Last news in Fakti

7 Март, 2024 09:07 1 478 23

Партии и вождове любими

  • д-р паулина шишкова-
  • партии-
  • политика

Политическата карта на България се стабилизира, но на нея не се вижда народът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паулина ШИШКОВА

Излязоха данните от социологическите проучвания на Маркет Линкс и Алфа Рисърч за рейтинга на нашите партии и техните водачи. Ще си позволя да ги анализирам и да добавя моя малко по-различен анализ към този на професионалистите. Дано има някаква полза от това.

Рейтингът на Делян Пеевски пада все по-ниско – стигнал е санитарния минимум от 5%. Понеже електоралната подкрепа на партията, на която той е един от новоизбраните лидери, е около 9.7%, това означава, че половината от избирателите на ДПС не одобряват своя вожд. Ахмед Доган назначи втори ръководител – д-р Чакъров. Въпреки че той не е толкова активен и напорист като българинът Пеевски, рейтингът му е по-голям и се доближава до този на партията.

Очевидно, че решаващо значение за рейтинга имат не изявите и забавните интервюта на партийния лидер, а неговият етнически произход. Това е едното обяснение, защо Чакъров, макар да не си е отворил устата, се ползва с повече любов от своите хора. Кръвта вода не става, както се казва. Вторият фактор за различието между двамата водачи е тяхната обществена активност. Високият адреналин на Пеевски в пленарната зала и около нея ще му изяде главата. Ако беше кротко седял на стола си или не се явяваше в парламента въобще, щеше да се покачи и неговият рейтинг. У нас колкото повече си мълчиш и бездействаш, толкова ставаш по-любим на електората.

За ГЕРБ и Бойко Борисов нищо ново не може да се каже. Процентът и на одобрение, и на неодобрение е застинал във въздуха. Тази партия се е абонирала за първото място на народната любов. С малко, но завинаги. Хванала е здраво 23-24 % и не мърда, не шава. Нито партията, нито нейният вожд правят нещо. Но какъвто и вятър да повее, тя непоклатимо стиска заветните 23% от любовта на народа. Най-одобряваният партиен лидер в РБ е Бойко Борисов. Много го обичат – 21,6%, но и много не го обичат – 51%. Очевидно колоритният вожд на българското племе не е безразличен на българите, които или силно обичат, или силно мразят.

Мразенето трябва да го припишем на привържениците на ПП, ДБ, БСП и Възраждане – горе долу числото 51 се натаманява от сбора на техните проценти. Защо е най-обичливият лидер трудно може да се каже, след като историята и настоящето не могат да свържат никакво постижение в България с неговите действия. Може би отговора трябва да дадат психолозите. Симпатяга, близък до обикновения човек, не особено красив и образован – като останалите българи. Друго тук е важно. ГЕРБ и Борисов са най-твърдо прикрепената към земята партия. 23-24% от гласуващите е твърдото ядро на нейните привърженици.

Резултатът от актуалния рейтинг не се различава от досегашния. ГЕРБ е партията с най-твърдия електорат, такава, каквато беше БКП, а след това през първите 10 години на прехода – и БСП. Електоратът е сплотен, единен, хванал се е яко за ръцете и работи на застрахователния принцип „един за всички – всички за един“. Поддържат се, помагат си, съдействат си един на друг къде за заемане на леко и доходно място, къде за получаване на тлъста обществена поръчка, за приватизация на някой обект и т.н. и т.н. Умеят си ги тези работи хората, практични, предприемчиви и работливи са партийните членове и симпатизантите на ГЕРБ. Устремени към една висока цел те са сплотени в едно голямо семейство. Такава партия не остарява нито намалява електоралната си подкрепа. Напротив, тя само се размножава и уголемява. Има храна, сигурност, другарски и роднински връзки – какво му трябва още на човек.

