Last news in Fakti

6 Януари, 2024 14:25 1 916 37

Калина Андролова: България страда от дълбоко, необезпокоявано и заразно невежество в политическата и управленската тъкан

  • калина андролова-
  • българия-
  • невежество-
  • политика-
  • управление

Пеевски беше пуснат напред да покаже какво може и той показа скандали, обиди, назидателен тон, публични забрани в медиите, безцеремонност и едно жалко престараване в изкуствения образ на евроатлантически глашатай

Калина Андролова: България страда от дълбоко, необезпокоявано и заразно невежество в политическата и управленската тъкан - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР

Живеем в период на трансформация към многополярност. Минаваме през войни - и конвенционални, и хибридни, за постигане на нов баланс между великите сили. Как обаче България ще се адаптира към този свят, на прага на който се обсъжда смъртта на глобализма и хегемонистичния неолиберализъм?! При разместването на геополитическите пластове ще успеят ли българските политици да запазят България цяла и независима?!
Изявлението на Ахмед Доган, което прозвуча остро срещу Пеевски, идва в резултат и на знак от Турция. Изселнически организации не одобряват фигурата на Пеевски начело на партията и предупреждават, че няма да подкрепят ДПС на следващите избори. Пеевски беше пуснат напред да покаже какво може и той показа скандали, обиди, назидателен тон, публични забрани в медиите, безцеремонност и едно жалко престараване в изкуствения образ на евроатлантически глашатай.

Можем да гадаем защо Доган реши, че Пеевски може да се справи в реалната политика. Дали това е опит за изпиране на Пеевски пред американското посолство, като му се дава възможност да се кланя на Негово Превъзходителство посланик Кенет Мертен по стотина пъти на ден чрез направо обидни за интелекта клишета. Или пък наистина Пеевски има особена амбиция за власт и изисква властта от Доган. Джевдет Чакъров е интелигентен човек, но остава загадка ще се сдобие ли наистина с опция за фактическо ръководство на партията или ще му се наложи да се подчинява, а не да се разбира с Пеевски.

ДПС разполага с мрежи в цялото административно тяло на властта и във всички сектори, свързани пряко или косвено с функциите на държавата. Пеевски е инструментът, с който ДПС се превърна от етническа партия в корпорация. Вече никой не може да различи партията ли се ползва от Пеевски или Пеевски ползва партията! На Движението за права и свободи му беше позволено да получава каквото пожелае с идеята, че контролира национално отговорно турската етническа общност, която иначе би могла лесно да бъде употребена срещу сигурността на българската държава. И сега, когато България е в тежка политическа криза и се нуждае в максимална степен от повишеното внимание и от лоялността на ДПС, Ахмед Доган е в много сложно положение. Той трябва да устоява на силния натиск за прокарване на влияние от Турция, тоест да предпазва българския национален интерес от посегателства, същевременно да лавира така, че да задържи турския електорат, който пък от своя страна би приел за нещо напълно естествено едно покровителство на турската държава в смесените райони. Още повече, че част от електората живее в Турция.

Адски трудно е да управляваш подобен врящ котел от интереси, особено когато българската държава е опасно слаба и има нулева стратегия в сферата на сигурността. В същото време Турция налага неоосманизма като свързваща доктрина и план за регионална доминация, следва стратегия за запазване на турските етнически наличности, които са по рождение в страните от Балканския полуостров, но също така и насърчава организирането на своя нова диаспора на Балканите. Диаспора, която се състои от млади образовани хора, които имат бизнес съзнание и желание да развиват своите възможности като част от балканската география.

8,4% от населението на България са етнически турци, но неизвестен брой турски изселници от България живеят на територията на самата Турция. От населението на Северна Македония турци са 4%, в Косово – 2%, около 150 хиляди турци живеят в континенталната част на Гърция и 25 хиляди по гръцките острови. Турските демографи изчисляват, че най-малко 20% от населението в Турция има семейни връзки на Балканите. В един турски доклад посветен на турската общност в България, попаднах на следната фраза: "Турция е силен роднина." Тази фраза изчерпва хиляди думи.

