Last news in Fakti

22 Март, 2024 18:29 1 914 13

България е толкова различна от Барселона! Ако днес отворим шампанско, ще станем за огромен смях. Делегати, кажете за...

  • футбол

Делегати на БФС, защо оставам с впечатление, че футболът ни се клати като малко клонче в ураган

България е толкова различна от Барселона! Ако днес отворим шампанско, ще станем за огромен смях. Делегати, кажете за... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България сложи край на серията от 11 мача без победа при мъжете в най-любимата игра в страната - футбола.

Считам, че макар почти да нямаме светли лъчи на национално ниво при мъжете, а клубният да е далеч от най-силните си времена, Цар Футбол все още е огромен фактор в България.

И към тъжната реалност. Не сме играли на Мондиал от 1998 година. За Световното в САЩ, Мексико и Канада след 2 години ще се класират само 16 тима от Стария континент.

Ние не сме участвали на Европейски първенства от 2004 година. Рано-рано се простихме с шансовете си за Евро 2024 при 24 участника.

Танзания удари 2 греди в днешния двубой с България. Техен играч излезе сам срещу вратаря ни от точката за дузпата и прати топката над вратата, което изглеждаше по-трудно отколкото да реализира.

Според livescore.in играчите на Танзания имат 65 процента владеене на топката в мача. Без в двубоя да играе най-добрият футболист на скромния технически днешен съперник на България.

Трябва ли да отваряме шампанско за победата с 1:0 срещу Танзания?

Ще играем ли на Мондиал 2026? Въпросите изглеждат риторични, първият категорично. Вторият, надежда винаги има хипотетично, но футболни аргументи?

Цялата система на българския футбол има нужда от спешни корекции, е личното ми мнение. Не плавни промени, а футболно земетресение, пълно преобразяване. Все пак ние сме футболна сила исторически. Имаме 4 Мондиала поред при 16 тима участващи във форумите. Имаме 1/2-финал на Световно първенство за мъже.

Барселона играе с 16-годишно ляво крило Ламин Ямал срещу Наполи в 1/8-финал в Шампионска лига, мач-реванш. А срещу физическата и голова машина Виктор Осимен беше изправен 17-годишен централен защитник Пау Кубарси.

България е 3-кратен европейски шампион по футбол до 18 години!!! За последно през 1974 година.
Имаше Конгрес на БФС наскоро. Делегати, представители на клубовете, как развивате българския футбол?

Смятате ли, че предоставяте условия на вашите юноши да постигнат отличията на предишните ни поколения?

И защо в България сякаш 20-годишните футболисти още се считат за млади надежди, които тепърва да се налагат, а грандът от Каталуния играе с 16-годишен нападател в ключов мач от ШЛ и пуска 17-годишен срещу световен таран?

А делегатите на БФС считам, че в огромна степен са длъжници на българския футбол.

На снимката на коментара е със сигурност един от най-класните централни нападатели в света Виктор Осимен, 25-годишен таран в най-силната си физическа форма до момента. И главен "виновник" за титлата на Наполи в Калчото миналата година. И до него 17-годишният юноша на Барселона Пау Кубарси. Трениран и наложен по начин, който считам, че в момента в България е химера. Самото единоборство между звездния футболист Осимен и младока Кубарси е показател, че едва ли нашите юноши биха се справили в мач срещу Пау сега. А е имало моменти, в които България е европейски шампион точно при 18-годишните. Делегати на БФС какво ще кажете по тази тема? Към всички вас, без значение кой подкрепихте за президент на БФС.

Коментар на Тервел Илиев, спортен журналист


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    11 1 Отговор
    Просто късмет, че Танзания не изравни в края.
    А май нямаше и да е лошо, че сега Перуката, и мъпета му ще навирят нос какви резултати постига националният при тях, за едната година без победа нито дума 🤫.
  • 2 Сеирджия

    6 9 Отговор
    Ако Барбито беше станало шеф на БФС щяхме да бием Танзания с 15 на 0! Ко знайте вий, а?
  • 3 Мноо

    11 1 Отговор
    Си далеч от отговори на въпросите, които задаваш.Ама това за твоята професия е нормално и не случайно такъв чук като Боко ви нарече с много точната дума " масирки". Иначе трябва да знаеш че успехите се дължат на "престъпния строй" когато имаше около 40 спортни училища , които възпитаваха маса международни шампиони във всички видове спорт.Сегашните пинюги 30 и повече години не могат да приемат закон за спонсорството, така че в близкото бъдеще освен единични проблясъци , няма какво да чакаме.
  • 4 Левски 1914

    11 1 Отговор
    Илиев 1998 година ги нямаше Борисов, Домусчиев и Ганчев, нямаше и Лудогорец! Вместо да развиваш теории попитай Домусчиев и Ганчев докога ще внасят чужденци и не чустват ли , че те убиват футбола в България?