Такава стабилност няма в ПП, в ДБ и в ПП-ДБ. В тези партии влизат амбициозни млади хора, които не знаят какво искат и в каква посока канализират енергията си. Колебаят се, размишляват, съмняват се. Те не са стабилни. Как народът да им повери управлението на държавата, след като са зелени, неопитни и се влияят от различни вредни западени течения. Затова Асен Василев има 13,8% доверие и 61,1% недоверие. Кирил Петков събира още повече неодобрение – 64,3%. Неодобрението им е значително и затова, защото те са много активни в икономиката и политиката, подобно на Пеевски.

Този извод правим и чрез сравнението им с другия водач на коалицията – Христо Иванов, който, независимо че оплеска Конституцията, има по-висок процент от тях – 15,2, а и недоверието към него не надхвърля 50%. Причините за по-доброто отношение на българите към Иванов са неговите дълбоки социалистически корени и чистотата на образованието му – то е само българско и не е замърсено от харвардската мушонгия. (Впрочем Харвард стана мръсна дума и затова повечето нобелови лауреати, които са завършили Харвард, заличиха бостънското училище от своите биографии).

Очаквано ППДБ има по-нисък рейтинг от ГЕРБ и Бойко – 19,2%. Винаги то ще има поне 6 депутати по-малко и ще заема непрестижното второ място. Впрочем учудващо е, че все още не са под чертата, както им предричаха всички анализатори и врачки. След действията им вътре в сглобката и след хвалбите, с които обсипаха юриста с най-главно Ю Десислава Атанасова, те трябваше да бъдат заличени от гласоподавателите си и да паднат под чертата. Интересно кой ги одобрява, лично аз нямам обяснение. Дали Борисов не е отлял от гласовете си... Не знам. Трябва да се питат тайните служби. Още повече, че след обединяването им с ГЕРБ техните привърженици решиха че трябва окончателно да ги изстържат от сърцето си.

По отношение на другите партии и техните ръководители няма изненади. Костадинов с бавна, но желязна стъпка марширува напред към светлото бъдеще на победата, а зад него ситнят БСП и ИТН. БСП обаче е спокойна. Сега тя е един луксозен старчески дом на дългогодишни членове с побелели коси, които, макар и малобройни, са спокойни за бъдещото на своите деца, внуци и правнуци.

За 35 години преход бившите комунисти изучиха и уредиха своите наследници на добри работни места у нас и в чужбина, на дипломатически служби и в институциите на Европейския съюз. Гордостта на комунистите е че канализираха материалните блага на родината си само в своите къщички и създадоха прекрасни условия за живот на многобройната си челяд. За разлика от тях бившите хора и техните деца се разбягаха като пилци по чужбината или легнаха в гроба.

Та така. Политическата карта на България се стабилизира и сега тя включва мощната герберска армия, застаналия гордо до нея ДПС, пърхащите наоколо птички на ППДБ и малобройните но стройни редици на Възраждане, БСП и ИТН. На картата не се вижда ясно и отчетливо народът на България. Но това надали има значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пха ха ха ха

    16 7 Отговор
    Ппдб са на ръба на оцеляването 2%
  • 2 ТаУмВзе

    19 5 Отговор
    Кви партийки на територията, тва си е ОПГ директно подчинени на Козяк! Бонус се краде на писта!
  • 3 Трол

    5 4 Отговор
    Ако в този момент се основе партия на кемтрейлса, 5г и конспираторите, тя ще хване 10% още на първите избори.
  • 4 Бай Иван

    16 4 Отговор
    Е това си е българина, Бацето обра и продължава да прибира от къде какво изпадне, но си го харесва този наш български Винету!
  • 5 Ония 80%

    13 2 Отговор
    Нашият избор е между Tиквa и Пpo100.
  • 6 Карл Маркс

    11 4 Отговор
    Буржоазията умишлено употребява голата дума демокрация, която винаги е класово понятие.
    В случая става дума за капиталистическа демокрация, която защитава интересите на едрия капитал.Интересите на служители,работници,селяни, пролетариат и голтаци не може да бъде защитен от нито една партия ,обявила се за демократична
    Тази класа отлично знае това и НЕГЛАСУВА
    Робовладелската демокрация, защитава интересите на робовладелците, но не и на робите
    Затова не друг,а комунистът Маркс, единодушно е обявен за Мислител на 20 век.
    Не лъжете българите с думата Демокрация.БСП е също капиталистическа партия.