Турция говори за Балканите в контекста на една споделена идентичност и се готви да доминира региона. Организация на турската диаспора на Балканите презентира привлекателно тезата "ние всички сме османци". Тази идентичност, казват представители на турската етническа общност, разположена на Балканите, не може да се обвърже с Турция. Защото "това е нещо много по-старо, много по-голямо." Такава е визията на неоосманистка Турция за Балканите и турската държава разширява методично своето влияние, като инвестира много активно в болници, училища, селско стопанство, джамии, банки и инфрастуктура.

В момента международното право няма никаква стойност. Действа се с формите на хибридната война, в които разузнаването е най-компетентата институция, ако, разбира се, разузнаването е качествено. Затова хора от разузнаването са по-ценни във външнополитическите ведомства отколкото чистите дипломати. Това, че дългогодишният шеф на MIT (разузнавателната служба на Турция) Хакан Фидан зае позицията на външен министър е изключителен ход на Ердоган. Това е доказано полезна формула. Хора, които се занимават по линия на специалните служби с външна политика, да стават министри на външните работи. Защото това са хора, чийто информационен и аналитичен капацитет надхвърля този на обикновените дипломати. Британският опит показва, че е свръхпродуктивно да се обединяват в една позиция, в една личност, компетентността по сигурността и уменията в дипломацията. Такъв човек е по-силен и в едната, и в другата област.

Турция има ясно очертана балканска политика, на чийто фон България трябва да успее да поддържа един деликатен етнополитически баланс. Като се има предвид, че България чрез невежи и продажни политически решения започва да се връзва към енергийната система на Турция, ДПС е призвано като българска национално отговорна партия да играе решаваща роля оттук нататък, в трусовия период на трансформация на света!

България се нуждае от партньорство с Турция. Но взаимодействието трябва да е интелигентно, предпазливо и виртуозно. За да бъде защитена териториалната цялост на България и да не бъдат поставени цели райони с гъстота на турския етнос под директното влияние на Турция. Големият въпрос е разполага ли България изобщо с някакво политическо знание или разполага само с чалга-компетентност за схеми по източване на държавата! Кога България ще има своя Хакан Фидан във външната политика?! България страда от много дълбоко, необезпокоявано и заразно невежество в политическата и управленската тъкан. Страда от зловещо корумпирани елити, които съзнателно ползват антиселекция в изпълнителната власт, като си поставят марионетки, за да си гарантират усвояване на ресурсите. Това е, което завлича страната на дъното, превръща я в безпомощна слугиня при всички взаимодействия с която и да е чужда дипломация, лишава държавата от всякаква възможност за напредък, държи я в блатото на менталната и икономическа неспособност, в състояние на безбъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факти

    15 35 Отговор
    вие на щат на Кремъл ли сте, та ни пробутвате бръщолевенето на тази рашистка?

    Коментиран от #18, #26

  • 3 Като чуя как се оплакват

    15 23 Отговор
    комунистическите саб..аки, как да не ти е КЕФ!

    Коментиран от #5

  • 4 Трети полюс станало казаха

    8 15 Отговор
    Тия кво??
    Взеха да се канят един друг
    Кажете и на другарката че китайския полюс барабар с бензиностанциите не е нов във световната история..само че ние сме от другата страна на завесата тоя път
  • 5 Душевна

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "Като чуя как се оплакват":

    Наслада.Нека вият.По-силно!Още по-силно!Нирвана!!!
  • 6 Да изселим Волгата и волгиницата от

    13 25 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    България! Рядко противни личности.
  • 7 Тома

    21 2 Отговор
    Агент сава се грижи за д.с.кадрите за това сложи корумпето шиши под крилото си
  • 8 Джипси Държава

    22 3 Отговор
    Пеевски е жалък като Бойко Борисов но от ДС толкова си могат! Какво да да ги правиш, полицаи!
  • 9 4000

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Вземането на руски паспорт е максимално улеснено.Кво чакат???