    Коментиран от #13

  • 5 Бегай !

    4 0 Отговор
    Не ми обяснявай за тия клоуни ! Да не говорим ,че опозориха България ! Тия златните момичета ли са,та ми излизат с такива екипи !?
  • 6 Откачалка

    2 2 Отговор
    Чак па най-любимата игра в страната - футбола?
    Тоя отнлуната ли е паднал.
  • 7 7 място по медали в Сеул 1988г.

    4 0 Отговор
    Времената за които говори уважаемият журналист , България все още е била държава , със стръмно нагоре развитие в почти всички сфери , в това число масовият спорт , който е в основата на големият спорт. Спорта , и футбола не може да бъде разглеждан , като някакъв остров на спокойствие , или обетована земя , когато на територията вилнеят хаоса , разрухата, корупцията . Спорта е само отражение на състоянието на територията . БФС не прави 168 000 живородени деца. Не им осигурява ранен , бърз , и безпроблемен достъп до спортните съоръжения , и квалифицираните треньори . Не ограничава вредните навици , и пороци на младото поколение , за да ги вкара едва ли не насила да спортуват с някаква методика . Това трябва да го прави държавата , а БФС администрира само футболното първенство , и националният отбор . Така , че нищо по добро от това , не може да се очаква , който и да оглави БФС . Ще става все по зле . Все по малък избор на качество , и все по низка селекция . Ние в момента нямаме нито един футболист , който да е водещ фактор , в отбор с претенции на старият континент , а трябва да има такива поне 20 , за да имаме класен национален отбор .
  • 8 Артилерист

    2 1 Отговор
    Футболната мафия в България е нагледно огледало за всичко случващо се колонията. Мафията пак си избра удобен. Гонзо е всичко друго, но не и интелектуално напреднал. Мафията уреди да бъдат пренебрегнати трима велики бивши български футболисти, играли във водещи английски клубове. Да се сравнява Гонзо с тях е просто обидно за елементарно образован човек. Изобщо не става дума дали сме били или паднали от Танзания, а за това, че нямаме български футбол и Гонзо беше част от мафиотското БФС, което доведе футбола ни до това плачевно състояние. В българската "А" група се състезават отбори с треторазрядни чуждестранни наемници, а между тях има по някой българин, който се води по-слаб от тях. Това е потресаващо унижение за велика футболна България, каквато бяхме преди промените. Толкова години мафията държа алкохолика Михайлов, сега ни натресе посредствения Гонзо...

    Коментиран от #9

  • 9 99%труд 1% талант

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Артилерист":

    Никой не отрича , че избора на Гонзо , е избор на същото това статукво. Но и избора на Бербатов и компания , би бил избор на същото това статукво. Просто мафията в България , в която е част и футбола , е преценила , че Гонзо по вярно ще раздава порциите , на този етап . Защото Гонзо не е чак такъв Звезделин Планетов Галактиков , а по скоро с характера на работен кон.
  • 10 Йеронимус БОШ

    2 0 Отговор
    Направете и бат Бойко национал и така поне СЕИРА ще е пълен , гарантиран и гарниран с неговата ПРОСТАЩИНА !
  • 11 Тото 1 и Тото 2

    2 0 Отговор
    Танзанийците просто нямаха късмет ! Мачът си беше поне равен , ако не и наша загуба !
  • 12 ПЪГУОШ

    1 0 Отговор
    Подочух , че доста българи са викали за Танзания , на този мач !
  • 13 сидероДРОМОС

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Левски 1914":

    Само твоите от ОТБОРА НА ВЛАСТТА ли ги е имало тогава ? От отбора на Бойко ТИКВАТА и Делян ШИШИ-Шопара ? Бравос !