    Коментиран от #15

  • 7 Бамбука

    15 3 Отговор
    Ама че яхния ни сервира. "Любовта " на народа към Герб 23%. Какъв народ е тази администрация , послушна, лицемерна и корумпирана ??
  • 8 Браво на Борисов

    2 13 Отговор
    Който го може ,може .

    Най добрия Политик.

    Коментиран от #19

  • 9 Междудругото

    7 6 Отговор
    За сериозна точна социология в българия Не може да става и дума Защото агенциите у нас Както и много други институции НЕ СА НЕЗАВИСИМИ . Тези агенции не представят независими проучвания А умела стъкмена дезинформация!!!Вече се знае че русия успя да внедри в бг институциите и политика много русофили. Те след войната излязоха на светло и вече се знаят кои са. В тъй наречените соц агенции в бг работят откровенни русофили които не крият това и са известни ..райчев ,кънчо червен кольо, първан Някои от другите все още се прикриват и умело балансират .. като ганев димитрова и др.Точно това искат ПП ДБ да променят Институциите да бъдат заети от независими професионалисти Да видим какво ще донесат разговорите с герб.
  • 10 инж. Ганчо Илков

    10 2 Отговор
    Празни Думи с Хумористичен отенък. За какъв Народ, за каква Политическа привързаност на липсващата реална членска Маса става въпрос. "Стабилният" ГЕРБ и Бойко Борисов. Както казва Ренета Инджова: "Мутрите си Изградиха Държава". Политически Проекти изхранвани от Чакали Олигарси и Държавна Субсидия. ГЕРБ от всичките си Участия като първа Партия/Проект, колко цялостни Мандата изкараха като Управляващи? (0). Бойко, се държи от Политизираната Съдебна Власт. Строи без Контролно с Фирми носещи му Аванта идваща от спестени материали в Обществените Поръчки. Какво стана със Суджуците и Мишо Бирата? Всичко се покри от Прокуратурата. Барселона? Маршът на ВЪЗРАЖДАНЕ Проект с Национал Социалистическа Идеология. ИТН - Проектно Шоу. ППДБ - Липса на Коалиционна Култура. Работят като Изтривалка под Формата на "Сглобка". БСП - Диктатура на Корнелия. Седяща на два стола /Синът в САЩ, съпругът в ГАЗПРОМ/, размахваща Пръст срещу собствените си инакомислещи. Народът вижда и негласува. Младите с билет за Чужбина. Това за Жалост е действителната Картина в Красивата България.

    Коментиран от #14

  • 11 Реалист

    8 3 Отговор
    Изключително точно определене на електората на ГЕРБ - храна , службички , другарски и роднински връзки , администрацийки , тук там е някоя общ. поръчка , келепирец и т.н. Дясно , ляво , либерало , стига глупости . Корема да е пълен и заплатата сигурна . Та така и Вожда си лапа здраво .
  • 12 БеГемот

    6 3 Отговор
    Какъвто материала такъв и вожда...търкулнало се гърнето и си намерило похлупака...

    Коментиран от #18

  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 1 Отговор
    Мен ме интересува онова другото проучване, за вътрешнопартийна употреба.
  • 14 Някой

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "инж. Ганчо Илков":

    Последния мандат на герб с вмро и нфсб бе пълен 4 годишен Барцелона бе клюка както също така и острова на ББ в гърция и фотошопове с кюлчета .
    Но е верно че политиците са неоправдано супер богати Но такива са и в германия сащ франция чехия испания и тн.. Политик в затвор от тези страни не е влизал .Въпреки уж независимите им институции.

