Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юли, 2024 21:01 1 562 22

От затвора на фронта: В Украйна мобилизират затворници

  • мобилизация-
  • войници-
  • украйна-
  • затвор-
  • затворници-
  • русия-
  • армия-
  • зеленски

Хиляди осъдени в Украйна предпочитат окопите на фронта пред това да останат зад решетките

От затвора на фронта: В Украйна мобилизират затворници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един месец след началото на мобилизацията на осъдените в Украйна всеки девети от около 27-те хиляди арестанти е излязъл предсрочно на свобода „за непосредствено участие в отбраната на страната“. „Свобода“ в случая не е най-точната дума за тези 3000 мъже: те първо подписват договор с армията, след което се отправят към тренировъчните полигони, за да се обучат, преди да бъдат пратени на фронта.

Интересът надхвърля предварителните планове

Много от арестантите още от първия ден на нахлуването на Русия в Украйна са искали да отидат на фронта, подавайки съответните молби до затворническата управа и други органи. Но по-рано законът забраняваше службата в армията на лишени от свобода и дори на хора с условна присъда.

След предприетите от Украйна законодателни промени затворниците получиха възможността да отидат на фронта, като още в първите две седмици са били получени 4564 заявления. „Това е повече, отколкото бяхме планирали като цяло“, казва пред ДВ заместник-министърката на правосъдието Елена Висоцкая.

Средно са били удовлетворени около 40 процента от молбите, като хората със здравословни проблеми се отхвърлят още от медицинската комисия в съответното място за задържане. Освен това опцията не се отнася до хората, извършили тежки престъпления – срещу националната сигурност, тероризъм, убийство, катастрофа в пияно състояние с летален изход, сексуално насилие и особено големи корупционни престъпления.

Каква е мотивацията на арестантите

„В нашата страна има много хора, които би трябвало да са зад решетките, а са на свобода. И много хора в затвора, които би трябвало да бъдат на свобода. Затворът е всъщност средностатистически разрез на украинското население“, казва пред ДВ командирът от Трета щурмова бригада Дмитрий Кухарчук. Заедно с още няколко души от бригадата той е член на вербовъчна група, която обикаля затворите в търсене на желаещи да сменят лагера с фронта. Подобна е и целта на други двама кадровици от 28-ма механизирана бригада от Одеска област – и те са на обиколка по затворите. Единият от тях – старши лейтенант Виктор Лях – се оплаква, че на места ръководствата на затворите изобщо не пускат вербовчиците при арестантите, а неговата бригада изпитва остър недостиг на кадри.

След няколкочасови контакти с арестантите вербовчиците се връщат донякъде разочаровани – Виктор Лях е успял да привлече 18 затворници, Дмитрий Кухарчук е подбрал 17 души от 40 доброволци. Той изтъква, че морално-психическото състояние, готовността да се воюва, мотивацията на бъдещия боец са много важни. „Хората, с които се срещаме в лагерите, искат един ден да не ги е срам да гледат децата си в очите. Искат да имат възможността да кажат: по време на войната не бях в затвора, а защитавах страната“, допълва Кухарчук.

Бившите затворници в отделни поделения?

От Трета щурмова бригада, в която е Кухарчук, отхвърлят едно от изискванията на новия закон към мобилизацията – бившите арестанти да воюват в специални поделения. „Няма да правим наказателни роти, това е неприемливо. Смятаме, че ако разпръснем мобилизираните сред доброволците – по двама на отделение, по пет-шест души на взвод – ще е достатъчно, за да попълним редиците си и да ги интегрираме безопасно“, смята Кухарчук.

В друга бригада обаче планират в следващите няколко месеца да сформират отделен батальон от 600-800 души от бившите затворници. Може дори и командирите да са от осъдените офицери. „Ще си сътрудничим с тези, които са мотивирани и искат да изпълняват своя дълг“, казва пред ДВ заместник-командирът на бригадата, представил се като Владислав. Той е бивш прокурор, но не е склонен да гледа на новобранците от затвора като на престъпници, които искат да избегнат наказанието. Осъзнава обаче, че сред доскорошните арестанти ще има висок риск от опити за бягство.