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДОКОГА ще издържсме гнидите в бнр

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    от нашите данъци? ДОКОГА,бе хора???Митрофаната малко ли им киха???
  • 13 Малки червени подлеци

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "4000":

    Правилно
    не ги знам тия днешните русофили какви сребролюбци са..навремето баба ми и дядо ми са ходили за 4 години в Казахстан да строят колхоз на ония индианци там
    Тия днешните ги обичат само за пари тия новите полюси..никаква честност и идеали
  • 14 Иван рилски

    6 8 Отговор
    До кога глупаци ще определят бъдещето на България.Хайде стига по селски.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Олга

    24 4 Отговор
    Калина повдигна покривало на постоянно внушаема опасна руска “доминация” над БГ и зад нея се оказа истинска пълзяща неоосманска доминация, засягаща държавна безопасност.Така разбрах.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    14 8 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    Да закрием козяк
  • 19 Гешевче

    15 8 Отговор
    Перфектен анализ.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Олга":

    Русия и ОИ (Турция) винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Защо

    9 1 Отговор
    Истината е че държави с лупави и мързеливи народи няма да оцелеят в днешни времена.Такива народи са лесна плячка на онези от изток с евтината пропаганда за пари без работа или работа за пари без акъл.А основните им помагачи са навсякъде по медии и властта.През това време се заселват щото ги пускат.
  • 23 Гал

    8 3 Отговор
    Янки гоу хоум. А вашите хора ще настанил в ТПО-та.
  • 24 Умен по цялата глава

    11 2 Отговор
    "В Океана на Живота,цацата не може да надхвърли ролята си на мезе за Акулите."-казва Павел Вежинов в един роман...
    Каква друга Стратегия и Дипломация може да има една държава - цаца спрямо финансовите ,интелектуални и военни Държави -акули,освен Приятелство и Добросъседство...Няма друг Избор!!
  • 25 Утайката на обществото

    13 7 Отговор
    управлява България!

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Максим Загоричански

    6 7 Отговор
    Времето не прощава на кожата. Калина Андролова, привет!
  • 28 Помак

    2 5 Отговор
    След падане на режима през 1989г. периодично разни пишман анализатори, политолози и пишман патриоти спекулират със страховете на българите за установяване на влияние на Турция върху части от България, за отцепване на територии, а пък за т. н. ислямска дъга от Турция през Южна България, Македония, Косово и Босна се изписаха кофи мастило. Нищо от това не се случи, няма и признаци да се случи в бъдеще. Мисля, че Турция приема България за добър и приятелски съсед и това е достатъчно за нея. Относно ролята на Доган, мисля, че постъпва мъдро, като не допуска залитания към Турция и ДПС остава изцяло българска партия. Проблемът на Доган е, че лансира в политиката тоталния некадърници, които обаче са много алчни и лакоми. Но това е проблем на цялата политическа класа. Да обявиш Пеевски за "феномен" е твърде гнусни за всеки нормален човек!
  • 29 Ахааа

    2 6 Отговор
    Семейството заработва месечните 4К от Мутрофана Путлерова.
  • 30 За щастие не управлява

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Утайката на обществото":

    но успя да се добере до НС- визирам онази тор Израждане.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Демократ

    2 4 Отговор
    Престанете да замърсявате публичното пространство с тези двамата жалки путлеророби, не стига,че кремълското изчадие волгин сипе жлъч и отрова, ама и тази до него. Стига тормозехте нормалните и почтени българи, става нетърпимо.Дано не стане късно и това освирепяване на хората да прерасне в насилие, което тези двамата толкова много харесват.
  • 33 КАЗВАХ АЗ ОТДАВНА ЧЕ КИРО И БОКО СА

    1 0 Отговор
    ЗА СИБИР СЛЕД КАРЛУКОВО , АМА ВИЕ ИСКАТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ БАШ ТЕ ?! СЕГА СЕ ОПРАЯЙТЕ , АЗ СЪМ В АВСТРАЛИЯ . МЕЛБЪРН !
  • 34 СЕГА КАТО НАРЯЗАХМЕ ПАМЕТНИКА

    2 3 Отговор
    СТАНАХМЕ ЛИ ПО - ДОБРЕ ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Регулатор

    0 0 Отговор
    Факти... Защо триете коментари? Няма обиди, няма нецензурни изрази... ЗАЩО?
  • 37 ИНЖ

    1 0 Отговор
    Права си, Калинче. Ама това е "благодарение" на Прехода, реализиран от ДС/КГБ, т.е. дирижиран от Москва. Какво се правиш на Лили Иванова!?!?!?