    Коментиран от #21

  • 15 Точно казано от великия Маркс

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Карл Маркс":

    Либералните фашисти така заглавичкаха българите с фалшивата демокрация, че България единствена в света прие Закон за ликвидация.
    Българите го приеха и се самоликвидираха.
    Каква демокрация, какви свободни избори какви партии?
  • 16 Демократ

    6 1 Отговор
    От 34 г. в България не е имало честни избори, има псевдодемокрация, оглавявана от псевдодемократи, назначени от котилото на ДС и ЦК на БКП много преди 10.11.1989 г.с цел запазване на властта, парите и контрола над всичко и всички и липсва правосъдие, което да накаже престъпниците, виновни за трагичната съдба на България. Това е истинския анализ, който нито един анализатор не смее да направи. Докато няма правосъдие и истина, няма истинска демокрация и няма да има промяна. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 17 ДРТ ПРЧ

    6 1 Отговор
    И КАКВА ИЗЛИЗА НАКРАЯ ТЯ "МНОГО ВОЖД, МАЛКО ИНДИАНЕЦ". НЕЗАВИСИМО ОТ Т.Н. СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ, БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕ ОТВРАТИ ОТ ПОЛИТИКАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ И В СКОРО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА НА КАНДИДАТИТЕ, А ДРУГИТЕ ЩЕ ХОДЯТ ЗА ГЪБИ И ЗА РИБА.
  • 18 Глас народен - глас Божи

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "БеГемот":

    При 51% неодобрение нищо лошо не можеш да кажеш за материала. Като не ставаш за вожд, не ставаш!
  • 19 трънки и глогинки

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Браво на Борисов":

    Кой още вярва на стъкмистиката?
  • 20 ехааа

    2 2 Отговор
    Това е платено,ама много платено.Започвам да чувам думи казани от ИТН да ги повтарят БСП, т.е. ще гледат резила на ГЕРБ,СДС,ДПС,ПП и ДБ. И ще го гледат,защото са малцинство.
  • 21 инж. Ганчо Илков

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Първо, Бойко не е Политик. Той е Лидер на Политически Проект. Второ, чрез Политически Натиск, за Главен Прокурор бе "избран" Гешев, който се "отблагодари" със замитането на Бойковите Далавери. Трето, с Въвеждането на "Хоме Хаус" директно се Превеждаха Пари на Олигархични Фирми за Строителство на Магистрали и Язовири (Язовир "Луда Яна" Община Панагюрище, който се строи повече от 30 години. Погълна Милиони и поне още 30 години няма да бъде Построен, да не говорим за Ефективно Функциониране). Присвои Джип от Горско Стопанство (в последствие го върна) предназначен за Ловен Туризъм (Централен Балкан). С Джипа "Надзираваше" Строителните Обекти, които бе Предоставил на Дарители на Политическия му Проект. Прокуратурата си затваряше очите и демонстрираше Политическата си зависимост. В България Бизнеса се "разви" чрез Дарени Капитали на определени Лица и Банкови Кредити при Умишленото Фалиране на Банковата Система и на Държавата като цяло (в съответствие с Приватизацията по Руския Модел. Цялостният Сценарии бе Проекта на Лилов. БКП се преименува в БСП и с активното Участие на ДС се извърши всичко останало което виждаме днес./Модела на Чобайс/).
  • 22 Коя

    4 0 Отговор
    Паулинке я ми кажи партия в която да няма бивши номенклатурчици,децата или внуците им? Та СДС,та Царедворците,та ГЕРБ ,та ПП,та ДБ,та ДПС ли ... Коя?
  • 23 Ами да

    3 0 Отговор
    Много добре написано! Само, че реално електоралната тежест на Герб е 10-12% от общия брой на избирателите! Борисов успя да поквари тази част от българския народ в дълбочина и това е от най големите му престъпления! Не са се появили българите, които да покажат с визия и действия възможности за демократизация и просперитет на България!