В Пета щурмова бригада вече се е записал 23-годишният киевчанин Виталий Я. - осъден на седем години затвор за продажба на малко количество наркотици. Той вече е излежал две години и щом бил приет законът, подал заявление. „Разбирам, че ще се наложи да служа в армията до края на войната. Но ми се струва, че там все пак ще е по-добре, отколкото в затвора“, споделя Виталий.

Някои изчакват, други се съпротивляват

21-годишният Игор Ц., също осъден за търговия с наркотици, не бърза да следва примера на Виталий. „Имам определени опасения – искам да разбера повече за условията и какво ще стане по-нататък. Нека видя как ще мине първата вълна от мобилизацията и след това ще решавам.“ Присъдата на Игор обаче е доста по-малка – три години, тъй като е бил заловен с малко количество дрога.

Ръководствата на изправителните лагери на някои места са против мобилизацията на осъдените, казва пред ДВ ръководителят на правозащитната организация „Защита на затворниците в Украйна“ Олег Цвили. „Финансирането на тези места за задържане зависи от броя на затворниците, много от които работят във вътрешното производство, а то носи немалки печалби на началниците“, отбелязва той.

Въпреки това инициаторите на мобилизацията са оптимисти. Министърът на правосъдието Денис Малюска смята, че „мобилизационният потенциал“ на лагерите възлиза на 20 000 мъже и не изключва вероятността в бъдеще да се отменят някои ограничения за извършените престъпления и законът да бъде разширен и по отношение на осъдените жени.

Автор: Игор Бурдиха


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 старо инфо

    28 2 Отговор
    в момента ги хвърлят за пушенчно месо край Харков
  • 2 Методи

    2 14 Отговор
    Аз виждам това... половин милион о 30 хиляди раши при Кобзон

    Коментиран от #9

  • 3 Йорго

    7 0 Отговор
    Крайно време е
  • 4 Петър

    22 1 Отговор
    Алоооо,медиите, нещо май започвате да обръщате палачинката?
  • 5 Доктора

    16 0 Отговор
    Дойче зеле излезе от кома
  • 6 Отстрани

    22 0 Отговор
    В едно подразделение на фронта украинските затворници избягали ( дезертирали) заедно с оръжията и не можеха да ги намерят.
    Финландски доброволец тези дни сподели впечатленията си от шестмесечното си пребиваване в редиците на ВСУ, след като се върна във Финландия.
    Каза, че положението е отчайващо и нямащо нищо общо с военна организация и дисциплина. Подразделенията по-скоро приличали на сбирщина бандити без командване. Непрекъснато ставал свидетел на престъпления и тотален хаос.
  • 7 Механик

    29 0 Отговор
    Още в началото на цялата патаклама, укрите пуснаха камара затворници и ги въоръжиха. Селд това е почнаха обири и домашни кражби. Дори за малко (докато не бе забранено) се пишеше как крали перални и тоалетни чинии. После обаче последва забрана и се обърна плочата. Почнаха да пишат, че руските крадяли тия неща и от там тръгна лафа за пералните.
    Да, ама на никой не му мина през главата ,че пералнята е сравнително голям уред и руските няма как да си го анесат у дома. Нито пък могат да си го влачат след себе си на фронта.
    Разбира се, удобно ще забравим и че докато течаха бахмутските битки, всекидневно оплювахме, че някои отбойците на ВАГНЕР са пандизчии.
    Сега обаче ще прославяме украинските затворници, щото са от политкоректната страна.
  • 8 Сократ

    15 0 Отговор
    Ама чакайте малко. Нали руснаците изпращат затворниците си на фронта. Нещо напоследък във факти страдате от раздвоение на личността.
  • 9 Сократ

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Методи":

    Виждаш ти. Пусни си укро телемаратона по телевизията. Въртят нон стоп лъжи и перемога. Ама нейсе. Йок перемога.
  • 10 Дедо

