвили палката, с която да ме бият. Биха ме навсякъде, включително по главата и лицето." Много малко вероятно е екстрадираната в Северна Корея да бъде освободена от затвора, обяснява Итън Хи-Сеок Шин, чиято организация подкрепя семейството на Ким Чол Ок. "Но поне надеждата им, както и нашата е, че този тип международно внимание ще направи по-трудно малтретирането ѝ от севернокорейските власти".

Автори: Нина Веркхойзер | Естер Фелден


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дойче Гьобелс

    13 9 Отговор
    "Стотици севернокорейци са били насила върнати от Китай в родината им"

    ..
    Сега хиляди украинци ще бъдат насила върнати от Германия в родината им !

    Та каква е разликата ???

    Коментиран от #4

  • 3 Политкоректен

    13 11 Отговор
    Обичаме пропагадни статии. А най-обичаме да сме смаяни и потресени, след като ги прочетем.
  • 4 Герт Вилдерс

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче Гьобелс":

    Не само украинци но и хиляди" германци и холандци"
  • 5 Ченцо

    8 2 Отговор
    Айде сега и сирия да си прибере сганта , украйна - паплачта , а израел пумията. Веднага !
  • 6 Българин

    9 5 Отговор
    Какво очаквате от КОМУНИСТИЧЕСКИ ВАРВАРИ!

    Коментиран от #7

  • 7 Дали пък

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Незнам дали са варвари,ама изтрелват в Космоса свои спътници и от ракетите им треперят американци и японци...-а ти "цивилизованият" събираш капачки за кувиоз....

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "Дали пък":

    Изстрлват, защото американците направиха гурбата грешка да дадат технологиите на Китай, а те на северна корея. Ако не бяха, сега щяха да изстрелват гладни пръдни.
    Защо не погледнеш, колко милиона души са загинали от глад в Китай по времето на Мао и в северна корея, по времето на дядото на този дебел, ояден паразит (втория от ляво на дясно).
    А и при положение, че демокрацията се построи от комунистическите сатанисти и все още са на власт, да налага се да събирам капачки. Но поне сега има капачки за събиране, преди 90-та и това го нямаше...

    Коментиран от #11

  • 9 Мария

    4 3 Отговор
    Все боклуци, Путя, Ким и т. н.....
  • 10 Антинацист

    3 7 Отговор
    Толкова сте жалки с вашата идиотска пропаганда, че направо сте гнусни - нещо средно, между слуз и сополи! Време е, да се оттичате в мръсния канал!
    СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ЗА ТОВА, ЧЕ УНИЩОЖАВАТ НАЦИСТКАТА ИДЕОЛОГИЯ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА - до последния гноясал нацист!
    Скоро и фашистите във Вашингтон, Лондон и Брюксел!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петров.

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Антинацист":

    Боже, моля органите на реда и психиятриите да се самосезират за този човек!Действията му са непредвидими! Способен е на убийства.
  • 13 Юри

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Антинацист":

    Защо не сте цензурирали този самозабравил се луд комунист?Срам за сайта ви!