    7 0 Отговор
    Ако случайно пуснат от затвора Виктор Саенко и Игор Супрунюк и ги пратят на фронта, ми настръхва косата какво ще направят тия двамата садисти.
  • 11 куцо и сакато на фронта

    14 0 Отговор
    До последния украинец . Даже и в затвора .
  • 12 За размисъл

    7 0 Отговор
    Това , какво решават украинските власти за затворниците, си е украинска вътрешна работа. По-интересно ми е защо като същата работа направиха руските власти беше вой до небесата, осмивания, подигравки, плюене.
    Джубран Халил Джубран - американски писател от ливански произход пише:
    Убитият също ще дава сметка за убийството ... Нерядко виновният е жертва на пострадалия.... И ако някой иска да осъди невярна съпруга, то нека постави на везните и сърцето на съпруга й и да премери душата му със всякакви мерилки.
    Кой разбрал - разбрал.
  • 13 а ние от психото кога

    12 0 Отговор
    И ние сме украинци .

    подпис : Наполеон и Нерон
  • 14 Иван

    4 0 Отговор
    Войната трябва да свърши, руснаците обикновено се изтеглят от окупираните територии - ГДР. Това е неправилно - Финландия е загубила Ленинградска област - тоест - един пустеещи земи всъщност, взела е Карелия, размяна на територии.

    Сега Финландия не е неприятелска страна - нищо, че е била фашистка, тя не е закачана под никаква форма от Русия. Като - социализъм.

    Не знам - да се оправят.
  • 15 Роко Сифреди

    5 1 Отговор
    Украинците изглежда загряват по-бавно от руснаците. Но няма страшно, като се върнат "ветераните" ще изпотрепят всички около себе си.
    Но всичко е по план. Аман от кръвожадни и свирепи племена.
  • 16 Айде бе

    6 0 Отговор
    Дългите присъди отиват на фронта за да дезертират, а късите присъди предпочитат затвора пред това да умират за САЩ.
  • 17 Фанатици

    5 0 Отговор
    Фанатици, естествено в затвора може и да излезеш жив, но ит фронта не.
  • 18 ТОВА ОРЪДИЕ И ТОЯ ПИКАП СА ЗАКУПЕНИ ОТ

    1 0 Отговор
    ЗАПАДА ИЛИ САЩ - НА УКРИТЕ ДНИТЕ СА ПРЕБРОЕНИ , ОСТАВАОТ ИМ САМО 7 ГАДИНИ И НЕЩО , САМО ГЛЕДАЙТЕ КАКВИ ОРЪЖИЯ ИМ ПРОДАВА САЩ , НА НАС СЪЩО ! ПОДЧЕРТАВАМ ДУМАТА - ПРОДАВА !
  • 19 СТРАЙКЪРИТЕ САЩ ГИ ПРОБУТАХА НА НАС

    0 0 Отговор
    ЗАЩОТО УКРИТЕ НЕ ГИ ИСКАТ - ТЕ СА СИ СКЪПИ КАТАФАЛКИ - МИШЕНИ ЗА РУСНАЦИТЕ ! С ТЯХ НИЕ ЩЕ РАЗКАТАЕМ ФАМИЛИЯТА НА РУСИЯ !
  • 20 В УКРИЯ ЗАТВОРНИКА ЗНАЕ ЧЕ Е ОБРЕЧЕН !

    0 0 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ РАЗРУШИ И ЗАТВОРИТЕ !
  • 21 ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ СА ПОДАЛИ МОЛБА

    1 0 Отговор
    ДА БЪДАТ ПРАТЕНИ ПО СЕВЕРНАТА ГРАНИЦА ЗА ДА Я ПАЗЯТ ............ И ОТ ТАМ В РУСИЯ !
  • 22 Разбрах

    2 0 Отговор
    Украинците на свобода не искат да воюват за Украйна.Украинците в затворите искат. Украйна очевидно е държава,която изпраща достойните хора в затвора.